Aihe taitaa olla se kuuluisa matolaatikko, mutta avataanpa nyt kuitenkin.
Tuolla Lämpöässän alueella oli keskustelua, mitä maksaa lämpimän käyttöveden tuotto. Yleinen asennehan on, että tulistinpumpulla käyttövesi tulee etenkin lämmityskauden aikana edullisesti ja vaihtovenalla se taas maksaa mansikoita.
Mun pointti on oikeastaan se, että väitän pumpun säätöjen vaikuttavan asiaan huomattavasti enemmän kuin sen, onko pumpussa tulistuksenpoistoa vai ei. Tässäpä esimerkki omasta taloudesta:

Tuo on eiliseltä ja siinä tehdään laakista koko vuorokauden käyttövesi. Sähköä kului mittarilta lukien (kompuralla ja kiertovesipumpuilla omansa) yhteensä 2,3kWh. Käyntijakson aikana käytetään suihkua (39C lämpöistä) yhteensä 220l edestä (kahden aikuisen suihkuttelu), joka meillä toistuu päivittäin. Päivän aikana käyttövettä ei hirveämmin käytetty. Käsienpesut sun muut toki, mutta unohdetaan ne nyt. Kaikkiaan vettä kuluu n. 300l/vrk. pidemmän aikavälin keskiarvona.
Jos nyt kuitenkin ajatellaan, että muuta lämpimän veden käyttöä ei ole kuin tuo suihkuttelu niin oletuksella, että kunnan verkosta tulee 7C vesi (mittaan tänään jos muistan), valutetaan viemäriin energiaa:
(1000*4,2*0,22*32)/3600 = 8,2 (kWh) (Motiva)
Tästä saadaan COP 8,2kWh/2,3kWh = 3,57
[edit]Mittasin pikasesti kylmän veden lämpötilan keittiön lavuaarista. Juoksutin vain hetken eli vähän varmaan vielä olisi laskenut, mutta 10,0C nyt näytti. PT100 anturilla mitattu. Elikkäs:
(1000*4,2*0,22*29)/3600 = 7,44 (kWh)
COP = 3,24
... ja taas siis laskettu sillä oletuksella, että suihkun käytön lisäksi ei olisi muuta lämpimän veden kulutusta.
[/edit]
Eli hieman parempi kuin Lämpöässän keskustelussa lämmityskaudella tuotettu käyttövesi... (
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=2221.msg23691#msg23691)
Nyt en yritä sanoa, että vaihtovena olisi lämpimän käyttöveden tekoon parempi kuin tulistinpumppu vaan ainoastaan, että sopivilla säädöillä on suuri merkitys.
Mulla on tuossa kv-ajossa se ajatus, että vaihtovenalla lämmintä vettä kannattaa tehdä silloin kun kulutus on suurta. Eli MLP:lla käytännössä jarrutetaan käyttöveden viilenemistä. Tämä näkyy käppyrältä hyvin. Käyttövesi viilenee sen aikaa kun suihkua käytetään, mutta vain 39C asti, joka on mulla tavoitelämpötila suihkun lopussa. Eli siis haluan saada 39C lämpöistä vettä suihkun loppuun asti. Sopivat asetukset on löytynyt haarukoimalla ja nyt niihin ei tarvitse enää koskea. Sama sykli toistuu aina kerran vuorokaudessa kun käy suihkussa. Tällä tavalla lauhtumislämpötila pysyy suht matalana, joka taas mahdollistaa hyvän lämpökertoimen.
Mikään ei tietenkään estä ohjaamasta tulistinpumppua samalla tavalla... Se selvä etu tulistuksenpoistossa tietenkin on, että lämmönjako ei katkea kun tehdään käyttövettä. Eli tokihan se tulistuksenpoisto on kiva juttu, mutta sitten kun miettii hankintahintaa...
Sitten vaan raivoisaa keskustelua suuntaan jos toiseenkin...
