Tein tästä uuden topickin jotta löytyy helpommin...
Foorumilla on useasti väitetty, ettei suuritehoinen pumppu vie sähköä yhtään enempää kuin pienitehoisempi. Eikö tässä nyt ole tilanne joka todistelisi päinvastaista? Vai onko tässä kyse enemmänkin Viessmannin ominaisuudesta, laiskasta keruupumpusta, jolla keruuneste jäähtyy höyrystimessä liikaa? Eikä sitten ennätä kaivokierrolla lämmetä sitä 4 astetta jonka jäähtyi?
hmm... mistäs sitä aloittaisi...

Eli kun oma mlp asennettiin, betonilaatta mihinkä se varasi lämpöä lattialämmityksellä oli noin 22m3 + myöhemmin järjestelmään liitettiin lämmitettäväksi autotallin 11m3 betonilaatta joka johti siihen että käyntiajat venyivät varaavan massan kasvun takia. Ajat venyivät koska lämmityksen käynnistävä hystereesi oli jo pudotettu aikaisemmin minimiin ja sitä ei saanut laskettua enää alemmaksi. Aluksi käyntiajat olivat jotain 4 tunnin luokkaa vakio hystereesillä(pelkän talon kanssa), hystereesin pudotuksen jälkeen noin tunnin luokkaa ja nyt karvan vajaa 2h suuremman suuremman varaavan massan kanssa.
Kun maalämpöpumput testataan standardin mukaisella tavalla sillä on aina vakio olosuhteet. Esim B0W35 liuoksen tulolämpötila 0 astetta, lämpötilaero 3 astetta. Lämmitysveden lämpötila 35, lämpötilaero 5 astetta. Ainut mikä muuttaa Coppia käytännössä johonkin muuhun kuin testissä tulleisiin tuloksiin on se miten tämä kyseinen yksilö eroaa testiolosuhteista todellisessa asennusympäristössään.
Jos tuleva liuoksen lämpötila on pienempi kuin 0 tai lämpötilaero suurempi kuin 3 astetta, cop kärsii.Käytännössä usean eri pumppuvalmistajan suuremmilla koneilla esim 10kW on mahdoton päästä keruun 3K asteeseen johtuen lämmönkeruun rakenteesta ja suuresta virtausvastuksesta(syvä yksittäinen kaivo, yhdellä keräimellä).
Tähän auttaisi useampi kaivo -> kaksi keräintä tai sitten 4-putkinen keräin yhdessä kaivossa.
Mitä suurempi on mlp teho suhteessa kaivometreihin(ottoteho kaivosta kasvaa), sen suurempi on lämpötilaero vallitsee kaivossa. Yleensä kaivon syvyys ja koneen teho eivät mene käsikädessa vaan kaivon syvyyden määrää koko vuoden lämmöntarve. Tällöin periaatteessa on mahdollista että samansyvyiseen kaivoon asennetaan joko 10kW tai 8kW kone. Tällöin koneen käydessä lämpöäluovuttavia kaivometrejä on 8kW koneella huomattavasti enemmän. Ja oletettavasti pitkän käyntijakson aika 8kW kone ei saa tulevan liuoksen lämpötilaa putoamaan yhtä radikaalisti kuin suuri kone. (tosin suuren ei tarvi käydä yhtä pitkään saman lämmön tuottamiseksi)
Toinen kaivoon liittyvä tekijä on se että sieltä ei tule vakiolämpöistä nestettä muutakuin todella pitkän käynnin jälkeen kun kaivon lämmönluovutus liuokseen on yhtä suuri kuin mitä kone ottaa tehoa liuoksesta. Mitä suurempi lämpötilaero liuoksen sekä kaivossa sitä ympäröivän nesteen ympärillä vallitsee sen suuremman tehon tehon kaivo pystyy antamaan. Omassa tapauksessa liuoksen keskilämpötila laskee niin kauan kunnes kaivosta koneelle tuleva liuos on noin -0,7 astetta. Tämä vaatii suuren lämmöntarpeen kyseiselle vuorokaudelle sekä tiheään osuvat pitkät käyntijaksot(esim äkillisesti reilusti toistakymmentä astetta laskeva ulkolämpötila aiheuttaa tälläisen tilanteen).
Esimerkki.
Tyypillisesti yhdellä keräimellä liuoksen kierros kaivossa kestää 15-20min. Kun pumppu käynnistyy tekemään lämmitystä, kaivosta tulee vaikkapa ~4 asteista ajanjakson 0-15min(cop +). Seuraavan 15-30min ajan kaivosta tulee 2 asteista(cop +), seuraavan 30-45 min ajan kaivosta tulee 1 asteista(cop +), seuraavan 45-60min 0 asteista(cop +-), seuraavan 60-75min -0,25 asteista(cop -), seuraavan 75-90min -0,4 asteista (cop -), seuraavan 90-105min -0,5asteista(cop -), seuraavan 105-120min -0,5 asteista (cop -)
Tällöin mitä pidemmäksi käyntijakso venyy, sen enemmän se vaikuttaa negatiivisesti coppiin. Käyntijakson pituus on tasapainoilua laitteen oletetun eliniän sekä hyötysuhteen välimaastossa. Ja tietysti tässäkin asiassa on erilaisissa laitteisto kokoonpanoissa & keruupiireissä eroja sen suhteen kuinka laitteisto käyttäytyy. Oma laitteeni nyt vain sattuu olemaan kärjistetty esimerkki.
Jos lähtevä lämpötila on suurempi kuin 35 tai lämpötilaero suurempi kuin 5 astetta, cop kärsii.Lattialämmityksen kanssa ilman varaajaa on mahdoton päästä tavallisesti lämmönjaon 5K. Jos tuohon haluaisi päästä tulisi olla asennettuna mahdollisimman suuri varaaja johon lämpöä pystyttäiseen tekemään tarvittava määrä tarpeeksi pitkän käyntijakson saavuttamiseksi ja virtauksesta lauhduttimen läpi saataisiin mahdollisimma suuri. Tosin vaaraajissa itsessäänkin on häviöitä kun lämpö säteilee/johtuu pois varaajasta tilaan missä sitä ei tarvita. Lisäksi varaaja yleensä vaatisi vielä kaverikseen erillisen kiertovesipumpun jonka kuluttama sähkö sekää ei nosta coppia. Tosin tässä on sellainen jekku että ulkoista pumppua ei tarvisi ajella kuin hissunkissun pikkutehoilla kuten 50% 100% ajasta. Normaalisti jos sama pumppu pyörittää vettä lattialämmityksessä pumpun käydessä sekä pumpun huilatessa se hukkaa energiaa harakoille silloin kuin pumppu ei käy.
Pumpun koko suhteessa hyötysuhteeseen?Olen jossain pohtinut kyseistä asiaa jo aikaisemmin ja yritän kaivaa jostain tuon tekstin tähän. Jokatapauksssa suurempaa pumppua puoltaa täysitehoisuus jolloin vastuksia ei tarvita (ikinä?). Miinuksia coppiin tuo se asia että esim lämmönjaon kiertovesipumppu on pakollinen rasite silloin kuin se ei käy. Suuremmalla pumpulla tulee vähemmän käyntitunteja vuodelle, jolloin aikaa kun kiertovesipumppu vain syö sähköä on enemmän(scop -). Toinen on sitten tietysti sen aiheuttama suurempi rasitus lämmönlähteelle hetkellisesti joka saattaa myös syödä hyötysuhdetta käyntijakson loppupuolella. Tästä oma mlp+ympäristö on hyvä esimerkki. Omaan taloonkin olisi riittänyt 8kW pumppu nykytiedon valossa.
Sitten tietysti on invertteri koneet jotka kävisivät optimaalisimmin jatkuvasti. Jossain on ainakin ollut jotain viitteitä siitä että nuo koneet käyvät optimaalisimmin jollain tietyllä teholla jolloin osateho saattaa pudottaa ne pois parhaimmalta hyötysuhteelta. Jokatapauksessa tällöin jää aina "turhana" pyörivä kiertovesipumppu pois laskuista kun kone ei huili. Tosin noiden kanssa menetetään kaivosta tuleva lämpöpiikki joka tulee on/off-koneiden käynnistyessä(cop+). Vastaavasti myös mahdollisesti on-off koneiden käyntijakson loppupuolella reilusti jäähtynyt liuos jäisi tulematta(cop -). Mutta eiköhän se ole tulevaisuutta että kaikki koneet muuttuvan näihin pikkuhiljaa. Tosin tällöin koneelle täytyy asettaa rajoja ettei se vedä kaivoa jäähän jos autotallin ovi on jäänyt raolleen vaikkapa pidemmäksikin aikaa.