- ottoteho putosi 15%
- Käyntiaika putosi 18%
Jos tosiaan näin on, niin hyvältä näyttää
Käyntiajan pieneneminen tarkoittaa, että antoteho on kasvanut 28%
Jos COP olisi ollut 4,0 olisi se kasvanut -> 6,0.
Mitenkä selvität tämän paranemisen p-h piirroksen avulla?
Jokin tässä nyt mättää
Juu en minäkään noihin lukuihin usko. Näkisin mittausepätarkkuuden olevan syynä. Kahden yksittäisen vuorokauden keskinäinen vertailu on mielestäni aivan liian pieni otos, vaikka kuinka olisi keskilämpötila suunnilleen sama ja aurinko paistoi molempina päivinä. Epätarkkuutta lisää myös taas jälleen kerran tuo MLP:n ohjauksen yhden asteen resoluutio. Eli en voi tietää siirrettiinkö taloon ollenkaan samaa suuruusluokkaa oleva energiamäärä. Massaa tosiaan löytyy sen verran runsaasti, että sisälämpötilastakaan ei voi lyhyellä aikavälillä oikein mitään päätellä. Pitkällä aikavälillä taas on selvä, että kevään tullessa aurinko lämmittää taloa enemmän ja jo sitä kautta kulutuksen pitääkin olla pienempi.
Lisäksi vuorokausikulutus on noissa esimerkeissä laskettu käyntiaika * ottoteho. Ottotehon taas otin Swissnox kulutusmittarilta, joka selvityksen mukaan nyt mittaa vain kompuraa, eli tuossa 1,62kW lukemassa ei olekaan kiertovesipumppuja mukana. Mittaria ei ollut paikallaan ennen näitä säätöjä eli säätöjä edeltävä ottoteho ei ole kovin hyvin tiedossa (jonkunlaisen arvion selvitin sille aikanaan etäluettavan mittarin kautta). Etäluettavan mittarin kautta selvitetyssä ottotehossa, jonka mukaan laskin myös tuon vastustestin, oli siis kiertovesipumputkin mukana. Eli noissa vuorokausikulutuksissa on käytetty molemmissa tapauksissa tuota säätöjen jälkeistä 1,62kW kompuran ottotehoa. Höyrystymispaineen noustessahan kompuran ottotehon pitäisi myös nousta eli tuon aiemman vuorokausikulutuksen pitäisi olla samalla käyntiajalla pienempi. Nyt olen kuitenkin käyttänyt samaa ottotehoa molemmille.
Sen takia kirjoitinkin, että en lähtisi tästä sen kummempia johtopäätöksiä vetämään ilman sitä Pollucomia, enkä kyllä silloinkaan välttämättä jaksa palauttaa alkuperäisiä asetuksia eli vertailuluku jää silloinkin puuttumaan. Tosin jos riittävästi yllytätte...

Tuo lämmitysveden log ph hahmotelma on varmaan aika lähellä todellista hyötyä mitä tästä nyt irti sai. Select 7:lla sama hahmotelma kertoo tälläistä tarinaa:
Antoteho: 8,46kW -> 9,10kW
Ottoteho: 1,42kW -> 1,45kW
COP: 5,93 -> 6,26
Tosiaan Swissnoxin mittaama ottoteho on kyllä sen 170W tuota isompi, joka voisi tarkoittaa esim. 6K korkeampaa lauhtumislämpötilaa molemmille tapauksille eli silloin luvut olisivat:
Antoteho: 8,18kW -> 8,78kW
Ottoteho: 1,58kW -> 1,61kW
COP: 5,16 -> 5,46
Ensimmäinen tapaus kuitenkin vastaa paremmin lämmitysveden dT:n ja laskennallisen virtausnopeuden avulla laskettua antotehoa.
Oli miten oli, mielestäni mittaustarkkuus on nyt niin kehno, että en lähtisi tästä tekemään liikaa johtopäätöksiä ennen sitä Pollucomia. Jotain tuollaista 0,3 paranemaa COPissa tästä kuitenkin uskoisin hyötyväni.