Otetaanpa fysiikkaa kansakoulupohjalta.

Tai sitten kemiaa kun oli nuo aineet yhdistetty eikä aina tienny kumpaa opiskeltiin

Keitän perunoita.
Laitan kattilan vedellä ja niillä perunoilla ladattuna liedelle.
Vaihtoehto 1.
Laitan lieden neloselle ja odotan että vesi lämpenee ja perunat kypsyy.
Vaihtoehto 2.
Laitan lieden täysille ja odotan että perunat kypsyy.
Vaihtoehto 3.
Laitan lieden seiskalle ja odotan että perunat kypsyy.
Ensimmäisessä vaihtoehdossa perunat ei millään kypsy kun pesi lämpenee hitaasti ja kypsyminen alkaa vasta sitten kun vesi on
tarpeeksi lämmintä.
Tässä jälkimmäisessä vaihdoehdossa kiehuminen tapahtuu aikaisemmin ja on pätkittävä tehoja-
Onneksi on termostaatti keksitty.
Kolmannessa vaihtoehdossa vesi lämpenee nopeasti ja perunat kypsyy nopeasti ilman pelkoa siitä että kiehuisi liikaa yli.
Ensimmäinen vaihtoehto siis energiataloudellisesti ja mittareilla mitaten tehokkaampaa, eihän se vie kuin puolet vähemmän kuin tuo
jälkimmäinen vaihtoehto.

Eikö tämä sama periaate sovi aivan hyvin laatan lämmitykseen?