Esitellään nyt täällä lämmönjaon puolella oma hiukan erilainen ratkaisu. Kyseessä 1,5 krs 1999 Jukka-talon yläkerran saneeraus suorilta sähköpattereilta. Yläkerassa aula ja 3 makuuhuoneta.
Tarvetta oli jäähdytykselle ja vesiertoiselle lämmitykselle, kun maalämpöön vaihdettiin. Kattokonvektorille ei tilaa, eikä käytännössä seinäkonvektorillekaan. Ääniherkkiä asukkaita, joten ei puhaltimia + pattereita... Lattiana paksu kuusilankku, josta ei halua luopua.
Mahdollisuudet olisivat olleet
1. ILP yläkertaan ja pakkasilla suorilla sähköpattereilla lämmitys
+halvin (kaip 2000-3000 euroa riippuen ILP laadukkuudesta)
-huonoin energiatehokkuus
-lämmön/viileän jakautuminen
-veto
-pöhinä ulkona ja sisällä (paitsi keskitalvi)
2. ILP + vesikiertopatterit
+keskihintainen (vesikertoisen patteriston saneerausarvio töineen oli noin 8000 e eli ILP:n kanssa noin 11 000 e)
+hyvä energiatehokkuus
-viileän jakautuminen
-veto
-pöhinä lähinnä kesällä
3. Itugrafin kattosäteilimet
+paras energiatehokkuus
+täysin äänetön sisällä ja ulkona
+täysin vedoton
+tasaisin lämpötilan säätö ja jakautuminen
-hintavin (kilkeet ja työt yhteensä noin 15 000 e)
-huonekorkeuden laskeminen säteilimien alueelle
Ensikokemukset erittäin positiivisia. Systeemi saatiin asennettuna juuri kovemmille pakkasille (-22 ulkona ja navakkaa tuulta) ja silloin menoveden pyynti oli 38 astetta ja sillä huoneet pysyivät mukavan lämpimänä. Nyt nollakeleillä mennään alle 30 asteen pyynnillä.
Pinta-alaa säteilimissä on runsaasti, joten lupauksissa on, että jäähdytyksenkin pitäisi olla riittävä ja niin itsekin olen laskenut. Ja viileä otetaan siis levylämmönvaihtimella keruuliuoksesta. Sekä viilennyksen, että lämmityksen puolella Grundfosin Alpha tasavirtapumput. Näyttää haukkaavan 7 wattia tälä hetkellä wirtaa..

Mielestäni harkitsemisen arvoinen saneeraussysteemi etenkin meidän lähtökohdista, ekstra plussaa kotimaisuudesta. Laitteiston tekninen käyttöikä pitkä, eikä ILP/puhallin/konvektori huolto/putsaus/korjaus huolia. Toki 4000 euron ekstrahinta vaatii budjettiin väljyyttä.