Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen  (Luettu 10926 kertaa)

Poissa MrLinkooja

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 1
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #40 : 05.09.21 - klo:07:51 »
Hyvin on viileä riittänyt maapiiristä tämänkin kesän helteisiin, sisälämpötila ollut säädettynä  n 21-22ast koko ajan.

- Maapiiri 2*300m
- Ässä Cooling konvektori pienempi versio niistä mitä oli tarjolla vajaa 10v sitten.
- Asuin pa n 120m2
- Musta peltikate, talo aurinkoisella paikalla, ei varjoja.
IVT 7, Ässä Cooling, 2*300m maapiiri, asuin pa 120m2/kok pa 190m2

Poissa marko.

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 42
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #41 : 05.10.21 - klo:12:52 »
Menee ensi kesälle lattiaviilennys projekti (toivottavasti on kuumaa) mutta palikoita voisi alkaa jo hankkia..

Ihan mielenkiinosta olisi kiva  nähdä toteutuksista valokuvia.

Lähinnä putkien vetohan on se suuritöisin...
Tässä kuvassa näkyy maakierron tulo ja lähtöputket. Tuohon pitäisi saada se lämmönvaihdin kytkettyä.

Läpinäkyvä muoviletku tulee maaliuoksen täyttöastiasta

Poissa Lappanen

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 851
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #42 : 28.06.22 - klo:14:52 »
Hyvin pelittää maaviileä. Vähän tullut kokeiltua eri tavoitelämpöjä vaihtimelta lattiaan ja nyt kun ympärivuorokautinen ulkolämpötila alkaa olla sellaista 20...32 C niin lattiaan menee nyt 20 C vesi ja se tuntuu hyvin pitävän sisälämmöt alle 23 C melko tasaseen. Liian kylmistä lattioista ei ole tullut (vielä) keneltäkään valituksia.

IV-viilennys hönkii vielä 13,5 C tuloilmakanavaan kun ulkona yli 30 C, LTO tuossa kylläkin avittaa jonkin verran kun kiekko viilentää lämmintä raitisilmaa viileämmällä poistoilmalla. Sisäilman suhteellinen kosteus 45-50%.

Muistaessani pitää vielä ruuvata märkätilojen piirit kiinni jakotukeista viilennyskauden ajaksi, turhaan niitä viilentämään/viemään viilennystehoa.

Erityismainintana vielä se kirsikka kakun päälle, että joka huoneessa yhtä viileää (makkareissa vähän vielä viileämpi kun niissä kaihtimet + pimennysverhot ympäri vuorokauden kiinni), muiden huoneiden ikkunoista näkee läpi eli ei tarvetta kaihtimille/verhoille eikä seiniä korista hurisevat ja puhisevat laatikot :)

Jämä Star Inverter 16 kW (=Nibe F1155 4-16) + VLM 500 Star kv-varaaja + kaivo 230m | Pirkanmaa, täystiilitalo, 2 kerrosta lattialämmitys yht 280 m2 / 850 m3 + eristetty kellari 50m2. IV- & lattia-viilennys.

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 231
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #43 : 29.06.22 - klo:12:21 »
Aika samoilla lukemilla täällä mennään. Lattia rajoitettu termarilla nyt 20.0 asteiseksi ja yksi langaton huonetermari sitten antaa käskyä milloin järjestelmän viinapumppu saa käydä. Näyttää käyvän nyt noin puolet ajasta minimi 8w teholla joten reserviä löytyy reilusti, toisaalta se tuli selväksi jo viime kesänä jolloin öisinkin oli oikeasti lämmin ja silti laitteisto huilaili silloinkin useamman tunnin vuorokauden mittaan. Kosteissa tiloissa on sähköinen lattialämmitys kesän ja hetivalmis jolla saunotaankin joka päivä on tuomassa lämpökuormaa mutta noiden lämmön valloxi puhaltaa isolta osin pihalle raakana. Valloxi 77% tehoilla joten tuotakin hiljentämällä voisi helpottaa viilennyksen työtä mutta kun ei ole mitään tarvetta sitäkään tehdä. Kauimmaisessa tuloilmaventtiilissä on yksi netatmon anturi ja se näyttää vuorokauden lämmönvaihteluvälin olevan 22-27c välillä.

Nyt täällä on lattian pinta ir-mittarilla n20.8-21, sisälämpö 21.7-22 ja kosteus 48%. Näillä lukemilla hiukan jopa paleltaa mutta onpa sitä mukavempi mennä pihalle välillä lämmittelemään ja nauttimaan kesästä.
Minulla ei ole mitään kosteuspoistojärjestelmää, harkinnassa se on ja osatkin yli puoliksi hankittu mutta en ole aivan varma viitsinkö laittaa niitä kiinni kun tässä talossa se kostein hetki sattuu aina viikon pari viilennyskauden jälkeen ja silloinkin kosteus jää alle 60 prosentin.

Parastahan tässä tosiaan on se että joka huoneessa on tasaisen viileää oli sitten ovet kiinni tai auki. Makkarissakin voi nukkua ovi kiinni täydellisessä pimeydessä. Bonuksena se ettei tarvitse kuunnella ilmalämpöpumpun hurinaa jolla oli pakko yliviilentää olkkarin avointa tilaa että makkarit olisi edes jotenkin viilentyneet. Ei ole ikävä ilmalämpöpumppujen vetoa 17 vuoden huristelujen jälkeen, onneksi hajosivat.
Noita oli siis yksi kappale kerrallaan mutta kun kestävät sen vajaa kymmenen vuotta niin kaksi niitä tuli ajettua hautaan. Noilla en muuten lämmitänyt yhtään koska olivat olkkarissa eikä kukaan tykännyt siitä vedosta jota ei sentään talvella ollut pakko kestää koska oli öljylämmitys ja öljykin oli halpaa.
Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 231
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #44 : 06.07.22 - klo:21:44 »
Taisi jäädä tämän kesä viilennykset vähän piippuun, 12 päivää taisi kestää viilennyskausi. Tänään ei enää termostaatti laittanut viilennystä päälle ja yölämpötilat on sen verran matalia ainakin seuraavat 15 päivää että ennemminkin joutuu alkaan lämmittään. Laitoin juuri viilennyksen kokonaan pois, minullahan se vaatii kolmen hanan kääntämisen eri asentoon.
Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa osku1619

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 75
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #45 : 21.09.22 - klo:12:13 »
Millasta vaihdinta suosittelette lattiaviilennykseen? Lähinnä tuo koko millä se haarukoidaan? 123 m2 talo. Suntteja löytyy omasta takaa ja ennestään on jo konvektorin sekä tuloilman viilennys eli on kiertovesipumputkin paikallaan.

Tosin aion rakentaa järjestelmän niin että märkätiloihin jää lämmitys myös kesäksi, muut tilat tulevat oman jälkisunttauksen taakse omalle jakotukilleen. Jälkisunttaus nyt juontaa tarinansa ihan lämmityskauteen että pääsen pitämään kylppärin lämpimänä ja tarvittaessa muuhun taloon ajaa viileämpää lämmitysvettä jos takkaa käyttää.

Poissa joe.kaapa

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 17
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #46 : 07.11.22 - klo:12:14 »
Miten olette nuo levylämmönvaihtimet mitoittaneet? Hinnat noissa profilin tuotteissa aika taivaissa ja pohdin tilaavani muualta.

Esim. tällainen vaikuttaisi menevät ~ sinne päin noiden profil speksien kanssa, hintaluokka on sellainen että voisi tilata samalla kaikille naapureille ja jäisi edelleen halvemmaksi. Onko mitään syytä miksi en laittaisi tällaista? Liitäntä ekassa vaihtoehdossa 3/4", kun keruupiiri tuumainen. Josko tiedustelemalla saisi tuumaisena.

https://nordictec-store.com/gb/ba-12-serie-0012mplate/66-299-plate-heat-exchanger-nordic-ba-12-20-34-45kw.html#/52-en_accessories-exchanger_only_without_accesories

Ja tästä tuumainen
https://nordictec-store.com/gb/ba-16-serie-0016mplate-1-thread/321-718-plate-heat-exchanger-nordic-ba-16-12-1-50kw.html#/52-en_accessories-exchanger_only_without_accesories

Äkkiseltään vaikuttaa, että molemmat (kuten tähän keskusteluun linkitetyt profil vaihtoehdotkin) ovat teholuokaltaan yliampuvia, mutten ole yhtään perehtynyt miten nuo teholuokat lasketaan enkä ole tarkistanut kuinka paljon jäähdytystehoa oikeasti tarvittaisiin. Sen tiedän, että viime kesänä tämä kivitalo oli sen verran kuuma, että asialle olisi hyvä tehdä jotain.

Pitääkö keruupiiri paineistaa tällaisen asennuksen yhteydessä ja jos pitää, niin miksi? Tuleeko tällaisesta vaihtimesta niin suuri vastus? Meillä siis keruupiiri paineistamaton.

Poissa Lappanen

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 851
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #47 : 07.11.22 - klo:12:53 »
Ite en juurikaan mitoittanut, lähinnä yhteiden/putkikoon mukaan 1" / 28mm tuli itselle valittua tämä levari:

https://profil.fi/lammonvaihtimet-levylammonvaihtimet/lammonvaihdin-nb-138-20-vakioyhde-1

Hyvin se on tuntunut toimivan, Esben 3-tieventtiili termarin ohjaamana pitää lähtevän litkun tasan halutussa ja tarpeen mukaan saa kyllä lattiat liiankin kylmiksi.

Mulla on paineeton systeemi, keruun muovinen paisuntasäiliö löytyy yläkerrasta systeemin korkeimmalta paikalta, tämä oli helppo järjestää kun IV-kone lattialla seisovaa mallia ja IV-koneelle menee tuloilmanviilennyspatterille myös putket.
Jämä Star Inverter 16 kW (=Nibe F1155 4-16) + VLM 500 Star kv-varaaja + kaivo 230m | Pirkanmaa, täystiilitalo, 2 kerrosta lattialämmitys yht 280 m2 / 850 m3 + eristetty kellari 50m2. IV- & lattia-viilennys.

Poissa jmaja

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 935
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #48 : 07.11.22 - klo:15:04 »
Itse ostin kolme Swep-lämmönvaihdinta täältä: https://www.heat-exchangers.uk/

Käytännössä meni Tsekin myyntikonttorin kautta, jossa oli todella osaava kaveri. Tuolla sivustolla on mitoituslaskuri, mutta siinä ei ole kaikkia lämmönvaihtimia eikä se osaa laskea maaviinaa. Tuo kaveri teki tarjoukset ja laski muutaman vaihtoehtoisen lämmönvaihtimen hinnat ja suoritusarvot.

Käytössä on vasta pohjavesilämmönvaihdin, joka toimii juuri mitoituksen mukaisesti.

Vaikeinta tuossa on antaa oikeat mitoitusarvot. Miten lämmintä kaivosta tulee, mikä on sopiva virtaama, miten lämmintä tulee piiristä ja miten viileää sinne haluaa? Kolmas on uima-altaan lämmitykseen.

Minä mitoitin 3 kW teholle ja 0,2 l/s virtaamat molemmin puolin. Maaviinan lämpötila hyvin konservatiivisesti 15 C ja piiristä palaava 23 C. Tuolloin maaviina lämpenee 18,7 C ja piiri kylmenee 19,4 C lämpötilaan.

Oikeasti saan pohjavesilämmityksestä 8,5 C koko kesän, joten pääsen moninkertaiseen tehoon tai reilusti kylmempään menoon tarvittaessa. Virtaamaakin voi kasvattaa reilusti, sillä painehäviö tuolla on alle 4 kPa. Siis tuplavirtaamallakin alle 20 kPa.

Valittu lämmönvaihdin E5THx20/1P ja hinta 62€ ALV 0%. Kaksi muuta oli kalliimpia, 130 ja 400 €, kuljetus ilmainen. Tuon koko on 192x73x50 mm ja liittimet 3/4".
https://www.heat-exchangers.uk/shop/exchanger.php?vymenik=E5T&desek=20
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattiaan roilottu + 80 m2 kattolämmitystä + tulossa 55 m2 kattol + vintille 22 m2

Poissa joe.kaapa

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 17
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #49 : 09.11.22 - klo:10:34 »
Itse ostin kolme Swep-lämmönvaihdinta täältä: https://www.heat-exchangers.uk/

Käytännössä meni Tsekin myyntikonttorin kautta, jossa oli todella osaava kaveri. Tuolla sivustolla on mitoituslaskuri, mutta siinä ei ole kaikkia lämmönvaihtimia eikä se osaa laskea maaviinaa. Tuo kaveri teki tarjoukset ja laski muutaman vaihtoehtoisen lämmönvaihtimen hinnat ja suoritusarvot.

Käytössä on vasta pohjavesilämmönvaihdin, joka toimii juuri mitoituksen mukaisesti.

Vaikeinta tuossa on antaa oikeat mitoitusarvot. Miten lämmintä kaivosta tulee, mikä on sopiva virtaama, miten lämmintä tulee piiristä ja miten viileää sinne haluaa? Kolmas on uima-altaan lämmitykseen.

Minä mitoitin 3 kW teholle ja 0,2 l/s virtaamat molemmin puolin. Maaviinan lämpötila hyvin konservatiivisesti 15 C ja piiristä palaava 23 C. Tuolloin maaviina lämpenee 18,7 C ja piiri kylmenee 19,4 C lämpötilaan.

Oikeasti saan pohjavesilämmityksestä 8,5 C koko kesän, joten pääsen moninkertaiseen tehoon tai reilusti kylmempään menoon tarvittaessa. Virtaamaakin voi kasvattaa reilusti, sillä painehäviö tuolla on alle 4 kPa. Siis tuplavirtaamallakin alle 20 kPa.

Valittu lämmönvaihdin E5THx20/1P ja hinta 62€ ALV 0%. Kaksi muuta oli kalliimpia, 130 ja 400 €, kuljetus ilmainen. Tuon koko on 192x73x50 mm ja liittimet 3/4".
https://www.heat-exchangers.uk/shop/exchanger.php?vymenik=E5T&desek=20

Tilasitko maaviinan kanssa käytettäväksi "separation exchanger":n? Ihmettelen miksi ei-separation exchanger ei kelpaisi, eihän ehjässä levylämmönvaihtimessa nesteiden pitäisi sekaisin mennä. Tällainen maininta noissa erotteleviksi kelpaavissa: "The front and rear channel plates are reinforced".

Lattialämmityspiirin kanssa pitäisi mahdollisesti huomioida oksidit ja veden kovuus, jos haluaa pitkäkestoisen lämmönvaihtimen. Kuparijuotokset voivat olla aika ohkaisia näissä ja myös alttiita korroosiolle. Taitaa hinnat vaan moninkertaistua, jos juotosmateriaalina jotain kestävämpää.

Poissa jmaja

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 935
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #50 : 09.11.22 - klo:12:49 »
Ei ollut puhetta mistään erityisestä separoinnista. Kai noi varsin pitkäikäisiä ovat? Toisella puolella hapetonta vettä ja toisella maaviinaa. Tuskin korroosia kummoista on.

Uima-altaan kloorivesi voi sitten olla haasteellisempaa, mutta ihan hyväkuntoiselta vaikuttivat -76 kupariputket ja teräs (HST?) sähkölämmitin.
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattiaan roilottu + 80 m2 kattolämmitystä + tulossa 55 m2 kattol + vintille 22 m2

Poissa joe.kaapa

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 17
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #51 : 10.11.22 - klo:13:22 »
Ei ollut puhetta mistään erityisestä separoinnista. Kai noi varsin pitkäikäisiä ovat? Toisella puolella hapetonta vettä ja toisella maaviinaa. Tuskin korroosia kummoista on.

Uima-altaan kloorivesi voi sitten olla haasteellisempaa, mutta ihan hyväkuntoiselta vaikuttivat -76 kupariputket ja teräs (HST?) sähkölämmitin.

Ei se käsittääkseni hapetonta ole, vähähappista kylläkin. Hanavedessä (jota siellä lattiapiirissäkin siis yleensä on) on myös luontaisesti rautaa jne. mukana, jotka aiheuttavat korroosiota (sekä kuparissa että myös ruostumattomassa teräksessä). Jos lattiapiirin vesi olisi ja pysyisi puhtaana, ei se vaihtaisi väriänsä mustaksi muutamassa vuodessa. Täällä päin tämä vesi kuivuu valkoisen ämpärin pohjalle ruskeaksi, joka epäilyttävästi näyttää ruostuneelta metallilta. Suomessa hanavedet tuppaavat myös olemaan happaman puoleisia ja tätä joko on tai ei ole kompensoitu alkaloinnilla, eli lisäämällä veteen lipeää, soodaa tai kalkkia. Näillä oma vaikutuksensa korroosiossa.

Jonkun valmistajan sivuilta lueskelin, että vaihtoväli on 8-12 vuotta levylämmönvaihtimelle, kun sen läpi ajellaan puhdistamatonta vettä. No, aika näyttää miten käy.

Poissa jmaja

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 935
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #52 : 10.11.22 - klo:14:43 »
On se hapetonta, kun se vesijohtovedessä ollut pieni happimäärä kuluu pois.

Samanlaisia lämmönvaihtimia on lämpöpumpuissa. Kestäähän ne yleensä koko lämpöpumpun iän.

Tuo uima-allas on valtavasti pahempi ympäristö. On klooria ja suuri vesipinta, jonka kautta happea pääsee veteen.
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattiaan roilottu + 80 m2 kattolämmitystä + tulossa 55 m2 kattol + vintille 22 m2

Poissa kotte

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 342
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #53 : 10.11.22 - klo:18:04 »
Jos lattiapiirin vesi olisi ja pysyisi puhtaana, ei se vaihtaisi väriänsä mustaksi muutamassa vuodessa. Täällä päin tämä vesi kuivuu valkoisen ämpärin pohjalle ruskeaksi, joka epäilyttävästi näyttää ruostuneelta metallilta.
Ei asiallisista materiaaleista rakennetun maapiirin vesi mustu tai muutu ruskeaksi vuosienkaan käytössä, kuten ei nykyisin käytettyjen käyttövesiputkienkaan vesi pitkässäkään seisokissa, vaikka putkistosta suuri olisi happidiffuusiosuojaamatonta. Ruskeaksi tai mustaksi muuttuvalla vedellä viitannet lämmitysverkon veteen ja tuolla puolestaan syynä on tavallisesti piirin rautaosat, eli putkistot, kattilat, valurautakiertopumput tai radiaattorit esimerkkeinä. Tuota ilmiötä tuskin pystyy täysin välttämään, vaikka verkostosta olisi kaikki happi poistettu ja kiertovesi vielä terästetty hydratsiinilla alue- ja kaukolämpöverkkojen tapaan. Toisaalta pikimusta vesi viittaa (toisin kuin ruosteen väri) hapen kulumiseen vähiin sitoutumalle rautaferriiteiksi, jolloin raudan syöpyminenkin jokseenkin lakkaa.

Poissa Teräsmiäs

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 24
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #54 : 19.11.22 - klo:21:28 »
Herätellään tätä threadia vähäsen.

Saataisiin iv-patteri edukkaasti eli olisiko ihan hölmö ajatus tehdä tästä pelkästään viilennys?

Tuloilma siis ulkoilmasta ja patteri seinään johon tulee maapiiristä keruulios. Patterista veto eteiseen oven yläpuolelle iv-putki ja laitepuhallin jolle laitettaisiin portaaton potikka.

Mitä mieltä?

Poissa JPN

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 274
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #55 : 20.11.22 - klo:12:30 »
Herätellään tätä threadia vähäsen.

Saataisiin iv-patteri edukkaasti eli olisiko ihan hölmö ajatus tehdä tästä pelkästään viilennys?

Tuloilma siis ulkoilmasta ja patteri seinään johon tulee maapiiristä keruulios. Patterista veto eteiseen oven yläpuolelle iv-putki ja laitepuhallin jolle laitettaisiin portaaton potikka.

Mitä mieltä?
Tarvitset ko. piirille myös maaliuoksen kiertopumpun ja haaroituksen takaiskulla maapiiristä. Patteriin kondensoituu vettä melkoisesti, joten se on johdettava viemäriin.

Parhaan viilennystehon saa mikäli patterin tuloilman otetaan sisältä, jolloin ei tarvitse kokoajan viilentää lämpimämpää ulkoilmaa.
LÄ V10.5/203, Enervent LTR-6 eco, maaviileällä

Poissa joe.kaapa

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 17
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #56 : 22.11.22 - klo:19:36 »
Ei asiallisista materiaaleista rakennetun maapiirin vesi mustu tai muutu ruskeaksi vuosienkaan käytössä, kuten ei nykyisin käytettyjen käyttövesiputkienkaan vesi pitkässäkään seisokissa, vaikka putkistosta suuri olisi happidiffuusiosuojaamatonta. Ruskeaksi tai mustaksi muuttuvalla vedellä viitannet lämmitysverkon veteen ja tuolla puolestaan syynä on tavallisesti piirin rautaosat, eli putkistot, kattilat, valurautakiertopumput tai radiaattorit esimerkkeinä. Tuota ilmiötä tuskin pystyy täysin välttämään, vaikka verkostosta olisi kaikki happi poistettu ja kiertovesi vielä terästetty hydratsiinilla alue- ja kaukolämpöverkkojen tapaan. Toisaalta pikimusta vesi viittaa (toisin kuin ruosteen väri) hapen kulumiseen vähiin sitoutumalle rautaferriiteiksi, jolloin raudan syöpyminenkin jokseenkin lakkaa.

Maapiiri? Lattiapiirillä tarkoitin toki lämmitysverkkoa, eli lattiassa kiertävää nestettä. Kuten sanoit, ei epäpuhtauksia (jota siis happikin siellä on) pysty oikein välttämään kun sisään lasketaan yleensä vesi suoraan tontille tulevasta liittymästä sellaisenaan. Vesiyhtiötkin tuppaavat tarjoamaan jonkinnäköistä kannanottoa veden mukana tuleviin epäpuhtauksiin. Levylämmönvaihtimen käyttöikään toki vaikuttaa paljolti mistä materiaalista se on tehty, joista kuparijuotokset oletettavasti ne ohkaisimmat ja nopeimmin syöpyvät levylämmönvaihtimen rakennetta tarkisteltaessa. Jos haluaa, niin rahalla näyttäisi saavan levylämmönvaihtimia, joissa käyttöikää pidennetty mm. erinäköisillä pinnoitteilla tai vaihtoehtoisilla juotosmateriaaleilla. Jos nyt oikein muistelen nähneeni, niin käyttöiäksi oli arvioitu luokkaa 10 vuotta noilla käsittelemättömillä levylämmönvaihtimilla arvatenkin ilman takuuta. Aika lyhyt käyttöikä mielestäni ja jos riskinä on nesteiden sekoittuminen (joka tuolla rakenteella teoriassa mahdollista syöpymisen myötä), niin ehkäpä tuon mielellään vaihtaa etukäteen - tai ostaa suosiolla kalliimman pidemmällä elinajalla.

Totta kyllä tuo, että ajan kanssa syöpymisen pitäisi lakata. Itse en osaa ottaa kantaa millä aikavälillä tämä tapahtuu.

Poissa jmaja

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 935
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #57 : 02.12.22 - klo:09:26 »
Millainen kiertopumppu pitää hankkia kierrättämään maaviinaa esilämmitys/jäähdytyspatterissa ja lämmönvaihtimessa? Virtaama ja nostokorkeus on hallussa (hyvin pieni riittää), mutta miten tuo ympäristöä kylmempi neste? Peruskiertovesipumpuissa vaikuttaa olevan rajoituksena, ettei neste saa olla ympäristöä kylmempää kondenssin takia.

Vinkkejä sopivasta pumpusta?
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattiaan roilottu + 80 m2 kattolämmitystä + tulossa 55 m2 kattol + vintille 22 m2

Poissa ISKI

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 279
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #58 : 05.12.22 - klo:18:36 »
Millainen kiertopumppu pitää hankkia kierrättämään maaviinaa esilämmitys/jäähdytyspatterissa ja lämmönvaihtimessa? Virtaama ja nostokorkeus on hallussa (hyvin pieni riittää), mutta miten tuo ympäristöä kylmempi neste? Peruskiertovesipumpuissa vaikuttaa olevan rajoituksena, ettei neste saa olla ympäristöä kylmempää kondenssin takia.

Vinkkejä sopivasta pumpusta?
Pari vuotta sitten mulle tuli Wilo Varios PICO-STG 25/1-7.
Täällä sitä myydään nimenomaan maaviilennykseen:
https://kauppa.topwaymaakylma.fi/product/1823/wilo-varios-pico-251-8-a-energialuokan-kiertovesipumppueriste

Mutta kyllä se eristekotelosta huolimatta kerää kondenssivettä, tiputtelee kesällä alleen ruosteista vettä.
Pitäisi vielä eristää jotenkin ilmatiiviisti.
Bosch 7001i 4-16 LWM, 278m porakaivo GeoDuo M32 keräimellä, lamellihirsitalo 200 m2(rakennusala), tilavuus n. 600m3 (lattialämmitys) + sivurakennus (autotalli 45m2, työhuone 35 m2, ilmakiertoinen lattialämmitys)

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 231
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #59 : 05.12.22 - klo:18:54 »
https://lampotori.fi/tuote/kiertovesipumppu-wilo-stratos-para-25-1-11-t3-oh/

Minulla on tuo, minimiteho on 8w ja siinäkin on ripaus liikaa omassa viritelmässä.

Kondessiongelman olen hoitanut teippaamalla armaflexin teipillä koko pumpun piiloon. Myös tuo muovilaatikko on teipattu etureunaa lukuunottamati. Tiedän että moottoria ei saisi valmistajan mukaan teipata mutta en näe siinä ylikuumenemisen riskiä kun viina on aina kylmää ja mikään ei voi estää viinaa virtaamasta. Tippaakaan ei ole ikinä kondensoinut.
Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa Lappanen

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 851
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #60 : 06.12.22 - klo:05:50 »
En luota noihin valmistajan valmiisiin boxeihin, täyttöryhmäkin ihan hapettunut vaikka muka kondenssieristetyssä boksissaan. Armaa tosiaan omankin pumpun ympärillä ohjausboksin etulevyä lukuunottamatta, eikä ole tippaakaan kondensoinut.
Jämä Star Inverter 16 kW (=Nibe F1155 4-16) + VLM 500 Star kv-varaaja + kaivo 230m | Pirkanmaa, täystiilitalo, 2 kerrosta lattialämmitys yht 280 m2 / 850 m3 + eristetty kellari 50m2. IV- & lattia-viilennys.

Poissa jmaja

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 935
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #61 : 06.12.22 - klo:08:48 »
Wilo näyttää speksaavan halvempiakin pumppujaan ympäristöä kylmemmälle nesteelle toisin kuin Grundfos, mutta molempia tunnutaan käyttävän.

Riittääkö siis 3 mm Armaflex-teippi?
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattiaan roilottu + 80 m2 kattolämmitystä + tulossa 55 m2 kattol + vintille 22 m2

Poissa Lappanen

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 851
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #62 : 06.12.22 - klo:09:13 »
Saattaahan se riittää, mutta itse liimasin 19mm armaflex-levystä kun jämäpalaa löytyi ja höyrynsulkuteipillä varmistin, kun ei ollut enää solukumiteippiä.
Jämä Star Inverter 16 kW (=Nibe F1155 4-16) + VLM 500 Star kv-varaaja + kaivo 230m | Pirkanmaa, täystiilitalo, 2 kerrosta lattialämmitys yht 280 m2 / 850 m3 + eristetty kellari 50m2. IV- & lattia-viilennys.

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 231
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #63 : 06.12.22 - klo:13:27 »
Minulla on pelkkää armaflexin teippiä mutta jo pelkästään asennusteknisistä syistä sitä on sikinsokin, ehkä keskimäärin kolminkerroin niin en tiedä riittäisikö yksi kerros.
Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa kotte

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 342
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #64 : 22.12.22 - klo:19:26 »
Wilo nimenomaan kieltää teippaamasta ainakin Pico-malleja täysin umpeen, koska laitteeseen on suunniteltu valumisreikiä veden kertymisen varalta käämeihin, elektroniikkaan ja kytkentälaatikkoon (paine-eristyshän on staattorilevypakka-käämityksen ja roottorin välissä). Itsellä on kotona Stratos Para täysin ilman eristeitä (laitteessa on huomattavat kondenssiaukot pumppu- ja moottoriosan välissä) ja alla viemäröintiallas sekä mökillä Pico peruseristeiden kanssa, jolloin silläkin mahdoolinen kondenssi pääsee valumaan kondenssialtaaseen. Mielestäni pumppua ei pysty teippaamaan sillä tavoin luotettavan tiivisti, ettei jonnekin pääsisi muodostumaan tiivistymää ja jos vettä pääsee kertymään käämien alueelle (kondessiaukkojen kautta teippausvaipan sisällä), pumpun vioittumisriski kasvaa merkittäväksi.

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 231
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #65 : 23.12.22 - klo:11:24 »
Minulla on joutilaana pico minkä hankin kanavapatteria varten kun lattiaviilennyksellä talo on kuulemma kostea. Koska ilmankosteus on kuitenkin sama kuin ilmalämpopumpun aikaan niin en ole viitsinyt tuota asentaa. No, joka tapauksessa en näe tuossa mitään kondenssiaukkoja? Vai onko ne tuolla muovin sisällä kenties?



Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa jmaja

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 935
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #66 : 23.12.22 - klo:14:25 »
Asennusohje on tarkka mihin suuntaan ohjauspaneeli ja sen sähköliitäntä on. Kai sieltä sitten kondenssi valuu jostain.
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattiaan roilottu + 80 m2 kattolämmitystä + tulossa 55 m2 kattol + vintille 22 m2

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 231
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #67 : 23.12.22 - klo:14:43 »
Voisko olla itse liittimen takia, ettei sitä pitkin pääse ulkoinen kosteus? Vähän sama kun autojen tyhmät perinteiset releet, ei saa asentaa liittimet ylöspäin kun laatikko täyttyy vedestä releen lämpötilan vaihdellessa eikä vesi sitten pääse pois mitenkään. Vai mitenkäs tuo picon liittimen saikaan asentaa, kyljelleen ja alaspäinkö?
Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa jmaja

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 935
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #68 : 23.12.22 - klo:15:32 »
Liitin tai näyttö ei saa olla ylöspäin.
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattiaan roilottu + 80 m2 kattolämmitystä + tulossa 55 m2 kattol + vintille 22 m2

Poissa jmaja

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 935
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #69 : 25.12.22 - klo:10:50 »
Tullut viimepäivät pohdittua jäähdytyksen toteutusta. Ymmärsinkö oikein, että Nakke vaanin toteutuksessa yksi huoneanturi pätkiii maaviinakiertoa ja sillä koko kämppä pysyy tasalämpöisenä? Linkki ei enää toiminut, mutta joku tällainen ilmeisesti https://profil.fi/lattialammitys-huonetermostaatit/ohjelmoitava-huonetermostaatti-a25rth-langaton-vastaanotin

Tuossa on NO ja NC eli käy sekä jäähdytykseen että lämmitykseen.

Lappanen systeemissä oli sitten kolme kolmetieventtiiliä (eikö kaksi riittäisi?). Oliko lämpötilasäätö siis maaviinapuolen kolmitiellä? Oliko mitään takaisinkytkentää huone- tai ulkolämpötilaan?

Kummallakaan ei mitään piirikohtaista säätöä eli ei mitään huonekohtaista säätöä?

Molemmilla siis koko lämmönjako jäähdytetään. Itse ajattelin jättää märkätilan ja uima-altaan lämmitysmahdollisuuden samaan aikaan kun muita tiloja jäähdytetään. Tämänkin voi toteuttaa kahdella tavalla. Jäähdyttävälle jakotukille menee oma syöttövesiputki. Sen menoveden voi ohjata lämmönvaihtimen läpi. Tällöin ei tarvita toista kiertovesipumppua, mutta paluu voi olla turhan viileää lämmitettäville piireille ja toisaalta jäähdytetään osin MLP:n tai piirien lämmittämää vettä.

Toinen vaihtoehto on erottaa kolmitieventtiilillä  jäähdytyspiiri erikseen ja omalla pumpulla kierrättää lämmönvaihtimessa. Silloin lämmitettävät ja jäähdytettävät piirit eivät sekoitu.

Mullahan olisi kaikki jäähdytettävät piirit katossa + vintin lattia. Kaikki kevyitä ja lämmönluovutusleveillä. Vaatii ehkä tarkemman säädön kuin betonilattia, jossa on paljon massaa. Pitääköhän laittaa huonekohtainen säätö toimilaitteilla? Pitäisi sitten osata sekä jäähdytys että lämmitys.

Mulla tulisi maaviinapuolella lämmönvaihdin IV-patterin perään sarjaan. Tuohon siis pitäisi laittaa kolmitieventtiili, jolla säädetään ohittaako maaviina lämmönvaihtimen vai ei. Tarviikohan tuohon säädön vai riittääkö on/off. Mulla lämmönvaihdin on varsin pieni, joten reagoi nopeasti.

Miten Nakke vaanin on/off toimii tuossa? Meneekö meno liian kylmäksi eli onko kiertopumppu jatkuvassa on/off vai onko tuo vain hätävarana? Riippuu tietysti virtaamastakin, joka mulla on osin IV-patterin määräämä n. 0,2 l/s. 8 W teholla varmaankin vähemmän?

Talven varalle pitää keksiä myös joku hätävara, jotta silloin IV-esilämmitys ei vedä pohjavesilämmönvaihdinta jäähän, jos pohjavesikiertoon tulee häikkää. Tuo Nakke vaanin toinen termari ilmeisesti toimisi? Mittaisi siis maaviinaputken lämpötilaa ja sallii kierron vain sen ollessa vaikkapa yli 5 C.
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattiaan roilottu + 80 m2 kattolämmitystä + tulossa 55 m2 kattol + vintille 22 m2

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 231
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #70 : 25.12.22 - klo:18:14 »
Minulla on tuonnäköinen setti.

https://www.ceneo.pl/27593446

Profilista ostin mutta siellä ei näy enää tuota.
Vain tuo yksi termostaatti käytössä, sillä hoidetaan koko talo.

Tuo ensimmäinen termostaatti antaa siis käskyn tuolle.
https://lappo.fi/en/tuote/inkbird-itc-308-lampotilan-saadin/?gclid=CjwKCAiAhqCdBhB0EiwAH8M_Gt6RqR9GvEZ6vwKzOj9GAv3ymceT1WrArnxeBM2lAxFnIn3xt7ZiMBoClhQQAvD_BwE
Tämä toinen mittaroi lattialämmitysveden lämpötilaa jotta sinne ei lähde alle 20c vettä kastepisteriskin takia.
Nuo kaksi termostaattia on siis kytketty ikäänkuin sarjaan ja kun molempien ehdot täyttyy niin erillinen viinan  kiertovesipumppu saa virtaa ja alkaa viilennys.

Minulla ei ole mitään piirikohtaista termostaattia viilennykseen.

Tuo Auraton niminen termostaatti on ihan ok mutta hystereesi saisi olla vielä pienempi. Kämpän lämmöt seilaa mutta alle asteen kuitenkin onneksi. Tuohon seilaukseen voi kyllä olla syynä sekin kun yö tulee ja laattalattia on viileä niin sisälämpö väkisin tippuu yön viiletessä.

Molemmat termarit osaa viilennyksenkin. Inkbird on parempi, pienempi hystereesi joka säädettävissä ja wifi.
Molemmissa 0.1 lämpötila säätö. Mutta koska toinen tarvitsi sisälämmön tiedon ja toisessa piti olla johdon päässä anturi niin tarvittiin erilaiset ja nuo valikoitui.

Minulla on sähkövastus kosteiden tilojen lattiassa kesää varten.

Tuohon iv-patterin ym. virtauksiin tai kytkentöihin en osaa sanoa mitään paitsi että oma viilennys pyörii tuolla 8w teholla ja sekin on liikaa, joku 4w olisi varmaan hyvä niin ei katkoisi niin kovasti vaikka ei se nyt oikeadtaan mitään haittaa, kiertovesipumppu kestänee sata kesää pätkäkäyntiäkin.

Itse en voi viilentää ja lämmittää samaan aikaan. Viilentäessä pitää käydä laittamassa kolme hanaa eri asentoon kun en ole noita viitsinyt automatisoida sen kummemmin. Lisäksi Stiebelin lämmityspyynti pitää tiputtaa 5c asteeseen jotta se ei sydämisty ja ala lämmittämään kun lattiassa virtaa 20c vesi.

Jos tekisin nyt kokonaan alusta loppuun tämän niin ehkäpä suunnitelisin siitä enemmän automaattisen vaikka ei noiden hanojen kääntö kesän aluksi ja lopuksi iso homma olekaan mutta voisihan tuo systeemi fiksumpi olla.

Silloin oli vaan niin kova into tehdä eikä kellään ollut jälkiaseteista lattiaviilennystä niin piti itse miettiä mitä osaa ja tehdä sen mukaan. Ei tiennyt edes että suurinpiirtein maailman pienin lämmönvaihdin ja kiertovesipumppu olisi riittänyt.

Lappasen järjestelmä on käsittääksi paljon fiksumpi.
Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa jmaja

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 935
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #71 : 25.12.22 - klo:18:51 »
Toi Auraton vaikuttaa kyllä todella fiksulta systeemiltä hintaisekseen. Oletko saanut sen myös etäseurantaan jotenkin?

Teillä molemmilla on niin jäykkä systeemi, että säätö on helppoa. Siis 20 C menolla lämpötila on 20-22 C kaikkialla, kun on älyttömäm pieni lämpötilaero vedestä ilmaan. Mulla väkisin tulee enemmän ja pelkään, että huoneiden välille tulee eroa (isot ikkunat länteen vai ei) ja menolämpöä pitänee säätää jäähdytystarpeen mukaan, jotta katot eivät ole jääkylmiä pienellä jäähdytystarpeella.

Auraton ei vaikuta taipuvan sekä jäähdytykseen että lämmitykseen, jos haluaa käyttää huonekohtaista säätöä.

Tosin en edes tiedä tarvitaanko koko kattojäähdytystä. Ei tuolla koskaan kovin kuuma ole ollut edes ilman IV-jäähdytystä.
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattiaan roilottu + 80 m2 kattolämmitystä + tulossa 55 m2 kattol + vintille 22 m2

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 231
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #72 : 26.12.22 - klo:10:50 »
Tuo auraton ei ole etäseurannassa, ei tuota varmaan saa kun siinä on vain bluetooth. Mutta tuo on sikälikin tosi hyvä että se kantaa tuonne pannuhuoneeseen ainoana bluetoothina ikinä.

Tuo toinen termostaatti on wifi malli ja sillä on sovellus ja sitä myötä seuranta. Tietty sillä voi seurata vain lattiaveden lämpötilaa, ei huonelämpöä. Säätääkin sillä voi mutta jos Auratoniin on laitettu vaikka 22c niin tuolla ei saa taloa tietenkään sen viileämmäksi.

Huonelämpöjä seurailen yhdeksällä netatmon lähettimellä.

Minulla kun on laattaa tupla tiheällä putkituksella kaikkialla niin tuo lämpötilaero vedestä huoneilmaan on tosiaan siksi pieni kesät talvet.
Nyt kun on -5 ulkona niin lähtevä vesi on tuossa on/off koneen käyrässä keskimäärin 27c, lattian pinta ir-mittarilla ~26.2c ja huoneilma 25.0c tasoa.
Kesällä ulkona ~30c niin lähtevä vesi heiluu 19.7-21 tasolla ja sisäilma 21.3-22.1 tasolla. Pintalämpöä tuohon ei nyt ole tarjota. Lähtevä vesi käy melkein huonelämmön tasolla kun tuo järjestelmä on liian tehokas eli pätkii kovasti viinapumppua jottei talo mene liian kylmäksi.

Itseni yllätti tuo jäähdytystarpeen pieni tarve. Tuo järjestelmä käy muistaakseni peruskäyntiä noin reilun 2Kwh teholla ja silti pätkii kovasti 30c helteessä. Olenhan minä vähän taloa koittanut lämpöeristellä, kaikki viisi ulko-ovea on ns. parhaita mahdollisia, seinissä 5cm uretaanilevy lisätty (ilman koolausta), katolle puhallusvillaa (yht +60cm), ikkunatkin ns. parhaat mahdolliset, 3sel-arg





Auratonilla on muuten tuommoinenkin, itselläni on makkarissa tuo mutta ei se ole käytännössä käytössä kun tykätään nukkuakin täyslämpöisessä. Tuo toimilaite osaa vain ajaa lämmityspiirin napin pohjaan jos tulee liian lämmin. Tietysti jos toiminta on toisinpäin napissa niin tuolla voisi viilentää. Kuitenkin hyvä, halpa, kaikesta muusta itsenäinen bluetooth yhteyden termostaatti toimilaite setti.

https://www.aleroma.ro/set-cap-termostatic-wireless-si-un-termostat-auraton-apus-set-200-tra-p3289



Muoks. Taitaa olla jotain radiotaajuus eikä bluetooth toimisia nuo Auraton vermeet.
Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa jmaja

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 935
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #73 : 26.12.22 - klo:12:55 »
On sinulla älyttömän pientä lämmitystarvekin, jos noin pieni ero on pintalämmöstä huonelämpöön. Reilut 10 W/m2 noilla luvuilla.

Jos 2 kWh jäähdytys pätkii, olisi voinut hoitua pelkällä IV-jäähdytyksellä.

4-lasiset ikkunat? Millainen säteilysuojaus niistä tulee?
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattiaan roilottu + 80 m2 kattolämmitystä + tulossa 55 m2 kattol + vintille 22 m2

Poissa jmaja

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 935
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #74 : 26.12.22 - klo:16:53 »
Miksi muuten käytetään magneettiventtiilejä (ainakin Valloxin ohjeessa) IV-patterin kierrossa? Tietysti pitää joku olla, ettei jäähdytetä lämmityskaudella MLP:n keruupumpun aiheuttamalla paine-erolla takaiskussa. Mutta ei kai tuossa kiire ole, joten voisi laittaa palloventtiilin ohjauslaitteella. Etuina ei vie sähköä kuin käännön ajan (magneettiventtiili vie mallista riippuen 6-30 W aina ollessaan auki) ja painehäviötä vähemmän. Haittana hitaampi ja suurikokoisempi.

Oletkos Nakke vaan laskenut miten paljon kiertoa saat tuolla 8 W pumppauksella? Mainitset, että maaviina lämpenee hyvin eli ei tule kondenssiongelmia. Ei siis varmaankaan kovin suurta virtaamaa, jos teho kuitenkin oli 2 kW luokkaa. Mulla mitoitus lähtee MLV 250:n 0,17 l/s virtaamasta, jolla 2 kW tarkoittaisi vain 2,8 C dT:tä eli MLP:n sisälle menisi n. 10 C maaviinaa, kun mulla pohjavesivaihtimelta tulee aina 7-8 C. Toinen 2 kW lämmönvaihtimesta olisi vieläkin vain 13 C.

Tarviiko sitten tuota 0,17 l/s virtaamaa koskaan? Lämmönvaihdin on mitoitettu 3 kW teholle 0,2 l/s virtaamalle, 15 C tulevalle maaviinalle, jolla jaksaa tiputtaa 0,2 l/s vesivirran 23->19,4 C. Poistuva maaviina 18,7 C eli hyvin lähellä tuota menovettä. Jos tuleekin 10 C maaviinaa, teho on reilusti suurempi ainakin 5 kW. Tai 3 kW:llä riittäisi joku n. 0,1 l/s virtaama. Tuolla 0,1 l/s virtaamalla IV-patteri sitten tosin jo alkaa hyytymään, varsinkin kosteammalla ilmalla.

Tuo on siis varsin pieni lämmönvaihdin. Paino tyhjänä 1,08 kg, ulkomitat ilman yhteitä 192x73x49 mm.
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattiaan roilottu + 80 m2 kattolämmitystä + tulossa 55 m2 kattol + vintille 22 m2

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 231
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #75 : 26.12.22 - klo:20:52 »


4-lasiset ikkunat? Millainen säteilysuojaus niistä tulee?

Neljä lasia kyllä, noissa ikkunoissa oli monenlaisia arvoja mutta en muista niitä enkä löydä papereita enää vuosien jälkeen, noi lasit tuli 2014 tai 2015. Laseilla itsessään oli vaikka mitä prosenttilukuja alkaen siitä väritoistosta mikä led polttimoillakin on. Sitten oli jotain heijastus ym lukuja jotain tyyliin kymmenen kappaletta mutta en muista. Sen muistan että ne selektiivisyydetkin oli erilaiset lukemaltaan ulko ja sisäikkunassa.

Käytännössä kuitenkin estää yllättävän hyvin auringon lämpövaikutuksen, enää ei nouse hiki otsalle kun istuu keittiön pöydässä ison ikkunan vaikutusalueella. Käytännössä ei huomaa auringon lämmittävää vaikutusta iholla. Sama talvella toisinpäin, kämmenselällä ei tunne sentin päässä yhtään viileää nyt kun on viisi pakkasta.
Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 231
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #76 : 26.12.22 - klo:21:00 »

Oletkos Nakke vaan laskenut miten paljon kiertoa saat tuolla 8 W pumppauksella? Mainitset, että maaviina lämpenee hyvin eli ei tule kondenssiongelmia. Ei siis varmaankaan kovin suurta virtaamaa, jos teho kuitenkin oli 2 kW luokkaa. Mulla mitoitus lähtee MLV 250:n 0,17 l/s virtaamasta, jolla 2 kW tarkoittaisi vain 2,8 C dT:tä eli MLP:n sisälle menisi n. 10 C maaviinaa, kun mulla pohjavesivaihtimelta tulee aina 7-8 C. Toinen 2 kW lämmönvaihtimesta olisi vieläkin vain 13 C.

Tarviiko sitten tuota 0,17 l/s virtaamaa koskaan? Lämmönvaihdin on mitoitettu 3 kW teholle 0,2 l/s virtaamalle, 15 C tulevalle maaviinalle, jolla jaksaa tiputtaa 0,2 l/s vesivirran 23->19,4 C. Poistuva maaviina 18,7 C eli hyvin lähellä tuota menovettä. Jos tuleekin 10 C maaviinaa, teho on reilusti suurempi ainakin 5 kW. Tai 3 kW:llä riittäisi joku n. 0,1 l/s virtaama. Tuolla 0,1 l/s virtaamalla IV-patteri sitten tosin jo alkaa hyytymään, varsinkin kosteammalla ilmalla.

Tuo on siis varsin pieni lämmönvaihdin. Paino tyhjänä 1,08 kg, ulkomitat ilman yhteitä 192x73x49 mm.

Olen laskenut mutta vähän muistamisongelmaa tässäkin on. Kun viilennys päällä niin karkeasti lattiaan menee 20.0c ja tulee 21.0c, virtaus on 35 l/min eli lattiapumppu täysillä ja Stiebelin näyttämä lukema.
Samalla kaivosta tulee 14.0c ja sinne menee 20.0c, virtausmittaria ei ole mutta eikös tuosta voi päätellä että kun dt on kuusi kertaa isompi niin virtaus on kuusi kertaa pienempi? Silloin olisi siis jotain 5.8 l/min viinan virtausta, siis 350 l/h. Onko tässä ajatusmallissa järkeä?
Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa jmaja

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 935
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #77 : 26.12.22 - klo:21:55 »
Onhan tuossa järkeä. Tehoa olisi silloin 2,5 kW. Pohjavesilämpö ei käytöstä tai kesästä lämpeä, joten tehoa on enemmän. Mutta tarvisee sitten myös porakaivopumpun eli viekin varmaan 300 W kaikkineen.

Ilmeisesti tuo kiertopumppusi ei taivu alle 20 kPa nostokorkeuteen, joten aika paljon on kuitenkin painehäviötä jossain noin pienellä virtaamalla. MLP:n keruupumppu ahdistaa? Mitä tapahtuu tuon käydessä käyttövesijaksoa?

Missä asennossa on Wilon tehonvalinta? Ilmeisesti tuolla T3-versiolla pienin teho tulisi "Ext in"-asennossa. Ehkä sillloin kävisi 1400 rpm, jolloin nostokorkeus olisi van 10 kPa tuolla virtaamalla.
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattiaan roilottu + 80 m2 kattolämmitystä + tulossa 55 m2 kattol + vintille 22 m2

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 231
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #78 : 27.12.22 - klo:09:53 »
Ei minunkaan kaivo lämpeä vaikka sieltä tulee 14c viina viilennykseen. Ilmeisesti se hitaasti kaivoon palaava 20c viina lämmittää tulevan viinan 14 asteiseksi. Kyllä siellä pohjalla kylmää, 7-8c, on kun täysillä pyörittää.

Varmasti sisäinen viinapumppu ahdistaa, lisäksi kun tein tämän lattiaviilennyksen niin siirsin kaikki ”ylimääräisen” tuohon lisälenkkiin missä ulkoinen viinapumppu on. Eli siinä on nyt se täyttöyhdekin (1”) sihteineen, paisarin lähtöhaara, lisälenkin ehkä vähän turhakin palloventtiili, levylämmönvaihdin ja muutama messinkimutka.

Käyttövesijakson alkaessa kun Stiebelin oma viinapumppu käynnistyy viina alkaa tietysti virrata voimakkaammin jolloin lisälenkin kohdalla olevassa alkuperäisessä putkessa oleva takaisku aukeaa ja viina virtaa pääosin sitä kautta. Kyllä se viilennyksen viinapumppukin jää pyörimään ja tavallaan auttaa tuota sisäistä pumppua. Sisäinen ja samalla ainut lämmönjaon pumppuhan kääntyy vaihtoventtiilin takia pyörittämään vettä vain kierukassa joka tietenkin tarkoittaa että lattiaviilennys on tauolla aina käyttövettä tehdessä eikä kumpikaan termostaatti siten anna pysäytyskäskyä tuolle viilennyspumpulle.

https://lampotori.fi/tuote/kiertovesipumppu-wilo-stratos-para-25-1-11-t3-oh/
Minulla on siis täsmälleen tuo pumppu ja sen katkaisija on tuossa myyntikuvan asennossa mutta niin pienellä kun menee. Jos katkaisijan laittaa suoraan eli ”Ext in” asentoon niin pumppu ei pyöri.

Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa Lappanen

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 851
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #79 : 27.12.22 - klo:10:20 »

Lappanen systeemissä oli sitten kolme kolmetieventtiiliä (eikö kaksi riittäisi?). Oliko lämpötilasäätö siis maaviinapuolen kolmitiellä? Oliko mitään takaisinkytkentää huone- tai ulkolämpötilaan?

Kummallakaan ei mitään piirikohtaista säätöä eli ei mitään huonekohtaista säätöä?

Mulla viilennystä säätää IV-koneen tuloilman viilennys, lattiaviilennys on sarjassa tuloilman viilennyksen jälkeen. Logiikka on se, että lattiaviilennys ei saa mennä päälle jos tuloilman viilennys ei ole päällä, mahdollisen kondessiriskin takia.

Tuloilman viilennyksen patterilla on oma 3-tieventtiili. Tuo säätää virtausta portaattomasti tuloilman lämpötilan mukaan, kiinni ollessaan viilennyksen pumppu kierrättää hullunkierrolla patterin läpi ja auki ollessaan kierto on kaivolta tulevasta putkesta ja paluu MLP:lle/lattiaviilennykselle.

Lattiaviilennyksellä on sitten kaksi vaihtioventtiiliä, nuo vaihtavat asentoa silloin kun tuloilman viilennys on toiminnassa ja ohjaavat keruulitkun sekä lattialämmitysveden lämmönvaihtimen läpi, lepoasennossa ne siis ohittavat lämmönvaihtimen. Lämmönvaihdin on tuloilmaviilennykseltä tulevassa putkessa ennen MLP:tä.
Lattiaviilennyksellä on myös 3-tieventtiili, johon kytketty toimilaite säätää lattiaan menevän veden lämpötilaa asetusarvon mukaan (yleensä 20 astetta).

Mulla ei ole termareita jakotukeissa ja märkätiloilla ei ole omia tukkeja. Tänä kesänä suljin märkätilojen kierrot tukeista, ettei niitä turhaan viilennetä. Olen noihin hommannut jo on/off-toimilaitteet jotka automaattisesti sulkevat märkätilojen kierrot kun lattiaviilennys kytkeytyy päälle, pitäisi muistaa asennella ne ennen ensi kesää..

Tuloilmaviilennyksen pumppu riittäisi hoitamaan tuloilman- ja lattian viilennyksen, mutta saan tuloilmasta vielä pari astetta viileämpää kovilla helteillä kun MLP:n keruupumppu on 30% teholla. Lattioissa kiertää aina vesi 20% nopeudella ~17 l/min kun MLP tyhjäkäynnillä, olen tuota viilennyskäytössä nostanut 30% teholle ~20 l/min.
Jämä Star Inverter 16 kW (=Nibe F1155 4-16) + VLM 500 Star kv-varaaja + kaivo 230m | Pirkanmaa, täystiilitalo, 2 kerrosta lattialämmitys yht 280 m2 / 850 m3 + eristetty kellari 50m2. IV- & lattia-viilennys.