..
yritinkin tuossa epätoivoisesti selittää sitä että betonilaatan paksuudella ei ole mitään tekemistä sen kanssa kuinka tehokas mlp sitä tarvitaan lämmittämään...
No mulla oli vähän toinen tarkoitus tuohon laatan paksuuteen liittyen sen lämmönvaraus ominaisuuksista

.
Sehän on kumminkin niin että laatan lämmönvaraus kyky on suhteessa laatan paksuuteen eli 50mm laattaan voi varata lämpöä vähemmän kuin 100mm:n laattaan.
Näissä lattialämmitysmenetelmissä on eroja lämpöpumpun puolella,joissakin lämpöpumpuissa on menovedelle shuntti joka pitää hyvinkin tarkasti menoveden lämpötilan sopivana ja silloin laatan lämpökin pysyy sopivana laatan paksuudesta riippumatta eikä betonilaatan lämmönvarausta tällä säätötavalla juurikaan pysty hyödyntämään.
Paljon on kuitenkin käytössä vaihtoventtiilipumppuja joissa ei ole shunttia eikä muutakaan hienosäätöä menoveden lämpötilalle vaan käyntijakson aikana menoveden lämpötila nousee ja varaa laattaan lämpöä joka purkautuu lämpöpumpun taukojakson aikana.
Tämä lämmön varautuminen ja laattaan varautuneen lämmön purkautuminen pitäisi saada tapahtumaan laatan sisällä ilman että huonelämpötila juurikaan vaihtelee.
Tuossa kevättalvella tehtiin foorumin jäsen Opatioinin oivalluksesta(Opation modaus) havainto että jos LÄ:n shunttia narrataan käyntijakson aikana nostamaan menoveden lämpötila korkeammaksi,olikohan jotain 4 astetta korkeammaksi kuin lämpökäyrän pyynti ja lasketaan käynnistyslämpötilaa(ala_min) myös 4 astetta niin saadaan betonilaatan lämmönvarausominaisuutta hyötykäyttöön kun lämpöpumpun käynti- ja taukojaksot pitenee moninkertaisiksi mutta huonelämpötilassa ei tule havaittavaa muutosta.
Eli kompressorin käyntijakson aikana lattialaattaan varataan usemman tunnin taukojaksoon riittävä lämpömäärä
Taustajuttua tuosta betonilaatan varaamisesta.
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=4374.04 asteen yöpudotuksella ajetaan. Alaminimi on 22 astetta. Alaero on 10 astetta. Yläminimi 37 astetta ja yläero 3 astetta.
Kun kone on lepotilassa niin silloinhan ajetaan vettä käyrä miinus neljä astetta. Ja vissiin tällöin myös se Oumanin suojaus (alaminimi seuraa lämpökäyrää) seuraa vallitsevaa tilannetta. Eli alalämpö saa painua tosi alas ennenkuin kone saa käynnistykäskyn. Käynnistyskäsky voi tulla jopa yläminimin putoamisesta 37 asteeseen.
KOMPURA KÄYNNISTYY
Nyt kone tietysti vetää sitä korkeampaa käyrää ja lataa lattiaan. VOISIKO nyt olla tilanne että Ouman haistaa että alaminimi on liian alhaalla (suojaus) ja kone käykin jonkun muun luvun perusteella sen plus 10 astetta kuin sen alkuperäisen (22).
Täytyy tuossa jossakin vaiheessa kokeilla jotain muita asetuksia, mutta onhan tämä uskomatonta. Kävin tuossa edellisen käyntijakson aikana mittailemassa loppujakson lämpötiloja IP-mittarilla putkien pinnoista (eristysnauhan pala paljaalla kuparilla) ja L1 piirin lämpötilat oli jotain +26.3 paluu, 32 astetta meno. L2 (kosteat) +27.2 paluu, 32.2 astetta meno. Kestäähän se tietty ladata kun ladattavana on 2x130m2 8-10cm paksu betonikakku.
Sisälämppömittariakin on tullut kytättyä. Ei juurikaan heilu, vaan kököttää 21.4-21.8 asteen välillä. Minusta se vaihtelee tuon verran jo kun laittaa ruokapöydän päälle halogeenivalot päälle.