Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Junior Eko 17  (Luettu 3093 kertaa)

Poissa timotej

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 11
  • Maalämpöfoorumi
Junior Eko 17
« : 19.01.21 - klo:17:15 »
Nyt sitten on maalämpö saatu tulille. Vähän toteutuneista kustannuksista, jos joitakin kiinnostaisi:
Otsikossa mainittu pumppu, 800 m putkea ja 400 l etanolia (60%) kustansi 8500 euroa, putkien kaivu maahan ammattitaitoiselta urakoitsijalta teki n.  1400 euroa, sähkötyöt ja käyttöönotto n. 1000 euroa. Putkityöt tein itse ja osia kului vajaan 1000 euron edestä. Liitin pumpun vanhan puukattilan ja varaajan väliin, jolloin puukattila jäi varalämmönlähteeksi. Avustuksia tähän projektiin ei taida saada. Sähkötöistä ja kaivuusta mahdollisesti saisi kotitalousvähennystä, mutta sekin budjetti oli viime vuonna kääytetty muihin remontteihin.
Hyvin pelasi pakkasellakin. Ainoa murhe oli ulkoanturi, jossa oli kelvottomat juotokset. Eli siellä jouduin käyttämään kolvia.

Poissa putkimies-71

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 5
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Junior Eko 17
« Vastaus #1 : 20.01.21 - klo:05:14 »
Olisi vähän kysyttävää? Kuinka iso iso talo ja millainen varaaja ja kattila johon maalämpö kytkettynä? Ja voitko kytkentäkuvaa laittaa ?Itsellä käynyt mielessä kun puukattila vanhenee pikkuhiljaa  mutta 2v vanha Jäspin  lämpöakku on laitettuna 1500 litrainen.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 580
Vs: Junior Eko 17
« Vastaus #2 : 20.01.21 - klo:14:59 »
Laittelin aikoinaan tuollaisen putkikytkennän MLP:n ja varaajan välille,MLP:n meno varaajan yläosaan ja paluu varaajan alaosasta.
Puukattila ja patteriverkon putkikytkennät ja säätöautomatiikka (Ouman EH-80) jäi ennalleen.

Pystyy lämmittämään puukattilalla tai MLP:lla varaajaa.
Ohjaus suunnilleen niin että kun varaajan lämpö laskee niin MLP käynnistyy automaattisesti ja pitää varaajan lämmöntarpeeseen sopivassa lämpötilassa.
Jos lämmittää puukattilalla niin MLP ei käynnisty ennenkuin varaaja on jäähtynyt.
Talo on 115m2+50m2 vuodelta 1987 ja lämpöpumppu 9kw tehoinen
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa timotej

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 11
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Junior Eko 17
« Vastaus #3 : 21.01.21 - klo:10:17 »
Olisi vähän kysyttävää? Kuinka iso iso talo ja millainen varaaja ja kattila johon maalämpö kytkettynä? Ja voitko kytkentäkuvaa laittaa ?Itsellä käynyt mielessä kun puukattila vanhenee pikkuhiljaa  mutta 2v vanha Jäspin  lämpöakku on laitettuna 1500 litrainen.
Varaaja on 1500 l, puukattila on Arimax yläpalo, johon on upotettu hakestokeri. Stokeria en varmaan enää käytä, vaan lämmitän tarvittaessa klapeilla. Talon on noin 140 neliötä ja hyvin vanha eli ei ole matalaenergiatalo. Maalämpöpumpun mitoistusta laskivat myyjät sekä myös itse tältä foorumilta löytyvillä taulukkolaskentakaavoilla. Kiitos tekijöille niistä!
Varaajassa ei ole ylimääräisiä yhteitä, joten liitin maalämpöpumpun vain t-yhteillä kattilasta varaajaan meneviin latausputkiin. Toiseen yhteeseen laitoin 3-tieventtiilin (suntin), jotta vesi ei tarpeettomasti kierrä kattilassa maalämpöä käytettäessä. Tuo suntti pitää käydä käätämässä, kun vaihtaa lämmönlähdettä. Sen varmaan voisi myös automatisoida.
Maalämpöpumppu toimii omalla automatiikalla eli lähtee käyntiin, kun varaajan lämpötila laskee riittävän alas. Talon lämmitysjärjestelmä toimii kuten ennenkin eli Oumanin sunttimoottori säätelee lämmitystä. Maalämpöpumpun ohjain on säädetty niin, että varaajassa on aina riittävästi lämpöä Oumanin käytössä eli vähän yli Oumanin pyynnön. Talon lämmityksen voisi säätää myös maalämpöpumpun ohjaimella, mutta se vaatisi 240 V sunttimoottorin. Käyttövesi tulee varaajassa olevan kierukan kautta, mutta lisäsin nyt pienen tulistusvaraajan käyttöpäähän. Näin varaaja ei tarvitse sen takia pitää hyvin kuumana.
Asennus onnistui hyvin ohjekirjaa tarkasti lukemalla. Ohjaimen arvojen etsimiseksi ja antureiden paikkojen määrittämiseksi piti soittaa valmistajan tekniseen tukeen. Siihen ei tässä tapauksessa löytynyt valmiita kaavoja ohjekirjasta.
Toivottavasti näistä olisi vähän apua vastaavia lämmityspäivityksiä miettiville!

Poissa timotej

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 11
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Junior Eko 17
« Vastaus #4 : 03.02.21 - klo:09:53 »
Kuukauden päivät ollut tulilla ja jo kaksi vikaa:
1. Ulkoanturin tinaukset piti uusia.
2. Kiertopumpun putken ja lämmönvaihtimen liitos alkoi vuotaa. Selvä suunnitteluvrhe: pumppu on tämän liitoksen varassa ja liitoksena vain laippaliitos. Korjasin vaihtamalla tilalle puserrusliittimen.
Valmistajaa ei näytä kiinnostavan koneen toiminta myynnin jälkeen!

Poissa postan

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Junior Eko 17
« Vastaus #5 : 20.04.21 - klo:19:12 »
Tietysti tuo kustannus kiinnostaa ja hienoa että joku vaivautuu niitä kertomaan. Aika järkevään hintaan olet lämmöt saanut. Itselläni vähän samanlaiset lähtökohdat maalämmön valmisteluun eli 40mm putkea kaivettu savipeltoon n 650 m kahteen piiriin. Jäljellä pellettilämmitys ja 1000L varaaja mihin MLP rinnalle toistaiseksi ja kun kerran toimii.
Kysyessä tarjouksia pumpuista ja niiden hintoja jäin miettimään onko toinen niin paljon parempi että kannattaa maksaa tuplahintaa. Tulee SCOPn kymmenyksille euroja jos niihin vertaa. Ja vääristääkö tuo ARAn 4000 € avustus tässä hinnoittelua muillekin kuin öljystä luopujille. Mietityttää myös kun yleisesti antoivat n 500-600 m maapiirille 17kW pumpulle mutta Nibe ilmoitti että 3x400 m 12kW pumpulle. Se siitä sitten Nibelle.
Tuo Oilonin Eko 17 nyt kiinnostaa minuakin koska sen perushinta näkyy jo Taloon.comin sivuilla ja 17kW konetta on max laskeneet. Voi olla jopa ylimitoitettukin.
Oliko jokin tietty teknillinen asia miksi päädyit Eco 17 vai hinta pelkästään? Onko maapiiri savimaassa ja riittääkö tuo 800 m hyvin lämmön lähteeksi?
MPL liitettäisiin myös varaajaan niin kuinka lämmintä vettä ajat pumpusta varaajaan?
Entä varaajasta sisälle pattereihin max?
Asunnon lämpötilaa ohjataan nyt myös Ouman huoneyksiköllä ja sekin saa jäädä.
Ajattelin että ilman vastuksia pitää lämmön riittää  mieluimmin 16(20)A sulakkeilla toimitaan jos vaikka joskus sähköauton ostaa ettei pääsulakkeita tarvitse sen vuoksi suurentaa.
Tuo valmistajan Oilonin kiinnostus on sivuillakin sellaista sekamelskaa kun soittelin edustajia niin yleensä oli poltinhuoltaja tai lopettanut jo vuosia sitten toiminnan tai edusti jotain muuta valmistajaa. Tuo varmaan kertoo myös kiinnostuksen/panostuksen asiaan.
Toivottavasti takuuhuolto toimii jos hankin Econ ja Oilon panostaa alueiden toimintaan.

Poissa timotej

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 11
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Junior Eko 17
« Vastaus #6 : 03.05.21 - klo:18:10 »
Maaperä on saviperäistä ja osa jopa entistä järvenpohjaliejua. Tammikuusta lähtien on lämmitetty tällä. Tuleva neste on vielä + 3 astetta putken päältä mitattuna, joten kaivanto ei ole vielä kokonaan jäätynyt. Oumannilta lähti korkeimmillaan noin 50 asteista vettä, pakkaset oli tänä talvena melko lyhyitä jaksoja. Lämpöpumpun olen antanut lähettää omalla ohjelmallaan varaajalle. Hyvin on riittänyt. Vähän korkeammalla se pitää varaajan kuin Ouman vaatii. Oikeat säädöt sai käyttöönoton tehnyt sähköasentaja kysyttyä valmistajalta. Sulakkeet on 25 A. Pääsulake 35 A.
Kyselin tarjouksia pumpuista. Selitin heille tarkoin, minkälaiseen käyttöön se tulisi. Tätä tarjottiin useammalta taholta. Luotin sitten heidän asiantuntemukseen. Kyselin muitakin merkkejä, mutta aika nihkeästi tarjottiin. Tuolta oikean reunan Maalämpötukulta sitten ostin.
Jos ei ole tarkoitus hakea kotitalousvähennystä tai muita tukia, niin omatoimisuus ilmeisesti kannattaa. Tuet ovat ilmeisesti nostaneet avaimet käteen tarjoukset pilviin.