Olemme aloittamassa kaksi kerroksisen noin 200 neliön hirsitalon rakentamista Pyhtäälle.
Kysymykset / asiat joihin toivoisin kommentteja:1) Mikä maalämpöpumppu sopisi järjestelmääni parhaiten, miksi?
2) Minkälaisella kytkennällä varaaja, MLP ja vesikiertoinen liesi kannattaisi yhdistää?
3) Kuinka paljon lämpökaivoa kannattaa ylimitoittaa kun IV-koneen esilämmitys huomioidaan?
4) Toimiiko yläkerran lämmitys puulattian läpi ilman lämmönluovutuslevyjä?
5) Muita ajatuksia siitä, miten koko talotekniikka saadaan toimimaan mahdollisimman hyvällä hyötysuhteella?
Järjestelmäkuvaus:
* Aurinkosähkö *
- Taloon tulee 5kWp 3-vaiheinen aurinkosähköjärjestelmä SMA Sunny Tripower invertterillä
http://www.sma.de/en/products/solarinverters/sunny-tripower-5000tl-12000tl.html.
- SMA- invertterissä on monitoimirele, jonka voi ohjelmoida kytkeytymään päälle kun seuraavat ehdot täyttyvät: järjestelmä tuottaa sähköä tietyllä teholla, tuo tietty tehon tuotanto on jatkunut määritetyn ajan, rele pysyy kytkettynä erikseen määritetyn ajan. Olen suunnitellut käyttäväni tätä relettä antamaan digitaalisen signaalin maalämpöpumpulle. Signeeli kertoisi pumpulle että tarjolla on ilmaista sähköä, ja että nyt varaajaan kannattaa ladata lämpöä vaikka vähän huonommallakin hyötysuhteella.
- Ei tarvitse olla taikuri ymmärtääkseen, että jos saan tuotettua lämmön MLP:llä, hyötysuhde on parempi kuin sähkövastuksiin työntäessä. Vaikka cop olisikin vain 1,8
* Maalämpöpumppu ja varaaja *
- Mitoituslaskelmien mukaan tarvitsen täystehoiseksi MLP:ksi 9-10kW laitteen. Laskelmia on kolme, jotka täsmäävät varsin hyvin. Siinä ei siis ole haasteita. Tulemme hankkimaan täystehoisen pumpun.
- Nykyisessä talossamme on Geopro SH, jonka sielunelämä on minulla hyvin tiedossa. SH:n kytkeminen uuteenkin taloon olisi loogista siihen "orgaanisesti" liittyvän varaajan takia. SH:ssa on kuitenkin muutama miinus: heikompi hyötysuhde kuin vaihtoventtiilipumpuissa, kalliimpi tekniikka, kalliimpi varaaja.
- Stiebel-eltron pumppujen uusi ohjain osaa jollakin lailla keskustella suoraan SMA-invertterin kanssa.
https://www.stiebel-eltron.de/de/home/service/smart-home/energy-management-interface--emi-.html, mutta tähän tarvitsee ilmeisesti melkoisen läjän erilaisia lisäosia á 300€ tai jotain vastaavaa.
- Vaihtoventtiilipumppua ei voi suoraan kytkeä kiinni 1000l varaajaa, koska pumpun tehoa pitäisi kuulemma kasvattaa vastaamaan lisääntynyttä lämpömassaa. Voisiko tuohon sitten rakennella erillisen ohjauksen kuvan 1 mukaisesti siten, että shunttiventtiili ohittaa varaajan silloin, kun pumppu tekee normaalia lämmitystä ilman lieden tai aurinkosähkön apua. Kuvittelen, että tällä kytkennällä pumpun ja koko järjestelmän hyötysuhteen saisi opimoitua.
- Oletan että invertteripumppu ei tarjoa järjestelmääni kovinkaan paljon hyötyä. Vai olisiko niin, että nimenomaan tuo aurinkosähköön yhdistäminen voisi tuoda invertterin hyödyt esiin?
* Ilmanvaihto *
- Ilmanvaihtokoneeksi on tulossa vastavirtakennolla toteutettu laite. Esimerkiksi Vallox 145MV, Swegon Casa W9 tai vastaava. Yritän löytää laitteen, joka toimisi hyvin noin 80l/s teholla, mutta josta löytyisi maksimiteho noin 200l/s. Tämä siksi, että haluan IV-koneen pystyvän tuottamaan tarvittavan tuloilman sekä tulisijoja käytettäessä, että liesituulettimen kanssa.
- Asennan IV-koneelle raitisilman esilämmityksen kanavapatterilla, jossa kierrätän maaliuosta joko maalämpöpumpusta, tai erillisestä piiristä. Todennäköisesti tilaan kanavapatterin täältä:
http://www.vedinu.lt/pramoniniai-sildytuvai/vandeniniai/Oro-%C5%A1ildytuvas-vandeninis-Vents-NKV250-2-ortakiui ja modifion siihen itse kondenssiveden poiston. (Vink, vink sain tuolta tarjouksen jossa oli 80kg painava IV-kone, kanavapatteri ja erillinen suodatinkotelo. Näille yhteisrahti Suomeen 110€)
- Kanavapatterilla saadaan talvelle esilämmitys ja kesällä kosteudenpoisto / viilennystä.
- Mitä etua erillisestä maapiiristä olisi ja kuinka pitkä sen pitäisi olla? Maa on kuivaa hiesumoreenia.
* Vesikiertoinen liesi *
- Keittiöön tulee vesikierrolla varustettu puuliesi, jonka teho veteen mallista riippuen on 8 - 15kW. Voi olla esimerkiksi tämä:
http://www.feuer-fuchs.de/Zentralheizungsherd-Lohberger-Landhausserie-LHS-904-N-Z- Liesi ei varmastikaan ole käytössä päivittäin, mutta etsimme sellaista liettä, jolla varaajaa saisi lämmitettyä merkittävästi jo muutaman tunnin tulien pitämisellä
- Lyhyemmälläkin lämmityksellä liesi lämmittäisi varaajan yläosan, jolloin lämpimän käyttöveden esilämmitys parantaa MLP-hyötysuhdetta jonkin verran.
* Lämmönjako *
- Talon alakertaan (125m2) tulee suoraan ontelolaatojen päälle lattialämmitysputket ja 50mm kipsivalu. Tästä muodostuu yhteensä noin 45 tonnin varaava massa.
- Välipohja rakennetaan posipalkeilla joiden päälle tulee lattialastulevy. En halua yläkertaan valua, mutta onko myös lämmönluovutuslevyt turha sijoitus?
- Yläkerrassa on kaksi huonetta, WC ja käytävää, joten lämpö pääseen leviämään yläkertaan melko tehokkaasti ilman noustessa ylöspäin. Kuva 2.
- Riittäisiköhän jos kiinnittäisi lattialämmitysputket posipalkkien yläpaarteen kylkiin ja odottelisi, että lämpö nousee lattian läpi?
* lämmin käyttövesi *
- Energiahukasta huolimatta taloon tulee erillisellä pumpulla toteutettu lämpimän käyttöveden kierto. Mahdollisesti aika / lämpötilaohjattuna.
- Lämmin vesi esilämmitetään energiavaraajassa. Jos varaaja on kuumennettu liedellä, muuta lämmitystä ei edes tarvita.
- Toivon löytäväni järjestelmän, jossa vesi lämmitetään kierukassa tai lämmönvaihtimessa, eikä erillistä käyttövesivaraajaa ole, jolloin legionellakuumennuksia ei tarvita
Kaikille keskusteluun osallistuville kiitokset jo etukäteen. Tämä suunnitelma on ihan omasta päästä väännetty ja voi sisältää ihan poljiä ajatuksia.
Ville
Kuva 1

Kuva 2
