Tuossa on tietty paradoksi jota olen itsekin joskus miettinyt. Miten voidaan käynnistää moottori tähti/kolmio käynnistimellä, kun akselilla on täysi kuorma
Se pitää vaan sovittaa käynnistysmomenttiin ja kuorman tyyppiin.
Esim entisaikaan puimakoneen käynnistys tapahtui siten että aluksi remmi oli löysällä ja käynnistyksessä luisti hihnapyörällä.
Kun moottori sai täydet kierrokset niin isäntä kampesi rautakangella moottoria kauemmas jolloin hihna kiristyi ja puimakone lähti pyörimään
On useita kuormituksia jotka käynnistyy kevyesti mutta kierrosten noustessa kuorma vastus kasvaa,esim puhaltimet ja pumput.
Ensisijaisesti pyritään käynnistämään suoraan.
Jos tämä ei ole mahdollista niin käynnistysprosessi on tehtävä vaiheittain eli käynnistetään kuormittamattomana tai pienellä kuormalla.
Kun moottori on saavuttanut nimellisen pyörimisnopeuden niin kuorma kytketään vasta senjälkeen.
Tuohon moottorin ja kuorman mekaaniseen kytkemiseen on lukematon määrä erilaisia mekaanisia menetelmiä.
Esim paineilmakompressoreissa on ns "keventäjä" joka säädetyn ajan kuluttua käynnistyksestä esim magneettiventtiilin avulla kytkee paineilman tuoton päälle.
Historiaanhan tuo Y/D käynnistyskin on vaipumassa vaikka sopisi erittäin hyvin isojen lämpöpumppujen (Robust tms) käynnistykseen.
Invertterihän eliminoi kaikki tuollaiset käynnistysongelmat,niissä on mahdollista säätää kaynnistysmomentti (ramppi) portaattomasti tarpeen mukaan.
Eräs fiksu sovellus on SEW Eurodriven Movimot invertterikäyttö,siinä heittää "kuperkeikkaa" perinteiset oikosulkumoottorin Y/D kytkennät.
Kun nämä vanhat kytkentäversiot ei ole erityisen ekologisia.
Tuolla SEWin systeemillä voidaan esim 4kw:n kuormalle käyttää 3kw:n moottoria josta otetaan 4kw tehoa ulos ylittämättä moottorin kuormitusarvoja.(infoa SEW Eurodriven sivuilla)