Pääkytkin ennen mittaria, mittarin jälkeen 3 + 3 + 1 johdonsuojat?
Juurikin näin on oma pumppu kytketty. Silloin tulee kaikki sen kuluttama sähkö ylös.
.........
Viessmanissa tämä onnistuu kun laitteessa on valmiina liittimet syöttökentässä kolmelle jännitesyötölle ja sisäinen päävirtajohdotus sopii useammalle syötölle.
Toki Viessmanin voi kytkeä myös yhdellä syöttökaapelilla kun ketjuttaa syöttöliittimet.
Kuva ja (oudot)tekstit Viessmanin manuaalista.
Viessman syöttöliittimetNormaalisti lämpöpumpuissa on liitäntä yhdelle syöttökaapelille josta on sisäinen johdotus laitteen pääkytkimelle ja pääkytkimen jälkeen päävirta on ketjutettu 3-vaiheisesti moottorinsuojakytkimelle,vastuksien ja ohjauksen sulakeautomaateille.
Sellaista on aika työlästä muuttaa kolmelle erilliselle syöttökaapelille,joutuu ensin purkamaan alkuperäisjohdotusta ja lisäämään syöttöliittimiä.
Yleensä lämpöpumpussa on kompressorin moottorille moottorisuojakytkin jossa termisen ja magneettisen laukaisun lisäksi on aseteltava laukaisuvirta jatkuvalle virralle.
Käytännössä moottorisuojakytkin vastaa likimain D-käyrän automattisulaketta
Automaattisulakkeissa on ainoastaan terminen ja magneettinen laukaisu ilman säädettävää laukaisuarvoa,laukaisuvirta siis leimattu sulakkeeseen esim D10 tai C16
Pelkkä sulakeautomaatti ei kovin hyvin suojaa kompressoria kun siinä on oikosulkumoottori jolle on ominaista suuri käynnistysvirta,esim jos kompressorin virta on 6A niin sulake pitää D-käyrällä olla 3X10A ja C-käyrällä 3X16A että pysyy käynnistyksen ajan päällä.
Moottorisuojakytkimessä on tätä varten säädettävä laukaisuvirta ,eli jos virta on 6A niin laukaisuasetus säädetään myös 6A.
Alle 10A:n mottorisuojakytkin ei tarvitse etusulaketta koska niissä oikosulkuvirran kestoisuus on ääretön.
Tuosta tulikin mieleen että tarvisiko kompressorin johdonsuoja olla sellainen malli missä kaikki kolme on toisiinsa yhteydessä? Eli jo yks napsahtaa niin kompura ei yritä nilkuttaa kahdella vaiheella. Tosin sillon taitaa olla jo myöhästä jos joku noista napsahtaa....
,
Jos systeemissä on moottorisuojakytkin ennen kompressoria niin se laukaisee 2 minuutin kuluessa kahdella vaiheella pyörivän moottorin päävirran kaikkinapaisesti pois.
Jos moottorisuojakytkintä ei ole ja moottorisuojaus on sulakkeiden varassa niin sitten yhden vaiheen puuttuminen voi tehdä kompressorille korjaamatonta vahinkoa.
Esim jos moottorin virta on normaalikäynnissä 6A ja jos käynnin aikana yhden vaiheen automaattisulake laukaisee mutta kaksi muuta jää päälle niin kompressori saattaa jäädä pyörimään mutta hitaammin jolloin jättämä suurenee ja virta kasvaa.
Jos sulakkeina on C16 automaatit niin kompressorin kahden vaiheen virta voi nousta johonkin 14A:n tienoille ja se ei riitä laukaisemaan 16A:n sulakkeita mutta kompressorin moottorissa käämit alkaa kuumentua nopeasti ja ehkä 30min-1h päälläolon jälkeen joko kompressorin sisäinen lämpösuoja toimii tai sitten käämilakka sulaa ja silloin kompressori on entinen.
Kolmivaihe sulakeautomaatti olisi sikäli parempi että siinä katkeaa kaikki vaiheet yhtäaikaa vaikka vain yksi vaihe sulakeautomaatissa laukaisee.
Mielestäni maalämpöpumppu on senverran monipuolinen laitteisto että sille olisi hyvä olla oma pää(turva)kytkin koneikossa tai välittömässä läheisyydessä ja tuolla kytkimella pitäisi päävirta katketa kaikkialta lämpöpumpusta.
Jos sähkösyöttö tulee talon keskukselta useammalta eri sulakeryhmältä eikä lämpöpumpulla ole päävirtakytkintä jolla kaikki sähköt saa katkaistua yhdella kytkimellä niin tämä pitäisi kyllä merkitä selkeästi lämpöpumppuun sekä sähkökaappiin ettei tule vahinkoja.