Huom. Lämpimän veden tarve ei ole meillä suuri ( 2 hlö)
Kahden ihmisen huushollissa lämpimään käyttöveteen menee suunnilleen 10kwh/vrk ja jos tuon 10kwh tuotetaan lämpöpumpulla niin varsinainen sähkönkulutus on 3-4kwh/vrk.Arvio ei koske siivouspäiviä.

Lämmintä käyttövettä kannattaa jonkinverran varastoida sopivaan varaajaan,yleensä lämpöpumpuissa käyttövesivaraajat on n 160-300l.
Lämpimällä käyttövedellä tarkoitetaan ainakin tällä foorumilla sitä puhdasta kuumaa vettä jota esim lasketaan kuumavesihanasta tai suihkusta.
Lämmitysverkon vesi on vähän eri asia,sillä tarkoitetaan sitä vettä mikä kiertää patteri- tai lattialämmitysverkossa ja sitä ei siis turhaan vaihdeta.
Tuo lämmitysverkon veden varastoiminen ei oikeastaan hyödytä vaan kaikkein taloudellisinta olisi jos lämpöpumppu lämmittäisi ainoastaan suoraan kulutukseen menevän lämmitysverkon veden.
Kuitenkin lämpöpumpun käynti- ja taukojaksojen kohtuullisen pituuden (ajallisesti) aikaansaamiseksi varsinkin patteritaloissa käytetään varaajaa myös lämmitysverkon vedelle ja käytännössä toiminta on suunnilleen niin että lämpöpumpun käyntijakson aikana lämmitetään sekä varaajan vesi että patteriverkon vesi muutaman asteen kuumemmaksi kuin lämmitystarve olisi ja kun lämpöpumppu pysähtyy niin taukojakson aikana lämmitykseen käytetään varaajaan ladattua hiukan kuumempaa vettä ja sillä pidetään patteriverkossa suht tasainen lämpö myös kompressorin taukojakson aikana.
Joissakin varaajissa on shuntti joka säätää patterien menoveden lämpötilan hyvinkin tarkasti.
Paljonkäytetty menetelmä on myös ns puskurivaraaja lämpöpumpun ja patteriverkon välissä ilman mitään säätöjä.
Lämpöpumput kun tuottaa käydessään maksimitehon ja seisoessaan ei lämpötehoa tule niin ilman varaajaa patteritaloissa joutuisi joko pitämään hyvin lyhyitä käynti- ja taukojaksoja ettei pattereissa lämpötila vaihtele liikaa.
Yleensä kompressorin kohtuullinen käyntisykli saisi olla enintään kerran tunnissa,liian lyhyet käynti-ja taukojaksot kuluttaa kompressorin ennenaikaisesti loppuun.
Toinen hyvä peruste käyttää lämmitysverkon vedelle varaajaa olisi jos siinä saisi kierukalla tms esilämmitettyä lämpimän käyttöveden
Vanha kansakoulu. 54 patteria,1,2ja 3 laippasia.
Tuo mitä edellä kirjoittelin varaajan tarpeellisuudesta ja perusteluista sopii oikeastaan normaaliseen ok-taloon ,tuollainen kansakoulu jossa on noin paljon pattereita saattaa optimaalisen toiminnan kannalta poiketa näistä vakiotaloista niin se tarttee huomioida.
Tuosta IVT:n ja ECODriven toiminnasta niin lämmittääkö ne molemmat pelkästään lämmitysverkon (patterien) kiertovettä?
Tai lämmittääkö IVT ja ECODrive yhdessä lämmitysverkon (patterien) kiertovettä ja lisäksi ECODrive lämmittää myös lämpimän käyttöveden?
Vai onko kokonpano sellainen että IVT lämmittää vain lämmitysverkon (patterien) kiertoveden ja ECODrive pelkästään kuuman käyttöveden?
Tai jokin muu variaatio?
Jos IVT:n lämmitysteho on 17kw niin kuinkapaljon ECO Driven lämmitysteho on ?