Tuossa taitaa tulla tilanne että keräimeltä varaajan kierukalle pitäisi aina tulla kuumempaa vettä kuin varaajan yläosan veden lämpötila koskapa varaajan lämmönvaihdin kierukka siirtää lämpöä myös varaajan vedestä kierukkaan jos siinä kiertävä vesi on kylmempää kuin varaajan yläosan vesi.
Tietysti on olemassa säätöautomatiikkaa jolla esim virtausnopeutta säätämällä tuo ei toivottu lämmönsiirtyminen voidaan estää mutta kumminkin hankaloittaisi keräimeltä saatavan matalampien lämpötilojen hyödyntämistä.
Toinen tapa olisi sijoittaa keräimen kierukka ihan varaajan alaosaan jolloin auringossa lämmennyt vesi tulisi varaajan alaosaan ja kierukan lämmittämä vesi nousisi painovoimaisesti varaajan yläosaan ja alkaisi kerrostumaan sieltä.Olisi laajempi hyödynnettävän lämpötilan alue kun varaajan alaosa aina jäähtyy ensimmäisenä vettä kaytettäessä 
Ensinnäkin enimmäkseen automatiikat tänä päivänä ovat kierrosohjattuja...minusta ei kannata muuta harkitakkaan sillä saa lämpöjä hallittua.
Toiseksi, kyllä tuo aloittaa siirron varaajaan yläpäästä, lämpö siirtyy heti siihen kohtaan missä dT alkaa kasvamaan, eli kerrostuminen minusta on hyvä.
Em. aiheuttaa myös sen että vesi ei varaajassa ala kiertämään kun se lämmin on heti ylhäällä eikä ala alhaalta kertymään ylös.
Tuon etu on myös että kuuma on nopeammin ylhäällä, KV kierukan saatavilla, verrattuna esim ääritapaukseen, "lautaseen pohjalla".
Ja kyllä se paluu keräimelle jäähtyy kun aurinkokierukka jatkuu alas asti.
Semmonen "lautanen" pohjalla saa sen alaosan lämmön heti nousemaan...ei se lämpö mielestäni sieltä pohjalta kovin nopeasti ylös nouse, eli siinä menee aikaa kun se kerrostuminen tapahtuu ja sillä aikaa se pohja pysyy tarpeettoman lämpöisenä...pitkällä kierukalla se kerrostuminen on "hetivalmis" kuin jotku kiukaat

Ja alhaalta on kylmää tarjolla kauemman keräimelle.
Kierrosluku ohjatulla jutulla tuon saisi jopa "ylikerrostumaan" ts ylhäällä olisi kuumempaa kuin "normaalisti".
Ainut huono puoli tuossa on se iltapäivä jolloin on laskevan lämmön aika, ei osaa oikein arvioida kuinka hyvin sillä kierrosohjauksella päivää saa "pidennettyä", eli olisi se laskuvaihe mahdollisimman lyhyt, ja siten lämmön siirtymä ylhäältä alas pieni.
Minusta tuo on ihan harhakuvitelmaa että se "lautanen" siellä pohjalla on hyvä...noissa kehittyneemmissä levyvaihdin systeemeissäkin sitä lämpöä jaetaan useammalle tasolle varaajaan (yleensä 2:lle).