Jos varaajan yläosaan menee tulistimelta aina noin 60 asteista vettä niin onko järjestelmässä joku toinen alhaisemman lämpötilan kierto joka lämmittää tuota varaajan alaosaa.
Joo,on siellä,jos katsot seppaantin periaatekuvaa niin siella on kompressorin kuumakaasulinjassa ensin tulistin ja sen jälkeen lauhdutin.
Kuumakaasu kiertää nuolen suuntaan.
Kummassakin ,tulistin-ja lauhdutipiirissä on erillinen kiertovesipiiri.
Tulistinpiirin meno on ylävaraajan yläosaan ja paluu yläosan "alaosasta"
Lauhdutinpiiri menee alavaraajan yläosaan ja paluu alaosasta.
Tulistinvaihtimen teho on n20% ja lauhdutinvaihtimen n80%kokonaistehosta.
Kompressorilta lähtevä kuumakaasu on n +100 asteista ja jäähtyy tulistinvaihtimessa 20-25 astetta.Tällä korkeammalla lämmöllä lämpiää käyttövesi varaajan yläosassa riittävän kuumaksi.(ks kuva).
Kaasu jatkaa hieman jäähtyneenä lauhdutinvaihtimeen jossa kaasu jäähtyy ja lauhtuu nesteeksi.
Lauhtumisprosessin energiasisältö on varsin suuri ja se menee omalla putkikierrolla alavaraajan yläosaan ja palaa viileämmästä alaosasta takaisin lauhduttimelle .(ks kuva).
Jos aina tehtäisiin joka tapauksessa 60 asteista vettä joka sekoitetaan varaajaan niin, luulisi että sama pidetäänkö varaajaa 35: ssä vai 50 asteessa.
Lämpöpumpun toiminta menee suunnilleen niin että kylmäaineella jäähdytetään maapiirin liosta höyrystinvaihtimessa n 3 astetta ja tuon verran lämmennyt kaasu puristetaan kompressorissa korkeampaan paineeseen.Tuon paineen kehittämiseen menee suurin osa lämpöpumpun kuluttamasta sähköstä.
Kaasun lämpötila nousee paineessa n 100 asteiseksi ja siitä saa käyttökelpoista lämpöä tulistin-ja lauhdutin vaihtimille.
Kuitenkin kaasu pitää saada nesteytymään lauhdutinvaihtimessa että prosessin kierto jatkuisi.
Nesteytymistä sanotaan lauhtumiseksi ja mitä korkeampaa lämpötilaa lauhduttinvaihtimessa pidetään niin vastaavasti tarvitaan kompressorilta korkeampi paine että kaasu lauhtuisi nesteeksi.Siihen menee myös enemmän sähköä kun painetta pidetään korkeampana.
Tässä on se pointti että jos lauhduttimelta halutaan kuumempaa vettä (esim +50C)niin kyllä se onnistuu mutta kompressori joutuu nostamaan kuumakaasun painetta korkeammaksi että lauhduttimessa kuumempi kaasu lauhtuu nesteeksi.
Sanotaan lauhtumislämpötilaksi,ja on suht sama kuin lauhduttimelta lähtevän veden lämpötila.
Jos talon lattialämmitykseen riittää matalampi kiertoveden lämpötila niin silloin saadaa lämpöpumpun tehoa ja hyötysuhdetta tuntuvasti parannettua jos lauhtumislämpötila voidaan pitää matalampana.
Tämäntapaista teoriaa siinä manuaalin +35 ja +50 asteen otto- ja antotehon erojen takana on.
Toi tulistinvaihdin on siitä hyvä että saadaan kuumempi käyttövesi tavallaan "ilmaiseksi" verrattuna vastaavan lämpöisen veden tekeminen lauhduttimella.
Että tuollaisia juttuja
