Minulla on ollut Nibe F 1245 käytössä syyskuusta 2013. Varaajaa ei ole. Talo 150 m2 yhdessä kerroksessa, rv 2009. Lämmitysputket laatassa. Maapiiri 475 m.
Nyt nollakeleillä kone toimii noin 1/3 ajasta. Pakkasilla - alle -15 C - toimi miltei jatkuvasti.
Tämä on vielä kokeilua toimivalla koneella ja elävällä aineistolla.
Lämmitin aikaisemmin ilmalämpöpumpulla mutta se laite lähesty jo käyttöiän turvallista rajaa, - ihmeekseni koko talon sähkön kulutus nyt vastaa suunnilleen samaa kuukausikulutuksien tasoja kuin ilmalämpöpumpulla lämmitettäessä. Vertailuun tarvitan tosin muutama käyttövuosi.
MLP sinänsä toimii hyvin. Muutamia kysymyksiä:
- Koska lämpövarasto on joka tapauksessa maaperässä, miksi varaajaa tarvitaan?
- Palstalla annetaan ymmärtää, että lämmitysjaksojen pituus on yksi tavoitteista. Tavoitellaanko tähän vain asteminuuteilla? Nyt asteminuutit -100.
- Mistään en ole löytänyt "asteminuutille" määritelmää?
- Miten lämmönkeruupiirin pumpun kierrosnopeus vaikuttaa maapiirin jäätymiseen? Nyt asetus on 60% ja tuloliuos + 0,8 - +1,0 C, meno -3,8 C - -4,0 C. Näin oli myös pakkaskaudella.
- Miten lämmitysveden pumpun kierrosnopeus vaikuttaa pumpun tehokkuuteen? Nyt kierrosnopeus on 50%, (pyyntö 19C, sisälämpö 20,7C), menon lämpötila 36 C ja tulo 27 C. Keskilämpö asetettu 31C.
Lisäksi kysyisin invertteripumpusta, kun poika aloittaa talon rakentamisen Tampereen seudulle, talo 180 m2, yksi kerros, mlp, tulee lämpökaivo:
- on/off vai invertteripumppu?
- riittääkö 8 kw?
- tarvitaanko puskurivaraaja ja miksi, kun varaaja on maaperässä?