Minä en ainakaan ole termostaattien puolestapuhuja. Oma järjestelmä toimi varsin mainiosti koko syksyn ilman termostaatteja. Mitä tapahtui termostaattien lisäyksen jälkeen:
1. Nostat lämpökäyrällä lattioihin ajettavan veden lämpöä, jos haluat että termostaateilla on jotakin virkaa
2. Kaikki tilat eivät ole termostaattien takana, ja jos olisivat niin laattalattiat olisivat takan lämmityksen jälkeen kylmänä. Nyt sitä on vain olohuoneen puoli (laminaatti), joka on termostaatin takana. Takkaa kun lämmittää niin laattapuoli (keittiö) pysyy lämpimänä, mutta laminaattipuoli kylmenee
3. Eteistilat eivät ole termostaatin takana, joten sieltä joutuu kuristamaan virtausta tai sitten lattiat ovat pakkasella tosi kuumat.
Tästä aiheutuu myös se, että eteisen vieressä takkahuoneen termostaatti haistelee että onpa kuuma (eteisen lattia hohkaa-avoin tila), jolloin takkahuoneen laatta on *elvetin kylmä. Jos takkahuoneen takkaa lämmittää niin termostaatti haistelee että kierto kiinni->ilma lämmin, lattia kylmä
Itse olisin edelleen taipuvainen KOKEMUKSIINI perustuen:
1. Annetaan lämpökäyrän hoitaa lattioiden lämpimänä pito, tällöin myös menovesi on optimaalisen "kylmää".
2. Jos halutaan että yöllä on vähän viileämpää niin tehdään kellopudotus L1-käyrään, jos halutaan aamuksi lämmintä niin käytetään edelleen sitä kellotoimintoa
3. Tarvittaessa säädetään piirien virtausta tiloista, jossa ei tarvitse olla niin lämmintä kuin muualla (AT, varasto tjms.)
4. L2-piirit (lämpimät tilat KHH, S, PH, WC:t) annetaan olla täysillä, halvalla yösähköllä käytetään pientä nostoa klo 22 ja 07 välisenä aikana, yhtenäisenä tai jaksotettuna. Tällöin lattiat lämpenevät reilusti illan suihkuttelun jälkeen ja ovat aamulla lämpimät aamusuihkun kuivausta varten.
5. Mikäli talossa käytetään takkaa niin sitten takan viereen joko lämpötila-anturi tai kotona/poissakytkin, jolla lasket lämpökäyrää koko talosta kun lyöt takkaan tulet. LTO tasaa pienet erot.
Voisin edelleen luopua termostaateista, eikä itku tulisi. Termostaattien johdotuksessa, kytkemisessä jne. aiheutuneet kulut ovat saavutettuun etuun nähden ehkä koko raksaprojektin huonoin sijoitus. Jos termostaattit tai toimilaitteet joskus kärvähtävät, niin arvatkaa hommaanko uusia

Nämä olivat LÄ-kokemuksia. Malibran käyriä ihmetellessä tuntuu että "ruotsalaispumpun" tapauksessa puolesta-argumentteja termostaateille on niukanlaisesti.
Omassa järjestelmässä 2-3 tonnia olisi säästynyt kokonaiskustannuksissa, kun olisi laittanut kaikki yhden piirin taakse ja kuristanut virtausta "ei-kosteista" tiloista pikkasen suoraan jakotukin päältä. Jos olisi "ei-kosteissa" tiloissa tuntunut kuumalta niin pikkusen yhtä säädintä kiinni ja se olisi siinä. Kesällä olisi nuo jakotukkien sulkuventtilit voinut vääntää kokonaan kiinni.
Nyt on L1 ja L2 piirit, kaksi moottorishunttia, kaksi kiertovesipumppua jne. Hullun hommaa näin jälkeenpäin ajateltuna. Tässäkin se radioamatöörien wanha lyhenne KISS = keep it simple stupid pitää hyvin paikkansa. Jos vähemmällä rikkoutuvien (kalliiden) osien määrällä päästään samaan lopputulokseen...niin miksi tehdä asiat vaikeaksi?
Jani
Seuraava talo:
Yksi piiri, ei termareita (tai 1 kpl aikuisten makkariin). Pumpun lämpötilakäyrän pudotus takan käyttöä varten kotona/poissakytkimellä. Joka sijaitsee takan vieressä yhdessä IV-koneen takkakytkimen kanssa tai sitten sen homman hoitaa säädettävä termostaattikytkin, joka on sijoitettuna takan päälle. Kun takan lämpö hiipuu (tuntuu vilpoiselta) niin "naks"--> käyrä nousee automaattisesti takaisin normaaliin. Ainiin mutta se KISS...

EDIT:typoja