Lämmitysjärjestelmän uusiminen edessä. Talo on noin 450 neliötä ja energiaa on kulunut 52MWh vuodessa. Lämmön jakona toimii patterit. Mitoitus tarjouksessa pumppu oli 17kW ja kaksi 150m kaivoa.
Talo sijaitsee pohjavesi alueella ja ajattelin olisiko mahdollista käyttää pohjavettä lämmönlähteenä. Pihaan porattaisiin siis porakaivo ja lisäksi "suodatus" kaivo johon kylmennyt vesi palautetaan. Vesi kulkisi lämmönvaihtimen kautta ja lämpöpumpun viinapiiri olisi kytketty siihen. Kun pumppu käy pitäisi vettä pumpata about 5 kuutiota tunnissa vaihtimen läpi. Ideahan olisi että hyötysuhde olisi parempi kun pohjavesi on ympärivuoden 5..7 asteista.
Onko jollain kokemusta vastaavasta systeemistä vai onko täysin tuhoon tuomittu ajatus? Mitää lupia ja vastaavia en ole vielä edes kysellyt....
Tein laskelman ja liitin vastauksen omaan viestiisi. Korjasin laskelmaan oikeat neliöt!
Laskema on vain arvio!Eipä taida monellakaan Suomessa olla kokemusta tällaisesta lämmökeruusta.
Jos oletetaan pumpun toimivan COP arvolla noin 3.0 , otetaan vedestä kovimmilla pakkasilla maksimissaan noin 12 kW tehoa.
Jos on käytettävissä vettä, jonka lämpötila on +4 C ja siitä saadaan imettyä tehoa niin paljon, että vesi poistuu lämmönvaihtiesta +1 C lämpöisena (Δt = 3K), tarvitaan siihen vettä noin 3,5 m3/h.
Kyllähän se varmasti toimii, kunhan vain saa tuon lämmönkeruun jotenkin toteutetuksi.
Oletan, että kysyjällä on siihen vähän tavallista paremmat mahikset!