Olisi omakohtaista kokemusta 1250l varaajan lataamisesta yösähköllä ja sen vaikutuksesta keruupiiriin.
Meillä vaihdettiin lämmitys varaavasta yösähkösta maalämpöön 1998v ja luonnostaan käytettiin samaa ohjausta edelleen maalämpökoneelle.Eli halvemman yösähkön kytkeytyessä päälle alkoi lämpöpumppu nostaa varaajan lämpötilaa niin korkeaksi kuin lämpöpumppu pystyi,jotain 55-60 astetta.Joskus iltapäivällä lämpöpumppu alkoi sitten käydä päivätermostaatin ohjaamana kun varaaja jäähtyi.
Tällä tavalla lämmiteltiin kai 10 vuotta ,toisaalta ihmeteltiin kun tontille upotettujen keruuputkien kohdilla oli joka kesä 5-10cm syvät painaumat lähes koko keruuputkien matkalla,täyteltiin vaan alkukesästä nämä painaumat ja oletettii että putken kaivannossa maa jotenkin tiivistyy ja siksi pinta laskee sen kohdalta.
Luin sitten foorumilta jonkun jäsenen postauksen vastaavasta ilmiöstä ja oikean syyn maan painumiselle,ylipitkien ja toistuvien käyntijaksojen takia keruuputkien ympärilla maa jäätyi eikä päässyt sulamaan kunnes alkukesästä kun maan lämpötila alkoi nousta auringon lämmön vaikutuksesta.Silloin tuo jäätynyt kohta suli ja sen sisltämä maa-aines tiivistyi ja se näkyi maanpinnan painaumana.
Ilmiö meni jotenkin niin että jäätyessään maa/vesi laajenee hiukan ja palautuu/tiivistyy tilavuuden osalta kun jää sulaa.
Muutin sitten lämpöpumpun ohjauksen normaaliksi 1-tariffi ohjaukseksi,käy aina kun varaajan lämpö laskee 5 astetta ,n 6 käyntijaksoa /vrk ja varaajan lämpö nostetaan 5 astetta tasaisesti ympäri vuorokauden.Seuraavana kesänä oli kaikki putkikaivannon kohdilla olleet painaumat kadonneet ja tontin pinta oli normaalin tasainen.
Eli jos keruuputken on pinnassa (ei kaivossa) niin ei kannata yrittää varata lämpöä yösähköllä,meillä 1250l:n varaajalla kompressori kävi yleensä koko yön (6-8h) ja piti taukoa pitkään seuraavana päivänä.
Eipä tuosta kyllä taloudellistakaan hyötyä saatu koska lämpöpumpun hyötysuhde aleni varaajan lämpötila noustessa tarpeettoman korkeaksi mutta sitä ei silloin ymmärretty
