Sit vielä yksi kuva edellisen vuorokauden ajalta jossa näkyy LP:n menovesi varaajalle (vihreä), LP:lle palaava vesi varaajalta (sininen) ja lämmityspiirille lähevä vesi ennen shunttia (keltainen). Alimpana ulkolämpötila (punainen) ja se palkki kuvaa yötariffiaikaa.
Tekstiin liittyvää käyrästöä tulkiten, oletuksella, että kuva on 24h ajalta ja y-akselin viivan väli on 10C voi tehdä seuraavia johtopäätöksiä aamuyön hiljaisilta tunneilta:
- Keskimääräinen käyntijakso 30 min
- Keskimääräinen seis jakso 20 min
- Lämpötilaero Tehrmian yli kompressorin käydessä 7,5C
- Lämpötilaero Thermian yli kompressorin seistessä 0C
- Thermian antoteho 8,0 kW
- Ulkolämpötila -4,5C
Seuraavat arvot voidaan laskea edellisistä:
- Talon tehonkulutus 4,8 kW
- Thermian kiertovesipumpun virtaus 0,25 kg/s
- Lämmityspiirien virtaus varaajasta shunteille 0,35 kg/s
Koska lämmityspiirien virtaus on 0,10 kg/s suurempi kuin Thermian oman kiertovesipumpun virtaus, seuraa tästä se, että Thermian kaikki virtaus menee suoraan shunteille (kiertäen tosin varaajan yläosan kautta) ja lisäksi sekaan vielä 0,10 kg/s varaajasta.
Eli varaajassa on kokoajan pieni (0,10 kg/s) virtaus alhaalta ylös (väärinpäin) !!!
Onko pumpuissa tehonsäätömahdollisuutta? Jos on niin:
Thermian pumppu maksimiin
Talon lämmityspiirien pumppuja pienemmälle. Tosin virtauksen pienentyessä shunttien asennot muuttuvat ja on vaikea sanoa mitenkä käy varaajasta shunteille lähtevän virtauksen. Tavoitteena on että Thermian virtaus on suurempi kuin lämmityspiireihin varaajalta menevä virtaus.
Tämä tänään.
Muuten olen sitä mieltä, että kaikilla ei ole riittävää tietoa eri tyyppisten lämpöpumppujen ohjaustavoista, integraaleista ja asteminuuteista. Kunhan olen sillä päällä, niin yritän kirjoittaa niistä lyhyen kansantajuisen selostuksen.
ATS