Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Puukattilan säilyttäminen ja hyödyntäminen?  (Luettu 6210 kertaa)

Poissa DiscoDan

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Hei kaikille!  Toivoisin neuvoja suurilta tietäjiltä... ;)  Olen itse tehnyt aika paljon ja tiedän miten päin vasaraa pidetään kädessä, mutta nyt on kyse isosta projektista jossa ei viitsisi töppäillä!

Tilanne täällä meillä sellainen, että öljy on lähes loppu ja puuvarastokin aika kehnossa kunnossa.  On pitkään pitänyt vaihtaa päälämmönlähdettä ja maalämpö kiinnostaisi, mutta kustannukset tietenkin mietityttävät ja kiirekin rupee olemaan ettei tarvi taas ottaa 1000l öljyä!  

Tykkään myös siitä, että voin hyödyntää poltettavan puun energian ja haluaisin säilyttää sen.  Eli kysymykseni on, että millä tavalla vanhan yhdistelmäkattilan (öljy/puu) saa liitettyä maalämmön varaajaan ja minkälaista laitteistoa ehdotetaan?  Paketit kun tuntuvat olettavan, että kaikki menee uusiksi eikä muita lämmönlähteitä kaivata.

Talo on 2 kerroksinen okt Pirkanmaan ja Satakunnan rajalla, olisko n. 190-200 m2 yhteensä.  Eristeitä parannellaan koko ajan, alakerrassa täysin uusittu seinät (20cm ekovillaa) ja uusi rossipohja, yläkerta vielä kesken.  80-luvun 3-kertaiset ikkunat.  Talosta löytyy myös varaava takka ja IVT ilpo puhaltelee kiltisti.

Pannuhuone on ulkorakennuksessa eikä siellä ole tilan puutetta.  Sieltä tulee putket talolle, jossa alakerrassa Warmian lattialämmitys ja yläkerrassa patterit. Vanhaa lattialämmitystä 80-luvulta on keittiössä ja saunassa, muuten koko järjestelmä on uusittu, kattilaa lukuunottamatta.  [Koska vanhat lattiat oli mitoitettu kuumemmalle vedelle laitoimme sähkömaton sen päälle saunatilaan, tarkoitus tehdä sama keittiössä.]  Yläkerran patterit on mitoitettu niin, että kattilalta lähtee vesi lattialämmön ehdoilla ja pattereissakin kulkee vain haalea vesi ja lämpö on riittänyt ylhäälläkin.  Ouman lähettää pahimmilla pakkasilla kattilalta lähtevän putken mittarin mukaan 40-45 asteista vettä.

Ulkorakennus on tarkoitus muuttaa lämpimäksi tilaksi, joka toisi n. 50-60 m2 lisää lämmitettävää.  Sinne tulee ehkä myös takka ja ilpo, koska ilpon asennuksia täytyy harjoitella jotta saa luvat.

Haluaisin siis tietää, onko mahdollista säilyttää vanha kattila ja hyödyntää sitä mlp-järjestelmässä?  Olen polttanut siinä paljon lautaa ym joka olisi muuten mennyt kaatopaikalle ja tykkään muutenkin ajatuksesta, että on olemassa varalämmön lähde.  Ymmärrän, että jos maalämpö on ylivoimaisesti halvempaa, ostetun puun polttamisen kannattavuus heikkenee verrattuna esim. öljyn säästämiseen mutta kun se kerran on jo asennettu, sen voi mielestäni yhtä hyvin pitää apuna. Vai mtä mieltä ollaan?  Thermian suuri lämpöpumppumainos - tarkoitan kirja - puhuu vanhan vaihtamisesta, ei rinnakkaisjärjestelmistä.  Eikö sitä kannata tehdä?

Ja lisäyksenä - haluaisin jossain välissä lisätä aurinkokennoja, kun on hyvä aurinkoinen tontti ja rakennuksen katon harja oikeassa suunnassa.  Onko nitä mahdollista liittää kaikkiin mlp varaajiin, vai pitääkö sekin ottaa huomioon tässä vaiheessa ?

Kiittäen etukäteen neuvoista!  :)

PS. On tuttu, hyvä putkimies ja sähköluvatkin löytyy, joten en pelkää itse tehdä hommia ja säästän mielummin kuin että maksan paljon enemmän avaimet käteen systeemistä, jos se on mahdollista.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Re: Puukattilan säilyttäminen ja hyödyntäminen?
« Vastaus #1 : 08.01.11 - klo:15:42 »
Jos nykyisessä puu/öljy kattilassa ei ole varaajaa niin äkkiseltään tuntuisi ettei kannata investoida isoa erillisvaraajaa että voisi lämmittää joko lämpöpumpulla tai puukattilalla.Tulee melkoisesti lisähintaa tuosta varaajasta ja hyöty jää köykäiseksi kun puukattilalla lämmitys olisi satunnaista.Olisi ehkä järkevintä käyttää varalämmitykseen olemassa olevaa varaavaa takkaa,se kun toimii jopa ilman sähköä.Kannattaisi myös tutkia olisiko maalämpökone kohtuudella asennettavissa varsinaiseen asuinrakennukseen niin siinä säästyisi putkikanavan rakentamiskustannukset ja käyttöhäviöt.Maalämpökoneista löytyy malleja joissa tilantarve on 600X600 lattia-alaa ja korkeuden puolesta mahtuu normaalihuoneeseen.Käyntiäänestä tuskin on häiriötä jos pumppua valitessa siihenkin paneutuu.Kun talossa on matalalämpötekniikka lämmönjaossa valmiina niin sopivaisimmalta tuntuisi kompakti maalämpökone jossa on kaikki tarpeellinen.
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa DiscoDan

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Puukattilan säilyttäminen ja hyödyntäminen?
« Vastaus #2 : 10.01.11 - klo:09:29 »
Lainaus
Jos nykyisessä puu/öljy kattilassa ei ole varaajaa niin äkkiseltään tuntuisi ettei kannata investoida isoa erillisvaraajaa että voisi lämmittää joko lämpöpumpulla tai puukattilalla.Tulee melkoisesti lisähintaa tuosta varaajasta ja hyöty jää köykäiseksi kun puukattilalla lämmitys olisi satunnaista.

Kiitos Matias. En erillistä varajaa ainoastaan puulle ajatellutkaan.  Olin ajatellut, että voisi olla mlp joka liitetään varaajaan, jossa sitten olisi myös muille lämmönlähteille mahdollisuus.  Samalla tavalla kuin esim. vesi-ilpo, samaan varaajaan saa vanhan lämmönlähteen, aurinkopanelit jne.  Vai ovatko mlp:t aina itsenäisiä systeemeitä, joihin ei voi liittää vanhaa tai aurinkokennoja tms?

Koneiston sijoittaminen taloon kävi mielessä ja olisi ehkä mahdollista, mutta kun piti se ulkorakennuskin saada lämpimäksi.  Sitä paitsi taloin ja pannuhuoneen väliset putket on uusittu ja eristetty jo :)

Heräsi tuossa toinen kysymys: meillä on iso joki tontin reunalla, oma ranta.  Matkaa siihen on ulkorakennukselta vajaa 100 metriä, olisiko n. 80m.  Onkohan matka liian pitkä, ettei kannattaisi ajatella putken laittamista veteen mielummin kuin kalliiseen porareikään?  Muutaman sadan metrin päässä on iso voimala, josta virtaa ilmeisesti lämpimämpää vettä, josta voisi olla hyötyä?

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Re: Puukattilan säilyttäminen ja hyödyntäminen?
« Vastaus #3 : 10.01.11 - klo:10:54 »
Lainaus
Olin ajatellut, että voisi olla mlp joka liitetään varaajaan, jossa sitten olisi myös muille lämmönlähteille mahdollisuus.
Tuollainen kyllä onnistuu,on olemassa lämpöpumppuja joissa ei ole varaajaa.Tuossa periaatekuva meidän systeemistä,lisättiin Ekowell lämpöpumppu varaavaan yösähkö järjestelmään jossa on myös puukattilan käyttömahdollisuus.Mutta joudut tosiaan sitten investoimaan isohkon varaajan lämpöpumpun lisäksi,tosin varaajaton lämpöpumppu on edullisempi hinnaltaan  kuin täysin varusteltu kompakti malli.Kyllä lämmönkeruun asentaminen jokeen on ihan hyvä ajatus,varsinkin jos siinä pystyy hyödyntämään voimalaitoksen lauhdelämpöä.Tarkempaa tietoa vesistöön asennettavasta keruupiiristä löytyy tämän foorumin Lämmönkeruu ketjusta,Sulpun nettisivuilta ja maalämpö suunnittelijoilta.

T


Tässä meidän käyttöveden lämmitys periaate
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Kuumaa_kalliosta

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 634
Re: Puukattilan säilyttäminen ja hyödyntäminen?
« Vastaus #4 : 10.01.11 - klo:13:31 »
Lainaus
Muutaman sadan metrin päässä on iso voimala, josta virtaa ilmeisesti lämpimämpää vettä, josta voisi olla hyötyä?
Lämpö- vai vesivoimala? Lämpövoimalan lauhdevesi on lämpimämpää, vesivoimalan saattaa olla talvella jopa kylmempää, koska se on saattanut alijäähtyä virratessaan avoimena kylmässä pakkasessa.