Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen  (Luettu 5930 kertaa)

Poissa MrLinkooja

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 1
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #40 : 05.09.21 - klo:07:51 »
Hyvin on viileä riittänyt maapiiristä tämänkin kesän helteisiin, sisälämpötila ollut säädettynä  n 21-22ast koko ajan.

- Maapiiri 2*300m
- Ässä Cooling konvektori pienempi versio niistä mitä oli tarjolla vajaa 10v sitten.
- Asuin pa n 120m2
- Musta peltikate, talo aurinkoisella paikalla, ei varjoja.
IVT 7, Ässä Cooling, 2*300m maapiiri, asuin pa 120m2/kok pa 190m2

Poissa marko.

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 36
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #41 : 05.10.21 - klo:12:52 »
Menee ensi kesälle lattiaviilennys projekti (toivottavasti on kuumaa) mutta palikoita voisi alkaa jo hankkia..

Ihan mielenkiinosta olisi kiva  nähdä toteutuksista valokuvia.

Lähinnä putkien vetohan on se suuritöisin...
Tässä kuvassa näkyy maakierron tulo ja lähtöputket. Tuohon pitäisi saada se lämmönvaihdin kytkettyä.

Läpinäkyvä muoviletku tulee maaliuoksen täyttöastiasta

Poissa Lappanen

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 670
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #42 : 28.06.22 - klo:14:52 »
Hyvin pelittää maaviileä. Vähän tullut kokeiltua eri tavoitelämpöjä vaihtimelta lattiaan ja nyt kun ympärivuorokautinen ulkolämpötila alkaa olla sellaista 20...32 C niin lattiaan menee nyt 20 C vesi ja se tuntuu hyvin pitävän sisälämmöt alle 23 C melko tasaseen. Liian kylmistä lattioista ei ole tullut (vielä) keneltäkään valituksia.

IV-viilennys hönkii vielä 13,5 C tuloilmakanavaan kun ulkona yli 30 C, LTO tuossa kylläkin avittaa jonkin verran kun kiekko viilentää lämmintä raitisilmaa viileämmällä poistoilmalla. Sisäilman suhteellinen kosteus 45-50%.

Muistaessani pitää vielä ruuvata märkätilojen piirit kiinni jakotukeista viilennyskauden ajaksi, turhaan niitä viilentämään/viemään viilennystehoa.

Erityismainintana vielä se kirsikka kakun päälle, että joka huoneessa yhtä viileää (makkareissa vähän vielä viileämpi kun niissä kaihtimet + pimennysverhot ympäri vuorokauden kiinni), muiden huoneiden ikkunoista näkee läpi eli ei tarvetta kaihtimille/verhoille eikä seiniä korista hurisevat ja puhisevat laatikot :)

Jämä Star Inverter 16 kW (=Nibe F1155 4-16) + VLM 500 Star kv-varaaja + kaivo 230m | Pirkanmaa, täystiilitalo, 2 kerrosta lattialämmitys yht 280 m2 / 850 m3 + eristetty kellari 50m2. IV- & lattia-viilennys.

Poissa Nakke vaan

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 993
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #43 : 29.06.22 - klo:12:21 »
Aika samoilla lukemilla täällä mennään. Lattia rajoitettu termarilla nyt 20.0 asteiseksi ja yksi langaton huonetermari sitten antaa käskyä milloin järjestelmän viinapumppu saa käydä. Näyttää käyvän nyt noin puolet ajasta minimi 8w teholla joten reserviä löytyy reilusti, toisaalta se tuli selväksi jo viime kesänä jolloin öisinkin oli oikeasti lämmin ja silti laitteisto huilaili silloinkin useamman tunnin vuorokauden mittaan. Kosteissa tiloissa on sähköinen lattialämmitys kesän ja hetivalmis jolla saunotaankin joka päivä on tuomassa lämpökuormaa mutta noiden lämmön valloxi puhaltaa isolta osin pihalle raakana. Valloxi 77% tehoilla joten tuotakin hiljentämällä voisi helpottaa viilennyksen työtä mutta kun ei ole mitään tarvetta sitäkään tehdä. Kauimmaisessa tuloilmaventtiilissä on yksi netatmon anturi ja se näyttää vuorokauden lämmönvaihteluvälin olevan 22-27c välillä.

Nyt täällä on lattian pinta ir-mittarilla n20.8-21, sisälämpö 21.7-22 ja kosteus 48%. Näillä lukemilla hiukan jopa paleltaa mutta onpa sitä mukavempi mennä pihalle välillä lämmittelemään ja nauttimaan kesästä.
Minulla ei ole mitään kosteuspoistojärjestelmää, harkinnassa se on ja osatkin yli puoliksi hankittu mutta en ole aivan varma viitsinkö laittaa niitä kiinni kun tässä talossa se kostein hetki sattuu aina viikon pari viilennyskauden jälkeen ja silloinkin kosteus jää alle 60 prosentin.

Parastahan tässä tosiaan on se että joka huoneessa on tasaisen viileää oli sitten ovet kiinni tai auki. Makkarissakin voi nukkua ovi kiinni täydellisessä pimeydessä. Bonuksena se ettei tarvitse kuunnella ilmalämpöpumpun hurinaa jolla oli pakko yliviilentää olkkarin avointa tilaa että makkarit olisi edes jotenkin viilentyneet. Ei ole ikävä ilmalämpöpumppujen vetoa 17 vuoden huristelujen jälkeen, onneksi hajosivat.
Noita oli siis yksi kappale kerrallaan mutta kun kestävät sen vajaa kymmenen vuotta niin kaksi niitä tuli ajettua hautaan. Noilla en muuten lämmitänyt yhtään koska olivat olkkarissa eikä kukaan tykännyt siitä vedosta jota ei sentään talvella ollut pakko kestää koska oli öljylämmitys ja öljykin oli halpaa.
Stiebel eltron wpc10, kaivo 220m, 1980, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa Nakke vaan

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 993
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #44 : 06.07.22 - klo:21:44 »
Taisi jäädä tämän kesä viilennykset vähän piippuun, 12 päivää taisi kestää viilennyskausi. Tänään ei enää termostaatti laittanut viilennystä päälle ja yölämpötilat on sen verran matalia ainakin seuraavat 15 päivää että ennemminkin joutuu alkaan lämmittään. Laitoin juuri viilennyksen kokonaan pois, minullahan se vaatii kolmen hanan kääntämisen eri asentoon.
Stiebel eltron wpc10, kaivo 220m, 1980, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa osku1619

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 62
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #45 : 21.09.22 - klo:12:13 »
Millasta vaihdinta suosittelette lattiaviilennykseen? Lähinnä tuo koko millä se haarukoidaan? 123 m2 talo. Suntteja löytyy omasta takaa ja ennestään on jo konvektorin sekä tuloilman viilennys eli on kiertovesipumputkin paikallaan.

Tosin aion rakentaa järjestelmän niin että märkätiloihin jää lämmitys myös kesäksi, muut tilat tulevat oman jälkisunttauksen taakse omalle jakotukilleen. Jälkisunttaus nyt juontaa tarinansa ihan lämmityskauteen että pääsen pitämään kylppärin lämpimänä ja tarvittaessa muuhun taloon ajaa viileämpää lämmitysvettä jos takkaa käyttää.

Poissa joe.kaapa

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 13
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #46 : 07.11.22 - klo:12:14 »
Miten olette nuo levylämmönvaihtimet mitoittaneet? Hinnat noissa profilin tuotteissa aika taivaissa ja pohdin tilaavani muualta.

Esim. tällainen vaikuttaisi menevät ~ sinne päin noiden profil speksien kanssa, hintaluokka on sellainen että voisi tilata samalla kaikille naapureille ja jäisi edelleen halvemmaksi. Onko mitään syytä miksi en laittaisi tällaista? Liitäntä ekassa vaihtoehdossa 3/4", kun keruupiiri tuumainen. Josko tiedustelemalla saisi tuumaisena.

https://nordictec-store.com/gb/ba-12-serie-0012mplate/66-299-plate-heat-exchanger-nordic-ba-12-20-34-45kw.html#/52-en_accessories-exchanger_only_without_accesories

Ja tästä tuumainen
https://nordictec-store.com/gb/ba-16-serie-0016mplate-1-thread/321-718-plate-heat-exchanger-nordic-ba-16-12-1-50kw.html#/52-en_accessories-exchanger_only_without_accesories

Äkkiseltään vaikuttaa, että molemmat (kuten tähän keskusteluun linkitetyt profil vaihtoehdotkin) ovat teholuokaltaan yliampuvia, mutten ole yhtään perehtynyt miten nuo teholuokat lasketaan enkä ole tarkistanut kuinka paljon jäähdytystehoa oikeasti tarvittaisiin. Sen tiedän, että viime kesänä tämä kivitalo oli sen verran kuuma, että asialle olisi hyvä tehdä jotain.

Pitääkö keruupiiri paineistaa tällaisen asennuksen yhteydessä ja jos pitää, niin miksi? Tuleeko tällaisesta vaihtimesta niin suuri vastus? Meillä siis keruupiiri paineistamaton.

Poissa Lappanen

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 670
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #47 : 07.11.22 - klo:12:53 »
Ite en juurikaan mitoittanut, lähinnä yhteiden/putkikoon mukaan 1" / 28mm tuli itselle valittua tämä levari:

https://profil.fi/lammonvaihtimet-levylammonvaihtimet/lammonvaihdin-nb-138-20-vakioyhde-1

Hyvin se on tuntunut toimivan, Esben 3-tieventtiili termarin ohjaamana pitää lähtevän litkun tasan halutussa ja tarpeen mukaan saa kyllä lattiat liiankin kylmiksi.

Mulla on paineeton systeemi, keruun muovinen paisuntasäiliö löytyy yläkerrasta systeemin korkeimmalta paikalta, tämä oli helppo järjestää kun IV-kone lattialla seisovaa mallia ja IV-koneelle menee tuloilmanviilennyspatterille myös putket.
Jämä Star Inverter 16 kW (=Nibe F1155 4-16) + VLM 500 Star kv-varaaja + kaivo 230m | Pirkanmaa, täystiilitalo, 2 kerrosta lattialämmitys yht 280 m2 / 850 m3 + eristetty kellari 50m2. IV- & lattia-viilennys.

Poissa jmaja

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1 605
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #48 : 07.11.22 - klo:15:04 »
Itse ostin kolme Swep-lämmönvaihdinta täältä: https://www.heat-exchangers.uk/

Käytännössä meni Tsekin myyntikonttorin kautta, jossa oli todella osaava kaveri. Tuolla sivustolla on mitoituslaskuri, mutta siinä ei ole kaikkia lämmönvaihtimia eikä se osaa laskea maaviinaa. Tuo kaveri teki tarjoukset ja laski muutaman vaihtoehtoisen lämmönvaihtimen hinnat ja suoritusarvot.

Käytössä on vasta pohjavesilämmönvaihdin, joka toimii juuri mitoituksen mukaisesti.

Vaikeinta tuossa on antaa oikeat mitoitusarvot. Miten lämmintä kaivosta tulee, mikä on sopiva virtaama, miten lämmintä tulee piiristä ja miten viileää sinne haluaa? Kolmas on uima-altaan lämmitykseen.

Minä mitoitin 3 kW teholle ja 0,2 l/s virtaamat molemmin puolin. Maaviinan lämpötila hyvin konservatiivisesti 15 C ja piiristä palaava 23 C. Tuolloin maaviina lämpenee 18,7 C ja piiri kylmenee 19,4 C lämpötilaan.

Oikeasti saan pohjavesilämmityksestä 8,5 C koko kesän, joten pääsen moninkertaiseen tehoon tai reilusti kylmempään menoon tarvittaessa. Virtaamaakin voi kasvattaa reilusti, sillä painehäviö tuolla on alle 4 kPa. Siis tuplavirtaamallakin alle 20 kPa.

Valittu lämmönvaihdin E5THx20/1P ja hinta 62€ ALV 0%. Kaksi muuta oli kalliimpia, 130 ja 400 €, kuljetus ilmainen. Tuon koko on 192x73x50 mm ja liittimet 3/4".
https://www.heat-exchangers.uk/shop/exchanger.php?vymenik=E5T&desek=20
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattialämmitystä betoniin roilottuna + tulossa 135 m2 kattolämmitystä + vintille 22 m

Poissa joe.kaapa

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 13
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #49 : 09.11.22 - klo:10:34 »
Itse ostin kolme Swep-lämmönvaihdinta täältä: https://www.heat-exchangers.uk/

Käytännössä meni Tsekin myyntikonttorin kautta, jossa oli todella osaava kaveri. Tuolla sivustolla on mitoituslaskuri, mutta siinä ei ole kaikkia lämmönvaihtimia eikä se osaa laskea maaviinaa. Tuo kaveri teki tarjoukset ja laski muutaman vaihtoehtoisen lämmönvaihtimen hinnat ja suoritusarvot.

Käytössä on vasta pohjavesilämmönvaihdin, joka toimii juuri mitoituksen mukaisesti.

Vaikeinta tuossa on antaa oikeat mitoitusarvot. Miten lämmintä kaivosta tulee, mikä on sopiva virtaama, miten lämmintä tulee piiristä ja miten viileää sinne haluaa? Kolmas on uima-altaan lämmitykseen.

Minä mitoitin 3 kW teholle ja 0,2 l/s virtaamat molemmin puolin. Maaviinan lämpötila hyvin konservatiivisesti 15 C ja piiristä palaava 23 C. Tuolloin maaviina lämpenee 18,7 C ja piiri kylmenee 19,4 C lämpötilaan.

Oikeasti saan pohjavesilämmityksestä 8,5 C koko kesän, joten pääsen moninkertaiseen tehoon tai reilusti kylmempään menoon tarvittaessa. Virtaamaakin voi kasvattaa reilusti, sillä painehäviö tuolla on alle 4 kPa. Siis tuplavirtaamallakin alle 20 kPa.

Valittu lämmönvaihdin E5THx20/1P ja hinta 62€ ALV 0%. Kaksi muuta oli kalliimpia, 130 ja 400 €, kuljetus ilmainen. Tuon koko on 192x73x50 mm ja liittimet 3/4".
https://www.heat-exchangers.uk/shop/exchanger.php?vymenik=E5T&desek=20

Tilasitko maaviinan kanssa käytettäväksi "separation exchanger":n? Ihmettelen miksi ei-separation exchanger ei kelpaisi, eihän ehjässä levylämmönvaihtimessa nesteiden pitäisi sekaisin mennä. Tällainen maininta noissa erotteleviksi kelpaavissa: "The front and rear channel plates are reinforced".

Lattialämmityspiirin kanssa pitäisi mahdollisesti huomioida oksidit ja veden kovuus, jos haluaa pitkäkestoisen lämmönvaihtimen. Kuparijuotokset voivat olla aika ohkaisia näissä ja myös alttiita korroosiolle. Taitaa hinnat vaan moninkertaistua, jos juotosmateriaalina jotain kestävämpää.

Poissa jmaja

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1 605
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #50 : 09.11.22 - klo:12:49 »
Ei ollut puhetta mistään erityisestä separoinnista. Kai noi varsin pitkäikäisiä ovat? Toisella puolella hapetonta vettä ja toisella maaviinaa. Tuskin korroosia kummoista on.

Uima-altaan kloorivesi voi sitten olla haasteellisempaa, mutta ihan hyväkuntoiselta vaikuttivat -76 kupariputket ja teräs (HST?) sähkölämmitin.
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattialämmitystä betoniin roilottuna + tulossa 135 m2 kattolämmitystä + vintille 22 m

Poissa joe.kaapa

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 13
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #51 : 10.11.22 - klo:13:22 »
Ei ollut puhetta mistään erityisestä separoinnista. Kai noi varsin pitkäikäisiä ovat? Toisella puolella hapetonta vettä ja toisella maaviinaa. Tuskin korroosia kummoista on.

Uima-altaan kloorivesi voi sitten olla haasteellisempaa, mutta ihan hyväkuntoiselta vaikuttivat -76 kupariputket ja teräs (HST?) sähkölämmitin.

Ei se käsittääkseni hapetonta ole, vähähappista kylläkin. Hanavedessä (jota siellä lattiapiirissäkin siis yleensä on) on myös luontaisesti rautaa jne. mukana, jotka aiheuttavat korroosiota (sekä kuparissa että myös ruostumattomassa teräksessä). Jos lattiapiirin vesi olisi ja pysyisi puhtaana, ei se vaihtaisi väriänsä mustaksi muutamassa vuodessa. Täällä päin tämä vesi kuivuu valkoisen ämpärin pohjalle ruskeaksi, joka epäilyttävästi näyttää ruostuneelta metallilta. Suomessa hanavedet tuppaavat myös olemaan happaman puoleisia ja tätä joko on tai ei ole kompensoitu alkaloinnilla, eli lisäämällä veteen lipeää, soodaa tai kalkkia. Näillä oma vaikutuksensa korroosiossa.

Jonkun valmistajan sivuilta lueskelin, että vaihtoväli on 8-12 vuotta levylämmönvaihtimelle, kun sen läpi ajellaan puhdistamatonta vettä. No, aika näyttää miten käy.

Poissa jmaja

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1 605
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #52 : 10.11.22 - klo:14:43 »
On se hapetonta, kun se vesijohtovedessä ollut pieni happimäärä kuluu pois.

Samanlaisia lämmönvaihtimia on lämpöpumpuissa. Kestäähän ne yleensä koko lämpöpumpun iän.

Tuo uima-allas on valtavasti pahempi ympäristö. On klooria ja suuri vesipinta, jonka kautta happea pääsee veteen.
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattialämmitystä betoniin roilottuna + tulossa 135 m2 kattolämmitystä + vintille 22 m

Poissa kotte

 • Vanha jäsen
 • ****
 • Viestejä: 289
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #53 : 10.11.22 - klo:18:04 »
Jos lattiapiirin vesi olisi ja pysyisi puhtaana, ei se vaihtaisi väriänsä mustaksi muutamassa vuodessa. Täällä päin tämä vesi kuivuu valkoisen ämpärin pohjalle ruskeaksi, joka epäilyttävästi näyttää ruostuneelta metallilta.
Ei asiallisista materiaaleista rakennetun maapiirin vesi mustu tai muutu ruskeaksi vuosienkaan käytössä, kuten ei nykyisin käytettyjen käyttövesiputkienkaan vesi pitkässäkään seisokissa, vaikka putkistosta suuri olisi happidiffuusiosuojaamatonta. Ruskeaksi tai mustaksi muuttuvalla vedellä viitannet lämmitysverkon veteen ja tuolla puolestaan syynä on tavallisesti piirin rautaosat, eli putkistot, kattilat, valurautakiertopumput tai radiaattorit esimerkkeinä. Tuota ilmiötä tuskin pystyy täysin välttämään, vaikka verkostosta olisi kaikki happi poistettu ja kiertovesi vielä terästetty hydratsiinilla alue- ja kaukolämpöverkkojen tapaan. Toisaalta pikimusta vesi viittaa (toisin kuin ruosteen väri) hapen kulumiseen vähiin sitoutumalle rautaferriiteiksi, jolloin raudan syöpyminenkin jokseenkin lakkaa.

Poissa Teräsmiäs

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 18
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #54 : 19.11.22 - klo:21:28 »
Herätellään tätä threadia vähäsen.

Saataisiin iv-patteri edukkaasti eli olisiko ihan hölmö ajatus tehdä tästä pelkästään viilennys?

Tuloilma siis ulkoilmasta ja patteri seinään johon tulee maapiiristä keruulios. Patterista veto eteiseen oven yläpuolelle iv-putki ja laitepuhallin jolle laitettaisiin portaaton potikka.

Mitä mieltä?

Poissa JPN

 • Vanha jäsen
 • ****
 • Viestejä: 255
 • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #55 : 20.11.22 - klo:12:30 »
Herätellään tätä threadia vähäsen.

Saataisiin iv-patteri edukkaasti eli olisiko ihan hölmö ajatus tehdä tästä pelkästään viilennys?

Tuloilma siis ulkoilmasta ja patteri seinään johon tulee maapiiristä keruulios. Patterista veto eteiseen oven yläpuolelle iv-putki ja laitepuhallin jolle laitettaisiin portaaton potikka.

Mitä mieltä?
Tarvitset ko. piirille myös maaliuoksen kiertopumpun ja haaroituksen takaiskulla maapiiristä. Patteriin kondensoituu vettä melkoisesti, joten se on johdettava viemäriin.

Parhaan viilennystehon saa mikäli patterin tuloilman otetaan sisältä, jolloin ei tarvitse kokoajan viilentää lämpimämpää ulkoilmaa.
LÄ V10.5/203, Enervent LTR-6 eco, maaviileällä

Poissa joe.kaapa

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 13
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #56 : 22.11.22 - klo:19:36 »
Ei asiallisista materiaaleista rakennetun maapiirin vesi mustu tai muutu ruskeaksi vuosienkaan käytössä, kuten ei nykyisin käytettyjen käyttövesiputkienkaan vesi pitkässäkään seisokissa, vaikka putkistosta suuri olisi happidiffuusiosuojaamatonta. Ruskeaksi tai mustaksi muuttuvalla vedellä viitannet lämmitysverkon veteen ja tuolla puolestaan syynä on tavallisesti piirin rautaosat, eli putkistot, kattilat, valurautakiertopumput tai radiaattorit esimerkkeinä. Tuota ilmiötä tuskin pystyy täysin välttämään, vaikka verkostosta olisi kaikki happi poistettu ja kiertovesi vielä terästetty hydratsiinilla alue- ja kaukolämpöverkkojen tapaan. Toisaalta pikimusta vesi viittaa (toisin kuin ruosteen väri) hapen kulumiseen vähiin sitoutumalle rautaferriiteiksi, jolloin raudan syöpyminenkin jokseenkin lakkaa.

Maapiiri? Lattiapiirillä tarkoitin toki lämmitysverkkoa, eli lattiassa kiertävää nestettä. Kuten sanoit, ei epäpuhtauksia (jota siis happikin siellä on) pysty oikein välttämään kun sisään lasketaan yleensä vesi suoraan tontille tulevasta liittymästä sellaisenaan. Vesiyhtiötkin tuppaavat tarjoamaan jonkinnäköistä kannanottoa veden mukana tuleviin epäpuhtauksiin. Levylämmönvaihtimen käyttöikään toki vaikuttaa paljolti mistä materiaalista se on tehty, joista kuparijuotokset oletettavasti ne ohkaisimmat ja nopeimmin syöpyvät levylämmönvaihtimen rakennetta tarkisteltaessa. Jos haluaa, niin rahalla näyttäisi saavan levylämmönvaihtimia, joissa käyttöikää pidennetty mm. erinäköisillä pinnoitteilla tai vaihtoehtoisilla juotosmateriaaleilla. Jos nyt oikein muistelen nähneeni, niin käyttöiäksi oli arvioitu luokkaa 10 vuotta noilla käsittelemättömillä levylämmönvaihtimilla arvatenkin ilman takuuta. Aika lyhyt käyttöikä mielestäni ja jos riskinä on nesteiden sekoittuminen (joka tuolla rakenteella teoriassa mahdollista syöpymisen myötä), niin ehkäpä tuon mielellään vaihtaa etukäteen - tai ostaa suosiolla kalliimman pidemmällä elinajalla.

Totta kyllä tuo, että ajan kanssa syöpymisen pitäisi lakata. Itse en osaa ottaa kantaa millä aikavälillä tämä tapahtuu.

Poissa jmaja

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1 605
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #57 : 02.12.22 - klo:09:26 »
Millainen kiertopumppu pitää hankkia kierrättämään maaviinaa esilämmitys/jäähdytyspatterissa ja lämmönvaihtimessa? Virtaama ja nostokorkeus on hallussa (hyvin pieni riittää), mutta miten tuo ympäristöä kylmempi neste? Peruskiertovesipumpuissa vaikuttaa olevan rajoituksena, ettei neste saa olla ympäristöä kylmempää kondenssin takia.

Vinkkejä sopivasta pumpusta?
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattialämmitystä betoniin roilottuna + tulossa 135 m2 kattolämmitystä + vintille 22 m

Poissa ISKI

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 243
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #58 : 05.12.22 - klo:18:36 »
Millainen kiertopumppu pitää hankkia kierrättämään maaviinaa esilämmitys/jäähdytyspatterissa ja lämmönvaihtimessa? Virtaama ja nostokorkeus on hallussa (hyvin pieni riittää), mutta miten tuo ympäristöä kylmempi neste? Peruskiertovesipumpuissa vaikuttaa olevan rajoituksena, ettei neste saa olla ympäristöä kylmempää kondenssin takia.

Vinkkejä sopivasta pumpusta?
Pari vuotta sitten mulle tuli Wilo Varios PICO-STG 25/1-7.
Täällä sitä myydään nimenomaan maaviilennykseen:
https://kauppa.topwaymaakylma.fi/product/1823/wilo-varios-pico-251-8-a-energialuokan-kiertovesipumppueriste

Mutta kyllä se eristekotelosta huolimatta kerää kondenssivettä, tiputtelee kesällä alleen ruosteista vettä.
Pitäisi vielä eristää jotenkin ilmatiiviisti.
Bosch 7001i 4-16 LWM, 278m porakaivo GeoDuo M32 keräimellä, lamellihirsitalo 200 m2(rakennusala), tilavuus n. 600m3 (lattialämmitys) + sivurakennus (autotalli 45m2, työhuone 35 m2, ilmakiertoinen lattialämmitys)

Poissa Nakke vaan

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 993
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #59 : 05.12.22 - klo:18:54 »
https://lampotori.fi/tuote/kiertovesipumppu-wilo-stratos-para-25-1-11-t3-oh/

Minulla on tuo, minimiteho on 8w ja siinäkin on ripaus liikaa omassa viritelmässä.

Kondessiongelman olen hoitanut teippaamalla armaflexin teipillä koko pumpun piiloon. Myös tuo muovilaatikko on teipattu etureunaa lukuunottamati. Tiedän että moottoria ei saisi valmistajan mukaan teipata mutta en näe siinä ylikuumenemisen riskiä kun viina on aina kylmää ja mikään ei voi estää viinaa virtaamasta. Tippaakaan ei ole ikinä kondensoinut.
Stiebel eltron wpc10, kaivo 220m, 1980, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa Lappanen

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 670
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #60 : 06.12.22 - klo:05:50 »
En luota noihin valmistajan valmiisiin boxeihin, täyttöryhmäkin ihan hapettunut vaikka muka kondenssieristetyssä boksissaan. Armaa tosiaan omankin pumpun ympärillä ohjausboksin etulevyä lukuunottamatta, eikä ole tippaakaan kondensoinut.
Jämä Star Inverter 16 kW (=Nibe F1155 4-16) + VLM 500 Star kv-varaaja + kaivo 230m | Pirkanmaa, täystiilitalo, 2 kerrosta lattialämmitys yht 280 m2 / 850 m3 + eristetty kellari 50m2. IV- & lattia-viilennys.

Poissa jmaja

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1 605
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #61 : 06.12.22 - klo:08:48 »
Wilo näyttää speksaavan halvempiakin pumppujaan ympäristöä kylmemmälle nesteelle toisin kuin Grundfos, mutta molempia tunnutaan käyttävän.

Riittääkö siis 3 mm Armaflex-teippi?
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattialämmitystä betoniin roilottuna + tulossa 135 m2 kattolämmitystä + vintille 22 m

Poissa Lappanen

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 670
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #62 : 06.12.22 - klo:09:13 »
Saattaahan se riittää, mutta itse liimasin 19mm armaflex-levystä kun jämäpalaa löytyi ja höyrynsulkuteipillä varmistin, kun ei ollut enää solukumiteippiä.
Jämä Star Inverter 16 kW (=Nibe F1155 4-16) + VLM 500 Star kv-varaaja + kaivo 230m | Pirkanmaa, täystiilitalo, 2 kerrosta lattialämmitys yht 280 m2 / 850 m3 + eristetty kellari 50m2. IV- & lattia-viilennys.

Poissa Nakke vaan

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 993
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Maakeruupiirin käyttö viilentämiseen
« Vastaus #63 : 06.12.22 - klo:13:27 »
Minulla on pelkkää armaflexin teippiä mutta jo pelkästään asennusteknisistä syistä sitä on sikinsokin, ehkä keskimäärin kolminkerroin niin en tiedä riittäisikö yksi kerros.
Stiebel eltron wpc10, kaivo 220m, 1980, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä