Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Pörssisähkö vai ei - miten paljon kulutukseen voi vaikuttaa?  (Luettu 29828 kertaa)

Poissa ReinoEino

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Huomenta arvon kokeneemmat foorumilaiset!

Ostimme talon, jossa on maalämpö ja varaava takka, sen tarkemmin neliöihin, kuutioihin ym menemättä.

Sähkösopimusta tehdessäni aloin vertailla eri sopimustyyppien hintoja. (Energiamarkkinaviraston kilpailutussivun kautta.) Pörssisähköön sidotut sopimukset näyttävät olleen keskimäärin edullisempia kuin kiinteähintaiset.

Koska maalämmön kautta olen kuitenkin sähkölämmittäjä, pörssisähkössä olisi riskipuolena lähinnä se, että entä jos sähkön hinta onkin korkeimmillaan marras-maaliskuissa. Tällä hetkellähän se on hyvin alhaalla, mutta muutama vuosi sitten parina talvena hyvin korkealla. Tämähän ei haittaisi mitään, jos kylmät sääjaksot ja korkea sähkön pörssihinta olisivat toisistaan riippumattomia suureita. Tällöin pitkällä aikavälillä kylmillä jaksoilla olisi yhtä paljon halpoja ja kalliita aikoja, vaihtelut tasaantuisivat ja keskimäärin halvemmalla pörssisähköllä säästäisi. Lisäksi polttamalla enemmän puita korkeamman hinnan aikaan säästäisi vielä enemmän.

No, maalaisjärjellä olen pohtinut, että valitettavasti varmaan pitkät pakkasjaksot täällä Suomessa aiheuttavat tai ainakin positiivisesti korreloivat korkeaan sähkön pörssihintaan. Nyt kun on tosi lauhaa ollut pitkään, niin on myös Norjassa ja vesivoimaa lienee saatavilla paljon. Lisäksi lämmityskulutus on pienempää -> hinta alas. Muutama talvi sitten kun Siperian korkeapaine parkkeerasi Karjalaan ja pakkasta oli kolme kuukautta putkeen, ei satanut varmaan Norjassakaan ja kulutus oli suurta -> hinnat ylös juuri, kun tarve suurin.

Sitten aloin miettiä, että entäpä jos polttaisin puuta ihan pahissti kalliin sähkön aikaan (ja toki myös kylmällä muuten). "Puut kannattaa myydä maalämmössä" -argumenttihan ei enää välttämättä päde pörssihintojen huipuissa, varsinkaan jos ne osuvat niin kylmään aikaan, että vastusta käytettäisiin, eikä välttämättä kompressoriakaan käyttäessä. Pystyisinkö taittamaan esim. tammikuun kulutusta kuinka paljon?

Mitattuja kwh-määriä on nähty monessa ketjussa. Monessa talossa näyttää menevän tyyliin (kaikki sähkö) kesäkuu 500 kWh, lokakuu 1000 kWh, tammikuu 1500 kWh, paljon säästä riippuen.

Mutta kiinnostaisi: Onko kukaan kokeillut, kuinka alas kylmimpien kuukausien kulutuksen voi takan avulla saada? Tottakai jokainen talo on eri asia, mutta voiko esim. tammikuun kulutuksen säännöllisesti saada lokakuun tasolle tarpeeksi polttamalla? Onko kenelläkään tämän suuntaisia tilastoja?

Kiittäen maalämmittäjä Pirkanmaalta.

Poissa Seagear

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 885
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Pörssisähköstä löytyy enemmän keskustelua naapurifoorumilla:

http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=17709.0

Itsekin hetken mietin asiaa, mutta totesin että koska sähkönkulutus on kokonaisuudessaankin maalämmittäjällä melko pientä (tai ainakin meidän tapauksessamme, n. 900 €/a eikä isoa varaajaa ole/mahdu laittamaan) niin mennään näillä kiinteähintaisilla määräaikaisilla sopimuksilla. Helenin 2v määräaikaistarjous oli 5,63 c/kWh joten päädyin siihen.

Tällaisen vastauksen sain omiin pohdintoihini tuolla naapurifoorumilla:
"Pörssisähkön käyttö oikeastaan edellyttää (tai siis antaa mahdollisuuden) keskittää kulutusta halvemman sähköhinnan tunneille ja välttää kalleimpia. Eli keskitalvea lukuunottamatta MLP pitäisi sammuttaa kalliiden tuntien ajaksi (puskurisäiliöt auttavat, jos niitä on), pyykin pesu ja kuivaus sekä koneastianpesu kannattaisi keskittää yöaikaan. Mahdollisen sähkökiukaankin olisi parempi olla "heti-valmis"-tyyppinen, jolloin lämpöä voi varastoida vaikkapa edellisenä yönä ennen saunapäivää.

Jos ei halua ollenkaan miettiä, milloin sähköä käyttää, niin eiköhän jokin tasahintavaihtoehto tule helpommaksi käyttää, sillä tuntihintaa ei yleensä pysty ennustamaan sen paremmin kuin, että aamuyö on tyypillisesti selvästi halvempaa kuin muut ajankohdat ja viikonloppuisin on halvempaa kuin arkisin ja kalleinta on tyypillisesti arkiaamupäivisin ja arki-iltoina (kesällä voi olla poikkeuksia)."


Meillä on kahden maalämpövuoden aikana kulutus vaihdellut seuraavasti:
- Pienin kulutus kesäkuu 2013 408 kWh (maalämmön osuus 78 kWh)
- Suurin kulutus joulukuu 2012 1735 kWh (maalämmön osuus 1157 kWh)
Kuluvan vuoden kulutus asettunee johonkin 12000 kWh tasolle, josta maalämmön osuus 7300 kWh eli n. 875 €
Kalastusharrastukseen menee kyllä paljon enemmän rahaa  ;)

Danfoss DHP-H8+UKV100,
porakaivo 175m, patterilämmitys, 1. kerroksinen 146 + 70m2 puolilämmin, rv. -73

Poissa ReinoEino

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
No tuo on totta kyllä lämmityhinnan osalta.

Tuntiveloitukseen en olisi ollutkaan menossa, kuukausiveloituksen kanssa pystyy pelaamaan ilman jotain reaaliaikaista säätöjärjestelmää.

Niillä täytyy mennä joita on, mutta kun puuta olisi puoli-ilmaiseksi saatavilla, puukattila ja varaaja maalämmön rinnalle olisi voinut olla ihan mielenkiintoinen ajatus, jos olisi rakentanut. Sitten jos saisi esim. viikkohinnan mukaisen sopimuksen, voisi pelailla jonkin verran.

Mutta tarkemmin ajatellen aika vaikeaa tai ehkä mahdotonta saattaisi olla säästää edes 20 % sähkölaskustaan.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Lainaus
Niillä täytyy mennä joita on, mutta kun puuta olisi puoli-ilmaiseksi saatavilla, puukattila ja varaaja maalämmön rinnalle olisi voinut olla ihan mielenkiintoinen ajatus, jos olisi rakentanut.

Meillä on puukattila ja 1250l:n varaaja.
Lämmitettiin 1996-1998 vuosina pelkästään puilla.
Ei se varsinainen puilla lämmitys oikeastaan mitenkään hankalaa,päinvastoin jopa ihan mielekästä puuhaa,kerran vrk:ssa varaajan lämpö 100-110 asteeseen niin sillä pärjäsi hyvin seuraavan vuorokauden.
Kuitenkin meillä puulämmityksen aikana kattila oli putsattava kerran viikossa ja se homma kypsytti parissa vuodessa.
Kattilan putsaamisen tarve tuli siten esille että yhden viikon ajan lämmitykseen riitti 2-3 pesällistä mutta jos putsaamista lykkäsi niin seuraavalla viikolla alkoi mennä 3-4 pesällistä ja seuraavilla viikoilla sitäkin  enemmän vuorokauden lämmöntarpeen saamiseksi varaajaan.
Kattilaa(Jämä YP 40kw) poltettiin isolla teholla ,käytännössä täysillä kun oli iso varaaja.

Eli teräslevykattilassa on tuollaisia ominaisuuksia,jos tulipinnat ja savukanavat olis jotain keraamista kuten muuratuissa tulisijoissa niin sitten ei tuollaista haittaa pitäisi olla.

Vaihdettiin sitten -98 maalämpö ja se oli onnistunut ratkaisu..ja on edelleen :)

Lainaus
"Pörssisähkön käyttö oikeastaan edellyttää (tai siis antaa mahdollisuuden) keskittää kulutusta halvemman sähköhinnan tunneille ja välttää kalleimpia. Eli keskitalvea lukuunottamatta MLP pitäisi sammuttaa kalliiden tuntien ajaksi (puskurisäiliöt auttavat, jos niitä on)

Kokeiltiin tuontapaista varaamalla maalämpöpumpulla "halvan" yösähkön aikaan varaajaa niin kuumaksi kuin pumpusta tehoa lähti.
Käytännössä lämpöpumppu kävi talvella jatkuvasti koko yösähkötariffin ajan.
Rahallista säästöä ei tuosta kuitenkaan saatu koska ylipitkillä käyntijaksoilla lämpöpumpun hyötysuhde aleni keuupiirin jäähtymisen ja lauhtumispaineen(liian korkea lämpötila) seurauksena vähintään senverran mitä tästä yötariffisäästöstä hyödyttiin.
Lisäksi tuollaisilla jatkuvilla kokoyön käyntijaksoilla saatiin tontti keruuputkien kohdilta keväisin routimaan kun keruupiiriä ei ollut mitoitettu tuollaiselle käytölle
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa JJ72

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 519
Mikäs olikaan matiaksen pumpun koko ja keruupiirin pituus? Vai oliko sulla kaivo?

Mulla ei oo kertaakaan tullu vielä pakkasella olevaa nestettä pellosta, sinne menee tälläsillä muutaman asteen lämpötiloilla pikkasen pakkasen puolella olevaa nestettä, kun on pitkään pumppu käynyt, ja silti sieltä tulee muutaman asteen plussan puolella olevaa... Olen sen siirtopumpun nopeuden koittanut passata 3°Δt:lle...
-58 rintsikka, 220m2 & 500m3. Maalämpöä jo 27.9.2013 lähtien :D

Oilon SH9 + 2x300m (aktiivista vaakakeruuta savimaassa 572m) + Akva Geo 1000l + Loval CU 3 K15 + 2x Loval R2 UKT323 4.5kW

Poissa KimmoK

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 976
  • Hartiapankista pesee ja linkoaa.
Itselläkin tulevat sähkösopparit mietinnässä.

Pörssisähkö ehkä.

Ainakin lämpöässässä on helppoa säätää ajastetusti kuinka kuumaa vettä menee lattiaan. Eli kalleimpaan aikaan voi ottaa hieman enemmän esim. yösähköä. Ja jos lattian viileys ei haittaa niin tulisjojen käytöllä ja tällöin menoveden viilentämisellä saisi niin ikään säästöä.

Nykyisin kun sähkönkulutuksen mittaaminen alkaa olla reaaliaikaista, ei pörssisähkö aihauta kamalia pelkoja.
- KimmoK --Hartiapankkiraksaaja pohjolasta.
Ylikiiminki: 700m3 & 230m2 & LÄ T8 & 11-14Mwh/vuosi
2013 lähtien + 30m2 puolilämmintä varastotilaa suorasähköl

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Lainaus
Mikäs olikaan matiaksen pumpun koko ja keruupiirin pituus? Vai oliko sulla kaivo?

9kw ja 2x200m maaputkisto
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa JJ72

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 519

Ok, mulla on n. 30% pidempi ja se on märässä savessa, olis mielenkiintosta tehdä joskus vertailua, että mikä on ton merkitys...


-58 rintsikka, 220m2 & 500m3. Maalämpöä jo 27.9.2013 lähtien :D

Oilon SH9 + 2x300m (aktiivista vaakakeruuta savimaassa 572m) + Akva Geo 1000l + Loval CU 3 K15 + 2x Loval R2 UKT323 4.5kW

Poissa Naturaali

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 17
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Kyseltiin että kannattaako puiden poltto lämmitysmielessä kun on maalämpö.Jos on täysitehoinen ja toimiva järjestelmä niin ei se kovin hyvin kannata jos ollenkaan.
Meillä otettiin v.1980 maalämpö käyttöön uuteen rakennukseen.Kun oli ajankohtainen sähköliittymän tariffi niin tarjottiin kaksiasentomittaria,talvipäivä ja muu aika.Peruste oli että kun on nyt tehty tämmöinen hölmöys että on otettu maalämpö,kun se vie enemmän sähköä kuin suora sähkölämmitys oli kuulema niin paljon kitkaa pumppujen laakereissa.
Silloin ei sähkö maksanut mitään ja öljy ei sitäkään puhumattakaan polttopuista.

Nyt on jo toinen pumppu menossa ja tuli 5v täyteen.
Kulutus ka 5v ajalta:kaikki sähkö 7900 Kwh
                              maalämpö    2450 Kwh(koneessa tehoon ja aikaan perustuva laskuri,ei siis mitattu)
                       ilmankiertokoje    2200 Kwh(mitattu.josta ilmanvaihto 800 Kwh ja lämmityskierto lämmityskaudella 1400 Kwh)
                                    talous     3250 Kwh
Kun on pitkään kovia pakkasia niin uunilämmitys vaikuttaa.lämmitys joka toinen päivä.Lämmityksen pyyntö saattaa olla muutoin 38-40 niin se laskee alle 30.Pumpun kayntikerrat puolittuu 8-9 muutoin ne on noi 15-20/vrk.Pikku pakkasilla pyyntö laskee 16-17 mutta mutta käytännössä menovesi on 23-24 asteista.Käyntikertoja voi olla 1-3/vrk.
Jos haluaa pakkasilla mukavuuslämpöä niin siinä samalla sähkönkulutus vähenee ja lasku ohenee.
Meillä on 125 m2 ja eristeetkin on ja ikkunat on 3x vanhan malliset.
Niin kyllä sitä sähköä menee joulukuu kohta valmis ja mennyt jo 320 Kwh maalämpöön.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Lainaus
Kyseltiin että kannattaako puiden poltto lämmitysmielessä kun on maalämpö.Jos on täysitehoinen ja toimiva järjestelmä niin ei se kovin hyvin kannata jos ollenkaan.

Laskeskelin syksyllä puun lämpöarvoista suunnilleen niin että jos kwh maksaa 0,14e niin pinokuuiolla puita säästää sähkölämmitystalossa n 100e mutta maalämpötalossa (COP3) vain kolmasosan tuosta eli vajaa 35e. ::)
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa KimmoK

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 976
  • Hartiapankista pesee ja linkoaa.
Omia lisuja ajatuksiin...

Meillä ollut kausisähkö. Nyt alkaa päiväajalla mennä niin paljon enemmän sähköä ettei taida kausi / vuorokausi systeemit enään kannattaa. Luultavasti jatkossa yksi tariffi ja pörssistä.

(yösähköä jos yrittäisi "rasittaa" enemmän niin noita suorasähkötiloja voisin koettaa ajastimella painottaa yölle ja ehkä jotkin lattiapiirit (autotallin piiri2, olohuoneen piiri2, vaatehuoneiden lämmityspirit jne... voisi sulkea päivän ajaksi ajastimella syötettyjen termaritoimilaitteiden avulla.  IVK tipauttamaan arkipäivisin ilmanvaihdon minimiin jne.. aikaohjelma löytyy itse koneesta.)
- KimmoK --Hartiapankkiraksaaja pohjolasta.
Ylikiiminki: 700m3 & 230m2 & LÄ T8 & 11-14Mwh/vuosi
2013 lähtien + 30m2 puolilämmintä varastotilaa suorasähköl

Poissa Johan Nyton

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 41
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Meillä lämpöpumpun ensimmäisenä vuonna Naantalin tariffeilla 2-tariffi vielä kannattaa (~100 €/vuosi:

                         Talvipäivä Muu         2tariffi    1tariffi
                           
                                            Perus   203,28      120,96
Kesäkuu     855,81          855,81          Talvi   371,2104    323,532
Heinäkuu    685,72          685,72          Muu     767,569075  1021,795775
Elokuu      607,03          607,03         
Syyskuu     815,88          815,88          YHT:    1342,059475 1466,287775
Lokakuu     957,82          957,82         
Marraskuu   1123,1                     
Joulukuu    1515,74     1258 1381,00           
Tammikuu    1519,02                     
Helmikuu    1250,35     1280 1489,00           
Maaliskuu   1313,79                     
Huhtikuu    1267,91     558 2026,00         
Toukokuu    959,69          959,69         
Vuosi       12871,86        3096    9777,95         

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 308
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Tuosta ei nyt oikein saa selvää kuinka olet huomioinut siirtohinnat, niissä on joissakin yhtiöissä tosi isot erot jonka takia minä säästin
yhdessä kohtaa yli 100€ vaihtamalla 2-tariffin 1-tariffiksi ja ero tuli siirron kk-maksusta tai olisi tullut jos olisin jatkanut 2-tariffilla, energian ostohinnat menivät ihan tasan ja olivat vuositasolla 1€ sisällä...siirtoyhtiö nosti rajusti 2-tariffin kk-maksua eli onko se nyt sitä "Ohjausta" ;)

Poissa Johan Nyton

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 41
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Niin, tämä laskelma oli siis voimassa olleilla tariffeilla, sekä siirto että sähkö huomioiden, molemmat Naantalin energialta. Totta on, että melko pieni muutos taksoissa voi vaihtaa järjestyksen.

Tällä hetkellä voimassa olevilla (hiukan laskeneilla) hinnoilla (http://www.naantalinenergia.fi/fin/yksityisasiakkaat/hinnasto/)
tilanne on seuraava "simuloituna" samoilla kulutusluvuilla:

   2tariffi   1tariffi
      
Perus   202,92   120,72
Talvi   368,1144   315,792
Muu   748,013175   997,3509
      
YHT:   1319,047575   1433,8629


Poissa Xargo

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 330
  • Danfoss DHP-H 8kW + 100m - Digit SE2 mlv/vkl
Laskeskelin syksyllä puun lämpöarvoista suunnilleen niin että jos kwh maksaa 0,14e niin pinokuuiolla puita säästää sähkölämmitystalossa n 100e mutta maalämpötalossa (COP3) vain kolmasosan tuosta eli vajaa 35e. ::)

Miten voi säästää pinokuution poltolla 100€ kun puu maksaa jo reilu 90€ + kuljetus (halkoliiteri.com, kuiva koivuklapi, Uusimaa)? Ajatusvirhe, suurinpiirtein senhän siinä just säästää kun sähkö maksaisi parisataa. Tosin COP3 maalämpötalossa tulisi takkiin se luokkaa 30€ kun MLP:lla lämmittäminen maksaisi n. 65€ ja klapit reilu 90€.

Nurmijärvelläkin muuten vaihtoivat viime vuoden alussa siirtopuolen kuukausimaksuja niin, että tuli kausisähköstä mulle epäkannattavampaa kuin yleissähköstä. Eivät sitten suostuneet edes muutoksen myötä muuttamaan yleissähköksi ilman kuluja vaan piti joku 50€ siitäkin lystistä maksaa. Kannatti siltikin ja nyt mennään yleissähköllä.

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 308
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Nurmijärvelläkin muuten vaihtoivat viime vuoden alussa siirtopuolen kuukausimaksuja niin, että tuli kausisähköstä mulle epäkannattavampaa kuin yleissähköstä. Eivät sitten suostuneet edes muutoksen myötä muuttamaan yleissähköksi ilman kuluja vaan piti joku 50€ siitäkin lystistä maksaa. Kannatti siltikin ja nyt mennään yleissähköllä.
Oho olipa kallista ruksimista, elämä on, mulla maksoi vaihto 2>1 tariffiin kokonaista 0€...siitäkin voi haistaa että haluavat irti näistä 2 tariffeista.

Alla muuten vuoden 2013 maksamani energianhinta kuukausittain ja kukkulaviiva esittää kokonaishintaa kun kk-maksut lisätään kulutuksella jyvitettynä energianhintaan, sähkö oli siis spottitavaraa...

Poissa Xargo

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 330
  • Danfoss DHP-H 8kW + 100m - Digit SE2 mlv/vkl
Eivät sitten suostuneet edes muutoksen myötä muuttamaan yleissähköksi ilman kuluja vaan piti joku 50€ siitäkin lystistä maksaa.
Oho olipa kallista ruksimista, elämä on, mulla maksoi vaihto 2>1 tariffiin kokonaista 0€...siitäkin voi haistaa että haluavat irti näistä 2 tariffeista.

Itseasiassa valitin siitä viiskymppisestä energiamarkkinointivirastoonkin, mutta eipä sekään auttanut:

Lainaus
Olemme selvittäneet kysymystänne ja keskustelleet Nurmijärven Sähkö Oy:n kanssa siirtotuotteen vaihtamisen maksuista. Vastaavaa lakiin kirjattua maksutonta vaihto-oikeutta kuin myyntituotteen vaihtamisella ei siirtotuotteella ole, mutta sähkömarkkinalaina 14§:n 3 momentin perusteella verkkopalvelujen hinnoittelussa ei saa olla perusteettomia tai sähkökaupan kilpailua ilmeisesti rajoittavia ehtoja tai rajauksia.
 
Nurmijärven Sähkö Oy:n vastauksen mukaan siirtotuotteen muutoksen hinta vastaa muuttuvia kustannuksia ja on sen mukaan perusteltu. Olen keskustellut teknisten asiantuntijoiden kanssa ja heidän tietojensa mukaan mittarin etäohjelmoinnista aiheutuu yhtiölle kustannuksia asiakaspalvelusta aiheutuneiden kustannusten lisäksi. Samoin vertailussa muihin yhtiöihin on nähtävissä se, että siirtotuotteen vaihdon kustannukset ovat suunnilleen samalla tasolla myös muualla.
 
Näillä perusteilla vaikuttaa siltä, että Nurmijärven sähkö Oy:llä on perusteet tämän 50 euron laskuttamiseen koska yhtiölle aiheutuu tosiasiallisia kustannuksia siirtotuotteen vaihtamisesta.

... ja varsinainen valituksen perustelu mulla oli siis, että kausisähkön yleissähköä suurempi kuukausimaksun korotus muutti kausisähkön mulle epäedullisemmaksi kuin yleissähkön vaikka ennen hinnanmuutosta kausisähkö oli hieman yleissähköä edullisempi. Edelleenkin ihmettelen mikä ihme siinä vaihdossa voi aiheuttaa "tosiasiallisia kustannuksia" varsinkin kun on etäluettava sähkömittari. Noh, olkoon tämä mainoksena kyseiselle siirtoyhtiölle. Siirtohinnat ovat kyllä kilpailukykyiset muiden puljujen siirtohintoihin verraten, että sen puoleen ei voi valittaa.

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 308
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Itseasiassa valitin siitä viiskymppisestä energiamarkkinointivirastoonkin, mutta eipä sekään auttanut:

Lainaus
Olemme selvittäneet kysymystänne ja keskustelleet Nurmijärven Sähkö Oy:n kanssa siirtotuotteen vaihtamisen maksuista. Vastaavaa lakiin kirjattua maksutonta vaihto-oikeutta kuin myyntituotteen vaihtamisella ei siirtotuotteella ole, mutta sähkömarkkinalaina 14§:n 3 momentin perusteella verkkopalvelujen hinnoittelussa ei saa olla perusteettomia tai sähkökaupan kilpailua ilmeisesti rajoittavia ehtoja tai rajauksia.
 
Nurmijärven Sähkö Oy:n vastauksen mukaan siirtotuotteen muutoksen hinta vastaa muuttuvia kustannuksia ja on sen mukaan perusteltu. Olen keskustellut teknisten asiantuntijoiden kanssa ja heidän tietojensa mukaan mittarin etäohjelmoinnista aiheutuu yhtiölle kustannuksia asiakaspalvelusta aiheutuneiden kustannusten lisäksi. Samoin vertailussa muihin yhtiöihin on nähtävissä se, että siirtotuotteen vaihdon kustannukset ovat suunnilleen samalla tasolla myös muualla.
 
Näillä perusteilla vaikuttaa siltä, että Nurmijärven sähkö Oy:llä on perusteet tämän 50 euron laskuttamiseen koska yhtiölle aiheutuu tosiasiallisia kustannuksia siirtotuotteen vaihtamisesta.

... ja varsinainen valituksen perustelu mulla oli siis, että kausisähkön yleissähköä suurempi kuukausimaksun korotus muutti kausisähkön mulle epäedullisemmaksi kuin yleissähkön vaikka ennen hinnanmuutosta kausisähkö oli hieman yleissähköä edullisempi. Edelleenkin ihmettelen mikä ihme siinä vaihdossa voi aiheuttaa "tosiasiallisia kustannuksia" varsinkin kun on etäluettava sähkömittari. Noh, olkoon tämä mainoksena kyseiselle siirtoyhtiölle. Siirtohinnat ovat kyllä kilpailukykyiset muiden puljujen siirtohintoihin verraten, että sen puoleen ei voi valittaa.
Eikös aina ole valitus/vaihto-oikeus kun joku asia liittymässä muuttuu, eli voisit sanoa että et hyväksy niitä muutoksia ja sitä kautta vaihtoehdoksi olisi tullut vaihto toiseen tyyppiin...ilimatteeksi.

Kyllä ne kustannukset on täysin teennäisiä, minä kun pistin lopuksi pyynnön että vaihdan sen tariffin niin muutaman minuutin päästä tais tulla pallo takasi että vaihdettu...näin se asikaspalvelu hoiti sen homman siitä töllötlä muutamassa sekunnissa.
Ja eihän asikaspalvelusta erikseen mitään laskutella...niinkuin sinulla väittävät oikeuttavan

Poissa Xargo

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 330
  • Danfoss DHP-H 8kW + 100m - Digit SE2 mlv/vkl
Eikös aina ole valitus/vaihto-oikeus kun joku asia liittymässä muuttuu, eli voisit sanoa että et hyväksy niitä muutoksia ja sitä kautta vaihtoehdoksi olisi tullut vaihto toiseen tyyppiin...ilimatteeksi.

Juuri noin sen ajattelin ja ensin asian esitinkin mutta ei kelvannut siirtoyhtiölle. Se mikä mua ihmetytti kuitenkin huomattavasti enemmän oli se, että energiamarkkinavirastokin oli sitä mieltä, että maksu pitää maksaa. Seuraava askel olis ollu vissiin valitus jonnekin hallinto-oikeuteen tai jotain.

...mjoo, en mä sitten jaksanu vääntää niiden kanssa kun ihan riittävästi säätämistä näissä uudisrakennushommissa muutenkin.

...niin ja jos olisin ollut hyväksymättä niitä uusia hintoja niin liittymähän olisi suljettu ja olisin joutunut avaamaan sen uudestaan ja sitten pääsisi taas maksamaan verkkoon liittymisestä.

Poissa KimmoK

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 976
  • Hartiapankista pesee ja linkoaa.
Tilattiin meille eilen pössisähköä ja plussapisteitä. ;-)

Taitaa olla aihetta laittaa nordpool kotisivuksi weppiselaimeen ja pitää tulisijat "valmiiksiladattuina".
- KimmoK --Hartiapankkiraksaaja pohjolasta.
Ylikiiminki: 700m3 & 230m2 & LÄ T8 & 11-14Mwh/vuosi
2013 lähtien + 30m2 puolilämmintä varastotilaa suorasähköl

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 308
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Tilattiin meille eilen pössisähköä ja plussapisteitä. ;-)

Taitaa olla aihetta laittaa nordpool kotisivuksi weppiselaimeen ja pitää tulisijat "valmiiksiladattuina".
Keneltä ja millä hinnoilla?

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 308
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Tuossa muuten muutama päivä taaksepäin nuo tuntikohtaiset hinnat vuorokauden eri tunteina:


Tuosta kun kuusailee niin keskiarvona hinta vois olla parhaimmillaan ehkä 0.5c alle "normaalin"....ja jos koko vuoden pumpulla sais nätisti aina tuolla 0.5c halvemmalla hinnalla,
niin mulla se tekis 6000kWh*0,5c=30€...eli ei paljon mitään. Jos tuon halpaan aikaan säätämisesn takia COP putoo vaikka 5% niin kuluu lisää 300kWh ja se maksaa 300*12c=36€,
eli ei oikein millään saa tuota yö-aikaista pummpupakotusta kannattavaksi.

Koitan nyt kumminkin tehdä kokeilumielessä enenkuin tuo tuntikohtainen hinnotteluni alkaa pientä painotusta pois kalliista ajasta klo07-09+klo15-18 ja ajon pakottamista päälle klo03+klo11 aamulla ja sitten taas sallintaa illaksi klo18 alkaen...saas nähä kuinka osuu kuoppiin. Väkisinkin tulee käyntiä kalliiseenkin aikaan ainakin pakkasilla, näillä 0-keleillä voi mennä nätistikin.

Enempi pitäis olla hintaheiluntaa jos sieltä pörssiheilunnan hyötyä haluaisi metsästää...

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 308
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Tuollainen oli kokeilun tulos eiliselle päivälle...


Kyllä siinä suurin osa MLP käynnistä osui halvimpiin kohtiin (korkeat tolpat), mutta saavutettu hyöty saattaa olla pieni ja tosi vaikea arvioida/verrata "paljonko säästi"...toisaalta käyntiajat ei muodostuneet älyttömiksi joten COP tappiot lienevät pienet.
Ehkä tuo hiukan jää kotiinpäin lopputuloksena tuo voitto tossa kumminkin, eli saatampa antaa olla noin..."pienistä puroista ne jne"  8)

Poissa hanks

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 14
Minulla oli aikaisemmin Kymenlaakson Sähkön Varttikymppi, mikä on kilpailukykyisimmästä päästä noista toistaiseksi voimassaolevista sopimuksista. Vaihdoin puoli vuotta sitten kuukausittaiseen pörssisähköön Suur-Savon Sähkön myymänä (koska heillä ei ole kk-maksua).

Ennen vaihtoa laskin että 2012 kulutuksellani (11500 kWh) olisin säästänyt 150 euroa vuodessa. 2013 kulutuksellani (10500 kWh) olisin säästänyt 100 euroa, jos olisin vaihtanut jo alkuvuonna. Minusta tuo on jo kannattava. Tämä siis ilman mitään muutoksia kulutustottumuksiin, koska kyse ei ole tuntimittaukseen perustuvasta pörssisähköstä, vaan kuukauden keskihintaan.

En ole koskaan harrastanut pitkiä määräaikaisia sopimuksia, joten niihin en osaa verrata.
Thermia Diplomat 10, 195m reikä Obbnäsin rapakivigraniitissa, 225m2. Since 2011.

Poissa allis

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 192
  • Lämpöässä W10 + V15 + 2 x 500m savipellossa
Soittelin Lahti Energialle keskiviikkona, koska olen laskeskellut siirtymisen yleissähköön olevan meille edullisempaa. Eli jatkossa päiväsähkö vaan lisääntyy ja yösähkölle ei oo paljoo käyttöä. Kysyin mitä tarvii tehdä, jotta tariffimuutos onnistuu??? No, naisihminen kertoi, että asiasta tietävä hlö on juuri lounaalla. Soittopyyntöhän siinä jätettiin...ei oo kukaan soitellu. Ilmeisesti kysymykseni ei ollut kyseisen bisnesfirman mieleen kun kukaan ei vaivautunut soittamaan. Onko tähän tariffin vaihtoon jotain yleisohjetta...ilmeisesti jotain maksaa? Sähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva, joten se ei ainakaan pitäis olla jarruna....
Lämpöässä W10 09/2005 ja V15 08/2015

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Lainaus
Onko tähän tariffin vaihtoon jotain yleisohjetta

Tuolta löytyy laskentapohja 1- vai 2 tariffisähkön vertailuun.

http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=181.0
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Timo Karhu

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 855
  • Turisti.
    • F1145 Säädöt: käyrä 3(+2), am -180, lisäys -600, keruu AUTO, kv AUTO, lj 35%, lt-pyynti 21,5C kerroin 4
Onko tähän tariffin vaihtoon jotain yleisohjetta...ilmeisesti jotain maksaa?

Yleisohjetta ei vissiin ole mutta Fortum (tarkemmin Suomi Power Networks) sanoi tasan vuosi sitten että ilmaista on kerran vuodessa, siis tariffin vaihto. Silloin tein laskuvirheen, kausisähkö olisi ollut hitusen halvempi, ja muutin 1-aikasähköön. Nyt kun vuoden päästä piti palata kausisähköön niin pitänee tarkastaa laskelmat uusiksi kun näin monella 1-aika toimii paremmin.
RMT: -58/169m2/650m3/27->14,5MWh/a/1-3hlö/kellari 16C
MLP: 177m kaivo / F1145-10+VPB200+UKV100 / C33(1)-C22(11)-C21(2)-C11(5), Volcano Mini EC.
IV: LTR-3 EDW / Sabiana Fly 4
S: 2-aika/m.aik./s-kiuas, 29m2-latt.lämm

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 308
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Mulla tuli 2-tariifista vaihto 1-tariffiin hiukan alle 100€ halvemmaksi vuodelle 2014 pelkän siirron osalta (uusi hinnasto 2014 ja 2013 kulutuksella) ja energian osalta hinta 2013 spottihinnoilla (1-tarif vrt 2 tarif) oli yhtäsuuri (2013 kulutuksilla), joten vaihdoin tietysti heti 1-tariffiin...
« Viimeksi muokattu: 12.01.14 - klo:10:29 kirjoittanut Roori »

Poissa riku

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 50
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Allisille tiedoksi.

Tein Lahti energian kanssa vuosi sitten 2v sopparin yleissähköstä. Ennan oli 2-tariffi ja muutin sen siis 1-tariffiksi. Palvelutiskillä pönöttänyt nainen ei todellakaan kuulu asiakaspalvelu hommiin, eikä osannut oikein hommaansa kun jouduin käymään sopimuksen takia kolme kertaa oikomassa asioita.
Tariffin vaihto maksaa 50€, mutta pyysin unohtamaan sen koska sopimuksen teko oli niin vaikeaa. Eihän tuo pyyntöäni sulattanut, vaan hoidin asian hänen esimiehensä kanssa.
Vaihto ei lopulta maksanut mitään, kiitos asiallisen esimiehen.

Poissa allis

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 192
  • Lämpöässä W10 + V15 + 2 x 500m savipellossa
Ok. Kiitti tiedosta. Vähän outo fiilis jäi tästä "asiakaspalvelusta", mutta aion nyt kuitenkin vaihtaa tariffia kiitos teidän vinkkienne. En muutes huomannutkaan, että sähkönsiirrossakin säästää muutoksen jälkeen...
Lämpöässä W10 09/2005 ja V15 08/2015

Poissa KimmoK

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 976
  • Hartiapankista pesee ja linkoaa.
Laitettiin Helsingin energian spotti. 0.17c per kwh & plussapisteet.

Tuli just Fortumin "viimeinen" energialasku... tsiisus ... 450€ 1.5 kuukaudelta.

Tuunasin nyt MLP menolämmön pudotuksen 2 astetta 7:30-12:45 ja 13:45-16:30 aikoihin. (käy päivällä päällä kotvasen ettei lattiat jäähdy liikaa)
Samoin IVK menee minimitehoille arkipäivinä + aamuyöstä jonkin aikaa.

(tulossa varastojen lämmityksen pudotus, harkinnassa kiertovesipumpun ajastettu pysäytys noina aikoina, autotallin IV:n minimointi noihin aikoihin, ainavalmiin kiukaan muhimistehon sammutus noihin aikoihin...)

Haussa weppisivu/mobiiliaplikaatio jolla seurata spotin kehitystä ja huippujen hetkiä graafisesti. Linkkejä???



(mlp helppoa verrattuna pellettiin ... joulukuussa korjasin anopin polttimen ohjaimen 200+eur, nyt reklamoin 2,6tkg alijäämäisen pellettitoimituksen ja laitoin tilaukseen rikkoutuneen sulkusyöttimen polttimeen 80eur...)
- KimmoK --Hartiapankkiraksaaja pohjolasta.
Ylikiiminki: 700m3 & 230m2 & LÄ T8 & 11-14Mwh/vuosi
2013 lähtien + 30m2 puolilämmintä varastotilaa suorasähköl

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 070
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Windows puhelimeen saa sovelluksen, joka kertoo reaaliaikaisen SPOT-hinnan. En nyt kyllä oikein ymmärrä miksi kannattaisi SPOT-hintaan sekaantua kun se suurin sähkönkulutus on aina silloin kuin sähkön SPOT-hinta on kalleinta  :'(
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 496
  • Maalämpöfoorumi
Haussa weppisivu/mobiiliaplikaatio jolla seurata spotin kehitystä ja huippujen hetkiä graafisesti. Linkkejä???
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=19497.msg251359#new
Viessmann Vitocal 333-G, 2*180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa KimmoK

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 976
  • Hartiapankista pesee ja linkoaa.
@sailor

" En nyt kyllä oikein ymmärrä miksi kannattaisi SPOT-hintaan sekaantua kun se suurin sähkönkulutus on aina silloin kuin sähkön SPOT-hinta on kalleinta  "

Ainakin pääsee yrittämään vaikuttamista ostamansa energian hintaan, paremmin kuin kausi tms systeemeillä.

Arkenahan hinnan huiput on yleensä virka-aikana ja silloin ei kotona kulutus ole suurinta?



Eilen hokasin että kausimittauksesta pitänee siirtyä yömittaukseen, siirroissa säästää ehkä muutaman kympin per vuosi.
(päivällä sama siirtohinta kuin yleissähkössä, yöllä edullisenpi)
- KimmoK --Hartiapankkiraksaaja pohjolasta.
Ylikiiminki: 700m3 & 230m2 & LÄ T8 & 11-14Mwh/vuosi
2013 lähtien + 30m2 puolilämmintä varastotilaa suorasähköl

Poissa Mika K

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 135
Windows puhelimeen saa sovelluksen, joka kertoo reaaliaikaisen SPOT-hinnan. En nyt kyllä oikein ymmärrä miksi kannattaisi SPOT-hintaan sekaantua kun se suurin sähkönkulutus on aina silloin kuin sähkön SPOT-hinta on kalleinta  :'(

Sähköyhtiöthän laskee toki noi korkeet hintapiikit mukaan siihen kiinteeseen kilowattihintaan, lisättynä sopivalla marginaalilla. Eli pidemmällä aikavälillä siirtymällä spot-hintaan pitäs säästää se määrä minkä sähköyhtiö laskee riskikseen. Tietty pitää olla varautunu myös siihen joskus tulevaan isoon sähkölaskuun.