Tuntuu luonnolliselta että isommalla lämpötilaerolla siirtyy enemmän energiaa eli vesi jäätyy enemmän eli delta on isompi
Ei se ihan noin yksinkertaista ole. Teho on verrannossa lämpötilan ja virtausmäärän tuloon, ja energia on tehon aikaintegraali. Kun virtausta pienennetään, niin lämpötila nousee, mutta teho ei minusta muutu juuri mihinkään, kun se on se mitä lauhduttimesta irtoaa. Ja yleensä on arveltu, että irtoaa enemmän, kun menolämpö on alempi, ei päinvastoin. Itse luulen, että samalla lauhduttimen keskilämmöllä irtoaa kutakuinkin saman verran, kunhan pysytään järjellisissä deltan arvoissa.
Ja sitten taas patterien lämmitysteho on verrannossa patterin keskilämmön, ja huonelämmön erotukseen, nyrkkisääntönä. Patterin (tai lauhduttimen) keskilämpö ei juuri muutu virtausta muutettaessa; minkä yläreuna nousee sen alareuna laskee ( OLETUS). Tosin patterin tehollinen keskilämpö ei ole ihan sama kuin aritmeettinen keskiarvo, muttei kovin paljon poikkea. Patterin tehollinen (logaritminen) ylilämpötila on Purmon laskentamallin mukaan
dT= (Tm-Tp)/ ln((Tm-Th)/ (Tp-Th))
Kun tuolla laskee kaksi tapausta a) Tm= 50, Tp=40, Th=20 ja b) Tm=47,5, Tp=42,5, Th=20, joissa lauhduttimen keskilämpö on sama, niin saa a) dT=24,7 b) dT=24,9, tai sitten laskin väärin.
Ei löytynyt perustetta pienentää virtausnopeutta näin yksinkertaisella analyysillä. Humpuukia, tai jotain marginaalista arvelen. Tai näkyy jossakin muussa kuin lämmitystehossa. Jos OLETUS olisi väärä, niin voisi käydä toisin.