Pikku päivitys näin hetken päästä tähän ketjuun. Rakennustoiminta on ollut pitkäkestoista, kun ite ollaan tehty. Tärkeimmät etapit:
- Joulun alla 2013 muutettiin taloon, jossa yläkerta valmis ja kellari kesken (ja hieman viileämpi ~18 astetta). Autotalli ei vielä lämmin.
- Kesällä 2014 kellari valmis ja käyttöönotettu
- Syksyllä 2014 autotallin lämmöt kytketty (noin 12-15 astetta)
Eli vuosi asumista ollaan saatu pakettiin. Pumppunahan on se 8kW Diplomat + 300l varaaja, 170m kaivolla (kokonaispituus). Pumppu on surrannut ongelmitta ja lämpö on piisannut. Huoneasetus on 21 ja syksyllä nostin käyrää yhdellä pykälällä 26:een, kun lisääntynyt lämmöntarve alkoi tuntua sisällä. Nyt on käyrä kohillaan ja lämpö semmoset 20,5-21,5 jatkuvasti.
10 asteen pakkasilla pumppu käy aika lailla 50% ja nyt 20 pakkasilla noin 75%, eli hienosti piisaa jerkku. Integraali on maksimi -250 ja laittasin vieläkin isommalle jos olisi asteikkoa. 20 asteen pakkasella pumppu käy noin 130 minuuttia ja huilaa reilun 40. Pyynti on 32 astetta ja pumppu antaa 35, paluun ollessa kierron lopulla 27-28 astetta. Kiertopumput on täysillä. Lineaarisesti ajatellen jerkku piisaisi melkein 30 pakkasasteeseen asti!
Kesällä lämmitettävää oli vain reilu parikymmentä neliötä. Minimilämpö 24 astetta, hystereesi 15 astetta (max) ja kone kävi noin 20 minuuttia, kunnes menovesi meni liian lämpimäksi. Eli tuossa on realisoitunut kysymys puskurin funktiosta. Mutta ei tuo huonosti toimi noinkaan, lämpöä oli ihan sopivasti. Jos tuon säätöön olisi vielä vinkkiä, niin otan mielellään vastaan. Puskuria sinne ei oikein saa.
Lämmin vesikin on riittänyt hyvin, vaikka pistin herätelämmöksi 42 ja anturien suhteeksi 35%. Jos kone on juuri aloittamassa veden lämmitystä, suihku saattaa tuntua aavistuksen viileämmältä siinä normi-38-asennossa, muttei sitä juuri huomaa. Olen tuota jonkin verran testaamalla yrittänyt säätää. Normaalisti lämmintä käyttövettä tehdään noin kerran vuorokaudessa, isommalla kulutuksella sitten enempi. Käyttöveden lämmitys kestää noin 3 varttia. Legionellatoiminto kerran kuussa. Taloudessa 2+1 asujaa.
Takkaa olen poltellut huvikseni kerran-pari viikossa pakkaskeleillä. Lämpötila nousee parisen astetta melkein 24:ään pariksi päiväksi lähihuoneissa, mutta pumpun käyntiin tuolla ei ole vaikutusta, kun noiden huoneiden termarit on täysin auki.
Nyt ensimmäisen vuoden pumpun tuntimäärät on vajaa 2000h. Ja ilmeisesti tuon pumpun ottoteho kiertopumppuineen on 1,77kW (?) niin kulutukseksi saadaan säästeliäät noin 3500kWh. Piti oikein hieraista silmiä, että laskinkohan tuon oikein...! Toki alkuvuoden vähempi lämmöntarve ja toisaalta pitkä lämmin syksy vähentää tuota, mutta joka tapauksessa varsin kohtuullista. Kokonaissähkönkulutus on vajaa 9000kWh.
Kaiken kaikkiaan tarvii olla erittäin tyytyväinen kokonaisuuteen!

Kiitokset vielä tässä vaiheessa kaikille ajatuksen aihetta antaneille. Prosessi johti hienoon lopputulokseen.

Ja kommenttia saa edelleen antaa vaikkapa noista asetuksista.