Tämä kaivo on vielä etelässä 40km Turusta pohjoiseen. Kaivon mitoituksen teki maalämpötoimittaja jolta otin kokonaistoimituksen. Toimittaja ehdotti minulle 120m kaivoa koska kyseessä on 6kW pumppu. Itse tajusin sen että kaivon koko ei ole pumpun kilowateista kiinni vaan energian kulutuksesta ja otin 150m reijän. Nyt siis näyttää että kaivo menee silti talvella jäähän? Pitää tässävaiheessa reagoida jotenkin ennenkuin kaivo menee jäähän? Eli eikö putkisto mene rikki sitten kun kaivo jäätyy? Entä miten käy pumpun hyötysuhteen jos lähtevä vesi on -2 astetta, vai onko parin asteen erolla merkitystä hyötysuhteeseen, eli jos lähtö on 0 tai -2?
Tämä porakaivo tuntuu suorastaan uskomattomalta.
Onko kyseessä kalkkikallio?
Häiriintymättömän kallioperän lämpötilakin on kovin alhainen, ilmeisesti noin 4 astetta. Arvo on tavallinen Oulu - Kemi alueella.
Luulisi olevan noin +6 ... +7C.
Kannattaisiko tästä lähettää sähköpostilla kysely Geologian Tutkimuslaitokselle, Ilmo Kukkoselle (sähköpostit, henkilöstö.: etunimi.sukunimi@gtk.fi ).
Hän tutkii kallioperän lämpötiloja. Tapaus saattaisi kiinnostaa häntä ja hän ilmeisesti pystyy selittämään asian.
Jos kaivonne aktiivisyvyys on esim. 140 metriä ja häiriintymätön kaivon lämpö on 3,8+C, olisi lämmöntuotto noin 15.500 kWh/vuosi.
(Tuotto vastaa noin 2000 litraa öljyä / vuosi.)
Kaivon tuotto ei ihan riitä 6 kW Pumpulle.