Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Paluu lämpöpumpun hankintaan...  (Luettu 5613 kertaa)

Poissa Länsirannikon asukki

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 14
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Paluu lämpöpumpun hankintaan...
« : 08.01.09 - klo:22:44 »
Tätä forumia hetken seuranneena ja täältä jo hyviä vinkkejä saaneena (kiitos niistä) ajattelin palautella mietteitä laitteen harkintaan / hankintaan.

Kun meillä tehtiin päätös rakennusprojektin aloittamisesta oli alusta asti selvää että tönö lämpiää maalämmöllä ja leivinuunilla.
Tehtyäni pitkään ja hartaasti vertailuja (esitteet, netti ja myyjien korupuheet) olin vakuuttunut että Ekowell on maailman paras, kaunein, ihanin ja todennäköisesti tuoksuukin hyvälle.

Laitteesta tehtiinkin kaupat sisältäen lähes kaiken asentamisesta, kaivon poraamiseen ja putkittamiseen. Kaikki meni hienosti siihen asti kun pumpun olisi pitänyt tulla tontille. No, ei tullut kuukauden päästä eikä vielä kolmenkaan. Kuulemma tehtaalla oli tuotannollisia vaikeuksia.
Myönnän julkisesti että saatoin olla hivenen hankala asiakas viimeisen puhelinkeskustelun aikana, mutta lopputulos oli että Ekowell vaihtui Geoprohon ja sen kuukauden toimitusaika neuvoteltiin (karjuttiin naama punaisena) kolmeksi arkipäiväksi.

Geopro on nyt pyörinyt 1vuoden 2kk ja voisin pumppua suositella tutuillenikin, tosin ehkä siksi kun en muista tiedä. ;)

Pitkän alustukseni päätteeksi ajattelin kysyä arvon forumilaisilta
pumpun valintaan vaikuttaneita kriteerejä?
Käyttökokemus (esim. asteikolla 1-10)?
Saitteko sitä mitä olitte tilaamassa?

Poissa Larux

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Paluu lämpöpumpun hankintaan...
« Vastaus #1 : 09.01.09 - klo:09:52 »
Lainaus
Pitkän alustukseni päätteeksi ajattelin kysyä arvon forumilaisilta
pumpun valintaan vaikuttaneita kriteerejä?
Käyttökokemus (esim. asteikolla 1-10)?
Saitteko sitä mitä olitte tilaamassa?

Meille pumppu laitettiin n. vuosi sitten. Hankintaa edelsi perusteelinen tiedonhankinta ja selvittely. Makrotasolla valinta tehtiin pellettikattilan, vilpin ja maalämpöpumpun välillä. Pelletti hylättiin miltei välittömästi, koska emme halunneet uhrata varastoa siiloksi, eikä polttoaineen hintakaan nyt niin edullinen tuntunut olevan. Vilppivehkeistä maalämpöä vastaan kisasivat Toshiban KW-Smart, Daikin ja Sanyo Co2. Lämpöpumppufoorumilla ei vehkeistä tuolloin ollut vielä juurikaan todellisia kokemuksia. Nyt vilppien kyvystä veivata lämpöä pakkasella Oulun korkeudella alkaa olla hyvinkin ristiriitaisia kokemuksia - olen erittäin tyytyväinen ettemme päättäneet "säästää" muutamaa tonnia ja laittaneet vilppiä. Tästä ketjusta löytyy "kokemuksia" Sanyon Co2 vilpistä: http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=5292.0(onneksi päädyimme maalämpöön)

MLP vehkeissä mikrotason kamppailua käytiin vaihtoventtiilikoneiden ja tulistinvehkeiden välillä. Hintaskaala oli kauppiaiden välillä oli aikamoinen 24 000 - 12 000 eur. Koneiden ja kaivojen, mutta myös erilaisten "avaimet käteen" pakettien vertailemiseksi piti tehdä todella kovasti töitä.

Päädyimme lopulta hankkimaan kaivon ja pumpun erikseen ja vetämään liuosletkut pannuhuoneen ja kaivon välille itse (näin foorumilla suositeltiinkin). Pumpun valinnassa painoi lopulta hintaa enemmän myyjän asiantuntemus ja oletettu (subjektiivinen) rehellisyys. Nimittäin jos jonkinlaista jolppia tarjousta meillekin rustaili.

* Kaivo päädyttiin hankkimaan Länsi-Suomen porakaivolta: http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=3411.0
* Pumpuksi valittiin Geopro SH7 + 700l pyöreä varaaja. http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=3299.0

Valinnassa painoi liikkeen asiantunteva palvelu ja myyjän rehellinen erittely Niben ja Geopron välillä, he kun myivät kumpaakin konetta. He löivät vain faktat pöytään eivätkä koittaneet myydä tuotteitaan väkisin muita mollaamalla. Geopron WSA ja Shift-Matic toiminnot olivat valintaperusteina hankintatilanteessa ja ovat osoittautuneet hintansa väärtiksi. Foorumilla on paljon keskustelua eri merkkisten pumppujen ylä ja alaosien lämpötiloista ja niiden säätelystä. Geoprossa lämpö on kerrostunut mainiosti sekä kesällä että talvella ja käyttövettä on riittänyt ihan uskomattomasti. Konetta ei ole tarvinnut "räplätä".

Pieniä pettymyksiä asennusvaiheessa olivat:
* porakaivofirman väärinymmärrys: porasivat 150m kaivoa (sis. maaosuus) eikä 150m aktiivisyvyyttä. Maalious palaa kaivolle -2/-3 asteisena, eli vois olla syvempikin.
* lvi-liikkeen tekemä "väärä oikea" lv-sekoitusventtiilin kytkentä.
« Viimeksi muokattu: 01.12.12 - klo:11:09 kirjoittanut tomppeli »

Poissa eskok

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 68
Re: Paluu lämpöpumpun hankintaan...
« Vastaus #2 : 09.01.09 - klo:23:10 »
Päätös mlp:n hankinnasta tehtiin viime kesänä kun löpön hinta oli 1.02 € ja öljypoltinvehkeet olis tarvinnu uusimista, 36 v ikäinen kattila johon oli jo kerran vaihdettu kuuman käyttöveden kierukka ja nyt se oli taas finaalissa eli kuumaa vettä piti aina odotella kun kävi suihkussa, öljysäiliö samanikäinen ja piippukin olisi pitäny teräsputkittaa. Öljyn kulutus oli vuodessa 4500 - 5000 litraa. Laitoin samanlaiset tarjouspyynnöt 12: sta toimittajalle, vastauksia tuli 4 joista 3 kävi paikalla 2 olivat samanveroisia hinnaltaan ja palvelultaan (tarjouspyynnöt oli pyydetty avaimet käteen toimituksena). Näiden kahden pumput olivat samanveroisia mitä nyt itte niistä ymmärsin ja molemmat laskivat vuotuisiksi kustannuksiksi lähes saman. Hankituksi tuli Thermia optimum 12/G2 ja toistaiseksi kaikki on osoittautunut suunnitelmien ilmoitettujen arvojen mukaisiksi, ollaan tosi tyytyväisiä kuumaa vettä tulee niin että ihmetyttää eikä sähkövastuksia ole käyttänyt kuin legionellatoiminnossa. Pumppu tosin pyörinyt vasta lokakuun 08 lopusta lähtien. Niin ja kyseessä on 18 patterin 1972 rakennettu talo.
Nibe F1226-R, kaivon aktiivisyvyys 145m, 2 krs rinnetalo valmistunut 2019, kokonaisala 245 m2, kaikki lattialämmöllä, käyttöveden kierto käytössä klo 8 - 22:00.

Poissa SH7,vm2008

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 55
  • 145m2,SH7,SHB500,patterit,173m kaivo
Re: Paluu lämpöpumpun hankintaan...
« Vastaus #3 : 10.01.09 - klo:22:17 »
Moi,

Meillä Geopro pyörinyt 6.10.08 lähtien.
Ensin homma lähti liikkeelle siitä että kiinnostuin vilpeistä ja niiden vertailun voitti Sanyon CO2. Totesin kuitenkin vilpin ajan myötä liian kalliiksi ja ulkona liian äänekkääksi ratkaisuksi. Kyselin mm. ulkoyksikön huoltotarpeista ja siitä jos siihen tulee jotain vikaa niin minkä kokoisia osakokonaisuuksia siihen pääsee vaihtamaan. Ainakin kyselemästäni huollosta vastaus oli että jos jokin osa vikaantuu ulkoyksiköstä niin yleensä koko ulkoyksikkö vaihdetaan. Ja tämän ulkoyksikön hinta on 2/3 osaa koko laitteen hinnasta. >:( Eli tähän loppui osaltani minun vilppi mietteet ja suuntana oli maalämmön tutkailu. Maalämpöön tutustuin tutulta putkimieheltä saamieni esitteiden pohjalta ja tällä keskustelupalstalla olleisiin kommentteihin. Päädyin kysymään tarjoukset muistaakseni neljästä: Thermiasta, Nibestä, Lässästä ja Geoprosta kaikilta tuli paikallinen jälleenmyyjä pikavauhtia katsomaan paikan ja tekivät myös tarjouksensa pikavauhtia. Asiantuntevinta homaa katsottaessa oli Thermian esitelmöinti. Tutustuin edelleen keskusteluforrumeiden puheenaiheisiin ja päivänpolttaviin kysymyksiin ja ennenkaikkea mietin eri vaihtoehtojen soveltuvuutta vanhaan patterilämmitystaloon. Päädyin loppumetreille LÄssän ja Geopron kanssa. Geopron hyväksi homma kääntyi sen vuoksi että siinä on tulistuksen lisäksi mahdollisuus ohjata tätä tulistettua lämpöä suoraan patteriverkkoon. Lisäksi yksi tutun tuttu oli käynyt geopron tehtaalla nuuskimassa komponenttien laatua ja alan miehenä kehui komponentti valinnat maasta taivaaseen, tämä käänsi lopullisesti valinnan Geopron puoleen. Seuraavaksi harkintaan tuli millainen pumppu ja millainen varaaja. SH malli oli helppo valinta koska tarvitsen suht korkeita lämpötiloja pattereitani varten. Sh:n koko tuli helposti mitoituslaskelmasta sen perusteella miten paljon aiemmin öljyä kului. Kaivon pyysin poraamaan niin että mitoituslaskelmassa haluttu 150 m toeutuu kalliometreinä, minulla kun oli "pintamaana" 22,5 m savea (tarkistutin tämän ennen porauksen aloittamista ettei savea vaan ole 50 m:ä). Ja kyllä minusta kaivon syvyydessä ei kannata säästellä mielummin pikkasen mitotuslaskelmaa isompi niin ei tarvitse ihmetellä kaivon jäätymistä keväällä. ;)

No, Geopro oli päätetty ottaa ja paikalliselta toimittajalta kyselin tarjouksen perään neljä kertaa muttei siitä mitään tullut, tarjousta ei koskaan saapunut :'(.

Ei auttanut muu kun tilata laitteet erikseen helsingin suunnalta, putkimies erikseen ja kaivon porari erikseen. Kiperimmät hetket oli kuka laittaa nelitieventtilin ohjainyksikön paikalleen ja miten ihmeessä putkitukset saadaan talon ulkopuolelta sokkelin läpi keskellä taloa olevan pannuhuneeseen lattian läpi. No ohjainyksikön, belimo asensin itse kantapään kautta oppien ja maanrakennusfirma kävi laittamassa runkoputket talon ali (runkoputket työnnettiin betonin alla olevaan hiekkaan) ja enne tätä timanttioralla tehtiin reilut reijät sokkeliin ja pannuhuoneen lattiaan. ;D
« Viimeksi muokattu: 10.01.09 - klo:22:30 kirjoittanut joukose »
JSS

Poissa SH7,vm2008

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 55
  • 145m2,SH7,SHB500,patterit,173m kaivo
Re: Paluu lämpöpumpun hankintaan...
« Vastaus #4 : 10.01.09 - klo:22:22 »
Niin, ja täytyy vielä lisätä että kaikki on tominut niinkuin on luvattu ja tehtaalta on saanut pikavauhtia vastauksia puhelintiedusteluihin. Eli kympin antasin.

Piti vielä tohon remonttivaiheeseen lisätä että on tärkeää eristää hyvin sokkelin läpiviennin kohdalla maapiirin putket. Jos nimittäin maapiirin nesteet menee pakkasen puolelle vetää ne eristämättöminä lämpöä sokkelista ja tästä rasituksesta sokkelisi alkaa murenemaan. :'(
« Viimeksi muokattu: 10.01.09 - klo:22:23 kirjoittanut joukose »
JSS

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Re: Paluu lämpöpumpun hankintaan...
« Vastaus #5 : 11.01.09 - klo:00:24 »
Meillä oli alkujaan varaava yösähkölämmitys ja siinä varalla Jämän yläpalo puukattila.Tuossa -95 aikoihin lisääntyi lämmöntarve laajennuksen takia ja parisen vuotta lämmitin puilla varaajaa.Ihan jees hommaa se varsinainen lämmitys mutta jokaviikonlopun kattila putsaus alkoi kypsyttää.Oli vielä sikäli ärsyttävä tilanne että puhtaalla kattilalla piisasi pari pesällistä vuorokaudeksi mutta jos ei viikonloppuna putsannut kattilaa niin alkoi mennä enempi puuta,ensin 3 pesällistä ja sitten 4 jne.
Suivaannuin tuohon karstan piikkaamiseen ihan totaalisesti ja seuralin lämpöpumppu markkinoita ja kyseliin tuttavapiiristä kenellä sellainen jo oli toiminnassa.Oli yksi LämpöÄssä ja toinen oli Ekowell .Kävin kumpaakin katselemassa ja jututtamassa omistajaa.Molemmat toimi ihan luonnikkaasti ja omistajat oli tyytyväisiä koneisiinsa.Valinta oli kyllä helppo kun LämpöÄssän käyntiääni oli ihan järkyttävän kova verrattuna Ekowelliin,siitä kuului vain vaimea surina koneen käydessä.Pyysin sitten Ekowellin tehtaalta tarjousta ja lupasivat toimittaa,ei ole vaan tähän päivään vielä tullut.Sain monien vaiheiden kautta jonkun myyntiedustajan joka kyseli tietoja talosta ja tontista ja sanoi sitten sopivan pumpputyypin ja oli vielä sattumalta yksi kappale varastossakin.Luotin tuohon kaveriin ja kaupat tehtiin saman tien.Pumppu ilmestyi meille vajaassa viikossa.Siinä oli jonkinlainen ohjekirja mukana ja sen mukaan aloin pumppua itse asennella,aika monesti tarvi soitella tuolle edustajalle joka ihme kyllä auliisti ja asiantuntevasti opasti.Sain maaputket tontille ja vesiputket vanhaan varaajaan ja yhdsitelin pumpun noihin,onneksi on puserrusliittimet keksitty niin maallikoltakin käy putkityöt.Ensimmäisellä käynnistyksellä pummpu kävi muutaman sekunnin ja sammui.Kun takuu oli voimassa niin soitin taas tuolle luottoedustajalle joka lähetti huoltomiehen tutkimaan tilannetta.Oli tehtaalla jäänyt kompressorille menevän putken liitos jotenkin löysälle ja oli kylmäainevajausta.Sen jälkeen pumppu lähti käyntiin ja käyntiääni oli todella mukavan hiljainen.Huoltomies selitti perusjutut pumpun käytöstä,oli myös todella osaavan tuntuinen kaveri.
Pelkkä pumppuyksikkö ilman varaajaa maksoi tuolloin -98 tasan 50000 markkaa mikä nykyeuroissa olisi n 8500e,aika suolainen hinta sanoisin.Olin melkoisen epäluuloinen yleensäkin maalämmön toimivaisuuteen ja hulppean tuntuisiin hyötysuhteisiin.Pumpulle laitoin oman kwh mittarin ja talon kwh mittarista aloin joka aamu ottaa lukemat vihkoon,tämä jäi tavaksi ja otan edelleen joka aamu lukemat ylös.Ekan vuoden jälkeen tuntui uskomattomalta kun aiempi 22000-25000kwh:n vuosikulutus tipahti kokotalon osalta puoleen,n 12000kwh josta pumppu vie reilun 5000kwh.
Siellä on sitten hyrrännyt häiriöittä yli 10 vuotta.
Sattumalta joskus törmäsin tähän foorumiin ja pikkuhiljaa alkaa pumpun toiminta hahmottua.
On kai ollut melkoisesti onnea ja/tai Ekowell on tosiaan hyvälaatuinen pumppu,,sen hankkiminen tosin ei näytä nykyäänkään sujuvan kovin helposti :
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m