Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Jäähdytyskausi 2023 -aloitettu  (Luettu 981 kertaa)

Poissa kaupunkitila

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 391
  • Maalämpöfoorumi
Jäähdytyskausi 2023 -aloitettu
« : 14.05.23 - klo:22:28 »
Tänään 14.05.2023 laitoin jäähdytyksen päälle noin 6 tunniksi minimiteholla.
- talven jäljiltä avasin teknisessä tilassa "kesähaara" -käsiventtiilin ja samalla suljin "talvihaaraventtiilin".  Näin saa olla syksyyn saakka. Vois se "kesähaara" olla ympärivuodenkin päällä, keruupiirin neste silloin kulkisi neljän ylimääräisen 90 -asteen mutkan läpi, talvella menee suoraan "pysäkin ohi"
- lisäksi laitoin sähkökeskukselta konvektorien ja Grundfoss liemipumpun sähköihin sulakkeen paikalleen ( ollut talven sulake pois )

Noi oli talven jäljiltä toimet,  lisäksi napsautin Grundfos -pumpun päälle,  napsautin konvektorin sähköt  päälle ja avasin isosta käsiventtiilin kahvasta kyseisen konvektorin viilennyspiirin.

Vois noi jättää termostaatin varassa(kin) toimimaan, mutta tuntuu mukavalta laittaa jotain napista päälle ja ison 1 1/4 -venttiilin avaaminen ... sekin jotenkin miellyttää.. tietää jotain on päällä.

Ei tässä sen kummempia seremonioita, halusin vaan sanoa aikaisin tänä vuonna tuli laitettua jäähdytystä, ja mitä toimia se täällä huushollissa tarkoittaa.  (kaikilla meillä taitaa olla enemmän tai vähemmän erilaiset systeemit)



Alpha Innotec PWZSV Nordic Inverter - 9kw,  Purmo C22 -patterilämmitys, 250m kaivo, Vantaa
+ maaviileä 2 x Sabiana SK-32, Grundfos Alpha2 25-60 -pumppu

Poissa Lappanen

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 851
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Jäähdytyskausi 2023 -aloitettu
« Vastaus #1 : 15.05.23 - klo:08:20 »
Täällä alkoi viilennyskausi huhtikuun alussa kun aurinko alkoi porotella ihan tosissaan ikkunoista sisään. No, vähän liian innokkaasti aloitin kun sitten iski ne parin viikon yöpakkaset ja koleat päiväkelitkin. IV-kone olisi tuolloin halunnut jälkilämmitellä öisin, mutta eihän se enää sitten onnistunut. Eipä tuosta huomattavaa haittaa toki ollut, yöllä mukavan viileää ja päivällä sitten riitti pelkkä LTO pitämään sisälämmöt sopivina ja pahimpaan hätään sitten paloi takoissakin tulet vielä kertaalleen kun sattui sähkökin olemaan kalliin puoleista eikä kehdannut MLP:ltä pyytää ylimääräistä lämpöä.

Täällä homma menee niin, että nappaan jälkilämmityksen kv-pumpulta syötön pois ja suljen samaisen piirin IV-koneelle menevät sulkuventtilit, sitten kytken viilennyksen kv-pumppuun syötön ja avaan IV-koneelle menevät viilennyspiirin sulkuventtiilit. IV-kone päättää sitten itse, miten paljon keruunestettä päästetään kaivolta viilennyspattereille. Samalla myös lattiaviilennys napsahtaa päälle kun IV-kone päättää että nyt pitää viilennellä. IV-koneelle annettu poistoilman tavoitelämmöksi +20C ja lattiaviilenykselle +21C, joka osoittautunut hyväksi kesäasetukseksi. Alkuun tuo on vähän "överi" asetus, mutta pitkällä tähtäimellä auttaa sitten pitämään rakenteet viileänä kun pikkuhiljaa hellejaksot pidentyy ja ulkolämpö nousee.

Olen haikaillut tuon yllä selostetun proseduurin automatisointia, mutta ei ole ollut kiire kun ei tuo ole kuin parin minuutin homma. Auttaisi kyllä huhtikuun kaltaisiin tilanteisiin, kun alussa puolet kuusta olisi viilennystarvetta ja lopussa taas lämmitystarvetta..
Jämä Star Inverter 16 kW (=Nibe F1155 4-16) + VLM 500 Star kv-varaaja + kaivo 230m | Pirkanmaa, täystiilitalo, 2 kerrosta lattialämmitys yht 280 m2 / 850 m3 + eristetty kellari 50m2. IV- & lattia-viilennys.

Poissa kotte

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 342
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Jäähdytyskausi 2023 -aloitettu
« Vastaus #2 : 15.05.23 - klo:14:51 »
Itsellä on maajäähdytyksen kierto ja pumppu päällä kesät talvet (ilmanvaihdon korvausilmalle on yleensä tehtävä jotakin) ja kiertopumpun säätö on suhteutetulla säädöllä (talvella virtausvastus on suurempi ja pumpun painetaso säätyy n. puoleen välilln maksimista). Jäähdytysta varten olevissa konvektoreissa on kussakin oma termomoottoriventtiili ja laitteiden vieressä Nedisin IR-Wifi-lähetin. Laitteiden päälläolo ja lämpötila-asetus hoidetaan pilvipalveluun ohjelmoidulla paikkakunnan ulkolämpötilaan, muuhun säätilaan ja kellonaikaan perustuvalla ohjelmalla. Tuo systeemi on itse asiassa ollut päällä koko kuluneenkin talvikauden, eli siihen ei periaatteessa tarvtise koskea. Asetuksia on tullut ajoittain justeeratuksi, ja kokeiluja tehty, mutta aika stabiilisti ovat säädöt saaneet olla.

Konvektorit on viritetty niin, että puhallin pyörii vain, kun kunkin termomoottoriventtiilikin saa virtaa. Sabianan konvektoreissa on valmis ohjausoptiokytkin tätä varten (laitteen termostaattianturi sammuttaa myös puhaltmen pyörimisen), mutta niitä on sitten virtelty niin, että häiritsevää piipparia on joko radikaalisti hiljennetty (äänikiteeseen kytketyillä sarjavastuksilla) tai vaimennettu kokonaan katkaisemalla piipparin sähköt. Yhdestä konvektorista irrotin myös turhaa ääntä aiheuttavan läppäkoneiston virransyöttöjohdon ja jätin läpät käsisäädölle (käytännössä aina sopivasti raollaan). Pari vanhaa Amenaakin on vielä jäljellä ja noihin piti lisätä moottorin relekytkentä vastaavan moottorin turhan pyörinnän estämiseksi. Yhden pikku-Amenan vaihdoin keväällä Sabianaksi, kun moottoriin tuli sisäinen käämivika enkä löytänyt korvikevaraosaa. Pikku-Amenoiden moottorin tärinänvaimennuskumien pehkaantumisesta on ollut vuosien saatossa paljon harmia.

Pari eksoottisempaakin juttua verkostoon liittyy, eli ulkoilman lämpötilan mukaan säätyvä poistoilman lämmöntalteenottopatteri (kierto on auki lämmityskaudella; säätöventtiilinä on tavanomainen älytermostaattiventtiili, joka sulkeutuu, kun lämpötilatavoitteeksi asetetaan +5 ja avautuu, kun tavoitteeksi asetetaan +30) ja pienen suoraan sisäilmaa lämmittävän lisälämpö-mlp:n magneettiventtiili (pumppu käy sähkön ja kaukolämmön muuttuvan hinnan mukaan sekä sisälämpötila-anturin ohjaamana; liuoskiertopumppuna on suoraan edellä mainittu jäähdytys- ja korvausilman lämmitys/kuivauskennopiirin pumppu; kompressori käynnistyy liuoksen virtausvahdin ohjaaman releen kontrollissa).

Lämmityksen ohjaus puolestaan perustuu pääasiassa etäohjattaviin patteriventtiileihin. Kytkisin nuo mieluiten yhteen kokonaisautomaatioksi niin, että lämmitys ja jäähdytys eivät voi mennä samaan aikaan päälle, mutta en ole löytänyt hyvää ja helppoa ratkaisua toistaiseksi. Täytyy vain sinnitellä tarkoilla säädöillä, sopivalla hystereesikaistalla ja yhden huoneen kohdalla kääntämällä lämmitys kesäksi poissaoloasentoon. Makuuhuoneissa vuorokausikellon asetetuksilla sekä lämmityksen että jäähdytyksen kohdalla voi helpottaa automatiikan toimintaedellyksiä huomattavasti samalla kun välttyy samanaikaiselta lämmitykseltä ja jäähdytykseltä.

Poissa kaupunkitila

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 391
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Jäähdytyskausi 2023 -aloitettu
« Vastaus #3 : 15.05.23 - klo:20:40 »
Minua yllätti, että porukalla on näinkin pitkälle tehtyä automaatiota. Mielenkiintoista!

Viilennyksen kanssa tulee vähän öögattua sääennusteita, jos tulevat päivät ovat kovin viileitä ja on odotettavissa lämmitystarvetta, silloin en viilentäisi ihan niin paljoa. Voishan se olla ihan mukava, jos automaatio hoitaisi tuota.

Alpha Innotec PWZSV Nordic Inverter - 9kw,  Purmo C22 -patterilämmitys, 250m kaivo, Vantaa
+ maaviileä 2 x Sabiana SK-32, Grundfos Alpha2 25-60 -pumppu

Poissa Lappanen

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 851
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Jäähdytyskausi 2023 -aloitettu
« Vastaus #4 : 15.05.23 - klo:21:17 »
Mjoo, mulla tuli vähän vahingossa ihan OK automaatio tähän, kun otin Enerventin eAir-ohjauksella. Tossa saa aika kivasti kaikki lämpötilarajat jälkilämmityksestä viilennykseen säädettyä ja mukavasti myös lähtöjä ja releitä erilaisiin ohjauksiin. IV haistelee sisälämmön ja ulkolämmön ja sen mukaan sitten ohjailee, lattiaviilennyskin tuli rakennettua tuolle alisteiseksi miin sekin toimii sitten automaattisesti eikä tarvi kondenssista huolehtia rakenteissa kun lattioita ei viilennetä jos tuloilmaakaan ei viilennetä ja kuivata samalla. Kaikki tuli myös itse asennettua (mm. IV-kanaviem eristys ja asennus + putkivedot viilennykselle) ja säädettyä, niin asennuskustannuksetkin hyvin minimaaliset
Jämä Star Inverter 16 kW (=Nibe F1155 4-16) + VLM 500 Star kv-varaaja + kaivo 230m | Pirkanmaa, täystiilitalo, 2 kerrosta lattialämmitys yht 280 m2 / 850 m3 + eristetty kellari 50m2. IV- & lattia-viilennys.

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 231
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Jäähdytyskausi 2023 -aloitettu
« Vastaus #5 : 19.07.23 - klo:17:25 »
Täällä jäähdytyskausi mitä luultavimmin loppui maanantaina 17.7 klo 21.45. Tuolloin termari on lopettanut viilennyksen ja kun säätiedotusta katsoo niin ainakaan kahteen viikkoon ei ole tarvetta viilentää kun päivät on max 22c ja öisin näyttää jopa 11c olevan tarjolla. Toivottavasti nyt ei sentään tarvitse vielä heinäkuussa alkaa lämmittämään. Aika mitätön ollut tänä vuonna tuo viilennyksen tarve, kunnon helteitä ei ollut eikä mitään 25c öitä yhtään, surkeaa.
Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa Mika K

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 134
Vs: Jäähdytyskausi 2023 -aloitettu
« Vastaus #6 : 19.07.23 - klo:19:57 »
En nyt muista millon tuli jäähdytys laitettua päälle, käytännössä sulakkeet päälle konvektoreihin ja kiertopumppuun, ja venttiilit auki. Sitten konvektorit päälle, sopiva lämpötila ja enimmäkseen saa sitten olla siinä kesän.Ja kyllä noi jäähdyttelee tälläkin kelillä hiukan, vähän tietty huoneen lämpökuormasta riippuen.

Poissa Nakke vaan

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 231
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Jäähdytyskausi 2023 -aloitettu
« Vastaus #7 : 20.07.23 - klo:08:44 »
Täällä viilennys on mennyt päälle 14.6 klo 8.45 ja sitten käynyt 215 tuntia enempi tai vähempi pätkimällä tuohon kun alkuviikosta sammui.
Tämä järjestelmä on minimiteholla joka on reipas 2kw, ihan tarkkaan en muista mutta koko kesän viilennystarve näyttää jäävän luokkaan ~500 kwh joten kaivonlämmitys ei onnistu kun samaan aikaan on tehty käyttövettä noin 1150kwh edestä josta kaivosta on otettu ~800kwh. Kaivo on siis jäänyt tappiolle 300kwh viiden viikon viilennyskauden aikana. Vettä toki käytetään paljon yleiseen tasoon verraten, kaksin-kolminkerroin.
Parhaimpina kesinä on viilennetty vähän yli 1000kwh edestä.
Sisälämpönä on pidetty 22-23c välillä.
Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä