....miten integroidusta vaihtoventtiili koneesta tehdään toimiva laite; putket poikki, 2500l varaaja ja kv-priimaus. COP pakkasessa jotain 5. Minusta se on odotettu tulos. Esimerkki ohjannee monta aloittelijaa järkevän maalämpöpaketin suuntaan ja kunnolliselle COP tasolle.
Otsikon mukaanhan Kyseessähän oli LL-talo, joten lattia (ellei kippari-kalle) toimii itsessään varaajana ( ks. vaikkapa meidän LL-piirin käytös
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=2416). Ja kun menoveden lämpö tuskin yli 40C, tulistuskin pistää miettimään.
Miksi laittaa lisäksi vielä varaaja, kun voi ajaa tehon suoraan lattiaan ilman menoveden lämpötilan shunttausta (joka erityisen turha talvella, jossa käyntiaste lähempänä 100%a). Tilanne on toinen, jos ei voi ajaa LP-puolelle optimaalista lämpöeroa (mikä se sitten lieneekään :-/)virtausvastuksesta / termareista johtuen (joita meillä ei ole). Meidän kokemuksen mukaan Vaihtoventtili-kone tuntuu olevan toimiva ja simppeli (lue: helppo, pieni, halpa, tehokas) LL-talossa: Sisälämmön vaihtelu n. 0.1C joka huoneessa ja ei pätkäkyntia (käynnistyksiä aina alle 10/vrk)
(jos itse olisin alalla ja) Jos uskoisin oman teknikkani olevan ylivoimaista (vaikka tulistuksesta/välivaraajasta johtuen), testaisin yksinkertaisesti omani ja muutaman muun (erilaisen) pumput muutaman parametrin suhteen:
0. Control teho, maapiiri (P3) ja Ulkoinen kierto (P1)
(erilliselle riveille, koska virtaushäviöt näissä vaihtelevat kohteittain, Eff1 tietenkin mainittava/huomioitava, jos sellainen ero ):
1. maapiirin ero 2...5K (vaikka puolen asteen välein)
Tuskin tarvitsisi mitata kaikkien kombinaatioden kanssa
2. LP-ero 3...10K (vaikka asteen välein)
Tuskin tarvitsisi mitata kaikkien kombinaatioden kanssa
3. LP-paluu 25...55C (vaikka 5ast välein)
Erikseen mittaus (tai samalla halutessa) vaihtoventtilikoneelle LKV tuotto tyypillisellä kulutuksella (jos olen ymmärtänyt oikein, suomi-koneet tuottavat LKV:n samalla COP:lla myös LKV:n :-/ ) .
Siteen simppeli Excel, jossa eri pumppujen joka pisteessä labrattu COP. Siihen voisi sitten laittaa asiakkaan paluuveden lämpötilaprofiilin ja LKV tarpeen). MLP ero ja LP tietenkin joka koneen omaan optimiin).
Mutta ei: Toimittajia kiinnostaa vain muutama pakollinen mittauspiste ja markkinoinnissa omaan aikaisempaan tuotteeseen vertalu (kuten Thermia G2 vs heidän Optimum ja Diplomat) ja erityisesti kehusanat....
Vuosi-COPn vertailua vaikeuttaa se, että kaikkien foorumilaisten talot/MLPt/kulutustottumutset erilaisia. Hetkellisen COP:n vertaamista taas eri mittalaitteiden / järjestelyjen virhemarginaalit...
Ja kuten aina, kaiken pitää maksaa itsensä takaisin, myös COPn parannuksen....
Kattilalle itse suosittaisin mahdollisimman suoraviivaista ratkaisua, jossa investoinnin takainmaksu on taattu. Valitettavasti kukaan MLP toimittaja ei anna COP-takuuta (kysyin kyllä), joten lisähinta tulistus/lisävaraaja/suomipumppu menee lopulta mutu-osastolle.