Palstalla ihastellaan jos varaajan ylä- ja alaosan lämpötilaero on 5-10 astetta, kun ennemminkin olisi aihetta nostaa toimittaja seinälle vaihtoventtiilikoneen myynnistä. Tai ainakin vaatia poistamaan sana "tulistus" markkinoinnista kokonaan.
Niin, mitenköhän tuollainen firma nostetaan seinälle?
Tarjoan kuitenkin suunnitteluun apua parilla vastauksella jotka ovat tulleet Lapualta. Tarkoituksena ei tietenkään ole mollata kyseistä firmaa vaan ihan puhtaita faktoja niille jotka valintaa ovat tekemässä:
- Käyttövesikierukka on kahdelle suihkulle hieman liian pieni, jos molemmista suihkuista päästetään vettä 12l/min (testeissä käytettävä virtaus). Yhden suihkun tehon tarve on n. 30kW, joten varaajassa pitää olla tarpeeksi lämmintä vettä, varsinkin kahta suihkua käytettäessä.
- Katselin meidän testituloksia ja niiden mukaan koneesi toimii aika normaalisti (n. 5 asteen ero ylä-alavaraajassa), lämmitystehon tarpeen ollessa noin pieni (kompressori käy alle 30% ajasta).
-Käyttöveden riittävyyteen voit tällä hetkellä vaikuttaa siten, että nostat alaosan lämpötilan maksimiin 15-60min ennen isompaa suihkuttelua. Tällä tavalla saadaan varaajaan enemmän kapasiteettia kahden suihkun käyttöön. Tuossa on vain se huono puoli, että varaajan asetus pitää muistaa laskea takaisin normaaliksi käytön jälkeen.
Käyttöohjeessa taas lukee näin:
Lämpöässä Vs hyödyntää huolella suunniteltua tulistustekniikkaa, jolla saadaan tuotettua edullisesti sekä lämmitys että lämmin käyttövesi. Maalämmön osuus lämmityksessä on pyritty saamaan mahdollisimman suureksi. Kaksiosainen,
välipohjalla varustettu LÄMMITYSVEDEN VARAAJA (6) tehostaa tulistusenergian hyödyntämistä. Hyötysuhde pysyy korkeana, kun energiatehokkaassa
tulistustekniikassa lämpöä siirretään varaajaan kahdessa vaiheessa kahdella eri lämmönsiirtimellä (lauhdutin
ja tulistin). Käyttövesikierukka kulkee varaajan alaosan kautta yläosaan, jolloin lämmin
käyttövesi esilämpenee varaajan alaosassa ja saa tarvittavan loppulämmön varaajan yläosassa. Lämminvesivaraajan
vettä kierrätetään lämmönjakoputkistossa joko yhdessä tai kahdessa piirissä.
Varaajan yläosaa eli YLÄVARAAJAA (6a) lämmitetään tulistuksenpoistolämmönvaihtimen (tulistin 3) avulla kompressorista
saatavalla erittäin kuumalla
energialla. Kuuma tulistusenergia varataan käyttöveden loppukuumennusta varten. Ylävaraajasta voidaan tarvittaessa
ottaa kuumaa energiaa myös lämmityspiiriin.
ALAVARAAJA (6b) varaa keskuslämmitykseen menevän lämpöenergian lauhduttimelta (4) lämmitysverkoston vaatimiin
käyttövettä alhaisempiin lämpötiloihin. Varaajan lämpötilatasoja ohjaa säätökäyrä, jolloin peruslämmitystilanteessa
varaajan lämpötila vaihtelee lämmitystarpeen mukaan. Tällöin järjestelmä on ns. kelluvalauhdutteinen. Lämmönjako
voidaan toteuttaa vesikiertoisella lattialämmityksellä, vesipattereilla tai ilmalämmityksellä. Paras hyötysuhde saadaan lattialämmityksellä, sillä mitä alhaisempi on lämmön luovutuksen lämpötila, sitä parempi on hyötysuhde.
Käyttövesi lämpiää varaajan sisällä kulkevissa KIERUKOISSA (7) ensin varaajan alaosassa ja sitten vielä kuumenee yläosassa. Käyttöveteen tarvitaan yleensä kuumempaa lämpötilaa kuin lämmitykseen. Tulistustekniikan kaksivaiheisen lämmönluovutuksen ansiosta menovettä lämmittävä suurempi osa varaajasta voidaan pitää alhaisempana, kun käyttöveden
loppukuumennus tapahtuu kuumemman ylävaraajan avulla. Tällöin prosessin toimintalämpötilat pysyvät mahdollisimman
alhaisina, mikä parantaa järjestelmän vuosihyötysuhdetta.
Maalämpöpumpun hyötysuhde vuotuisella ajanjaksolla saadaan mahdollisimman korkeaksi, kun varaajan lämpötila pidetään optimaalisessa lämpötilassa. Varaajan alaosan minimi-asetusarvo on tehdasasetuksena +45°C ( 30…50 ). Varaajan yläosan minimi-asetusarvo on tehdasasetuksena +55°C ( 5…55 ) Pääsääntönä on että varaajan asetusarvot pidetään mahdollisimman alhaalla vuotuisen hyötysuhteen saavuttaessa tällöin parhaan tuloksen. Mikäli varaajan lämpötilat asetetaan alle säätökäyrän pyytämän lämpötilan, varaajan lämpötila asettuu +5°C korkeammalle kuin käyrän
senhetkinen pyynti.
Talvikautena, kun lämmityksen tarve on suuri, on varaajan alaosan asetusarvo määritettävä suhteessa menoveden lämpötilan kanssa. Varaajan yläosan lämpötila nousee pitkän käyntijakson jälkeen ja raja-arvo kompressorin käynnille on 95°C. Tämä johtuu tulistusominaisuuksista varaajarakenteessa. Tämän vuoksi käytettävä lämpimän käyttöveden sekoitusventtiiliä, jotta ei vahingossakaan polta itseään kuumalla vedellä.
(Tästä ei tarvi käyttäjän huolestua) Kompressorin ohjaus tapahtuu pääsääntöisesti
varaajan alaosan minimin mukaan.
Kesäkautena, kun lämmityksen tarvetta ei ole lainkaan (poikkeuksena kosteat tilat), kompressori käy harvoin ja tulistuslämpöä
ei tule riittävästi käyttöveden valmistukseen. Tällöin varaajan yläosan minimilämpötilan asetusarvona voidaan
pitää +55°C, jolloin kompressorin ohjaus tapahtuu varaajan yläosan minimin mukaan.
Ja esitteestä vielä kuva kevennykseksi (puhdas kus**us) jossa verrataan käyttöveden riittävyyttä osatehoisen ja Lapualaisen välillä, ellei siinä sitten tarkoiteta että Lapualaisen omistajan pitää saunoa pidempään että kaikki saavat suihkussa lämpöisen veden:

Kuvan perusteella Nibet ja muut osatehoiset, niinkuin Lapualla tupataan sanoa, voisi nostaa ko. yrityksen minun puolesta sinne seinälle. Tai muuten vaan käräjöidä harhaan johtavasta mainonnasta.