Olen jo jonkin aikaa ihmetellyt pumpun käyttäytymistä - ehkä turhaankin, mutta nyt ilmeni ongelmia - Jouluaattona tietty!
Eli lämmintä käyttövettä ei oltu käytetty käytännössä koko päivänä; "hullunkierto" oli kokonaan pois päältä, ainoastaan lattialämmitys käytti vettä (menovesi n. +32). SH9:n aseutsarvoissa mm. varaaja ala +30, varaaja ylä kesä +55 ja varaaja ala talvi +58. Ulkona -27.
SH9 kävi kompressori + sähkövastus päällä jo pitemmän aikaa (siis tunteja). Varaajan ylälämpö n. +40, keskilämpö n. +32 ja ala +27. Kompressori + ylävastus ei saanut millään ylälämpöä nousemaan - eli ei toivoakaan että noilla lämmöillä lämmin vesi riittäisi joulusaunaan + talon lämmitykseen - olkoonkin että 'varaaja yläosa tulo' oli luokkaa +63 astetta. Pellosta tuleva maalämpöliuos oli luokkaa +1...+1.5 astetta eli ihan normaali ottaen huomioon pitkän pakkasjakson ja käyntiajan.
Tilanne korjaantui seuraavilla(?) toimenpiteillä: suljin lattialämmön kokonaan ja asetin varaaja ylä kesä ja - talvi arvot hieman ylemmäksi, vähän päälle +60:een. Nyt varaaja ylä (ja keski ja ala) alkoivat pikkuhiljaa mutta varmasti nousemaan, 'varaaja yläosa tulo' arvon noustessa selvästi, ollen nyt +98...+102 astetta!! Olikohan tulistus jotenkin poissa pelistä aiemmin...?
Mikähän jumi tuota pumppua vaivasi? Muistelen/kaipailin +80..+90 tulolämpöjä jo aiemmin (vastuksen ollessa päällä), mutta onko tuo +98...+102 normaalia?
Nyt lämpötilat siis paremmin varaajassa (500 l), mutta kerrostuminen häiritsee: nytkin varaaja ylä on yli 60 astetta, mutta keski- ja ala-lämpötilat on luokkaa 32- ja 27 astetta -> eli lattialämmitys "imee" sen verran tehokkaasti lämmintä vettä että ei pääse kunnolla nousemaan - olkoonkin että ylälämpö yli 60 astetta.
Onkohan tuohon mitään parannusta olemassa? Vai pitääkö vain yksinkertaisesti asettaa varaaja ala -arvoksi +30:n sijaan esim. +33 tms? Tosin en tiedä auttaako sekään sillä ylhäältähän mlp ajaa lämmintä vettä varaajaan.