Pähkäilyä kiertovesipumpusta. Suunnitelman mukaan yläkerran virtausnopeus pitäisi olla 13.6 l/min. Lisäksi yläkerralle on ilmoitettu painehäviöksi 12 kPa. Alakerrasta ei ole suunnitelmaa, mutta sielä on noin 600m 20mm putkea. Lattia pinta-ala sama, joten varmaan hieman pienempi virtaus kuin yläkerrassa. Lämmönlähteenä on Nibe Fighter 1217-10kW, jonka lämmönjaon kiertovesipumpun virtaamaksi ilmoitetaan 0.22 l/s eli 13.2 l/min.
Mainitaan vielä, että autotallissa on oma shuntti ja kiertovesipumppu. Se on kytketty ihan perinteisesti eli talon lämmityspiirin rinnalle ja talliin menevään veteen sekoitetaan tallista palaavaa vettä, että saadaan lämpötilaksi about 10C. Ilmeisesti näissä virtauspohdinnoissa voi jättää autotallin pois huomiotta ja todeta sen toimivan itsellisesti. Vai??
En siis ymmärrä juuri mitään näistä asioista, kai näistä on joskus fysiikan tunneilla puhuttu, mutta lahjakkaasti unohtunut. Pitääkö tuosta painehäviöstä olla jotenkin kiinnostunut? Äkkiseltään vertaisin vain virtaamia ja toteaisin, ettei Niben pumppu riitä kuin yläkerralle eli pitäisi saada lisää virtausnopeutta, että "riittäis alakerrallekkin". Onko näin?
Jos virtausnopeutta pitäisi kasvattaa, olisi pari vaihtoehtoa:
1) Laitetaan jatkuvasti pyörivä pumppu, joka pumppaisi vettä koko taloon. Kun MLP olisi lämmitysasennossa, ilmeisesti MLP:n ja tämä ulkoinen kiertovesipumppu pumppaisi yhdessä vai tehdäänkö kytkentä niin, että MLP:n pumppu käy ainoastaan käyttövettä tehdessä?
2) Laittaisin yläkertaan shuntin+oman kiertovesipumpun kuten autotallissa. Tähän shunttiin voisi kattella käytetyn Oumanin tai vastaavaan säätämään yläkerran menovettä. Luultavasti yläkerrassa saa olla kylmempi menovesi kuin alakerrassa, joten Oumannissa voisi olla sisäanturi yläkerrassa keskeisellä paikalla, jonka mukaan hienosäädettäisiin lämpötilaa.
Vai voiko yläkerta vaatia korkeamman lämpötilan kuin alakerta? Jos olisi näin, kannattaisi shuntti laittaa alakerran lämmönjakoon. Olen ajatellut, että lämmönsäätö voi olla hieman haasteellista, koska koko talossa ei ole yhtään termostaattia ja jatkossakin pyrin pärjäämään ilman termostaatteja. Tämän vuoksi yläkerran shuntti + Ouman voisi tuoda vähän helpotusta. Tällöin yläkerran piirit täytyisi säätää ainoastaan suhteessa esim. aulan piireihin (Oumanin sisäanturi olisi aulassa).
Tietysti ton Oumanin säädön voisi tehdä ilman omaa kiertovesipumppuakin eli kuristettaisiin vain yläkerran kiertoa. Eihän se mitään haittaisi, vaikka yläkerran kierto suljettaisiin kokonaankin, koska alakerran piirit olisi auki.
Lisämuuttuja on vielä ilmastointikoneen jälkilämmityspatteri. Tämä kone sijaitsee yläkerrassa lähellä yläkerran jakotukkia. Tällä hetkellähän sen veden kierto pysähtyy, kun lämmitetään käyttövettä, mikä ei ole ollenkaan hyvä juttu. Tämä pitää kytkeä pumpun perään, joka pyörii kokoajan. Olisiko mitään merkitystä, vaikka se kytkettäisiin yläkerran tukkiin, jossa olisi shuntti? Patterille menisi hieman viileämpää vettä, mutta olisko sillä mitään käytännön merkitystä?
Sitten mietin vielä sellaista tilannetta, että mitä tapahtuu, kun tehdään käyttövettä, jos ollaan asennettu tavalla 2? Tällöin yläkerran kiertovesipumppu kierrättää alakerran piireistä vettä väärin päin. Onko tällä mitään merkitystä?
Entä voiko tulla ongelmia, jos valitsee yläkertaan liian tehokkaan pumpun? Kuinka tarkkaa sen mitoitus on?
Varmaan aika tyhmiä kysymyksiä, mutta tällainen olen syntymästä lähtien ollut
