Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: LämpöÄssä V9 2011 ei tulista  (Luettu 1374 kertaa)

Poissa Lazzi

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 2
 • Maalämpöfoorumi
LämpöÄssä V9 2011 ei tulista
« : 24.03.19 - klo:12:34 »
Morjensta!

Tuossa on kevään aikana tullut ihmeteltyä ja säädeltyä pannuhuoneessa, mutta en saa varaajan yläosaa lämpeämään kunnolla.. varaajan alaosa vain lämpeää 52 asteiseksi ja yläosa n. 49 asteiseksi.. tuntuis siltä että tulistin on joinkin tukossa?
Trimmiä on tullut vemputettua ääriasennosta toiseen siinä toivossa että tukos olisi siinä mutta ei vaikutusta. Nyt auki 3/4 eli tehdasasetuksella.. koitettu puoli kierrosta ja kierros ja puolitoista kierrosta ja jopa kaks ja puoli kierrosta auki asetuksia mutta ei vaikutusta ylävaraajaan..

YläMin: 50
YläEro: 4
AlaMin: 36
AlaEro: 6

Yläeroa nostamalla saan pumpun käynnistymään alaosan ohjaamana mutta tällöin yläosa lämpeää hitaammin kuin alaosa ja käyntiajat ovat turhan pitkiä..

Kuinka tässä 2011 vuoden V9 mahtaa tapahtua tuo tulistimen huuhtelu vastakarvaan? Olen jostain lukenut että varaajalle menevä letku sankoon ja trimmillä annostella vettä, mutta ei tässä mallissa kyllä letkua näy? Ilmeisesti tulistimen KV pumppu irti ja lotrata sieltä vettä tulemaan?

Poissa seppaant

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 566
 • L-Ässä V-7
Vs: LämpöÄssä V9 2011 ei tulista
« Vastaus #1 : 24.03.19 - klo:16:48 »
Ohessa kuva ja putkistokaavio L-Ässä V-7-mallista vuodelta 2007.
Olettaisin että sinun pumppusi on periaatteessa samanlainen.
Ainoa periaatteellinen ero on tulistuksen säätö, minulla on palloventtiili ja sinulla ilmeisesti Y-kirjaimen mallinen trimmi.

Tapahtuiko muutos vähitellen vai kerralla?

Ensiksi kannattaa tarkastaa, että pyöriikö tulistuspumppu (alempi pumppu).
Jos pumppu on kuvan mukainen Wilo tai muu vastaava missä on pumpun päässä ruuvimeisselikantainen ruuvi.
Avaa ruuvi, saattaa tulla muutama tippa vettä ei enempää. Näkyviin tulee pumpun akselin pää, katso pyöriikö akseli silloin kun pumpun pitäisi käydä.
Ellei pyöri niin anna pumpulle alkuvauhtia pyörittämällä akselia ruuvimeisselillä sen päässä olevasta hahlosta.

Jos tulistuspumppu on kunnossa, niin silloin pitää huuhdella tulistin.
- Sulje venttiili A ja trimmi B
- Irrota pumppu
- Liitä pumpun oikean puoleiseen yhteeseen jonkinlainen letkuviritelmä jotta saat huuhteluvedet talteen. Vesi kannattaa ottaa talteen jotta näkee mitä sieltä on tullut.
- Vastavirta huuhtelu, avaa trimmi B
- Paineen laskiessa lisää vettä lämmönjakopiiriin.
- Jatka huuhtelua kunnes vesi on kirkasta.
- Asenna pumppu paikalleen ja käytä sitä jonkin aikaa trimmi täysin auki.

ATS

L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975

Poissa Lazzi

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 2
 • Maalämpöfoorumi
Vs: LämpöÄssä V9 2011 ei tulista
« Vastaus #2 : 24.03.19 - klo:22:47 »
Kiitosta, juurikin sellainen Y-mallinen trimmi löytyy tuosta pumpusta ja kiertovesipumppu on vastaavanlainen mutta vain Grundfossin tekeles.
En tiedä kauanko vika on ollut kun viime talvi oli ensimmäinen talvi meille tässä asunnossa ja silloon ei tullut kiinnitettyä huomiota pumppuun muutakun kuin lämpökäyrien säätelyn osalta. Vasta tänä talvena tuli syvennyttyä enemmän pumpun sielunelämään kun syksyllä alkoi herjaamaan ”mittaus 4..” -häiriötä.

Olin yhteydessä Lapualle ja sieltä neuvottiin pyörittämään käsiajolla latauspumppuja ja sitten koitettiin käynnistää pumppu joka kävi n. 30sek ja sammui mittaus 4 herjan kera. Epäilys oli viasta kylmäaine puolella ja huoltomies tuli paikalle mittaamaan paineita kylmäaine puolelta. Hetken tutkinnan jälkeen totesi jottei kylmä puolella ole vikaa vaan lauhduttimen latauspumppu ei pyöri ja irroitti pumpun. Pumpun siivet oli jumissa ja aukesi siivistä ruuvarilla pyörittämällä. Ehdotin kuitenkin että laitetaan uusi pumppu ettei lämmityskaudella tulisi ongelmia. Vanhan Grundfossin tilalle tuli uudemman mallinen UPM3 Auto 25-70 130 zzz.

Ensimmäisten pakkaspäivien aikaan rupesin ihmettelemään kun varaajan molemmat osat olivat jatkuvasti yhtä lämpöisiä ja rupesin selvittämään trimmin säätöä. Ihmetyksekseni trimmi oli täysin kiinni? Olisko jääny vahingossa huoltomieheltä vai olisiko talon edellinen asukas sen tarkoituksella ruuvannut kiinni? Huoltomies ei kuitenkaan tulistinpumppuun koskenut joten en usko että se siinä huollossa olisi kiinni jäänyt.. noh, asetin trimmin puolitoista rinkiä auki ja ylävaraaja rupesi lämpeämään n.3-4 astetta lämpöisemmäksi kun alavaraaja ja jäin odottelemaan kovempia pakkasia mutta koko talven ero on pysynyt melko samanlaisena paitsi keväällä ylä lämpö rupesi jäämään alle alavaraajan lämmön.

Tein tuossa äskön vastavirtahuuhtelun tulistimelle ja sieltä aikalailla tulikin ruskeaa kuraa sangon pohjalle.. päästin vettä vähän vajaa 10 litran sangollisen samalla päästäen uutta vettä piiriin. Käynnistyessä lämpötila oli ylävaraaja 43 ja alavaraaja 48. N. 20min käynnin jälkeen ylä 44 ja ala 49. Täytyy huomenna tarkistella lämpötilat, mutta nyt tulistimen putki tuntui ainakin sormituntumalla kuumemmalta kun aikaisemmin... Ainiin ja kiertovesipumppu pyörii kunnolla kun ruuvarin kärjellä koittaa tulpan alta akselia. Tulpan irroituksen ja pyörimisen koittamisen aikana tulpan reijästä tiputti vettä Aino-jäätelö rasian pohjalle sen verran että pohja peittyy. Onko tämä normaalia vai pitäisikö veden tiputtamisen lakata kun tulppaa pitää auki?

Kiitokset seppaantille todella selkeästä ohjeesta huuhtelulle ja ajattelua selkeyttävästä kuvasta!
Ja anteeksi melko raskaasti luettavasta kirjoitustyylistäni

Poissa seppaant

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 566
 • L-Ässä V-7
Vs: LämpöÄssä V9 2011 ei tulista
« Vastaus #3 : 25.03.19 - klo:10:53 »
Nyt kun tulistuspumppu on kunnossa ja on varmistettu että putkissa ei ole tukoksia, pitää säätää tulistetun veden lämpötila kohdalleen.
Säätö on yksinkertainen asia, pitää vain oivaltaa pari itsestään selvää asiaa ylävaraajan sielunelämästä.

Säädöstä ei tule mitään, jos ei tiedetä tulistetun veden lämpötilaa.
Virittele ennen trimmiä olevaan putkeen tavallisen digilämpömittarin ulkoanturi.
Anturi tiukasti putkeen kiinni, mielellään piitahnaa tai vastaavaa väliin ja hyvä eristys päälle.
Paremman mittaustuloksen saa, jos vielä kaivaa itse anturin suojakuoresta näkyviin.

Pääsääntö No 1
Tulistetun veden lämpötilan pitää olla korkeampi kuin ylävaraajan tavoitelämpötila.
Jos tavoitelämpötila on esim 55 C tulee tulistetun veden lämpötilan olla n. 60 C muutaman minuutin kuluttua koneen käynnistymisen jälkeen.
Vähintään n. 5 C korkeampi. Tämä johtuu siitä että tulistetun veden putki menee alavaraajan yläosan ja koko ylävaraajan kylmempien vesitilojen kuin tulistettu vesi  läpi ja jäähtyy mennessään.

Pääsääntö No 2
Ylävaraajan loivat liikkeet eli pitkät aikaviiveet.
Tulistetun veden virtaus on suuruusluokaltaan n. 40 ml/s  = 2,4 l/min = reilu yskänlääkemukillinen sekunnissa.
Ylävaraajan lämpötila-anturin yläpuolella on vettä n. 70 litraa.
Kestää n. 30 min kunnes tulistimelta lähtenyt vesi saavuttaa anturin.

Säädä trimmillä tulistimelta lähtevän veden lämpötila niin että se on n. 5 C korkeampi kuin ylävaraajan tavoitelämpötila muutaman viimeistään n. 5 min kuluttua koneen käynnistymisestä.

Trimmiä kiinni -> lämpötila nousee
Trimmiä auki -> lämpötila laskee

ATS

L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975

Poissa seppaant

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 566
 • L-Ässä V-7
Vs: LämpöÄssä V9 2011 ei tulista
« Vastaus #4 : 29.03.19 - klo:17:45 »
Lazzi
Onko mitään uutta?

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975