Tervehdys voorumilaiset!
Tässä kun "joutuu" antamaan pientä konsultointia tuttavalleen maalämmön hankinnassa, niin on hieman alkanut ihmetyttämään nämä pikkupumput pienellä varaajalla. Puhun nyt siis varaajamalleista, en vaihtoventtiilikoneista. Esimerkiksi Lämpöässän Vs -mallisto ja Geopro:n MH -mallisto.
Hyväähän tällaisissa pumpuissa on niiden koko, eli 60x60. Mahtuvat siis pieneenkin tilaan vaikka vanhan (tai uuden) sähkövesivaraajan tilalle. Mutta onko näissä sitten mitään muuta hyvää?
Tuttavalleni on nyt tarjottu Geopron MH7 pumppua, osatehoisena. Tarve olisi kuitenkin 9 kW:n teholle -28c:n pakkasella. Myyjä on meinannut että 9 kW:n malli alkaisi käydä pätkäkäyntiä "liiallisen tehon vuoksi". Eli siis mitä pahisiä? Tästä heräsi siis epäilyni kokoluokkaa kohden.
Toimiiko tällainen pumppu siis alkuunkaan? Esitän väitteeni ja vastauksia kaivataan:
- Alitehoinen pumppu vaatii vastuksia lähes joka välissä tuekseen
- Lämpimän veden osuus varaajasta niin pieni, että vastuksia joudutaan käyttämään heti lämpimän veden tuottamiseen ns. "boostina".
- tai koko varaaja joudutaan pitämään lämpöisen veden turvaamiseksi "liian kuumana"
- Pumppu huutaa jo pienilläkin pakkasilla lähes kokoajan, koska varaajan latauskyky ei kauaa kestä (ellei ole erittäin matalalämpöinen lattialämmitys)
- Tähän ei varmaan mitään vaikutusta kuitenkaan pumpun teholla?
- Ilmeisesti näillä ei kumminkaan voine "varata lattiaan" vaihtoventtiilitekniikan omaisesti?
Elikkäs kyseisellä (varaajan) koolla ei mielestäni voine mielestäni päästä yli 7kW:n tehoihin, ilman kompromisseja tai ongelmia.
Saatanpa olla väärässäkin, mutta hieman nyt selvennystä tähän tekniikkaan (taas) kaivattaisiin

Eli selvennykseksi vielä että tässä jutussa puhun nyt siis varaajamalleista, joissa lämmitysvesi varataan varaajan alaosaan ja käyttövesi yläosaan! Eli varaajan tilavuudesta olisi käytössä n. 1/3 yläosasta käyttövedelle ja alaosasta 2/3 lämmitykselle. Vaihtoventtiilitekniikassahan pumpulla tehdään lämpöä joko suoraan lämmityskiertoon TAI käyttövesivaraajaan!