Aha, ok. Eli ylävaraajan vastus toimii pelkästään tuon termostaatin perusteella ja jos säädän termostaatin esimerkiksi 50 asteeseen, pitää termostaatti+vastus huolen siitä, että käyttövesivaraajan lämpötila on vähintään 50 astetta. Tämä selvä. Oikeastaan tuon tiesinkin, mutta kuvittelin myös Tiimi-säätimen pystyvän laittamaan käyttövesivaraajan vastuksen päälle, mutta näinhän siis ei ole. Tiedän kyllä missä tuo nuppi on ja säädän siitä muutaman asteen lisää lämpöä.
Laitan myös sen K3/A1 piuhan kiinni

.
Kysymys palaakin tässä vaiheessa siihen kumpi tapa on järkevämpi pitää käyttövesi riittävän lämpimänä. Maalämpö, vai sähkövastus. Mielestäni sähkövastuksella pitää hakea se riittävä minimilämpötila joka pidetään yllä tarvittaessa sähköllä ja maalämpö nostaa sitten lämmön siitä ylöspäin käydessään.
Säädöissä on nyt kaksi vaihtoehtoa:
1. Osatehokone / lämmitystarpeen + käyttöveden mukaiset asettelurajat.
Tällä pystyy säätämään maalämmön käynnistymistä ja pysähtymistä alavaraajan, sekä käyttövesivaraajan lämpötilojen perusteella. Molemmille varaajille voi tehdä omat säätönsä. käyttövesivaraajan säädöt ovat kiinteät (nyt minulla tavoitelämpötila 45-51 astetta, jolloin käyttövesivaraajan yläosan lämpötila nousee todellisuudessa 52-53 asteeseen maalämmön avulla ja voin säätää termostaatista myöskin 45 astetta minimirajaksi). Tällä säätötavalla pystyy myöskin asettamaan alavaraajan minimi ja maksimilämpötilat, jotka seuraavat myös ulkolämpötilaa ja lämpökäyrää. Alavaraaja on 0 ulkolämpötilalla 23-39 asteinen ja -20 ulkolämpötilassa 29-47 asteinen (näitä pystyn säätämään ihan miten haluan). Positiivista tässä säätötavassa on se, että käyttövettä lämmitetään mahdollisimman paljon maalämmöllä. Huonoa tässä säätötavassa on se, että alavaraajan lämpötila nousee väkisinkin korkeaksi(, kun käyttöveden lämpötila nostetaan vähintään 50 asteeseen. Tämä tarkoittaa myöskin pitkiä käyntiaikoja.
2. Täystehokone / Lämmityspiirin L1-mukainen toiminta.
Tämä säätötapa toimii alavaraajan suhteen samoin kun vaihtoehto 1. Käyttöveden lämpötilaa tämä säätötapa ei ota huomioon mitenkään, vaan käyttöveden minimilämpötila säädetään termostaatilla ja sähkövastuksella. Tässä vaihtoehdossa huonoa vaihtoehtoon 1 on se, että käyttöveden lämpötilaa pidetään yllä KÄSITTÄÄKSENI enemmän sähköllä. Olenkohan oikeassa?
Oikeastaan molemmat säätötavat toimivat ja tuottavat hyvän lopputuloksen kun säädöt on kohdallaan, mutta kumpi säätötäpa kuluttaa vähemmän sähköä?
Olen huomannut, että käyttövesivaraajan lämpötila laskee aluksi noin 5 astetta kun kompressori lähtee käyntiin. Mistähän tämä johtuu?