Itse kanssa touhuan maalämpöprojektien kanssa kiinteistöpuolella. Sen olen havainnut että "hinta edellä tarjous" on kovin yleinen. Pumput ja kaivot on mitoitettu alakanttiin, ehkä toimivat normaalilla lämpöisenä nykytalvena, mutta nyt oli monin paikoin reiluja pakkasia tammikuusta-huhtikuuhun. Aiheuttavat ongelmia ja säästöt jäävät odotettua pienemmiksi. itse lemppaan ne halvimmat heti pois ja muutaman kalliimman yleensä hyvin mitoitettua järjestelmää työstän sitten loppuun asti. Monasti kuulemma vielä tuota alimitoitetusta halvimmasta tarjouksesta yritetään saada hintaa vielä alas
ei todellakaan mitään järkeä.
Kannattaa samalla uusia vanhaa lvi tekniikkaa ja tehdä patteriverkoston tasapainoitus ja säätö koko taloon. Jos on vanhat termostaatit niin kannataa uusia. Lämmitys on monelle tärkeämpää kuin jäähdytys se herättää harvemmin mielenkiintoa. Moni jäähdytystä haluava on laittanut ILPin muttei sillä juuri lämmitä. Asiantunteville LVI ja sähkösuunnittelijoille kannattaa maksaa että tarkistavat järjestelmän toimivuuden. Valitettavasti myyntimiehiin ei voi luottaa.
Jos rakennusfyysikolta kysytään kerrostalon jäähdytyksestä mielipidettä vastaus on jyrkkä ei. Kosteus kun tiivistyy rakennuksen sisäpintoihin ja saattaa aiheuttaa ongelmia. Eri asia on uudisrakennukset joiden rakennesuunnittelussa jäähdytys on huomioitu.
Joo, varmaan tein tämän ekan projektin aika suoraviivaisesti, mutta puolustukseksi sanon, että tontti on pieni ja paljoakaan enempää ei taida reikiä tähän saada. Olisiko ollut 12-14 kpl 300 metrin reikiä, jos nyt oikein muistan. Ehkä on hiukan naftiksi vedetty järjestelmä, myönnetään. Toki tässäkin LTO on.
Toisaalta jäähdytyskapasiteetti on kuulemma usein se joka mitoittaa, joten jos sen saa paperilla toimimaan niin sitten ollaan lämmityksenkin osalta kohtuullisen lähellä.
Tämän uuden projektin kanssa mietin sitä, että ensinnäkin pitäisi laittaa sitä reikää riittävästi, ei se niin kallista ole. Siinä on iso tontti, joten senkään puoleen ei pitäisi olla ongelmaa. Kyseisen talon lämmönkulutus on aina ollut poikkeuksellisen suurta, joten ikkunoiden ja termostaattien avulla voi varmasti tehdä jotain siinäkin. Oleellista on oikeanlainen ilmanvaihdon järjestäminen. Nykyinen LTO vie lämmön putkilla kellariin ja sieltä sitten käyttöveteen ja patteriverkostoon.
Toinen jostain kuulemani viisaus on suuret lämminvesivaraajat. Kerrostaloissa ongelmana on usein, että ei ole riittävästi tilaa varaajille. Tai olisi, mutta ne tilat on hajallaan, jossain muussa (vajaa)käytössä jne. Huolellinen suunnittelu olisi paikallaan. Hyvä suunnittelu voisi viedä asiaa eteenpäin, onko heittää pätevän kaverin nimeä?

Kerrostalojen jäähdytyksestä olen keskustellut useammankin rakennuskaverin kanssa (myös itse DI) ja asia tuntuu ammattilaiselta pomppaavan keskusteluun nopeammin kun ehtii sanoa "Sörnäisten kivihiilikasa". Ei ne perustelun toikein vakuuta. Jos huoneistoja jäähdytetään 32 -> 24, niin ei siinä mikään kosteus mihinkään tiivisty. Etenkin kun konvektori lorottelee kondenssivedet kellariin omia viemäreitään pitkin. Korvausilma otetaan ulkoa, kuinka kosteaa se on helteellä? Ja jos se viilennys (!) kerran on niin vaarallista, niin eikö ne pyörillä työnneltävät vehkeetkin pitäisi kieltää? Ja ilmalämpöpumput? Samoin olen aina ihmetellyt, että miten se kerrostalon betoni eroaa omakotitalon betonista, niitä kun saa jäähdyttää... En ole vielä keksinyt.

Kokonaisuutena näen tällaiset projektit erittäin palkitsevina. Useitakin asioita osuu kohdalleen... investoinnille voi laskea takaisinmaksuajan, jolloin siitä ei lopulta tule osakkaille taloudellista rasitusta. Kotelointi mahdollistaa käyttövesiputketkille yhden väylän tulevaisuudessa, samoin sähköille. Parannetaan elintasoa tarjoamalla edullinen mahdollisuus jäähdytykseen. Ei pilata parveketta ilmalämpöpumpun ulkoyksiköllä. Eli pelastetaan ilmasto ja nostetaan asuntojen arvoa ilman, että se maksaa mitään.
Seuraava isompi projekti olisi kehitellä oikeanlainen ilmanvaihto näihin taloihin. Homma on periaatteessa selkeä, pitää vaan ottaa käyttöön vakiomääräpoistoilmaventtiilit (*) ja ikkunoihin järjestää riittävä korvausilman määrä, onnistuu esim Air Thermico-systeemeillä (**). Suodatuksenkin saa. En ole saanut asiaa eteenpäin, koska tällaisella hankkeella ei ehkä ole järkevää takaisinmaksuaikaa. Muita hyötyjä kylläkin eli se voisi vähentää hajujen kulkua huoneistojen välillä kun naapurin avaama ikkuna tai vuodenajat eivät enää sotke muiden asuntojen ilmanvaihtoja. Samoin se vähentää liiallisia alipaineita asunnoissa eli lyhyesti parantaa sisäilman laatua. Antaa siis lisää vuosia ihmisten elämään.
*) Vakiomäärä - poistoilma - venttiili on venttiili, joka nimensä mukaisesti poistaa aina vakiomäärän (!) ilmaa huoneistosta, paine-erosta riippumatta. Huipparin pitää vaan kyetä pitämään 50 Pa alipaine poistoilmakanavassa. Tällaisia venttiilejä on maailmalla monenlaisia, mutta Suomessa ei taida vielä olla. Eräs ongelma syntyy rakennusmääräyksissä oleva maininta tehostustarpeesta, mutta tämänkin asian voi ratkaista venttiilillä, jossa asukas (!) voi haluamallaan hetkellä tehostaa ilmanvaihtoa. Ainoa toistaiseksi löytämäni malli on tämä:
https://anjos-ventilation.com/wp-content/uploads/2021/02/ALIZE_AUTO_TEMPO_en.pdfHyvä kuvaus järjestelmän rakentamisesta ameriikassa sikäläisin vaatimuksin on tämä:
https://nchh.org/resource-library/fact-sheet_g&hh_improving-ventilation_central-roof-exhaust.pdfAlalla on suomalaisia monimutkaisia ja kalliita ratkaisuja, mutta nuo ovat halpoja (noh) ja toimivat mekaanisesti. Tai tuo tehostus taitaa tarvita sähköisen ohjauksen osalta patterin. Suomessa voi olla tarve vähentää ilmanvaihtoa talvisin. Se voi olla hankalaa tuolla järjestelmällä, joten asia on huomioitava mitoitusvaiheessa.
**)
https://www.dir-air.fi/fi/tuotteet/termico/tuloilmaikkunaventtiilit-termico/