Koetanpa selventää käyttöveden lämmityspuolta maallikon tietämyksellä.Ja vähän pumppujen toimintaeroja
Lämpöpumppuja on käyttöveden valmistuksen osalta kahta eri tyyppiä.
On vaihtoventtiili ja sitten tulistin pumppuja.
Tulistinpumpuissa on erillinen pienempi lämmönvaihdin kompressorilta lähtevässä kuumakaasuputkessa ensimmäisenä ja siinä lämmönvaihtimessa käyttövesi lämpiää lämmityskaudella kevyesti +60 asteiseksi tai ylikin.
Käyttöveden tuotto edellyttää että kompressorille tulee riittävästi käyntitunteja/vrk ja lämmityskaudella se toteutuu ihan luonnikkaasti.
Kuitenkin osa vuodesta on kesäaikaa jolloin varsinaista lämmitystä ei juuri tarvita,pl märkätilojen lattialämmitys.
Kesäaikana ei siis pelkkä tulistinlämpö enää riitä käyttöveden lämmittämiseen.
Useat lämpöpumppuvalmistajat on ratkaiseet tämän 2-osaisella varaajalla.Varaajan yläosaan menee tulistuslämpö ja sieltä saadaan riittävän lämmintä vettä ympäri vuoden.
Varaajan alaosaan menee alhaisempi lauhdutinlämpö josta otetaan lattialämmityksen kiertovesi lämmityskaudella.
Lämmityskauden ulkopuolella nostetaan varaajan alaosan lämpöä korkeammaksi että varaajan yläosassa lämmin käyttövesi on edelleen sopivan kuumaa.
Koska varaajan alaosan korkeampaa lämpöä ei kesäaikaan tarvita juurikaan muualle kuin tehostettuun käyttöveden esilämmitykseen,ei siitä aiheudu isompia häviöitä.
Kuitenkin tämän ratkaisun kunnollinen toiminta edellyttää erkoisrakenteista varaajaa,sitä on varmaan aika hankala sovittaa normaaliin isoon varaajaan.Uskoisin että tästä johtuu eräiden pumppukauppiaiden haluttomuus jättää entinen 2000l:n varaaja käyttöön vaan tarjotaan lämpöpumppua omalla varaajalla koska tuon entisen varaajan sovittaminen järkevästi edelläkuvattuun järjestelmään on epävarmaa ja toisaalta pumppu erikoisrakenteisella omalla varaajallaan toimii luotettavasti hyvällä hyötysuhteella ympäri vuoden.
Toinen pumppumalli on ns vaihtoventtiilikone.
Tulisitinlämmövaihdinta ei tässä pumppumallissa ole,luultavasti hankintahintakin on edullisempi.
Siinä lämmityspiiri toimii samalla tavoin kuin tulistinpumpussakin lauhdutinlämmöllä ja lämmityspiiriin voi ja kannattaa liittää varaaja.
Käyttövesipuolella tässä pumpputyypissä on erillinen ,sopivan kokoinen käyttövesivaraaja.
Kun käyttövesivaraajaa lämmitetään niin pumppu (ohjelma) kääntää lauhdutinvaihtimen vedenkierron käyttövesivaraajaan ja pumpun kompressori nostaa korkeammalla lauhdutinlämmöllä käyttövesivaraajan lämpötilan asetettuun arvoon.
Tällä saadaan koko pumpun antoteho tuottamaan käyttövettä.
Kun käyttövesivaraaja on lämmennyt asetettuun lämpötilaan niin pumppu pysähtyy odottamaan kumpi varaaja seuraavaksi pyytää lämpöä.Lattialämmityspiirin varaajan lämpötila-asetus on alhaisempi,samaa luokkaa kuin lattian menoveden lämpö.Pumppu siis lämmittää kahta erillistä varaajaa tuon vaihtoventtiilin ohjaamana ja eri lämpötiloihin.
Lämmityskauden ulkopuolella vaihtoventtiilikone toimii edelleen samalla tavalla,jos lattialämmitystarvetta ei ole niin periaatteessa iso varaaja voisi olla vaikka kylmänä ja lämpöpumppu lämmittäisi ainoastaan lämpimän käyttöveden varaajaa tarpeen mukaan.
Tähän vaihtoventtiilikoneeseen on entinen iso varaaja helposti liitettävissä mutta tulistinperiaatteella toimivaan pumppuun lienee järkevintä ottaa pumpun valmistajan tekemä varaaja,erillinen tai pumppuun integroitu.
edit:luettelo Suomessa myytävistä maalämpöpumpuista!
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=64.msg214#msg214