Tuttu juttu aiemmista viestiketjusta, mutta kysynpä minäkin kommentteja maalämpöasioihin liittyen.
Talo on 1952 rakennettu 1 1/2 kerrosta + kellari -tyyppinen rintamamiestalo Turussa. Pinta-alaa on 170 neliötä, joista parikymmentä menee autotalliin ja 20–30 kellariin, jossa kodinhoitohuone, suihku, sauna jne. Talon ulkomitat ovat jotakuinkin 8 x 8,5 m ja huonekorkeus on asuinkerroksissa 2,5 m ja kellarissa 2,2 m.
Asuinkerrokset on lämmitetty keskikerroksessa +21, yläkerrassa +19–20, kellarissa noin +15 ja autotallissa +4–10 (mittauskohdasta riippuen, vesipumpun luona matalin). Lämmitysjärjestelmänä on patteriverkosto, ja patterit on uusittu kaksilehtisiin ehkä kymmenen vuotta sitten. Menoveden lämpötila on -15 asteen kelillä noin 50 astetta, nollakelillä muistaakseni hieman alle 40.
Lisäeristystä ei ole, seinien välissä on purueriste. Suunnitelmissa on hankkia lisäeristykset seiniin parin kolmen vuoden sisällä ulkoverhoilun uusimisen yhteydessä. Keskikerroksessa ikkunoissa on kolminkertaiset ja ylhäällä kaksinkertaiset lasit.
Käytössä on tällä hetkellä öljylämmitys, tulisijat on poistettu aikoja sitten. Öljypolttimella on ikää reilut kymmenen vuotta. Olemme vasta muuttaneet taloon, ja ilmoitettu öljynkulutus on 3400 litraa vuodessa. Aikaisemmin sisälämpötila on ollut ilmeisesti jotakuinkin samaa luokkaa, mutta autotallin pattereissa (2 kpl) on kai pidetty syksyllä/talvella lämmöt maksimissa ja alakerrassakin lämpö on ollut parinkympin tietämillä. Meillä (2+2 asujaa) öljyä on kulunut tammikuussa 16 vuorokauden aikana noin 250 litraa, mikäli mittariin on uskominen. Siitä puolet on mennyt viimeisen kuuden päivän aikana, jolloin pakkasta on ollut tasaisesti 10–19 välillä, sitä ennen plussaa 0–5.
Muutamia tarjouksia olemme jo saaneet. Kokonaistoimitusten hinnat ovat olleet 17 ja 19 tonnin välissä.
- IVT Greenline HE C9 (8,8 kW), puskurivaraaja 100 l, lämpökaivon kokonaissyvyys 190 m
- Stiebel Eltron WPC 7 (7,5 kW), puskurivaraaja 200 l, lämpökaivon syvyys 155 m
- Thermia Diplomat 8 kW, puskurivaraaja 100 l, lämpökaivon kokonaissyvyys 160 m
- Vaillant VWS 82/2 (8 kW), ei puskurivaraajaa, lämpökaivon kokonaissyvyys 180 m
- Viessmann Vitocall 222-G (10 kW), puskurivaraajasta ei mainintaa (tarjouksessa muutenkin hyvin niukat speksit), lämpökaivon syvyys 200 m
Yhdestä paikasta tarjottiin myös ilma-vesilämpöpumppua öljylämmityksen rinnalle, mutta se ei taida oikein toimia patteriverkostossa.
Miltä pumppujen tehot ja kaivojen metrimäärät vaikuttavat teidän mielestänne? Puskurivaraaja lienee patteriverkostossa välttämätön, vaikka pari myyjää selitti ettei sille ole heidän kokemuksensa mukaan välttämättä tarvetta (putkistossa niin suuri vesitilavuus, ettei tarvetta)? Entä pitäisikö pumpun valinnassa huomioida jollain tavalla tulistus- ja vaihtoventtiilitekniikan erot?
[ylläpito on poistanut liitteen]