Hei kaikille,
täällä meidän paliskunnan alueella alkaa vuodenaikasähkön talviarkipäivät marraskuun alusta, ja kestävät maaliskuun loppuun.
Jatkoin eilen taloni osaoptimointia, ja vuorossa oli vuodenaikasähkön hyödyn optimointi. Tarkoitus oli, että kytken Thermian lämmönalennuksen käyttöön aikaohjatusti.
Käytännössä laitan talon tavoitelämmön astetta tai kahta yli nykyisen, ja laitan sitten päivällä ohjauksen pudotukselle, jossa tavoitelämpötila on säädetyn verran alempana, vaikka 2...4 astetta. Olen käyttänyt samaa aiemmin menestyksellä varaavan sähkölattialämmityksen kanssa. Maalämmön kanssa hyöty on enemmän filosofinen, mutta kyse onkin enemmän periaatteesta kuin rahallisesta säästöstä

Käytännössä homma tapahtuu siten, että thermian emv -kytkentään napsautetaan apureleellä 10k vastus silloin, kun halutaan lämmönalennus käyttöön. Alennuksen suuruus määrätään lämpökäyrä -valikon alimmalta riviltä käyttöliittymässä. Vastuksen voi ohjata päälle joko erillisellä kellolla, taikka kuten minä aion tehdä, sähköyhtiön tariffinohjauskellon lähdöllä. Itse asiassa eilen illalla jo yritin ottaa sen käyttöön - muistelin, että yöajan ohjaus tulee kellolta vaiheella, ja illalla kiroilinkin, kun rele ei napsahtanut ja jännitettä ei näkynyt. Yön yli mietittyäni muistin, että ohjauslähtö onkin potentiaalivapaalla releellä, jonka karvat ovat rinnakkain kiskolla. Koska lähtö on väärinpäin, aktiivinen yöaikana, pitää kuitenkin käyttää avaavaa apurelettä. Itse asensin semmoisen, jossa on päällä kytkin myös pakko-ohjaukselle, vähän semmoinen kuin yösähköllä lämpiävissä lämminvesivaraajissa, sillä poikkeuksella, että tämä ei napsahda pois päältä ohjauksen muuttuessa.
Ideaa saa kopioida. Omalla vastuulla. Merkittäviä rahallisia säästöjä ei luvassa, mutta pääsy penninvenyttäjien hall-of-fameen kylläkin.
Onkohan kenelläkään mielipidettä, onko asiasta jotain haittaa käytännössä, esim. laatan lämpötilavaihtelun takia?
Oulussa alkoi juuri äsken talven eka lumisade.
nvg