Nyt on kaksi 200 metrin kallioreikää porattuna ja putket sisällä. Ensi kesänä pitäisi sitten asentaa lämpöpumppu ja varaaja/varaajat. On vielä hyvästi aikaa suunnitella. Ojia lämpökeskukseen pitäisi kaivaa noin 30 metriä.
Vaihdoin ikkunatkin. -25 asteessa talo lämpeni 20 kW:n lämmitysteholla. Mitoituslämpötilassa -32 riittäisi teoriassa 23 kW:n teho. Kannattaisiko valita 16 kW:n vai 20 kW:n lämpöpumppu?
Astepäiväluvun perusteella asutte ehkä jossain Oulu - Joensuu linjalla.
Siellä koskemattoman kallioperän lämpötila noin 5,5C -arvelen, kun en tiedä tarkemmin paikkakuntaa.
Jos kaivoja on nyt yhteensä 400 metriä ja vähennämme niistä pois ns kuivaa osuutta 10 metriä, tulisi silloin aktiivipituudeksi 390 metriä.
Pumpun hyötysuhteella 2,7 lämpötehoa tulisi (pumpun sähkö + kaivosta otettu lämpö) n. 63.000kWh, joka on sama, kuin 50.000 kWh + 1500 ltr öljyä.
Kaivoista ei voi koskaan mennä takuuseen. On liian paljon muuttuvia tekijoitä, joita ei tunneta ja jotka kuitenkin vaikuttavat kaivojen lämpöominaisuuksiin.
On hyvä ylimitoittaa kaiken varalta lämpökaivo.
Pumpun pitäisi olla 20kW -tehoinen. 16kW ei ole edes ihan ns optimi eli osatehomitoituksen mukainen.
Onko lämmitys pattereilla. Silloin olisi syytä hankkia ns tulistuslämpöpumppu ja vähintään 700 varaajalla. Tulistuspumppu on rakennettu patteriverkostoa silmällä pitäen.
Jos on betoniin varaava lattialämmitys, voi käyttää vaihtoventtiilikonetta, eli ns ruotsalaistyyppistä pumppua.
....
PS.: Suuressa tiedonkeruussa olisi hyvä olla kohta, jossa kerrotaan, onko lattia vai patterilämmitys!!