Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Lämpöpumpun käyntiajankohtien säätäminen pörssisähkön hinnanmukaan  (Luettu 115617 kertaa)

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 336
  • Maalämpöfoorumi
Nibellä näyttää tuollainen ominaisuus tulleen firmwareen ja jossain muualla tuosta on ollut höpinää joten katotaan saadaanko täällä mitään keskustelua aikaiseksi.

Täällä taas halotaan hiuksia, eikä väki välitä olennaisesta. Edellisessä ketjussa jo varmaan olin häirikkö.

Kerronpa vielä mielipiteeni: yhteiskunta tuottaa sähköä ja koska huippujen tuottaminen on kallista niin toivotaan kansalaisilta valppautta. Sähköä tarjotaan näin maaliskuussa 2015 alvilliseen hintaan 2,5-8,0 c/kWh. Haluatko taistella viimeisistä copin sadasosista jolloin pumput laulaa samaan aikaan vai olisiko järkevämpää kiinnittää huomio siihen koska sitä tuotetaan ??? Jos tuota kuormitusta saisimme tasattua niin kaikki voittasimme sähkön hinnassa ja hiilijalanjäljessä ???

Kustannuksiin kyllä varmasti pystyy vaikuttamaan jos käytössä on laitteisto millä pystyy energiaa varastoimaan ilman että siitä aiheutuu muuten haittaa. Kaikilla tämä ei välttämättä kuitenkaan onnistu. Sinänsä luonto on sinällään jo tavallaan jonkinlainen säädin tuohon lämmitystarpeen ajoittumisen suhteen. Yleensä kun sähkö on halpaa myös silloin lämmitystarve kasvaa suuremmaksi (yöt yleensä kylmempiä) ja pumppu käy ainakin omassa tapauksessani yöllä enemmän. Se että tuota pystytään hyödyntämään varmasti vaatii sen että on jotain mihin energiaa pystyy säilömään. Patteritalo ilman varaajia on mahdoton yhtälö. Ja löytyyhän sitten pumpuista yleensä ajastukset että esim yölle halutaan korkeampi lämpötila. Tämäkin on kohdekohtainen koska esimerkiksi omilla vanhemmilla patteritalossa on asumisviityvyys paremmalla tolalla kun yöaikaa on asteen parin pudotus asunnossa. Sängyt ovat sinällään sen verran lähellä pattereita että yhdessä tiiliseinien varaaman lämmön, yöllisen suuren ulkona tapahtuvat lämpötilavaihtelun (esim keväällä) takia ulkolämpötilan mukaan ohjautuvassa järjestelmässä lämmitystarve kasvaa niin rajusti yöllä että patterit helottavat tulikuumina vaikka seinät eivät olekaan vielä jäähtyneet yhtään. Tämä saa sitten hikikarpalot kohoamaan nukkujan ohimoille..
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 336
  • Maalämpöfoorumi
Onko missään saatavilla tietoa millainen lämpötilajakauma suomessa on normaalisti lämmityskaudella tunneittain?
Entäs onko missään dataa millä voisi todentaa millainen sähkön spot hinta on ollut eri tunneittain esimerkiksi tunneittain jaottuna tälle lämmityskaudella?

Jos noita tietoja saisi jostain niin voisi hiukan spekuloida mahdollisia säästöjä.

Täältä näkee muiden toteutuneita pörssisähkön kk hintoja http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=21815.0 Tässä täytyy kuintenkin muistaa että nämä ihmiset yleensä jaksavat nähdä vaivaa sen eteen että kulutus osuisi jonnekkin muualle kuin kalliille tunneille. Normaaleille ihmisillä sähkön hinta olisi hiukan suurempi ilman sen kummempia ponnisteluita.

Sitten täytyy muistaa tämä: Eli tällähetkellä pörssisähkö on melko edullista mutta jossain tapauksissa aktiivisuutta tuollaisesn sopimuksen omistajalta vaaditaa ettei käy yllätystä.


Sitten tietysti mahdollinen säästöpotentiaali rippuu siitä millaisen sähkönhintaan sitä verrataan. Itsellä tällähetkellä 4,67c/kWh ja 1,4e/kk ja tuossa täytyy muistaa sitä että saunan kiusta saa lämmitellä ihan koska vaan ilman että on mahdollisuus ylläriin.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 336
  • Maalämpöfoorumi
Onkos sulla "huvila" näyttää esimerkkivuorokautta kun "smart adapt" ominaisuus on käytössä ja toista missä se ei ole käytössä? Nuohan kWh-lukemat saa verkkohaltijan tarjoamasta palvelusta tuntikohtaisina ja nibestähän voisi ottaa login noilta kahdelta vuorokaudelta.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Sitten täytyy muistaa tämä: Eli tällähetkellä pörssisähkö on melko edullista mutta jossain tapauksissa aktiivisuutta tuollaisesn sopimuksen omistajalta vaaditaa ettei käy yllätystä.
ei se kyllä mitään aktiivisuutta ole tarvinnut sinä aikana mitä se mulla on ollut, lopullinen keskihinta keikkuu kumminkin 'normaaleitten' sopparien alla...

Huvila

  • Vieras
Ei ole smartti vielä käytössä ja odottelenkin suurella mielenkiinnolla siitä kokemuksia. Itse käytän viikko-ohjelmointia ja kivasti sillä väistelee nuo arkipäivän kalliit tunnit eli kahdeksasta kallista väistellään normipäivänä 7 tuntia. Asumismukavuuteeen tämä vaikuttaa siten, että huonelämpötila laskee ajoittain noin 1 Celsiuksen eli ei sitä ainakaan muu perhe ole edes huomannut :D

Kaikilla ei tämä tosiaan ole mahdollista, mutta veikkaan, että suurimmalla osalla on joko puskuria tai betonia tuolla lattialämmityksessä.

Osatehomitoitus oli tietoinen valinta ja tosiaan kun ne kunnon pakkaset nostavat tuon sähkön alvillisen hinnan yli 20 c/kWh niin on mukava tuijotella tuleen ja poltella vähän takkaakin. Tänä vuonna tosiaan vastuksia käytetty 4 aikayksikköä eli tarkoittanee 24 kWh (viikonloppuhinnalla tämä alvillisena noin 0,7 euroa). Samalla kyllä vilpittömästi suosittelen kaikille omakotitalossa asuville täystehomitoittajille jotain ei sähköstä riippuvaa varalämmitysjärjestelmää.

En ota kantaa tuohon ehdotukseen jossa yhteiskunnan tuki (kotitalousvähennys työstä) pitäisi ottaa pois osatehomitotetuilta pumpuilta. Tämä enempi verotekninen juttu ja vähentää pimeitä pumppuasentajia.

Pörssisähkö kun noinkin halpaa taas tällähetkellä niin taidanpa käydä laittaan lisää tehoa ainavalmiiseen sähkökiukaaseen jota on mukava viikonloppuisin pitää hengissä 8)


Huvila

  • Vieras
Epäilinkin, että tässä ketjussa on aika hiljaista.

Heitellään muutamia ajatuksia ilmoille kuitenkin.

Tämä saitti on mahtava ja ainakin itse pystyin sen avulla helposti tilaamaan sellaisen lämmitysjärjestelmän jota tarvitsin.

Sitten mennään vähän filosofisemmalle puolelle eli voitais miettiä onko esim. fraatin ja tomppelin ajatusmaailma tätä päivää. Onko järkeä tavoitella parasta mahdollista vuosi scoppia omalle koneelle hinnalla millä hyvänsä ja tietenkin ylimitoitettulla vehkeellä. Kannattaako omaa scoppia varjella satunnaisesti tapahtuvien (tarkkaan deltoitettujen ajankohtien) lämmitysjaksojen avulla. Yhteiskunta yrittää samaan aikaan viestittää sähkön hinnalla että älkää tulko näille alueille jos ei ole pakko sillä teollisuus tarvitsee nämä kalliit tunnit. Mielestäni siis yhteiskunta olisi pykälän parempi ja vihreämpi paikka jos em. henkilötkin keskittyisivät käyttämään sähköä silloin kun sitä kuluttajille tarjotaan edullisesti. Yhteenveto siis onko henkilöiden mikro maailmassa yhtään huomioitu kokonaisuus ::)

P.s. niin ja esim. em. henkilöt mielellään tekevät pitkiä ylihintaisia sähkösopimuksia jotta voivat rauhassa säädellä deltoja joita tosin nykyiset koneet tekevät automaattisesti.

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 603
  • Vanha pieru!
Sähköverkon kulutushuiput ovat ongelmallisia ja niitä pitäisi pystyä leikkaamaan.
Lämmitystarve kasvaa kovilla pakkasilla.
Meillä lämmitetään varsin paljon sähköllä. Sähkön kulutus kasvaa voimakkaasti pakkasjaksoilla.
Osatehoiseksi mitoitettu maalämpöpumppu on yksi noiden kulutushuippujen aiheuttajista.
Siksi olisi kansantalouden ja ekologisuuden kannalta järkevää pyrkiä hankkimaan täystehoisia maalämpöpumppuja.

Lainaus
Suomalainen sähkötuotantokapasiteetti ei tällä hetkellä riitä vastaamaan kulutushuippujen aikaiseen sähkön kysynnän tarpeeseen. Kulutushuippujen aikana Suomi on ollut jo pitkään riippuvainen pohjoismaista ja Venäjältä saatavasta tuontisähköstä. Tämä käy ilmi Pöyryn tekemästä Suomen sähkötehon riittävyyttä ja kapasiteettirakenteen kehitystä käsittelevästä selvityksestä.

Suomen "Voimajärjestelmän tila" kertoo, että Suomeen tuodaan sähköä naapurimaista.
Tuonti kasvaa rajusti kovilla pakkasilla.
Emme ole omavaraisia sähköntuotannossa.

Poissa peki

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 420
  • IVT C7 168m kaivo. Maalämpöä kesäkuu 2004 alkaen
Ei ole omavarainen ei kun ovat sulkeneet melkein kaikki pienet voimalaitokset kannattamattomina :D
Saadaan kiva pelote ihmisille ja hinnat ylös.

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Jos ottaa tämmösen yksinkertaisen kaavan COPnormaaliajo=3 ja SPOTkallis=15c/kWh, ja kun nuo jakaa keskenään 3/15=0.2

Sitten SPOThalpa(yö)=8c/kWh ja sitten kerrotaan tuo äskeinen 0.2 niin saadaan 1.6   [3/15*8] ...

Tarkoittaa siis sitä jos on SPOT sähkö ja pyrkii korvaamaan vain'tarpeeseen' ajon välttämällä kalliimmat sähkötunnit päivällä halvalla yöajolla (vaikka varaajaan ajamalla),
niin varastoinnin aikana COP saa tippua COP1.6:een että tulee sama lopputulos. Tuohon COP:iin pääsee MLP:llä helposti vaikka kuinka vetää 'tappiin', mutta nuo luvut olivat kyllä ääripäitä
eli halvimman ja kalliimman ero oli 7c.
Aika tavallinen ero SPOT:ille tänä talvena on ollut 3-7=4c/kWh, jos noilla laskee 3/13*9=COP2.1, eli COP vois laskea 2.1:een että vielä olis järkee ladata varaajaa...eli kyllä nuon alas
COP:ssa on aika vaikea päästä eli tämän päättelyn mukaan yö-SPOTilla voi 'talletella suuret setelit' jos on riittävästi varaajaa.

Asiat tietysti soutaa vrk-kohtaisesti joten parhaan tuloksen sais jos olis jostain 'openDatasta' tarjolla spot-hinnat, sääennuste ja sitä kautta sais selville seuraavan vuorokauden energiatarpeen ja vois
laskea etukäteen tuntijakoisen 'ajoprofiilin' huomiselle. Tänäänkin esimerkiksi ei kannata olla mitään säätöjä vaan koko päivän voi ajaa 'vain tarpeeseen optimi COP:lla' koska verollinen SPOT hinta on haarukassa 2.5-3c/kWh.

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
voimalaitos-politiikalle vois avata vaikka oman ketjunsa, menee kuitenkin niin paljon sivuun otsikosta  8)

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 336
  • Maalämpöfoorumi
Epäilinkin, että tässä ketjussa on aika hiljaista.

Heitellään muutamia ajatuksia ilmoille kuitenkin.

Tämä saitti on mahtava ja ainakin itse pystyin sen avulla helposti tilaamaan sellaisen lämmitysjärjestelmän jota tarvitsin.

Sitten mennään vähän filosofisemmalle puolelle eli voitais miettiä onko esim. fraatin ja tomppelin ajatusmaailma tätä päivää. Onko järkeä tavoitella parasta mahdollista vuosi scoppia omalle koneelle hinnalla millä hyvänsä ja tietenkin ylimitoitettulla vehkeellä. ään sähköä silloin kun sitä kuluttajille tarjotaan edullisesti. Yhteenveto siis onko henkilöiden mikro maailmassa yhtään huomioitu kokonaisuus ::)

P.s. niin ja esim. em. henkilöt mielellään tekevät pitkiä ylihintaisia sähkösopimuksia jotta voivat rauhassa säädellä deltoja joita tosin nykyiset koneet tekevät automaattisesti.

Itse halusin täysitehoisen lämmitysjärjestelmän niin ettei vastuksia tarvi käyttää muutakuin vikatilanteissa. Talo on muutenkin rakennettu sillä silmällä että laitteiden ja mm valaistuksen energian kulutukseen on kiinnitetty hiukan huomiota. Kuitenkin niin ettei mistään ole koitunut kohtuuttomia kustannuksia hyötyyn nähden.

Aiemmin mainitsemani sähkön hinta on mielestäni varsin edullinen ja olen siihen aivan tyytyväinen. Puolentoista vuoden päästä sitten katsotaan uudestaan mitä sen kanssa tehdään.

Useissa järjestelmissä noita deltoja on mahdollisuus säädellä mielensä mukaan mutta näen ongelman siinä että merkkiorganisaation edustaja puhuu ja neuvoo ihmisiä aivan päinvastaisiin ratkaisuihin siihen nähden mikä on todellisuus. Tietynlaisissa kokoopanoissa tuolla toisiopumpun nopeudella voi olla suurinkin merkitys esim kuinka varaaja latautuu ja tuota ei itse pumppu tajua yhtään mitään. Suurinosa lämpöpumpuista ei säädä deltoja yhtään mihinkään. Jos aiheen lukeminen närkästyttää sen voi silloin jättää tekemättä. Joitain ihmisiä kuitenkin kiinnostaa näiden koneiden toiminta/sielunelämä muuten ja sen takia asiosta keskustellaan. Suomessa on varmasti tarpeeksi pumppuja jotka ovat ajamassa itseään hautaan ennenaikaisesti pätkäkäynnin takia. Mahdollisesti kiinnostus pumpun toimintaa kohtaan pidentäisi moneen koneen elinikää.

Mielestäni koneen oikeisiin ja optimaalisiin asetuksiin kannattaa sen verran aikaa että kerran ne kohdalleen haettuansa tietää että kone toimii oikein ja huolettomasti. Muutenhan tämä on todella huoleton lämmitysmuoto joka ei vaadi mitään oleellista huoltoa tms...

Voisitko laittaa sieltä sähkönsiirtoyhtiön palvelusta ja niben logista logista pätkät niin arvioidaan mitä tuo sinun säätö on vaikuttanut?

Millaisia kustannuksia tuosta smart adaptista koituu? Vaatii kuitenkin online yhteyden mutta jakaako nibe datat palvelimilta ilmaiseksi?
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 336
  • Maalämpöfoorumi
Yhteiskunta yrittää samaan aikaan viestittää sähkön hinnalla että älkää tulko näille alueille jos ei ole pakko sillä teollisuus tarvitsee nämä kalliit tunnit. Mielestäni siis yhteiskunta olisi pykälän parempi ja vihreämpi paikka jos em. henkilötkin keskittyisivät käyttämään sähköä silloin kun sitä kuluttajille tarjotaan edullisesti. Yhteenveto siis onko henkilöiden mikro maailmassa yhtään huomioitu kokonaisuus ::)

Töissä kun pyörähtää 5kpl 5MW tehoisia koneita käyntiin niin siinävaiheessa tajuaa että oma sähkönkulutus on kokonaisuudesta kärpäsen shit. Itse en ala tinkimään mukavuudesta sen takia.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 336
  • Maalämpöfoorumi
Kaikilla ei tämä tosiaan ole mahdollista, mutta veikkaan, että suurimmalla osalla on joko puskuria tai betonia tuolla lattialämmityksessä.

Patteritaloissakin käytetyt puskurit ovat usein onnettoman kokoisia ja noihin 100-200l pyttyihin ei energiaa saa varattua nimeksikään. Se että huonelämpötilaan ei kosketa ollenkaan vaatisi suuren varaajan. Sitten tuollaisen varaajan hinta alkaa jos olemaan melkoinen ja jos vielä lasketaan hintaan mukaan tila mitä tuo vaatii niin missään nimessä tuo ei ole ilmainen.

Tällöin ainoksi vaihtoehdoksi pumpun käyntijaksojen siirtämiselle on huonelämpötilan kanssa pelaaminen. Porukoille jos kävisin sanomassa että eikös laiteta yölle aste pari lämmintä lisää niin sieltä tulisi kyllä välittömästi ilmoitus että ei onnistu. He eivät tingi asumisviihtyvyydestä vaan mieluummin maksavat siitä hieman. Kuten sinäkin maksat hetivalmis kiukaasi kanssa. Tuohan haukkaa vuodessa sähköä melkoisesti ja ylläpitovastus on jotain hiukan päälle 200W. Ekologisena ihmisenä sinun pitäisi heittää tuollaiset värkit pihalle.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa peki

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 420
  • IVT C7 168m kaivo. Maalämpöä kesäkuu 2004 alkaen
Eikö tuo SPOT ole sama kuin ennenvanhaan yösähkö, hiukan halvempaa mutta hyöty laiskalle huono.
16 vuotta pestiin pyykit, saunottiin, lämmitettiin vedet aina öisin, tai yhdeksän jälkeen tai talviajassa tuntia myöhemmin.
Ei ollu kivaa kun joskus :-[

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Eikö tuo SPOT ole sama kuin ennenvanhaan yösähkö, hiukan halvempaa mutta hyöty laiskalle huono.
16 vuotta pestiin pyykit, saunottiin, lämmitettiin vedet aina öisin, tai yhdeksän jälkeen tai talviajassa tuntia myöhemmin.
Ei ollu kivaa kun joskus :-[
SPOT on pörssisähkö eli markkinavoimainen hinta (~huutokauppa), melkein samoja tosiaan mutta yösähköä en koskisi pitkällä tikullakaan ja SPOT kelpaa kyllä... :)

Poissa jm82

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 448
  • Maalämpöfoorumi
Pörssisähkölle periaatteessa halvin konsti olisi ylitehoinen kompura. Ohjaus niin että lepoajat osuisi juuri niille kalliille tunneille. Se ylitehoinen kompurakin kävisi kovimmilla pakkasilla jatkuvasti, mutta siinä ei ne pörssisähkön kalliit tunnit kumminkaan haittaisi. Eli ohjaukseen tarvitsisi aika paljon älyä että sisälämpö pysyy tasaisena. Täytyisi olla iso puskuri tai (varaava) lattialämmitys.

Nyt taitaisi olla tosiaan helpoin konsti kilpailuttaa normaali sähkösopumus ja ottaa vaikka 2 vuoden kytky. Tai sitten perehtyä että onko pörssisähkö yhtään halvempi. Täällä on tuo normaali kytkytön sähkö.

Joulukuulta tuli 93e lasku, tammikuulta 100. Puita mennyt aika vähän lisäksi. Tammikuun laskulta:
Keskihinta sähkön siirto 7,02 snt/kWh
Keskihinta sähköenergia 5,89 snt/kWh
(energiamaksu 5,63 snt/kWh)
Tiskikone ja pyykkikone on pyörinyt muuten myös 40C esilämmitetyllä vedellä.
nibe 1217-10 vm2008, 200m kaivo, vanha 400 L (puskuri)varaaja esilämmityskierukalla. Itse asenneltu 24.11.2014. -73 120m (165).

Poissa peki

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 420
  • IVT C7 168m kaivo. Maalämpöä kesäkuu 2004 alkaen
Ei tuolla laatallakaan saa järkevästi kuin 3h huilit ja kovalla pakkasella ei sitä vähää.
Tosin ei ole koko kämppä laatalla ja noissa joissa on koko asunto laatalla tilanne on ehkä toinen.
Takka on hyvä SPOTIN korvike :)

Huvila

  • Vieras
Kuten sinäkin maksat hetivalmis kiukaasi kanssa. Tuohan haukkaa vuodessa sähköä melkoisesti ja ylläpitovastus on jotain hiukan päälle 200W. Ekologisena ihmisenä sinun pitäisi heittää tuollaiset värkit pihalle.

Niin sinähän aloitit tuon kiuaskeskustelun "Sitten tietysti mahdollinen säästöpotentiaali rippuu siitä millaisen sähkönhintaan sitä verrataan. Itsellä tällähetkellä 4,67c/kWh ja 1,4e/kk ja tuossa täytyy muistaa sitä että saunan kiusta saa lämmitellä ihan koska vaan ilman että on mahdollisuus ylläriin."

Oma ainavalmis kuluttaa 130W valmiustilassa ja olen siis viikonloppuisin hybridilämmittäjä eli osan talon lämmityksestä tekeekin kiuas  :D

Niin ja taidanpa näillä lämpimillä välikeleillä vähän pyöräyttää tuota Mitsuakin lämmitysmielessä kun copit taitaa siinä pian olla kohdillaan ?

Hyvää työtä teette tällä foorumilla vaikka välillä tuntuu, että kaavoihin kangistutte ettäkä ole oikein joustavia muuttuvien asioiden suhteen :o


Huvila

  • Vieras
Itse halusin täysitehoisen lämmitysjärjestelmän niin ettei vastuksia tarvi käyttää muutakuin vikatilanteissa. Talo on muutenkin rakennettu sillä silmällä että laitteiden ja mm valaistuksen energian kulutukseen on kiinnitetty hiukan huomiota. Kuitenkin niin ettei mistään ole koitunut kohtuuttomia kustannuksia hyötyyn nähden.

Aiemmin mainitsemani sähkön hinta on mielestäni varsin edullinen ja olen siihen aivan tyytyväinen. Puolentoista vuoden päästä sitten katsotaan uudestaan mitä sen kanssa tehdään.

Useissa järjestelmissä noita deltoja on mahdollisuus säädellä mielensä mukaan mutta näen ongelman siinä että merkkiorganisaation edustaja puhuu ja neuvoo ihmisiä aivan päinvastaisiin ratkaisuihin siihen nähden mikä on todellisuus. Tietynlaisissa kokoopanoissa tuolla toisiopumpun nopeudella voi olla suurinkin merkitys esim kuinka varaaja latautuu ja tuota ei itse pumppu tajua yhtään mitään. Suurinosa lämpöpumpuista ei säädä deltoja yhtään mihinkään. Jos aiheen lukeminen närkästyttää sen voi silloin jättää tekemättä. Joitain ihmisiä kuitenkin kiinnostaa näiden koneiden toiminta/sielunelämä muuten ja sen takia asiosta keskustellaan. Suomessa on varmasti tarpeeksi pumppuja jotka ovat ajamassa itseään hautaan ennenaikaisesti pätkäkäynnin takia. Mahdollisesti kiinnostus pumpun toimintaa kohtaan pidentäisi moneen koneen elinikää.

Mielestäni koneen oikeisiin ja optimaalisiin asetuksiin kannattaa sen verran aikaa että kerran ne kohdalleen haettuansa tietää että kone toimii oikein ja huolettomasti. Muutenhan tämä on todella huoleton lämmitysmuoto joka ei vaadi mitään oleellista huoltoa tms...

Voisitko laittaa sieltä sähkönsiirtoyhtiön palvelusta ja niben logista logista pätkät niin arvioidaan mitä tuo sinun säätö on vaikuttanut?

Millaisia kustannuksia tuosta smart adaptista koituu? Vaatii kuitenkin online yhteyden mutta jakaako nibe datat palvelimilta ilmaiseksi?

Smart on ilmainen palvelu Nibeltä.

Mikäli ajelet satunnaisesti pörssisähköllä niin mlp:n aiheuttamasta alvillisesta laskusta nipistää ohjelmoimalla helposti 70% pois !!!

Pörssisähkön keskihintahan on viime aikoina samaa luokkaa kuin halvat pitkäaikaiset sopparit.

Pistin tuohon alle yhden login. Tämä syntyi ajatuksesta, kun tulin ke töistä ja katsoin ulkolämpömittaria (+7 C) ja sen jälkeen pölyttymässä olevaa ilppiä. Ilppihän tarjoaa tuossa kelissä coppia yli 5,5 !

Ilpin kanssa samassa kerroksessa on nuo valurautaiset massiiviset patterit ja kaikissa niissä termarit kiinni tietenkin.

Alakertaan pumpulle kävellessä oli suunnitelma valmis; siis siirrytään ilman muuta lattialämmityslämpötiloille (näillä välikeleillä) ja termarit hoitavat asumismukavuuden sekä varastoitunut lämpö takaa miellyttävän mukavasti viilenevän yölämpötilan ilman hikikarpaloita. Tämä onnistui mahtavasti ja ke illalla lämpötila oli +23,5 ja to aamuna +22,4. Takkaa ja ainavamista kiuasta ei käytetty. Ilppi puhkui sen vähän mitä tarvittiin ja jatkossa ohjelmoitu puhkumaan tarvittaessa klo 9-21.

Viikonloppuna säätelen tuon välikeliohjelman hienosäädön kohdilleen. Ja kyllä nuo automaattisäädöt ainakin nibessä mukavasti tuota hommaa hoitavat.

Onkohan tässäkään säädössä taas mitään järkeä ?


Huvila

  • Vieras
Ja tässä liitteessä saman ajankohdan spot kuvaaja.


Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Laita niin että näkyy foorumissa (.jpg tai .png), paljon helpompi kattoo...ei nappaa tuo latailu...

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 336
  • Maalämpöfoorumi
Ja tässä liitteessä saman ajankohdan spot kuvaaja.

Omaan kinteään hintaan (olikos se nyt sitten 4,67c/kWh) säästöä voi lähinnä saavuttaa säätämällä kulutusta karkeasti 21-06 väliselle ajalla. Tällöin säästöä voisi saada aikaiseksi noin neljänneksen. Vastaavasti joitain kalliimpiakin tunteja on. Pörssisähköllä on lähiaikoina ollut mahdollista säästää jonkinverran. Kuuluiko tuohon hintaan jo myyjänvälityspalkkio?

Lainaus
Onkohan tässäkään säädössä taas mitään järkeä ?

Voihan noilla säästöä saada aikaiseksi mutta tuo vaatii jo käyttäjältä aktiivista toimintaa. Parhaimmillaan maalämmöllä lämmittäessä ei tarvitse tehdä mitään. Itse asiassa sen jälkeen kun muutimme asuntoon noin 9kk sitten ei tuohon pumppuun ole koskettu säätämisen tarpeen takia kertaakaan. Muista syistä kyllä(sinänsä tarpeetonta omaa rassaamista mm metelin tiimoilta). Se on vain hoitanut hommansa ilman säätötarpeita.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Huvila

  • Vieras
Välityspalkkio kuuluu tuohon hintaa.

Vähän tarkemmin ehdin äsken excelöidä ja eihän tuolla ekalla arvauksella/ohjelmoinnilla säästänytkään kun 14% keskiarvoon verrattuna ja ilppikin varmaan söi sen 4% eli ei näillä tiliä tee. Keskiarvo ko. päivänä oli 4,59 c/kWh.

Noh, onneksi on viikonloppuna muutama tunti aikaa säädellä ja jotain tämän suuntaista varmaan kehitellään jolla sitten pärjää tuleville kunnon pakkasille eli kahdesti vuodessa pitänee vähän asetuksia säätää jotta huomioidaan ulkoilman lämpötila muutos. Tämä ei liene tarpeellista jos koko talon lämmitys on lattialla tai patterilla, mutta kun on tällainen kombo joka kuitenkin melko monellakin on.

Mukavaa viikonloppua kaikille. Lähden nauttimaan halpojen viikonloppujen spottisähköstä ja kiuas jo tuolla mukavan lämpöisenä oottelee.


Huvila

  • Vieras
Do diin maalis-joulukuun ohjelmointi onkin sitten valmis. Oletan, että vuorokausittain spottisähköllä minimissään 20% säästöt keskiarvoihin verrattuna ja joinakin päivinä ISOT säästöt. Oletan, että pörssisähkö on tulevaisuutta eli ihmiset eivät jatkossa välttämättä halua maksaa tuosta myyjän riskistä ylimääräistä jatkossa pitkien sopimusten muodossa.

Reilut pari kuukautta nauttinut maalämpöpumpusta ja sen mahdollisuuksista. Silti olen erittäin hämmentynyt koska lueskelin tätä saittia aktiivisesti muutaman kuukauden ennen hankintaani. Tämän saitin suosituksien vastaisesti jouduin omassa vanhassa talossa tekemään mielestäni useita huonoja kompromisseja mm. ilppi on turha, 60 vanhat ikuiset valuraitaiset (aikoinaan vapaakiertoiset) suuren vesimäärän sisältävät patterijärjerjestelmät tulee ainakin vaihtaa uuden mallisiin tai vähintään poistaa termarit ja tietenkin paras ratkaisu olisi repiä ne kokonaan pois ja laittaa lattialämmitys koko taloon. Osatehomitoitettu pumppu on suorastaan rikos josta saitin mukaan pitäisi pistää edes moisen suunnittelija linnaan tai vähintään häpeäpaaluun jota sitten jääkausiin varautuneet täystehomitoittajat saisivat käydä moittimassa.

Heräsi kysymys, että onko tämän saitin julistukset taas kyhänneet ne uudisrakennushankkeen ympärillä olevat deltan sadasosan viilaajat ??? Pumputhan tekevät tämän ihan itsenäisesti ja paremmin. Mielestäni tämä saitti vaikka se hyvään pyrkiikin niin johtaa harhaan lukijoita jotka asuvat vanhoissa taloissa. Jos katsotaan rakennuskantaa niin voidaan helposti todeta kuinka suuresta määrästä on kyse.

Tämmöistä tällä kertaa ja olen huomannut, että ainakin omassa tapauksessani oli onni, että rahat ei riittäneet ihan kaikkeen täällä suositeltuun (eli siis ei muuhun kun laadukkaaseen mlp-järjestelmään). Nyt siis voin nauttia asumismukavuudesta ja rajattomasta säätömahdollisuudesta kohtuu kustannuksin. Tuntuu, että kaikilla näillä täällä ei suositelluilla ratkaisuilla saadaan jotain mukavaa aikaiseksi: rahan säästöä, harvoja käynnistyksiä ja ASUMISMUKAVUUTTA. Iso kasa hienoja asioita esim. miten haluat saada vanhassa talossa alakerran pesuhuoneen kuivateltua iltasuihkujen jäljiltä? Noh lataamalla sinne lattiaan halpaa iltaenergiaa jotta se kuivuu nopeasti, jne.

Hups, tulipas ehkä vähän liian tiukkaa tekstiä, mutta toivoisin, että joku tietäjä pudottaisi tälläisen aloittelijan maan pinnalle pikaisesti tästä haavemaailmasta ?

Siis saittilaisille avarampaa ajatusmaailmaa ja kuten täälläkin aina välillä huomataa niin uudis-/saneerauskohteet ovat aina ainutkertaisia.


Poissa jm82

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 448
  • Maalämpöfoorumi
Eihän osatehoisesta mitään haittaa ole mutta samalla vaivalla voisi saada myös sen isomman. Voi harmittaa jos sitä sähköä kuluukin enemmän kuin mitä on ajateltu. Eli ei varoitukset ole aina turhia.
Ei ole haittaa patterien isosta vesitilavuudesta. Termostaatit ei välttämättä ole paras keksintö aina. Huonelämpötila-anturilla voisi saada jossain tapauksessa paremman "hyötysuhteen". Vapaakiertoisiin putkiinkin mahtuu enemmän vettä.
Se huonelämpötila-anturi huomioisi myös sen ilpin käytön lämpöisellä ulkoilmalla.

Mutta ymmärrän hyvin jos pesutiloihin halutaan kuumaa ja muihin tiloihin riittää pienempi lämpötila. Taitaa onnistua helpoiten termostaateilla.

Eli kovasti on tapauskohtaiset että mitä haetaan.

Huomasinkin jonkun suojamekanismin pumpussa. Sammutin kiertovesipumpun joskus kymmeneltä. Tuossa illalla kiertovesipumppu lähtikin päälle kun ulkolämpötila meni -1. Eli täällä käytössä aurinkolämmitys ikkunoista :) Ilppi on siitä vähän huono kun patteriputket/lattia ei lämpene.
nibe 1217-10 vm2008, 200m kaivo, vanha 400 L (puskuri)varaaja esilämmityskierukalla. Itse asenneltu 24.11.2014. -73 120m (165).

Huvila

  • Vieras
Ei oikein jymmärä miksi lattiat ei lämpeis jos ilppi hoitelee yläkertaa. Täällä se ainakin on ohjelmoitu ja ak:n lattiaan varastoidaan energiaa. Tämä siksi että säätäminen on mahdollista komboratkaisuissa.

Näillä säillä ei invertteri ilppi paljoa hönkiny vaan aurinko hoiti lämmityksen ikkunoista.

Huvila

  • Vieras
Otin säädöt käyttöön myös lauantaisin sillä epäilin että olis mukava poltella vähän takkaa ainavalmiinkiukaan ohella. Tämä aikataulu ei ole paha huomioiden pumpun energia vaje tähän aikaan. Joustavuutta löytyy.

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 237
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Ei oikein jymmärä miksi lattiat ei lämpeis jos ilppi hoitelee yläkertaa. Täällä se ainakin on ohjelmoitu ja ak:n lattiaan varastoidaan energiaa. Tämä siksi että säätäminen on mahdollista komboratkaisuissa.
Eli 'huijaa' AK shunttausta kun varastoit, eli nostat menoveden lämpöä, vai?
Ja termareita ei ole alakerrassa olemassa?
Eikös tuommosen lattian varastointikyky ole aika pieni kun ajatellaa lyhyellä tähtäimellä...ei se betoni kovin nopeesti ota varastoon...

Huvila

  • Vieras
Kyllä huijataan eli shuntatun lattian pyynti on enemmän kuin muun järjestelmän. ::) Tämä siis ohjelmoitu +3.
Sauna fiiliksissä eli en vastaa enää puheista. Ei oo akssa termareita, sen sijaan on yli 60 mm valurauta lähtö ja paluuputket ukv:ssa kiinni. Pahus kun vastatessa ei nää kysymyksiä.1

Näinhän sitä vois luulla mutta toimii kun ruotsalaisen junanvessa.

Haluan vielä lisätä Pertti ja Hannu keskustelun: Pertti näki Hannun kadulla ja Pertti kysy Hannulta miks ajat aina Ladalla kun sulla on Mersu tallissa. Hannu vastas siihen, että en tiedä mutta niinhän kuulemma kaikki muutkin tekevät.

Poissa tk-

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 891
  • Maalämpöfoorumi
Kerrotko vielä lisää tuosta spot-sähköstä ylipäätään? Onko se käytännössä aina edullista yöaikaan vai vaihteleeko? Eli tavallaan jos vain varaajatilavuutta/mahdollisuutta löytyy, niin voisiko tuota sitten ajatella yöaikaan käytettäväksi tehokkaammin?

Meilläkin on tuossa taloyhtiön systeemissä erillinen sähkövaraaja käyttöveden hukkaa ja "tulistusta" tekemään. Se nyt olisi tietysti yksi vaihtoehto laittaa ajastimen perään, tarvitsisi vaan jonkinlaisen ohishunttauksen, että tuo varaaja voitaisiin ladata yöllä/halpaan aikaan sitten aina riittävän kuumaksi! Ja toki tuolla ajastuksella voisi yöaikaan lattialaattaankin enemmän lämpöä ajaa, toki se saattaisi tällaisessa pelkkää betonia olevassa talossa helposti jo johtaa siihen, että aurinkoisina päivinä liikaakin sisälämpö nousee..

Mutta mielenkiintoista tuo tosiaan on, en lähtisi tätä spot-sähkön käyttöä sotkemaan tuohon osateho vs täysteho -keskusteluun, varaavuuttahan saataisiin jopa paremmin "halvan sähkön" aikana jos laitteisto on vähän ylimitoitettu.
Keski-Suomi, omakotitalo 2019, vesikiertoinen lattialämmitys
Nibe F1145-8 + Jäspi GTV500, kaivo 178m
142m2 (690m3) + varasto 21m2 + pihasauna 18m2 (lämpökanaali n. 10m)

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 583

Kyllä huijataan eli shuntatun lattian pyynti on enemmän kuin muun järjestelmän. ::) Tämä siis ohjelmoitu +3.


Shuntin huijausta tuohon tapaan on paljon käytetty pätkäkäynnin korjaamiseen.Eli lattian betonilaattaan ladataan suurempi määrä lämpöä joten käynti-ja taukojaksot pitenevät ja harvenevat.
Tämä tunnetaan LämpöÄssä ketjussa nimellä "Opation modaus"
Ehkä tuohon jollain konstilla saisi ympätyksi myös tariffiohjauksen.

Tässä kuva erään LÄ:n käyntijaksoista ennen ja jälkeen opation modauksen

opation modaus
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa jm82

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 448
  • Maalämpöfoorumi
Saakos nibessä omat kalenteriohjaukset kahdelle eri lämmityspiirille? Eli onko shunttipiirillekin aivan oma kalenteri ja lämpötilat?
Siinähän olisi ideaa avata shuntti halvan sähkön aikaan kalliilla sähköllä shuntti pienemmällä sekä pyyntilämpötila myös.

Fiksu keksintö tuo opation modaus. Tuli hommattua joku fortumin määräaikainen sähkösopimus. Katsoo sitten pörssisähköä joskus myöhemmin. Hinta oli 4.89kWh kun vanha sopimus 5.50.
nibe 1217-10 vm2008, 200m kaivo, vanha 400 L (puskuri)varaaja esilämmityskierukalla. Itse asenneltu 24.11.2014. -73 120m (165).

Poissa tk-

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 891
  • Maalämpöfoorumi
Saakos nibessä omat kalenteriohjaukset kahdelle eri lämmityspiirille? Eli onko shunttipiirillekin aivan oma kalenteri ja lämpötilat?

Ainakin F1345-pumpun asetukset tarjoaa mahdollisuutta kolmelle erilliselle ohjelmalle, ja asetuksista on valittavissa "lämmitysjärjestelmä" mitä tuolla ohjelmalla ohjataan. Eli periaatteessa ainakin kolmeen erilliseen lämmityspiiriin saisi sillä ajettua nuo erilliset lämmöt.
Keski-Suomi, omakotitalo 2019, vesikiertoinen lattialämmitys
Nibe F1145-8 + Jäspi GTV500, kaivo 178m
142m2 (690m3) + varasto 21m2 + pihasauna 18m2 (lämpökanaali n. 10m)

Poissa jm82

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 448
  • Maalämpöfoorumi
Juu. Tuo kalenteri onkin selvä parannus tähän vanhaan malliin verrattuna. Muuten nuo ominaisuudet on ainakin tähän asti riittäneet. Saattaa olla että ei tulisi kalenteria käytettyä mutta ei siitä haittaakaan olisi. Käyttöveden korotus on ainut säädettävä asetus 1-90 päivän välein tuossa vanhassa nibe 1217 perus mallissa.
nibe 1217-10 vm2008, 200m kaivo, vanha 400 L (puskuri)varaaja esilämmityskierukalla. Itse asenneltu 24.11.2014. -73 120m (165).

Poissa jm82

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 448
  • Maalämpöfoorumi
Tuollaisen löysin. Eli aivan tarkkaan sitä hintaa ei voi ennustaa. Tuossa ylempänä fraatilla oli että säästöä voisi tulla aikavälillä 21-06.

"Nord Poolissa on kolme keskeistä kauppapaikkaa: seuraavan päivän sähkön hinnan tunnin tarkkuudella määräävä Spot-markkinat"

http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Nord_Pool

Edit: http://www.npspot.com/Market-data1/Elspot/Area-Prices/FI/Hourly/?dd=FI&view=table
nibe 1217-10 vm2008, 200m kaivo, vanha 400 L (puskuri)varaaja esilämmityskierukalla. Itse asenneltu 24.11.2014. -73 120m (165).

Poissa tk-

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 891
  • Maalämpöfoorumi
Eli puhutaan tuollaisesta "vanhan ajan" yösähkö-tyyppisestä lämmittämisestä. Käytännön vinkkiä/kokemusta vielä tarkemmin kaipailisin. Meillä kun on tosiaan koko talo yhdellä piirillä, niin paljonko tuohon laattaan sitten voisi varata sisälämmön huojumatta? Miten Huvilalla on nuo kalenteriohjelmat säädetty, sisälämmön vai "siirtymän" perusteella? Minkälaisia käyrämuutoksia sallii? Ja kaipaako tuohon rinnalle aina jonkun sähköstä riippumattoman lämmönlähteen avittamaan?

Toki tuota voisi vähän testailla säätämällä pumppua niin, että yöllä ladattaisiin tuota lämminvesivaraajaa enemmän, ja lisäksi lattialämmityksen siirtymä vaikkapa +1 nykyiseen verrattuna, päivällä sitten taas laskisi tuon siirtymän -1-2 sen mukaan miten sisälämpö pysyy ja vesipönttöä pienemmälle ilman että ylälämmöt vielä liiemmin romahtaa. Vaikuttaisi tuo 21-05 olevan "halpaa aikaa" lähes joka päivä, eli sillon pitäisi saada tuota lämpöä kerättyä pönttöihin/lattiaan.
Keski-Suomi, omakotitalo 2019, vesikiertoinen lattialämmitys
Nibe F1145-8 + Jäspi GTV500, kaivo 178m
142m2 (690m3) + varasto 21m2 + pihasauna 18m2 (lämpökanaali n. 10m)

Poissa jm82

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 448
  • Maalämpöfoorumi
Tk:lla periaatteessa voisi halpaan yöaikaan varata lattioihin ja käyttövesivaraajaan lämpöä kahdella kompuralla. Täytyisi perehtyä kuinka tuo niben spot systeemi toimii.
Onkohan sille nibe 1345 pumpulle pörssisähkö ohjelmistopäivitystä? 1145 ja 1245 näytti olevan.
nibe 1217-10 vm2008, 200m kaivo, vanha 400 L (puskuri)varaaja esilämmityskierukalla. Itse asenneltu 24.11.2014. -73 120m (165).

Huvila

  • Vieras
Jep eli Nibessä kolme ohjelmaa lämmitykselle ja kaksi käyttövedelle. Tämä riittää hyvin spottisähkölle.

Spottisähkössä aina kalliit tunnit arki klo 7-11 ja 17-19. Pohjoismaissa aina lounastauolla klo 12-14 halvempaa samoin kuin kaikki muut ajat ja viikonloput.

Jos ei huoneanturikäytössä niin ohjelmaan voi tehdä pudotuksia tai lisäyksiä -10 - +10 pykälää eli 1 pykälä lisää/pienentää pyyntiä aina 1 asteen. Järjestelmän jota säätää voi vapaasti valita jos siis on esim. lattiaa ja patteria. Pienenkin puskurin tai betonin kanssa kyllä äkkiä saa säästöjä keskimääräiseen spottisähkön hintaan.

Itse leikkaan tuosta pyynnistä 5-6 astetta kalliilla hinnalla ja illalla/yöllä nostelen tuota lattiaa +3. Tähän päälle käyttövesi säädöt samalla logiikalla niin hyvin toimii. Tämä on myös järkyttävän helppo toteuttaa eli testatkaa ihmeessä omilla pumpuilla miten toimii.

Poissa tk-

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 891
  • Maalämpöfoorumi
Eli tuota jm82 linkittämää graafia luetaan niin, että esimerkiksi tuo klo 1300 sähkönhinta tarkoittaa sitä, että 12-13 aikana toteutunut kulutus laskutetaan tuohon hintaan? Täytyypä testailla miten taloyhtiön systeemit taipuisi tuon aikaohjauksen perään ja suunnitella asiaa eteenpäin. Onkos asiasta kenelläkään sen tarkempaa tietoa, että myydäänkö myös taloyhtiöille spot-sähköä ylipäätään?

Tk:lla periaatteessa voisi halpaan yöaikaan varata lattioihin ja käyttövesivaraajaan lämpöä kahdella kompuralla. Täytyisi perehtyä kuinka tuo niben spot systeemi toimii.
Onkohan sille nibe 1345 pumpulle pörssisähkö ohjelmistopäivitystä? 1145 ja 1245 näytti olevan.

Tuohon sen verran, että vielä ei ole edes automaattisäätöisiä kiertopumppuja, softaversio on 4150R7... Kuulemma uusi softa on kyllä tulossa, korjaa samalla tuon pienen kompuroiden käyttötuntitasausbugin, mutta julkaisuaikataulusta ei vielä tietoa. Toivottavasti se olisi tuo 6-sarjalainen missä on sitten tarvittaessa myös tuo pörssisähköominaisuus. Ja sellainen vielä tuohon, että meidän laitteessa vain toinen yksikkö pystyy lataamaan käyttövettä vaihtoventtiilin kautta, mutta toisaalta varaajiakin on vain yksi 750l, niin kyllä sinne 12kW teholla saa jo riittävästi ladattua. Ja tosiaan perässä on vielä tuo ihan tavallinen 500l suorasähkövaraaja, niin senkin toisaalta saisi sitten kellokytkimen perään.
Keski-Suomi, omakotitalo 2019, vesikiertoinen lattialämmitys
Nibe F1145-8 + Jäspi GTV500, kaivo 178m
142m2 (690m3) + varasto 21m2 + pihasauna 18m2 (lämpökanaali n. 10m)

Poissa jm82

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 448
  • Maalämpöfoorumi
Niin siinä näkyy hinta megawattitunteina huomiselle päivälle. Kello 00-01 aikavälille hinta 23,78. Kallein tunti 42,22. Jos on oikein kylmä talvipäivä niin silloin on reilusti kalliimpia tunteja. Sähkövertailu.fi sivuilta halvin pörssisähkö Perusmaksu 2.95 €/kk, Marginaali 0.16 snt/kWh. Kyllä pörssisähkön luulisi saavan myös rivitaloon. Nyt vasta tuli mieleen että asukkaat voi silti valita minkä sähkön itse haluavat.
nibe 1217-10 vm2008, 200m kaivo, vanha 400 L (puskuri)varaaja esilämmityskierukalla. Itse asenneltu 24.11.2014. -73 120m (165).