Aika paljon olen pohtinut takan/varaavan lämmityksen problematiikkaa.
Siihen vaikuttaa aikamonta tekijää....
Jos lattian betonilaatalla halutaan lämmittää huoneilmaa niin lattialaatan pintalämpötila on oltava korkeampi kuin huonelämpötilan että laatasta voi siirtyä lämpöä huoneilmaan.
Huonelämpötilaa jäähdyttää rakenteiden läpi harakoille virtaava lämpö.Tuohon tietysti vaikuttaa ulkolämpötila,mitä kylmempää ulkona on niin sitä enemmän lämpöä virtaa ulos.
Tarvitaan siis sellainen lämpötilaero laatan ja huoneilman välille että se kompensoi kokolailla tarkkaan tuon ulos virtaavan lämpöenergian.
Tämä lämpövirta muuttuu kun ulkolämpötila muuttuu mutta huonetermostaatin ja/tai lämpökäyrän asetuksista pitäisi löytää oikea säätöarvo jolla huonelämpötila pysyy vakiona vaikka ulkolämpötila muuttuu ja laatan lämpötila seuraa tätä muutosta.
Miten tilanne sitten muuttuu jos/kun huonelämpötilan säädöt on kohillaan ja pistetään takkaan tulet.
Huonelämpötila tietysti nousee kun takan muurista alkaa siirtyä lämpöä huoneilmaan.Tämän pitäisi luonnostaan pienentää laatasta huoneilmaan siirtyvää lämpömäärää kun laatan ja huoneen lämpötilaero pienenee,eli lattialaatta ei jäähdykään niinpaljoa kuin tilanteessa jossa takan tuottamaa lisälämpöä ei ole.
Eli laatan lämpötila nousee sen takia kun huonelämpötila on takan lämmityksen vaikutuksesta korkeampi.
Samoiten lattialämmitysputkistossa kiertävän veden lämpötila nousee jonkinverran kun laatta ei takan lämmön vaikutuksesta jäähdykään niinpaljoa kuin vastaavassa tilanteessa ilman takan tuottamaa lämpöä.
Jos/kun lattiassa kiertävän veden lämpötila nousee niin tuntuisi että laatan lämpötila pitäisi alkaa nousta kaikkialla missä tuo vesi kiertää.
Todennäköisesti myös lattiapiirin paluuveden lämpötilakin nousee nopeammin lämpöpumpun käydessä joten takan lämmön vaikutuksesta myös lämpöpumpun käyntijakson pitäisi lyhentyä.
Arveleisin että näin saattaa lämpötilat luonnostaan muuttua lattialaatassa ja laatan kiertovedessä takan lämmön vaikutuksesta jos takan tuottamalle lisälämmölle ei ole mitään erityistä säätöä lattiapiirin kiertoveden lämpötilalle.
Vähän kyllä tuntuu siltä ettei normaalisen lattialämmityksen ja satunnaisesti lämmitettävän takan keskinäisiä lämmitysvaikutuksia taida helpolla saada ihan balanssiin siten että huonelämpötila pysyisi suht samana.
Laatan massa kun hidastaa huonelämpötilamuutosta kumpaankin suuntaan usean tunnin viiveellä.
Asiaa varmaan auttaisi jos takan rakenne on sellainen että takan pinta ei lämpene kovin kuumaksi vaan luovuttaa matalammalla pintalämpötilalla pitemmän aikaa takkaan varautunutta lämpöä.
Sellainen kuoritakka.
Kun talo hiljenee nukkumiseen, huonelämpötila tippuu (ihmiset+koneet tuntuvat lämmittävän ~1C huoneilmaa) ja usein myös pakkanen kiristyy yöllä. Tämä tarkoittaa sitä, että huoneanturilla varustettu pumppu pyrkii nostamaan huonelämpötilan laattaa lämmittämällä. Tehtävähän on aika mahdoton, koska lattiabetonia on noin 30m^3 ja sen lämpötilaa pitäisi nostaa ~5C. Käytännössä pumppu laulaa lähes koko yön. Kuitenkin aamulla talo on hieman kylmä
Meillä on vanha Ouman EH-80 shuntti ja sisäanturi.Tuossa Oumanissa on mahdollista säätää paljonko menoveden lämpötila muuttuu kun huonelämpötila muuttuu 1 asteella.
Patteritalossa näyttää parhaiten toimivan siten että yhden asteen huonelämpötilan muutos muuttaa menoveden lämpötilaa 8 astetta.
Olisko jotain vastaavaa säätökäyrää?