Itekkin epäilen tuota rahojen takasin säästämistä.
Onko ajatus että vesi kiertää jatkuvasti lämmityspiireissä? Miten läpötila säädetään jos ei termostaatteja?
Oon laittanu 2000-luvun alussa jonkun maalämpöpumpun ja vahva mielikuva et tuli lattiatermostaatit kaikkiin.
Sittemmin tosin työnkuva muuttunu ja valitettavasti en oo ollu näiden kanssa tekemisissä. Ja ilmeisesti asiat on muuttunu melkolailla...
Idea on juuri se, että vesi kiertää koko ajan. Jos ja kun haluaa eri huoneisiin eri lämpötilat, säädetään jokaisen huoneen/piirin virtaamat jakotukilta sopivaksi, tämähän ei mene kerrasta kohdallaan vaan vaatii alkuvaiheessa hieman säätöä. Itse pumppuhan tarkkailee ulkolämpötilaa ja pumppuun säädetään sopiva lämpökäyrä ulkolämpötilan mukaan (tämäkin vaatinee alussa vähän säätöä että saa kohdalleen). Pumppuihin saa myös lisävarusteena ns. huoneyksikön johonkin huoneeseen, jolla voi leikata ylimääräisen lämmön takia noussutta lämpötilaa (esim takan vaikutuksesta).
Nykymääräyksillä varustetuissa taloissahan tuo lattiassa kiertävä vesi on aika viileätä. Tähän yhdistettynä se, että lattiassa on aika lailla varaavaa massaa, niin jos lattia pääsee täysin kylmäksi niin sen lämmittämin kestää aika lailla.
Toinen tykkää käyttää termostaatteja ja toinen ei, molemmilla tavoilla varmasti pärjää.
Jos nyt ajatellaan, että laitat ne termostaatit. Langattomista saattaa olla jotain langatonta hyötyä, en ota siihen kantaa, mutta voi olla. En tiedä minkä kokoisesta talosta on kyse, mutta kun nyt menee maalammölle, niin voisi olettaa, että lämmityskustannukset ovat vaikka 5000 kWh = 600e. Jos tuo langaton ihme säästää 8% niin sehän tarkoittaa 48e/ vuosi, TMA 12,5 vuotta. Jos markkinamiehet taas pistää omiaan niin otetaan puolet pois, eli säästää 4%, TMA 24 vuotta. Ja jokainenhan voi laskea omilla luvuilla.
Sitten jos jättää kokonaan termarit pois niin paljonko se maksaa vähemmän... en tiedä.
Ps. meillä on termarit (6 kpl), ja 3 on tarpeellisia, tai me olemme niitä tottuneet käyttämään.