Hei,
Ja väleihin ## merkillä vastauksia...*** rupeaa olemaan sillä rajoilla että yksi syvempi kaivo olisi ollut tehokkaampi, mutta noilla mennään[/color]
Lapioin kaivonkannet esille ja menin sisälle. Olen eristänyt kaikki putket talolta kaivoihin saakka. Toisen kaivon osalta pohja oli jäässä, jää ympäröi liuosputkia. Toisessa kaivossa jäätä ei ollut. Mittasin lämpöjä IP-mittarilla. Samat lukemat molemmissa kaivoissa (siis putkissa). - 14C ja - 17C.
***mittasitko käyntijakson aikana ja siitä muoviputkesta? IP-mittareilla kohteen emissiokerroin tekee tepposia ( kts.
http://www.sintrol.com/files/sintrol/productfiled/768file2Upload.pdf )
Eli molemmista kaivoista pitäisi saada mitattua meno/paluu siitä muoviputken päältä (siinä ainakin oma mittari antaa "oikeita" lukuja). Nythän ei haeta edes absoluuttista arvoa, vaan sitä miten kaivot suhteutuvat toisiinsa.
Toisesta lukemat tulivat jään päältä, ts. putken ympärillä jäätä ja mittasin siitä.
*** taitaa olla turhaa siitä mittailla.
#### Jep, tiedossa oli. Mittasin kuitenkin ja laitoin tänne tiedoksi. Siis jäätä ei ollut siten että "pientä kuuraa" putken ympärillä, vaan putket jään sisällä 
Ei taida kaivojen syvyys olla riittävä. LÄ tehtaalta syvyys on poraajille tullut. Pitääkö porata kolmas kaivo ja yhdistää se jotenkin toiseen kaivoon? En tiedä. Kummalta tuntuu.
*** ei tätä sotaa nyt ihan vielä ole sodittu kun kerran kämppä lämpenee, eikä mitään ole mennyt rikki. Pumppukaan ei käy kuin puolet vuorokaudesta.
Oliko kaivoissa linjasäätöventtiilejä, eli pystyykö tasapainoitusta tarvittaessa muuttamaan?
Tapahtuuko kaivojen yhdistäminen toisessa tarkistuskaivossa?
Kuinka paljon on kaivojen välinen etäisyys?
### Linjasäätöventtileitä ei ole. Putket eivät yhdisty kaivoissa. Yhdistys tehty talon sisällä teknisessä tilassa. Putkien päällä eristeet, jos lämpötilan haluaa mitata, pitää repiä pois eristykset. Kaivojen välinen etäisyys on n. 14-15 m. Nämä linjasäätöventtiilit voi kyllä asentaa talon sisälle. Ahdas paikka, mutta mahdollista.Pumpun käynti luokkaa 13 h, sähkön kulutus 90 kWh:n luokkaa. yläkerran lämmöt entiset. Tallia en ole kuristanut. Nyt tulossa kovat pakkaset, taitaa pumppu hurista koko ajan.
*** anna hurista vaan. Pidä a-tallista ilmanvaihto pois päältä. Kesällä saat puhallinkonvektoreilla palautettua kaivosi lähtöasetelmiin. Seuraa paisuntasäiliön nesteen pintaa (kannattaa laittaa nyt vaikka tussilla merkki missä kohtaa pinta on).
Jos kaivosi jäätyvät ja jää alkaa puristaa putkia kokooon niin sen pitäisi näkyä ensimmäisenä siitä että nestepintakohoaa ja nesteet lentää lattialle. Mitään sellaistahan ei ole vielä tapahtunut? Voisit seurata yhden käyntijakson maapiirien lämpötilakehityksen ja merkitä tulokset minuutin välein ylös ja laittaa tulokset näkyville.
### Tarkoitatko niitä lukemia, joita mittarit jotka jo maapiiriin asennettuna, antavat? Vai kahden kaivon erillisiä piirejä?Sitten kun on neljä päivää kärvistelty pakkasessa niin sama homma uudestaan. [/color]
Pysyykö yläkerta edelleen yhtä viileänä? Oletko kuristanut alakerran kiertoa?
#### Ed. viileää on. En ole alakertaa kuristanut, enkä uskaltanut AT:n lämpötilaa vielä pienentää. SIellä on nyt +15 C, ajattelin mennä tasoon +12 C. Kovat pakkaset tulossa, näiden jälkeen, jahka AT:n ovet on kunnossa.
### Tallin ovien yläpuoli on tehty puusta, sinne ei tarvitse tehdä vastaavia toimenpiteitä mitä itse olet tehnyt. Kumitiiviste pitäisi saada vain tiiviisti oveen kiinni. OLETKO huomannut että tallin ovien lamellien reunoissa on raot, joita ei saa tukittua. Talliin sisälle valot ja kurkkaapa vinosti oven reunaan ulkoapäin.T. PL