Jos ottotehoa ajatellaan pelkästään kompressorin osalta niin eniten siihen vaikuttaa lauhtumispaine.Eli kuinka korkeaan paineeseen kompressori puristaa kaasun.Jos oletetaan että tarvitaan +50 asteista vettä niin lauhtumislämpö on hieman korkeampi ja lauhtumispaine esim 25bar.
Jos oleteaan esim että kompressorin moottori on 2,2kw nimellisteholtaan ja tässä tilanteessa ottoteho on myös 2,2kw.eli nyt kompressorissa on maksimikuorma.
Jos kompressorin moottori onkin 3kw nimellisteholtaan niin edelläkuvatussa tilanteessa jos olosuhteet on muutoin samat niin ottoteho on 2,2kw.Kun kompressori kuormittuu saman verran niin ottoteho on suht sama.
Kuitenkin 2,2kw:n tehoinen kompressori toimii maksimiteholla eikä sitä voi kuormittaa enempää.
Vastaavasti 3kw:n kompressorissa on tehoreserviä ja veden lämpötilaa voidaan nostaa lauhtumispainetta nostamalla aina 3kw:n ottotehoon saakka turvallisesti.
Tai jos kompressori on 5kw niin voidaan kuormittaa tarvittaessa 5kw:n ottotehoon saakka turvallisesti jos veden lämpöä nostetaan vielä korkeammaksi.
Mutta jos 5kw:n kompressroria kuomitetaan 2,2kw:n teholla niin ei se ota verkosta kuin 2,2kw tehoa.
Oikeastaan on parempi jos kompressorin moottori on reilusti mitoitettu,on tehoreserviä silloin kun tarvitaan,tosin ottoteho kasvaa kuormituksen mukaan aina nimellistehoon saakka.
Jos kompressorin moottori on naftisti mitoitettu niin sitä tehoreserviäkään ei sitten ole.Kuitenkin maalämpötaloissa ei useinkaan ole hyvä jos kompressori on liian suuritehoinen,varaajattomissa tai pienillä puskurivaraajilla olevisssä laitteistoissa liian suuritehoinen kompressori lyhentää käyntijakson aikaa ja haittana saattaa tulla liian lyhyet käyntijaksot.Jos lämpöpumpulla ladataan isoa(yli 1000l) varaajaa niin silloin kompressori voi olla suurempitehoinenkin kun lämpöenergiaa voidaan varastoida varaajan veteen ja siitä käyttää tarpeen mukaan lämmönjakoon.
Mutta käytännössä jos haluaa ottotehoa pienemmäksi niin pitäisi laskea lauhtumislämpötilaa,eli lauhduttimelta lattia- tai patterikiertoon lähtevän veden lämpötilaa.Lattialämmitystaloissa tämä tuskin on tarpeen mutta patteritaloissa joissa tarvitaan korkeampaa menoveden lämpötilaa,sille voi jotain tehdä.
Eli kompressorin nimellisteho ja ottoteho on vähän eri asioita ja ottotehoon voi säädöillä vaikuttaa tarvittaessa.
Noissa esimerkki tehoissa ei olle mukana cos fii ym häviöitä vaan tarkoituksena selventää nimellistehon ja ottotehon keskinäisiä vaikutuksia
