Dodih, hyvältä ehdokkaalta näyttää siis tulistuspumppu 10kw. Tulistin toiminee siis hyvällä COPila kesällä sen 5kk kun patterit eivät tarvi lämmintävettä (verrattuna vaikka vaihtoventtiilikoneeseen)?
Jos tulistinpumpussa on omat varaajat niin silloin toimii tuohon tapaan.Yleensä tulistinpumpuissa on valmiina yhteenrakennettu käyttövesi ja lämmitysverkon varaaja.Käytännössä puhutaan ylä- ja alavaraajista.
Tulistustehoa tulee 10kw:n pumpussa n 2kw ja sillä teholla lämmitetään käyttövesivaraajaa(ylävaraaja).
Lämmitysverkon varaajaa(alavaraaja) lämmitetään lauhduttimen lämpöteholla ja 10kw:n lämpöpumpussa lauhdutintehoa tulee n 8kw.
Pelkästään tulistustehoa ei lämpöpumppu voi tehdä vaan aina tulee myös lauhduttimen lämpöteho joka n 4 kertaa suurempi kuin tulistimen teho.
Talviaikana näiden yhteispeli menee siten että tulistimen teholla lämpiää käyttövesi ja talon lämmityksen hoitaa lauhduttimelta saatava suurempi lämpöteho.
Kesäaikaan tulistinpumput yleensä toimii niin että molemmat varaajat alkaa toimia käyttövesivaraajina, koska talon lämmitykseen ei kesäaikana tarvita lämpötehoa niin suuremmasta lämmitystehosta johtuen myös alavaraajan lämpö alkaa nousta lähelle ylävaraajan lämpötilaa.
Tulistinpumpun varaajissa on molemmissa käyttöveden lämmityskierukka ja kesäaikaan alavaraaja osallistuu myös käyttöveden lämmitykseen enemmän koska alavaraajan lämpötila on silloin korkeampi.
Tuollaisen 3000l:n varaajan kanssa ei nykyaikainen kompakti tulistinpumppu oikein toimi yhdessä vaan talon- ja käyttöveden lämmitys kannattaa tehdä suoraan lämpöpumpulla.
On kuitenkin olemassa tulistinpumppuja joissa ei ole valmiina varaajia pumpun koneikossa ja sellaiseen tuo 3000l:n varaajan kaiketi pystyisi hyödyntämään,silloin kuitenkin tarvitaan erillinen käyttövesivaraaja jota lämmitetään tulistinteholla.
Meillä on just tämä systeemi,tosin varaaja on "vain" 1250l ja erillinen käyttövesivaraaja on 160l
Kesäaikaan meillä muutetaan iso varaaja käyttövesivaraajaksi,tulistin ja lauhdutinteho menee siis samaan varaajaan
Vaihtoventtiililämpöpumppu on toiminnaltaan yksinkertaisempi.Esim 10kw:n lämpöpumppu antaa lauhduttimelta 10kw lämpötehoa joko lämmitysverkon varaajaan tai käyttövesivaraajaan,siis vuorotellen ja lämmöntarpeen mukaan.
Vaihtoventtiilipumpuissa on koneikossa yleensä käyttövesivaraaja valmiina mutta ei lämmitysverkon varaajaa.
Käyttövettä vaihtoventtiilipumppu siis tekee maksimiteholla, esim 10kw, milloin käyttövettä tarvitaan.
Eli kesäaikaan siinä voi talon lämmityspuoli olla vaikka pois käytöstä ja lämmitetään pelkästään käyttövesivaraajaa tarvittaessa.
Patteritaloissa vaihtoventtiilipumpulle on hyvä laittaa puskurivaraaja,esim tuo 3000l:n varaaja sopii sellaisenaan puskurivaraajaksi patteriverkolle,on se tosin aika hurjan iso,yleensä noi puskurivaraajat on n 300l:n kokoisia.
Tulistinpumpun toimintaperiaate LÄ
