mitenkä tuon järjestelmän pitäisi toimia kun kompura käynnistyy ja alkaa nesteiden lämmitys.
Siihen vaikuttaa usea eri asia.
Ylävaraaja lämpiää tulistinvaihtimen lämmitysteholla joka on n 20% kokonaislämmitystehosta,eli 9kw:n tulistinpumpussa ylävaraajaan menevä lämmitysteho on n 2kw.
Kompressorilta lähtevä kuumakaasu menee n 100 asteisena tulistinlämmönvaihtimeen,jäähtyy siellä n 20-30 astetta ja sillä lämpöteholla ylävaraajan vesi lämpenee.
Tulistinvaihtimelta hiukan jäähtynyt kuumakaasu menee lauhduttimelle jossa se kompressorin kehittämän korkean paineen vaikutuksesta lauhtuu nesteeksi.
Lauhduttimen lämmitysteho menee alavaraajalle ja lauhduttimen lämmitysteho on n 80% kokonaistehosta.
Eli alavaraaja lämpiää 9kw:n pumpussa n 7kw:n teholla.
Kun on hintsusti plussan puolella, minulla saattaa olla 5-6 tunninkin taukoja, jos ei käy suihkussa.
Kun talon lämmönkulutus ilmojen lämmetessä vähenee niin lämpöpumpun käyntiaika lyhenee ja tulistinpumpuissa tämä vaikuttaa siten että ylävaraajan lämmitysteho ei riitä nostamaan ylävaraajan veden lämpöä pysäytysrajaksi(ylä_min) asetettuun lämpötilaan siinä ajassa kun alavaraajan lämpö nousee
alavaraajalle asetettuun arvoon vaan kompressori käy niinkauan kunnes ylävaraajan lämpö on noussut ylä_min arvoon.
Eli suuremmaan lämmitystehon takia alavaraajan lämpö nousee samoihin lukemiin kuin ylävaraajan.
Käytännössä on siis normaalia että talon lämmitystarpeen vähetessä alkaa alavaraajan lämpö nousta samoihin lukemiin kuin ylävaraajan.
Ei siitä mitään haittaa ole koska silloin ylä- ja alavaraaja alkaa yhdessä toimia käyttöveden lämmitysvaraajana,käyttöveden lämmityskierukka lähtee alavaraajan alaosasta ja suurempi osa ylä- ja alavaraajaan ladatusta lämpötehosta menee käyttöveden lämmitykseen.
Kun talvella talon lämmönkulutus on suurempi niin kompressorin käyntiaika pitenee jolloin tulistinvaihtimen lämmitysteho riittää yksinään nostamaan ylävaraajan veden lämmön asetettuun ylä_min arvoon tai sen yli.
Tässä tilanteessa alavaraajan lämpö yleensä alkaa jäädä alemmas kuin ylävaraajan
Kesäaikana kun talon lämmitystarvetta ei ole laisinkaan niin molempien varaajien lämmitysteho menee käyttöveden lämmitykseen ja kompressorin käyntijaksot harvenee ja lyhenee kun varaajilta otettava lämpöteho on vähäistä.
Suunnilleen tuohon tapaan LämpöÄssän ylä- ja alavaraajien toiminta menee kun kaikki on kunnossa.
