Menovesi 34, paluu 26,
keruu 2/-2,
kompura imuputken juuresta 4 ja 10cm pohjasta 25.
Lämpömittaus lpt-eromittaarilla 1 ja 2,4 erikohdista imuputkea. Lämpökameralla huoltonipasta tuo -0,3 eli nuo mittarit valehtelee.
Kiinnostava kuva. Itselläni ei ole lämpökameraa käytössä, mutta nuo pintalämpömittarithan ovat samaa tekniikka. Niissä on vaan yhden pikselin kenno, kun lämpökamerassa on matriisi. Kaikenlaiset erikoiskamerat ovat kyllä tuttuja työn puolesta.
Tuossa varmaan on käynyt niin, että lämpökamera sekoilee metallisten pintojen kanssa siinä missä pintalämpömittarikin. Juuri nuo huoltonipat sun muut messinkiset/kupariset osat ovat noille IR-alueella toimiville mittareille ongelmallisia. Teippi auttaa, kuten seppaant tuolla kirjoittelikin.
Virhe johtuu siitä, että IR-alueella metallinen pinta voi hyvinkin toimia peilinä kameralle/pintalämpömittarille. Eli jos kuvaa kohtisuoraan kohteeseen nähden niin mitattu lukema on iso ja kulmasta mitaten taas liian pieni. Diffuusi heijastus olisi paras. Tarkoittaa, että heijastuksessa ei ole ollenkaan peiliheijastuskomponenttia vaan kaikki säteily heijastuu kohteesta tasaisesti kaikkiin suuntiin. Tälläinen pinta näyttää saman kirkkauksiselta kaikista suunnista. Valokuvaajat käyttävät niitä valko/harmaatasapainon määrittämiseen.
Teippi metallisen pinnan päällä tekee siitä lämpökameralle/pintalämpömittarille enemmän diffuusin pinnan kuin paljas metalli olisi. Tähän perustuu parempi mittaustarkkuus.
Tässä kuvaamani sopivan teekkarimainen NIR-kuva, josta käy hyvin ilmi, miten eri materiaalit, voivat näkyvän valon ulkopuolella käyttäytyä yllättävästi:

Huomaa tupsujen värit. Jos teekkarilakkia yhtään tuntee niin ainakin oman hataran muistikuvan mukaan niissä pitäisi olla musta tupsu... Materiaali on jossain vaiheessa vaihtunut ja toinen näyttää NIR-alueella mustalta ja toinen on selvästi vaaleampi. Käytännössä luonnonkuidut ovat useammin vaaleita, kuin tekokuidut. NIR-kuvalta muuten näkee hyvin, kuka on kitsastellut pukukaupassa...
Tuo vaaleatupsuinen kaveri selkeästi tietää eroavansa joukosta kun katsoo kameraan noin tuimasti.
Niinjoo... aiheeseen liittyy tämä tekstiilimyytti... Eli voiko normidigikameralla kuvata vaatteiden läpi? Kyllä voi. Riippuu tosin tekstiilistä, mutta joistain materiaaleista 700-1100nm alueella näkyy läpi. Eli sitten vaan kaikki suotimia tilaamaan. Kamerasta tosin täytyy poistaa sisältä eräs suodin, että kuvaus onnistuu ilman useamman sekunnin valotuksia.