Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: GeoPro GS ongelmia / Korkea sähkönkulutus ja heikko kyky lämmittää käyttövettä.  (Luettu 111350 kertaa)

Poissa Seppami

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • Maalämpöfoorumi
Asunto 153m2 Siporex talo (Määlämpö), sisälämpötila 22 astetta + 20m2 Ulkovarasto (sähkölämmityksellä) lämpötila noin 10 astetta.
Ostoenergian tarve energiatodistuksen mukaan 18 000kwh.
Vaihtuvan lauhdutuksen maalämpöpumppu kaksoisvaippavaraajalla: GeoPro GS60W
Reikä 130m kallioon.
 
Energiankulutus on vaihdellut 40-90kwh/päivä (Syys/lokakuu), mutta keskiarvo on ollut pelottavan korkealla jo lokakuussa (noin 75kwh/päivä).  Vaikka lämpötila on ollut pääosin plussan puolella, niin Lokakuun kokonaiskulutus nousee tasolle 2200-2300kwh/kk joka on maalampötaloon omasta mielestäni kohtuuttoman suuri.

Tutkinta on alkanut ja erillinen seinässä oleva Jästi vedenlämmitin otettiin ensimmäiseksi pois pelistä koska se oli säädetty vähän yli 50 asteeseen ja pumpun LV pyynti on asetettu 50 asteeseen. Vastus siis rallatti todennäköisesti lähes kokoajan. Koko pömpelin tarkoitus jäi myös hieman hämäräksi koska itse pumpustakin löytyy vastukset.

Kun tämä tehtiin niin pumppu alkoi heti käyttää vastuksia lämmitykseen. Ohjaustapa siirrettiin pelkälle pumpulle ja nyt pumppu sitten käy kohtuuttoman paljon lämmitystarpeeseen nähden. Eli 50-70% ajasta vaikka ollaan vielä pääosin plussan puolella.
 
Ongelma näyttää nyt olevan se että käyttöveden lämmitys ei meinaa millään onnistua tuolla pelkällä pumpulla.
 
Käyttövesi tosiaan asetettu tasolle 50 astetta, mutta LV ylä ja ala on yleensä tasolla 47-49 astetta kun pumppu pysähtyy ja lämmin alaosa noin 52 astetta.

Esimerkki lämmitystehosta (ulkona 5 astetta lämmintä):
Klo 12:25
Lämmin alaosa    49 astetta
LV lämpö ylä   40 astetta
LV lämpö ala    36 astetta

Klo 12:39 (14 min myöhemmin)
Lämmin alaosa   51 astetta
LV lämpö ylä   42 astetta
LV lämpö ala   41 astetta

Käyrät yms säädöt on melko lähellä tehdasasetuksia.

Linssin kautta tiirailin ja käynnin aikana ei kuplia näy ja keskellä oleva täplä on hyvin vaalean vihreä.
Ilman huoltokoodia en pääse rajoittamaan maapiiriin kiertoa samalla kun käyttövettä lämmitetään.
Huolto/tarkistus on tilattu, mutta pääsee paikalle vasta joskus 2 viikon päästä joten onko vielä jotain mitä itse voisi tehdä/kokeilla? Ohjeet ovat surkeat ja sieltä puuttuu mm. huoltokohteet kokonaan.

Kaikki apu otetaan ilolla vastaan.

Kiitos

-Mika


GeoPro GS 60 130m
2008 siporex 154m2 (700m3) + 20m2 ulkovarasto sähkövastuksilla

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Lainaus
Ohjaustapa siirrettiin pelkälle pumpulle ja nyt pumppu sitten käy kohtuuttoman paljon lämmitystarpeeseen nähden. Eli 50-70% ajasta vaikka ollaan vielä pääosin plussan puolella.

Jonkinlaista osviittaa lämpöpumpun toiminnasta saa kun tutkii keruuliuoksen lämpötilat kompressorin käydessä.

Jos keruuliuos jäähtyy lämpöpumpun höyrystimessä 3-5 astetta,eli kaivosta tulevan liuoksen lämpötila esim +2C ja lämpöpumpulta kaivoon palaavan liuoksen lämpötila on -2C niin silloin lämmönkeruun ja kylmäainekierron+kompressorin pitäisi olla suht reilassa.

Jos keruuliuoksen virtausnopeus on jostain syystä hidastunut,esim roskasihti tukossa, niin keruun lämpötilaero suurenee ja lämpöpumpun antoteho laskee ja käyntiaika/vrk pitenee

Jos keruuliuoksen lämpötilaero (dt) on huomattavasti pienempi,esim alle 1C, niin silloin kylmäainekierrossa on jotain pielessä ja lämpöpumpun antoteho laskee ja käyntikaika/vrk pitenee

Jos oikein muistan niin Geopro Gs60 mallissa on kaksoisvaippavaraaja ja ulkovaipassa on lämmitysverkon vesi ja shuntti säätää siitä lämmitysverkkoon menevän veden lämpötilaa.
Varaajan sisällä on käyttövesisäiliö joka lämpiää johtumalla seinämän läpi ulkovaipan vedestä(?)

Muistinpa väärin,siinä on vaihtoventtiili jonka mukaan lämmitetään joko käyttövesisäiliötä tai talon lämmitysverkkoa ja kompressorin taukojakson aikana tuosta lämmitysverkon paluusta menee virtaus varaajan ulkovaipan  kautta takaisin menoon shuntin säätämänä (ks liitekuva)

Jos varaajan rakenne ja toiminta on noin niin se on melkoisen epätaloudellinen ratkaisu,siinähän joutuu pitämään varaajan ulkovaipan veden lämpötilan hyvin korkeana että käyttövesi pysyy käyttökelpoisessa lämpötilassa.

Kun siihen on joskus lisätty Jäspi vedenlämmitin käyttövesipuolelle niin luultavasti ajatuksena on ollut että lämpöpumpussa lämmitetään sen oman varaajan vesi vain talon lämmitysverkon pyytämään lämpötilaan ja varaajan sisällä oleva käyttövesisäiliö on toiminut vain esilämmityksenä käyttövedellä ja käyttöveden loppulämmitys on sitten tehty Jäspi vedenlämmittimellä(?)

Onko muuten tiedossa aikaisempien vuosien sähkönkulutuslukemia?
Sähkönjakeluyhtiöltä pitäisi saada kulutushistoria ainakin muutamalta viimevuodelta kun etäluettavat kwh-mittarit on olleet käytössä.

edit:
Lainaus
Ongelma näyttää nyt olevan se että käyttöveden lämmitys ei meinaa millään onnistua tuolla pelkällä pumpulla.

Jos katsoo tomintaperiaatetta tuosta liitekuvasta niin talon lämmitys on päällä myös käyttöveden lämmityksen aikana(kaksisuuntaiset nuolet varaajan oikealla puolella).Silloin kaikki lämmitysverkon vesi tulee varaajan ulkovaipasta

Seppami Gs60
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Seppami

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • Maalämpöfoorumi
Moro,

Kiitos kommenteista.

Valitettavasti näyttö ei tosiaan kerro kun menevän veden lämpötilan joten toiseen suuntaan pitäisi mittailla manuaalisesti. Minkälaista mittaria tähän porukka täällä käyttää? Onko tuon roskasihdin puhdistukseen jossain jotain ohjeita? Manuaalissa ei tosiaan mainita yhtä ainutta huoltotoimenpidettä.

Tosiaan huoltokoodilla ilmeisesti saisi otettua tuon lattian lämmityksen pois siksi aikaa kun käyttövettä lämmitetään, tätä en ole päässyt kokeilemaan kun koodia ei ole.

Eli olisiko syytä kokeilla jos tiputtaisi tuota LV tavoitetta vaikka tasolle 40-45 astetta (nyt 50 astetta) ja antaisi sitten Jäspin hoitaa loput tuonne 50 asti? Tuntuu sinänsä todella turhauttavalta aktivoida sähkövastuksia sitten melkein koko ajan, sotii vähän koko ajatusta vastaan. Miten tuon luulisi vaikuttavan sähkön kulutukseen?

GS Pumpun käyttöperiaate manuaalista:

"SG mailli on ns vaihtuvan lauhtumislämpötilan pumppu, jossa lämpöpumpun tuottamaa lämpöenergiaa johdetaan tarpeen mukaan joko rakennuksen lämmmitysverkkoon tai lämpimän käyttöveden tuottamiseen. Samalla lämpöpumppukoneikon lauhtumispaine/lämpötila muuttuu ajotilanteen mukaan.

Lämpöenergia lämmitysverkostoon siirretään yhdessä lämmönsiirtimisessä, lauhduttimessa. Lauhduttimessa kuuma kylmäainehöyry jäähdytetäänkäyntitilanteesta riippuen noin 30-50 asteiseksi ja lauhdutetaan nesteeksi.. Jäähtymisestä ja lauhtumisesta vapautuva energia hyödynnetään rakennuksen lämmityksessä sekä käyttöveden lämmittämisessä. Vaikka kylmäainehöyryn lämpötila kompressorin jälkeen on jopa yli 100 astetta, ei yhdellä lämmönsiirtimellä käyttövettä lämmittämään kuin korkeintaan 55 asteiseksi. Jotta kylmäainehöyryn lämpötila voitaisiin hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti, tulee hyödyntää ns tulistustekniikkaa, jossa lämpöenergia siirretään 2 erillisen lämmmönvaihtimen kautta.

Lämpöpumpussa on kaksoisvaippavaraaja , jossa sisemmässä vaipassa on käyttövesi (LV-varaaja) ja ulkovaipassa (lämmitysvaraaja) on lämmitysjärjestelmän vesi.

(Tässä liittämäsi kuva)

Kun LV-varaajan lämpötila laskee asetusarvon alapuolelle automatiikka käynnistää lämpöpumpun. Samalla vaihtoventtiili ohjaa lämpöpumpulta tulevan veden varaajan ulkovaippaan. Ulkovaippaan tuleva vesi on lämpimämpää kuin vesi LV-Varaajassa, joten lämpöenergiaa siityy ulkovaipasta käyttöveteen ja käyttövesi lämpenee. Vesi jatkaa kiertoaan lämpöpumpun ja varaajan välillä niin kauan , kunnes haluttu lämpötila LV-varaajassa saavutetaan. Kun haluttu lämpötila saavutetaan, ohjaa vaihtoventtiili virtauksen varaajan ohi lämmitysverkkoon. Mikäli lämmitysverkkoon ei tarvita enempää lämpöä, automatiikka katkaiseen pumpun käynnin.

Lämmitysverkon lämmitystarveta seurataan mittauksen 10 avulla. Mikäli mittaus 10 laskee alle halutun asetusarvon, käynnistää automatiikka lämpöpumpun. Lämpöpumppu käy niin kauan, kunnes haluttu lämpötila saatuvetaan ja pysähtyy automaattisesti.

Käyttövettä tuotettaessa lauhtumislämpötila on nostettava noin 50...60 asteeseen, jolloin lämpöpumppukoneikko käy korkealla paine/lämpötilatasolla. Lämmitysverkostossa lämpötilaksi riittää lattialämmitystaloissa yleisesti 30...35 asteinen vesi, joten painetasot ovat huomattavasti pienemmät ja samalla lämpökerroin on huomattavasti parempi. Kohteissa joissa käyttövettä kulutetaan paljon, onkin järkevämpää asentaa tulistuslämpöä hyödyntävä lämpöpumppu."

-Mika



GeoPro GS 60 130m
2008 siporex 154m2 (700m3) + 20m2 ulkovarasto sähkövastuksilla

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 178
  • L-Ässä V-7
Vs: GeoPro GS ongelmia / Korkea sähkönkulutus ja heikko
« Vastaus #3 : 01.11.15 - klo:09:58 »
Kerrohan talosta hieman lisää
- Uusi?
- Vanha, rakennusvuosi?
- Lattia, patterilämmitys?
- Onko käyttöveden kierto?
- Oletko "uusi" omistaja?

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 560
  • Vanha pieru!
Energiankulutus on vaihdellut 40-90kwh/päivä (Syys/lokakuu), mutta keskiarvo on ollut pelottavan korkealla jo lokakuussa (noin 75kwh/päivä).  Vaikka lämpötila on ollut pääosin plussan puolella, niin Lokakuun kokonaiskulutus nousee tasolle 2200-2300kwh/kk joka on maalampötaloon omasta mielestäni kohtuuttoman suuri.
Tuo kulutus on suunnilleen se, mitä talosi kuluttaa suoralla sähkölämmityksellä.
Pumpun pitäisi kuluttaa noin 20 kWh/vuorokausi.
Onkohan niin, että lämpöpumppu ei toimi ollenkaan, vaan se lämmittää taloasi sähkövastuksilla?
Siis maalämpö olisi täysin poissa pelistä.
Joko maalämpöjärjestelmä on rikki, tai jotain on siinä valittuna ihan hassusti.


Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 228
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Rikkihän tuo on!, täällä on lokakuu mennyt kaiken sähkön osalta 22.6kWh/vrk keskiarvolla ja 198m2 on lämmitettävää pattereilla + lattialla.

Arvaamalla...aloittajan talo lienee uudehko <10v lattialämmitysjaolla kun on todistukset ja siporex...

Asunto 153m2 Siporex talo (Määlämpö), sisälämpötila 22 astetta + 20m2 Ulkovarasto (sähkölämmityksellä) lämpötila noin 10 astetta.
Ostoenergian tarve energiatodistuksen mukaan 18 000kwh.
 
Energiankulutus on vaihdellut 40-90kwh/päivä (Syys/lokakuu), mutta keskiarvo on ollut pelottavan korkealla jo lokakuussa (noin 75kwh/päivä).  Vaikka lämpötila on ollut pääosin plussan puolella, niin Lokakuun kokonaiskulutus nousee tasolle 2200-2300kwh/kk joka on maalampötaloon omasta mielestäni kohtuuttoman suuri.

Tutkinta on alkanut ja erillinen seinässä oleva Jästi vedenlämmitin otettiin ensimmäiseksi pois pelistä koska se oli säädetty vähän yli 50 asteeseen ja pumpun LV pyynti on asetettu 50 asteeseen. Vastus siis rallatti todennäköisesti lähes kokoajan. Koko pömpelin tarkoitus jäi myös hieman hämäräksi koska itse pumpustakin löytyy vastukset.
Tuo 'Jästi' on kyllä ihan ok laite tommosen pumpun jatkeeksi, ei se isoa lisäystä pitäisi tehdä kulutukseen. Ne pumpun vastukset taitaa tolla vermeella saada sen vastuslammön menemään myös lämmitykseen vaikka se laite olis kunnossakin.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Lainaus
Tosiaan huoltokoodilla ilmeisesti saisi otettua tuon lattian lämmityksen pois siksi aikaa kun käyttövettä lämmitetään, tätä en ole päässyt kokeilemaan kun koodia ei ole.

http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=600.msg4864;topicseen#msg4864
Tässä huoltokoodi: avaat Oumanin kaksi ylimmäistä ruuvia, otat kannen pois, koodi on siellä.

Tuossa alkuperäisessä putkikytkennässä kuitenkin jää virtaus käyttövesivaraajan ulkovaipasta lattiaan ja se jäähdyttää käyttövesivaraajan nopeasti.
Jos löydät tuon liitekuvan esittämän putken varaajan ulkovaipasta lattiamenoon niin se kannattaisi sulkea.
Silloin käyttöveden lämmitysjakson aikana lämmennyt varaajan ulkovaippa säilyy pidempään kuumempana ja lattian lämmitys käyttövedellä pitäisi lakata
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Seppami

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • Maalämpöfoorumi
Moro,

2008 rakennettu siporex talo 3 tasossa vesikiertoisella lattialämmityksellä.

Sähkövastukset on otettu kokonaan pois pelistä, niin vaikea uskoa että parhaillaan lämpiää vain sähköllä. Ainoa mikä lämpiää suoralla sähköllä on 20m2 varasto jossa lämpöä on ollut noin 8-10 astetta. Tämä on myös siporex rakenne.

Muutettiin elokuussa ja edellinen omistaja ei muista tai halua muistaa mitään kulutuslukemia ja ongelmia ei kuulemma ollut. Kysyn huomenna sähköyhtiöstä jos suostuvat jakamaan.

Kyllä on käyttöveden kierto.

Lainaus
Tuossa alkuperäisessä putkikytkennässä kuitenkin jää virtaus käyttövesivaraajan ulkovaipasta lattiaan ja se jäähdyttää käyttövesivaraajan nopeasti.
Jos löydät tuon liitekuvan esittämän putken varaajan ulkovaipasta lattiamenoon niin se kannattaisi sulkea.
Silloin käyttöveden lämmitysjakson aikana lämmennyt varaajan ulkovaippa säilyy pidempään kuumempana ja lattian lämmitys käyttövedellä pitäisi lakata

Tuo kiertohan on nimenomaan ulkovaipasta mitä käytetään lattiakiertoon? Eikö tuon katkaisu katkaise koko kierron kokonaan?

Pitäisikö tuon ratketa myös sillä että napauttaa huoltovalikosta päälle sen option että kun käyttövettä lämmitetään niin lattiakierto loppuu? Jolla ainakin syklit jäisivät lyhyemmiksi?

Korjaus. Eikun tämän vaikutushan on juuri käänteinen, mutta tosiaan saako kiertoa pysäyttää pitkiksi ajoiksi lattiassa?
GeoPro GS 60 130m
2008 siporex 154m2 (700m3) + 20m2 ulkovarasto sähkövastuksilla

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 178
  • L-Ässä V-7
Lainaus
Kyllä on käyttöveden kierto.
Käyttöveden kierto sotkee monissa tapauksissa totaalisesti maalämpöjärjestelmän toiminnan.
Ota käyttöveden kierto toistaiseksi pois käytöstä.
Sitten kun olet saanut maalämpöjärjestelmän toimimaan suunnitellusti voit alkaa käyttöveden kierron virittämisen sellaiseksi, että se haittaa mahdollisimman vähän järjestelmän toimintaa.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Lainaus
Pitäisikö tuon ratketa myös sillä että napauttaa huoltovalikosta päälle sen option että kun käyttövettä lämmitetään niin lattiakierto loppuu?

Eipä tuota varmaksi osaa sanoa mutta tarkoitin kompressorin taukojaksoa eli aikaa jolloin kompressori ei käy.
Silloin tuon periaatekuvan mukaan lattiapaluusta menee virtaus käyttövesivaraajan ulkovaipan kautta lattian menoputkeen ja se jäähdyttää käyttövesivaraajan ulkovaipan veden nopeasti jolloin kompressori käynnistyy ja nostaa käyttövesivaraajan lämmön asetusarvoon.

Eli tämän takia tulee useita käynnistyksiä käyttöveden lämmitykseen vaikkei varsinaista kuuman käyttöveden kulutusta olisi laisinkaan.

Käyttöveden lämmitys maalämpökoneella on melkoisen epätaloudellista koska siinä veden lämpö nostetaan +50C tai korkeammaksi ja tämä heikentää hyötysuhdetta ja suurentaa sähkön kulutusta.

Lainaus
Energiankulutus on vaihdellut 40-90kwh/päivä (Syys/lokakuu), mutta keskiarvo on ollut pelottavan korkealla jo lokakuussa (noin 75kwh/päivä).  Vaikka lämpötila on ollut pääosin plussan puolella, niin Lokakuun kokonaiskulutus nousee tasolle 2200-2300kwh/kk joka on maalampötaloon omasta mielestäni kohtuuttoman suuri.
Nämä lukemat on varmaankin kokonaiskulutus johon sisältyy maalämpökoneen kulutus?

Lainaus
2008 rakennettu siporex talo 3 tasossa vesikiertoisella lattialämmityksellä.
Onko asuntoneliöitä minkäverran?



Lainaus
Kyllä on käyttöveden kierto.

Kokeile pysäyttää käyttöveden kierto esim päiväksi ja seuraa mitä vaikuttaa sähkönkulutukseen?
Yleensä maalämpötaloissa pyritään välttämään käyttöveden kiertoa sen suuren käyttöveden lämmönkulutuksen takia.
Jos ko kierto on välttämätön niin sitten kiertopumpun käyntiä on ohjattu kellolla siten että kiertopumppu ei pyöri jatkuvasti vaan lyhyitä jaksoja silloin kun käyttöveden kulutusta normaalisesti on.
Esim yö- ja kotoa poissaoloajat kiertopumppu voisi seisoa

Esim meillä (ilman käyttöveden kiertoa) kesäaikana mitattu käyttöveden sähkönkulutus on n 10kwh/vrk kun käyttövesi lämmitetään vain sähkövastuksilla.
Kun käyttövesi lämmitetään maalämpökoneella niin lämpötehon kulutus on sama mutta sähköverkosta tarvitaan vain n 3kwh/vrk sähköä. ;)



9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 228
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ

Muutettiin elokuussa ja edellinen omistaja ei muista tai halua muistaa mitään kulutuslukemia ja ongelmia ei kuulemma ollut. Kysyn huomenna sähköyhtiöstä jos suostuvat jakamaan.

Luulis tuon palvelun olevan käyttöpaikka kohtainen, eli jos kirjaudut siirtoyhtiön palveluun ja katsot sieltä historian...mikä on siirtoyhtiö?

Poissa Seppami

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • Maalämpöfoorumi
Neliöitä 153.

Kulushistoriaa olen kytännyt nyt Elenian sivuilta mutta ei siellä näy kuin minun sopimuksen aikainen data. Ei mitään vanhempaa, eli vain sopimuksen omistaja näkee omansa.
GeoPro GS 60 130m
2008 siporex 154m2 (700m3) + 20m2 ulkovarasto sähkövastuksilla

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 228
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Onko mittari alkuperäinen? jos on niin siitä saa jotain keskimääräistä selville...verrokki painotuskäyriä on tämä foorumi pullollaan eli kaikki mlp omistajat...

Tässä meikkiksen kokonaiskulutus osuudet (koko vuoden mällistä) vuodelta 2012 kuukausittain:
11,3 %
10,9 %
9,0 %
7,8 %
6,3 %
6,0 %
5,4 %
6,3 %
6,6 %
8,6 %
9,1 %
12,7 %

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Lainaus
2008 rakennettu siporex talo 3 tasossa vesikiertoisella lattialämmityksellä

Mitenhän Seppamin talossa ilmanvaihtopuoli on tehty?

Ilmeisesti noin uudessa talossa LTO jossa koneellinen tulo- ja poistoilma asuin- ja pesutiloihin?

Jos LTO on "kuutio" mallia niin silloin lattialämmitystaloissa yleensä tarvitaan tuloilman jälkilämmitystä ja jos se on sähkövastuksilla niin sinne voi hävitä melkoisesti sähkötehoa.

Pyöriväkennoinen LTO toimii yleensä niin korkealla hyötysuhteella ettei niissä tarvita juurikaan lisälämmitystä ilmanvaihtoon vaan poistoilmasta talteen otettu lämpö riittää tuloilman lämmittämiseen
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 228
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Mitenhän Seppamin talossa ilmanvaihtopuoli on tehty?

Ilmeisesti noin uudessa talossa LTO jossa koneellinen tulo- ja poistoilma asuin- ja pesutiloihin?

Jos LTO on "kuutio" mallia niin silloin lattialämmitystaloissa yleensä tarvitaan tuloilman jälkilämmitystä ja jos se on sähkövastuksilla niin sinne voi hävitä melkoisesti sähkötehoa.

Pyöriväkennoinen LTO toimii yleensä niin korkealla hyötysuhteella ettei niissä tarvita juurikaan lisälämmitystä ilmanvaihtoon vaan poistoilmasta talteen otettu lämpö riittää tuloilman lämmittämiseen
Ei mene syys/lokakuussa LTO jälkilämmitykseen watinwattia jos laite on kunnossa, koko vuodenkin kulutus koko LTO osalta heilunee 500-2000kWh välissä riippuen missä päin asutaan ja kuinka säädetty, itsellä meni huonolla kuutiolla karvan yli 1000kWh/a täällä lounaiskolkalla.

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 560
  • Vanha pieru!
Koetin summittaisesti, rakennuksen tietoja sen paremmin tuntematta, laskea rakennuksen lämmityksen mitoituksen.
- Lämpöpumpulla vuosittain tuotettavan lämpöenergian tarve:
- rakennus 18.900 kWh, käyttövesi 4000 kWh yhteensä noin 22.900 kWh.
- Vähennetään taloussähkön antama lämpövaikutus noin 1500 kWh
- Jää noin 21.400 kWh/a tuotettavaksi maalämpöpumpulla.
Sähkölämmitteinen varasto ei ole mukana laskelmassa.

Oilon Geopro GS60 pumppu:
- Tuotetaan noin 21.400 kWh noin 3,7 SCOP (vuotuisella hyötysuhteella)
- Kaivosta otetaan noin 15.850 kWh/a.
- Sähköverkosta otetaan noin 5.550 kWh/a.
- Tarvittava lämpökaivon aktiivisyvyys noin 166 metriä.
- 6 kW lämmitysteho riitää noin -25 C ulkolämpötilaan saakka.

Poissa Seppami

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • Maalämpöfoorumi
Mittari on uskoakseni alkuperäinen. Taulussa nyt aika tarkkaan 190 000. Eli rajuja lukemia joka vuosi... Sama kun suoralla sähköllä mentäisiin. Ja nyt huolestuttaa vielä enemmän jos ongelma on ollut sama alusta asti. Reikä on 130m syvä, joten tuota 166m ei ole tarjolla.

Myynti-ilmoituksessa mainittiin lämmityskuluiksi 120e/kk, mutta näillä kulutuksilla tuo on kyllä ihan jotain muuta.

GeoPro GS 60 130m
2008 siporex 154m2 (700m3) + 20m2 ulkovarasto sähkövastuksilla

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 560
  • Vanha pieru!
190.000 kWh/ 7 vuotta = noin 27.000 kWh/vuosi, noin 2.200 / kk ja maksaa noin 290 €/ kuukausi.
Herättää kysymyksiä.
Pumppu ei ilmeisesti ole koskaan toiminut kunnolla, jos talouden lämmitysenergian tarve olisi noin 21.500 kWh/a.
27.000 kWh/a sopisi sähkölämmitystalon kulutukseksi.
Myyjä on ilmeisesti antanut väärää tietoa lämmityskuluista.
Lämpökaivokin vaikuttaa alimitoitetulta.
Kannattaisi selvittää, mitä porsaanreikiä voisi olla aiheuttamassa ylisuuren sähkön kulutuksen.
- Lämpimän käyttöveden kierto on yksi,
- ilmanvaihdon jälkilämmityksen termostaatin väärä säätö on toinen,
- varaston suuri lämpösähkön määrä voi olla kolmas.
- Toimiikohan lämpöpumppu ollenkaan?
Tässä olisi jonkun paikallisen RAK / LVI -alan ammattilaisen apu tarpeen.

Poissa Seppami

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • Maalämpöfoorumi
Vastukset ja Jästi on otettu pois pelistä ja lämpöä riittää hanasta ja asunnossa. Käyntiä vaan on hurjat yli 50-60% näille keleille.

Nyt on yöksikin luvattu lämmintä niin nappaan varaston kokonaan pois niin näkee sen vaikutuksen. LTO lämmitin on ollut pois jo hyvän aikaa.

Ammattilainen on jo varattu, mutta tarkka aika on auki, tuntuu olevan miehille kysyntää tähän aikaan vuodesta.
GeoPro GS 60 130m
2008 siporex 154m2 (700m3) + 20m2 ulkovarasto sähkövastuksilla

Poissa sundanic

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 221
  • Maalämpöfoorumi
190.000 kWh/ 7 vuotta = noin 27.000 kWh/vuosi, noin 2.200 / kk ja maksaa noin 290 €/ kuukausi.
Herättää kysymyksiä.
Pumppu ei ilmeisesti ole koskaan toiminut kunnolla, jos talouden lämmitysenergian tarve olisi noin 21.500 kWh/a.
27.000 kWh/a sopisi sähkölämmitystalon kulutukseksi.
Myyjä on ilmeisesti antanut väärää tietoa lämmityskuluista.
Lämpökaivokin vaikuttaa alimitoitetulta.
Kannattaisi selvittää, mitä porsaanreikiä voisi olla aiheuttamassa ylisuuren sähkön kulutuksen.
- Lämpimän käyttöveden kierto on yksi,
- ilmanvaihdon jälkilämmityksen termostaatin väärä säätö on toinen,
- varaston suuri lämpösähkön määrä voi olla kolmas.
- Toimiikohan lämpöpumppu ollenkaan?
Tässä olisi jonkun paikallisen RAK / LVI -alan ammattilaisen apu tarpeen.
Eipä tuossa ole kuin että myyjä vastuuseen vääristä tiedoista. Onhan tuo ihan järjetön kulutus tuollaiseen taloon. Omassa, 50v vanhassa 220-neliön talossa, pumpun kulutus on n 8000kWh/v ( 10v aikana). 

Kannattaa ostaa pari kolme mittaria Honkkarista ja teipata putkiin ja alkaa tiedon keruu vaikka ihan manuaalisesti jotta päästään selville pumpun toiminnasta.
IVT C7 vuodesta 2004
220m2 Rintsikka-tupa,
30m3 uima-allas.

Online
http://www.husdata.se/pop_pulse.asp?ID_User=84&DS=0&View=Pulse

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 228
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Mittari on uskoakseni alkuperäinen. Taulussa nyt aika tarkkaan 190 000. Eli rajuja lukemia joka vuosi... Sama kun suoralla sähköllä mentäisiin. Ja nyt huolestuttaa vielä enemmän jos ongelma on ollut sama alusta asti. Reikä on 130m syvä, joten tuota 166m ei ole tarjolla.

Myynti-ilmoituksessa mainittiin lämmityskuluiksi 120e/kk, mutta näillä kulutuksilla tuo on kyllä ihan jotain muuta.
Sulla on varmaan tuo myynti-ilmoitus dokumentoituna, koska sitä voidaan kaivata kun kuulostaa niin hurjilta nuo lukemat!
Sitten herää kysymys olikohan pohjalukemat 0 siinä mittarissa.
Tuo tomppelin 290€ on tullut kyllä aika kalliilla sähkön hinnalla ja on lisäksi lienee kaikki sähkö, mutta joka tapauksessa vaikka käyttää inhimillisempääkin hintaa niin tulee ~1,5x kulut lämmitykseen (180€) ilmoitettuun nähden jos lisäksi arvaa 7000kWh/a taloussähköön.

EDIT: Kysyppä elenialta samalla lainaako/vuokraako ne jotain mittaria jotta se kuluttaja vois sieltä löytyä, noilla pistorasia kwh mittareita on itse tullut viljeltyä mm ILP:iin, LTO:hon ja pari muuta on laitettavaksi sinne sun tänne jos joku kulutus pitää mitata, nyt ne on uusien sulanapitojen alkupäissä niin saa 'kunnossa' referenssiä.  8)

Poissa Seppami

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • Maalämpöfoorumi
Parhaani mukaan tässä selvitellään asiaa. Koitan töistä huomenna napata vähän mittareita (ja opetella käyttämään niitä). Toivottavasti tästä vielä jotain selviää ja homma ratkeaa, koska asian riitauttaminen on varsin surillista ja ikävää puuhaa. Toki surullista on myös se jos talo on tosiaan hakannut tuon 27 000kwh/vuosi jonkun ratkaistavissa olevan asian takia.

Entiselle omistajalle laitoin jo kyselyn mittarin alkuperäisyydestä ja pyynnön laittaa kaikkea tietoa mitä nyt tallessa on.

Nyt oltiin kotoa pois reilu vuorokausi (29 tuntia) ja tästä ajasta pumppu oli käynyt 8 tuntia (27% ajasta).Käyttövettä ei siis ole tarvinut lämmittää ollenkaan. Onko tuo lukema normaali vai selkeästi liian korkea? Kaikki tukeva sähkö on otettu pois pelistä.

Ulkovaraston lattialämmityksen nappasin pois juuri äsken kun lämpöä on ulkona reilu 8 ja yöksikin luvattu +5 (vesipiste sisällä, niin pitää olla vähän varovainen). Huomenna klo 9 jälkeen saa sitten illan/yön kulutukset.

Tuolta varasin miekkosen tutkimaan asiaa (http://greenheat.fi/huolto). Lupaukset on kovia:

Tilaa lämpöpumpullesi kokonaisvaltainen huolto, joka pitää sisällä kaikkien komponenttien toiminnan tarkastukset, säädöt, optimoinnin sekä puhdistukset. Huoltomies tekee laitteellesi huoltopöytäkirjan, josta voit itse tarkastaa osien ja komponenttien toiminnan sekä käyttötunnit. Huollon hinta 260,00€ (sis. alv 24%)

GeoPro GS 60 130m
2008 siporex 154m2 (700m3) + 20m2 ulkovarasto sähkövastuksilla

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 228
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Ulkovaraston lattialämmityksen nappasin pois juuri äsken kun lämpöä on ulkona reilu 8 ja yöksikin luvattu +5 (vesipiste sisällä, niin pitää olla vähän varovainen). Huomenna klo 9 jälkeen saa sitten illan/yön kulutukset.

Tilaa lämpöpumpullesi kokonaisvaltainen huolto, joka pitää sisällä kaikkien komponenttien toiminnan tarkastukset, säädöt, optimoinnin sekä puhdistukset. Huoltomies tekee laitteellesi huoltopöytäkirjan, josta voit itse tarkastaa osien ja komponenttien toiminnan sekä käyttötunnit. Huollon hinta 260,00€ (sis. alv 24%)
Kyllä pitää olla muutama päivä selevää pakkasta jotta joku sisällä oleva vesipiste ottaa nokkiinsa...eli ei nyt olla lähelläkään tuota rajaa ainakaan viikkoon, vai ollaanko lähellä Oulua?

Onko tuo Oilonin edustaja?
Jos ei niin voi olla aika pintapuolista ellei tuo kone ole muista syistä tuttu tuolle huoltajalle...kokemus laitteesta kuin laitteesta on aina hyödyksi vrt. jos ekaa kertaa näkee.

EDIT: okei näyttää olevan Oiloni firman listoilla joten sitten voi vaatia asiantuntemusta...ja taidetaan olla aika lailla Tampesterin nurkilla...

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 178
  • L-Ässä V-7
Vs: GeoPro GS ongelmia / Korkea sähkönkulutus ja heikko
« Vastaus #23 : 01.11.15 - klo:18:32 »
Lainaus
Nyt oltiin kotoa pois reilu vuorokausi (29 tuntia) ja tästä ajasta pumppu oli käynyt 8 tuntia (27% ajasta).
Tuo lukema on OK.

Aluksi pitää selvittää itse lämpöpumpun perustoiminta jotta nähdään onko vika itse koneessa vai säädöissä.
Sinun pitäisi mitata lämpötilat koneen tehdessä lämmitysvettä sekä käyttövettä.
-Vesi ennen ja jälkeen kompressorin
-Kaivoon menevä ja sieltä palaava keruuliuos
Nämä neljä lämpötilaa kertoo jo aika hyvin koneen kunnon.

Lämpötilan mittaaminen:
Tavallisen digitaalisen sisä/ulkolämpömittarin ulkoanturi teipataan tiukasti putken pintaan ja väliin vielä mielellään piitahnaa tai jotain muuta lämpöä hyvin johtavaa ainetta.
Lisäksi mittauskohta pitää lämpöeristää hyvin.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa Seppami

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • Maalämpöfoorumi
Yksi kierto saatu seurattua. Ei käyttöveden kulutusta.

Alkutila kun MLP käynnistyi (19:19):
L1 Menovesi: 26
Lämm. alaosa (ulkovaippa): 46
LV lämpö ylä: 46
LV lämpö ala: 45
Maaliuos (Palaavan maaliuospiirin lämpötila): 3

Lopputila (19:31), 12 minuutin sykli.
L1 Menovesi: 26
Lämm. alaosa (ulkovaippa): 52
LV lämpö ylä: 46
LV lämpö ala: 45
Maaliuos (Palaavan maaliuospiirin lämpötila): 0

Tämän jälkeen alkaa tuo Lämm. alaosa valua alemmas ja LV ylä/ala saattaa vielä pari astetta nousta, mutta ei koskaa saavuta asetettua tavoitetta 50 astetta.

Tuo palaava maaliuos on muuten ollut myös pakkasen puolella, onko tämä normaalia? Tarvii huomenna alkaa teippaushommiin.

Tätä kirjoittaessa 19:40 MLP lähti taas muuten päälle...
GeoPro GS 60 130m
2008 siporex 154m2 (700m3) + 20m2 ulkovarasto sähkövastuksilla

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 178
  • L-Ässä V-7
Vs: GeoPro GS ongelmia / Korkea sähkönkulutus ja heikko
« Vastaus #25 : 01.11.15 - klo:20:24 »
Lainaus
Tuo palaava maaliuos on muuten ollut myös pakkasen puolella, onko tämä normaalia?
"Palaava maaliuos" Onko se kaivoon menevä vai kaivosta tuleva?
Jos se on kaivoon menevä on se vähän alakanttiin mutta jos se on kaivosta tuleva on se paljon alakanttiin.
Tämä johtuu matalahkosta kaivosta.

Termi "palaava" on vähän epämääräinen. Ei tiedä tarkoittaako se kaivoon palaavaa vai lämpöpumpulle palaavaa.
Siksi kannattaa käyttää termejä "kaivoon" ja "kaivosta"

Oliko käyttöveden kierto päällä?

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa Seppami

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • Maalämpöfoorumi
"Maaliospiiriin palaavan maaliuoksen lämpötila". Suora lainaus koneen infosta. Oisko kuitenkin siis kaivoon menevä lämpötila.

Lisäys: manuaalissa taas lukee "Maaliuospiirin palaavan maaliuoksen lämpötila". Ota tästä nyt selvää.

Käyttöveden kierto on päällä.
GeoPro GS 60 130m
2008 siporex 154m2 (700m3) + 20m2 ulkovarasto sähkövastuksilla

Poissa sundanic

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 221
  • Maalämpöfoorumi
"Maaliospiiriin palaavan maaliuoksen lämpötila". Suora lainaus koneen infosta. Oisko kuitenkin siis kaivoon menevä lämpötila.

Lisäys: manuaalissa taas lukee "Maaliuospiirin palaavan maaliuoksen lämpötila". Ota tästä nyt selvää.

Käyttöveden kierto on päällä.
Tämä syö ainakin energiaa jos mikä.
IVT C7 vuodesta 2004
220m2 Rintsikka-tupa,
30m3 uima-allas.

Online
http://www.husdata.se/pop_pulse.asp?ID_User=84&DS=0&View=Pulse

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 560
  • Vanha pieru!
Se lämpötila on kaivoon menevän liuoksen lämpötila.

Nyt olis varsin hyödyllistä mitata sekä maasta tulevan, että maahan menevän liuoksen lämpötilat ja määrittää niiden erotus.
Mittaus pitäisi tehdä silloin, kun kone lämmittää lattiaa.
Jos lämpötilojen erotus on pieni, alle 2 astetta, voi se kertoa heikohkosta pumpun tehokkuudesta.
Jos ero on vain 1 aste tai sitäkin pienempi, toimii pumppu todella huonosti.

Lainaus
Nyt oltiin kotoa pois reilu vuorokausi (29 tuntia) ja tästä ajasta pumppu oli käynyt 8 tuntia (27% ajasta).
Tuo prosentti kuitenkin tuntuisi kertovan kohtuullisen hyvästä käyntiaikasuhteesta, ellei lämpö ole silloinkin tuotettu sähkövaastuksilla.
Sen poissulkemiseksi olisi hyvä mitata sekä maasta tulevan, että sinne menevän liuoksen lämpötilat.

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 333
  • Maalämpöfoorumi
Jos varaajan rakenne ja toiminta on noin niin se on melkoisen epätaloudellinen ratkaisu,siinähän joutuu pitämään varaajan ulkovaipan veden lämpötilan hyvin korkeana että käyttövesi pysyy käyttökelpoisessa lämpötilassa.

Suoraan sanottuna tuon pumpun toimintaperiaate on melkotavalla perseestä... Entäs jos tuohon kaveriksi puukottaisi ulkoisen kierukallisen varaajan niin eikös sitten pääsisi ongelmista eroon?
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 228
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Suoraan sanottuna tuon pumpun toimintaperiaate on melkotavalla perseestä... Entäs jos tuohon kaveriksi puukottaisi ulkoisen kierukallisen varaajan niin eikös sitten pääsisi ongelmista eroon?
Jep, tuommonen kanssa tuli mieleen muttei vielä viitsinyt ottaa 'pöydälle', sillä lisäpönällä sais korjattua mutta ei tuo liene nyt sinänsä syy tähän isoon kulutukseen...lähinnä tuunausta.

Aika myrkyllistä käyntiä tuo tossa aloittajan esimerkissä veti lyhyttä mutta taajaan  :( , ei hyvä, tais olla käyttövesijakso ja ulkovaippa heitti heti kuumaksi vaikka lämpö ei siirtynyt yhtään käyttöveteen...ominaista manttelille. Mahtaa olla paljon startteja takana, onko laskuria?

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 333
  • Maalämpöfoorumi
Yleensä maalämpötaloissa pyritään välttämään käyttöveden kiertoa sen suuren käyttöveden lämmönkulutuksen takia.

Jep. Ja kaikki mahdolliset putket jotka ovat tuon kierron kanssa tekemisissä kannattaa eristää.... Tein huvikseen tuollaisen taulukon.



1,5m eristämätöntä 15mm putkea vaikka käyttövesikierrossa vastaa teholtaan 40W hehkulamppua. Vuodessa 350kWh.  ::)
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 053
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Jep, tuommonen kanssa tuli mieleen muttei vielä viitsinyt ottaa 'pöydälle', sillä lisäpönällä sais korjattua mutta ei tuo liene nyt sinänsä syy tähän isoon kulutukseen...lähinnä tuunausta.

Aika myrkyllistä käyntiä tuo tossa aloittajan esimerkissä veti lyhyttä mutta taajaan  :( , ei hyvä, tais olla käyttövesijakso ja ulkovaippa heitti heti kuumaksi vaikka lämpö ei siirtynyt yhtään käyttöveteen...ominaista manttelille. Mahtaa olla paljon startteja takana, onko laskuria?

Ei se sillä 5-6kW mihinkään "heti kuumaksi" lämpene.

Kun itse räpläsin vastaavaa systeemiä vajaa 10 vuotta sitten Pirkanmaalla: GS-pumppu, lisävaraaja + KV-kierto niin siinä järjestelmässä oli ainakin kiertoveden lämmitys sillä sähkövaraajalla.

Lähtökohdathan tuossa on huonot. Alamittainen pumppu, alamittainen kaivo, siporex-höttötalo, jonka kulutus on ihan muuta kuin esitearvot antaa ymmärtää. Sitten vielä KV-kierto  :'(

Mitään konsulttiyrityksiä ei kannata kutsua vaan koska tuohon saanee OUMAN:n TREND:n niin joku vanha läppäri logittamaan pumppua. Parissa vuorokaudessa selviää login perusteella mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.

Seuraava steppi on mitata sen sähkövaraajan ja IV-koneen vrk-kulutus ulkoisella pistorasiaan kytkettävällä kulutusmittarilla.

Pienillä askelilla eteenpäin niin homma aukeaa....
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 333
  • Maalämpöfoorumi
Seuraava steppi on mitata sen sähkövaraajan ja IV-koneen vrk-kulutus ulkoisella pistorasiaan kytkettävällä kulutusmittarilla.

Sattui silmiin tälläinen. Kyllä tuosta ainakin osviittaa saa mitä tuollainen priimausvaraaja voi kuluttaa. Kasvanutta varaajahäviötä tuossa ei taida olla otettu huomioon...   
Käyttövedenkierron aiheuttama kulutus onkin sitten oma arvoituksensa.....   ::)

Lainaus käyttäjältä: opinnäytetyö
Kulutus voi poiketa paljonkin vertailtaessa pientaloja keskenään, sillä käyttöveden kulutus vaihtelee 90 - 270 l/vrk asukasta kohden. Lämpimän käyttöveden kulutus tästä on keskimäärin 40 - 50 l/vrk henkilöä kohden.
....mutta muutettiin lämpimän käyttöveden kulutukseksi 40 l/vrk henkilöä kohden.....
Näin ollen lämpimän käyttöveden kulutus on 160 l/vrk.



Loput opinnäytetyöstä voi katsella täältä:
SÄHKÖLÄMMITTEISEN LÄMMINVESIVARAAJAN VAIKUTUS E-LUKUUN LÄMPÖPUMPPULÄMMITYKSESSÄ
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Yksi kierto saatu seurattua. Ei käyttöveden kulutusta.

Alkutila kun MLP käynnistyi (19:19):
L1 Menovesi: 26
Lämm. alaosa (ulkovaippa): 46
LV lämpö ylä: 46
LV lämpö ala: 45
Maaliuos (Palaavan maaliuospiirin lämpötila): 3

Lopputila (19:31), 12 minuutin sykli.
L1 Menovesi: 26
Lämm. alaosa (ulkovaippa): 52
LV lämpö ylä: 46
LV lämpö ala: 45
Maaliuos (Palaavan maaliuospiirin lämpötila): 0

Tämän jälkeen alkaa tuo Lämm. alaosa valua alemmas ja LV ylä/ala saattaa vielä pari astetta nousta, mutta ei koskaa saavuta asetettua tavoitetta 50 astetta.

Tuo palaava maaliuos on muuten ollut myös pakkasen puolella, onko tämä normaalia? Tarvii huomenna alkaa teippaushommiin.

Tätä kirjoittaessa 19:40 MLP lähti taas muuten päälle...

Tämä käyntijakso näyttää käyttöveden lämmitykseltä koska varaajan ulkovaipan lämpö on noussut 6 astetta (46C---->52C).

Käyntijakso on alkanut klo 19.19 ja pysähtynyt klo 19.31 eli pumppu on käynyt 12min kuten Seppami on todennut.

Taukojakso on ollut 9min ja pumppu on käynnistynyt uudestaan.

Koska ko käyntijakson aikana ei ole ollut käyttöveden kulutusta niin ilmeisesti käyttöveden kierto jäähdyttää varaajaa melkoisesti jos käyntijaksot on noin tiheät ja taukojaksot lyhyet.

Mahtaisikohan Oumanista nähdä kuinka kauan pumppu on lämmittänyt käyttövettä ja kuinka kauan lattian menovettä.

Lattian menoveden lämmitysjakson aikana ei varaajan ulkovaipan lämpötila nouse laisinkaan koska vaihtoventtiili kääntää virtauksen L1 menoveden puolelle ja siellä lämpötilan pitäisi nousta jokusen asteen
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 228
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Olisko vaihtovena jumissa sinne käyttövesipuolelle?? ?
Se tyypillisin vaihtovenakoneen vika, tuo pumppuhan lämmittää silti lattioitakin jos tuo on noin jumissa, toisinpäin jumitellessa loppuis käyttövesi paitsi jos vastus auttaa... ???

Poissa Seppami

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • Maalämpöfoorumi
Otin nyt sitten aamusta käyttöveden kiertopumpun pois seinästä. Samalla selvisi miten kesällä *****tanut kiroin kuuma pyyheräkki pesutilassa saadaan viileäksi...

Myös ulkovaraston lämmitys on otettu kokonaan pois.

Eilinen kulutus:

Aika   Pätöteho
00   3,56 kWh
01   2,54 kWh
02   2,51 kWh
03   2,50 kWh
04   1,82 kWh
05   0,79 kWh
06   1,01 kWh
07   0,98 kWh
08   2,69 kWh
09   2,68 kWh
10   2,96 kWh
11   1,87 kWh
12   0,89 kWh
13   1,18 kWh
14   1,24 kWh
15   1,10 kWh
16   2,45 kWh
17   3,97 kWh
18   5,04 kWh
19   2,33 kWh
20   2,37 kWh
21   3,26 kWh
22   1,82 kWh
23   1,56 kWh

Yhteensä 53,12 kWh eli edelleen kiroin korkea. Huomenna pitäisi nähdä mitä tuo kiertopumpun pysäytys vaikutti. Ainakin aamusta nousi LV ylä lämmöt heti tasolle 49, jossa ei vielä koskaan ole olleet vaikka asetus on 50.

Käyn tänään hakemassa pari lämpömittaria, mutta en ainakaan aamusta hetki keksinyt missä pahisssa ne mitattavat putket oikein on...

GeoPro GS 60 130m
2008 siporex 154m2 (700m3) + 20m2 ulkovarasto sähkövastuksilla

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 566
Parhaiten MLP:n sähkönkulutuksen saa selville jos laittaa sille oman kwh-mittarin.
Nykyiset digitaaliset kwh-mittarit on sikäli käteviä että niistä näkee kumuloituvan sähkönkulutuksen lisäksi myös reaaliaikaisen kulutuksen (ottoteho/kw) ja on mahdollista liittää SO- liitännällä(tai pulssilaskuri ledistä) 1-wire verkkoon.
Tässä esim meidän Kamstrup 382 kwh mittareista kulutuspalkit (keltainen on vain MLP:n kulutus ja vihreä on koko huushollin kulutus)
 http://www.elisanet.fi/matsut/talo/energymon.jpg

Tuollaisen jälkimittauksen liittäminen MLP:lle on varsin simppeli homma,laitetaan MLP:n syöttökaapeli sopivasta kohtaa poikki ja kwh-mittari siihen väliin.

Esim tämän foorumin "Myydään" palstalla noita näkyy oleva tarjolla,myös monet sähköjakeluyhtiöt myy noita edullisesti

Kamstrup 382 sähkömittari S0-lähdöllä ja hetkellisen kulutuksen saa näkymään suoraan digitaali näytöllä.
Sopii erittäin hyvin vaikka lämpöpumpun kulutuksen tarkkailuun ja mahtuu pieneenkin tilaan.

hinta 40€

Tiedustelut YV:nä

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 228
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Ei se sillä 5-6kW mihinkään "heti kuumaksi" lämpene.

Kyllä se vaan noin teki  tuolla aloittajan ottamalla otoksella, pelkästään ulkovaippa pomppas ja muut arvot pysyi entisillään. Vain vaippa kuumeni 46>52 12min syklillä.

Aloittajan olis hyvä löytää putkikaavio kytkennöistä, tuskin on siis käytännössä tehdä semmonen jotta systeemi aukeis hänelle itselle ja muillekin jotta vika-arvailuilla vois olla paremmat osumis mahkut.

Poissa Seppami

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • Maalämpöfoorumi
No nyt löytyi jotain...

Eli käyttöveden kiertopumppu seinästä ja työpäivän aikana (07:56 - 17:17) oli kwh mittari hypännyt 190607 --> 190614 eli huimat 7kwh 9h21min. --> 0,76kwh/h --> 18kwh/vrk

Kulutus romahti! Jos aiemmin oltiin parhaimmillaankin tasolla 50-60kwh/vrk.

MLP oli käynyt laskurin mukaan 2h.

Näyttäisi siis siltä että tuo käyttöveden kierto on ihan murhaa tuolle pumpputyypille ja talon putkien eristyksessä on sanomista. Lisäksi heräsi epäilys että onko ulkovaraston vesipiste myös tässä samassa kierrossa ja eristetty huonosti. Pihaa on siis lämmitelty. Pitää vielä kaivaa jos jossain kuvissa on jotain osviittaa asiasta, mutta näyttäisi siltä että jos syyllinen niin vesipiste saa varastosta lähteä. Taitaa muuten olla melkoinen riski että putket on jäässä jos kierto ei toisinaan siellä jauha.

Nyt dataa on vain yhdeltä päivältä ja kaikki käyttöveden kanssa lotraaminen puuttuu, mutta ollaan ratkaisun avaimien äärellä.
GeoPro GS 60 130m
2008 siporex 154m2 (700m3) + 20m2 ulkovarasto sähkövastuksilla