Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: WPC10 MFG vaihtoventtiili neuvot tarpeen  (Luettu 608 kertaa)

Poissa battery

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 3
 • Maalämpöfoorumi
WPC10 MFG vaihtoventtiili neuvot tarpeen
« : 09.06.24 - klo:15:53 »
Taustaa

Otsikon mukainen pumppu asennettu 2016 puskurivaraajalla.

Pari viikkoa sitten kävi niin että hanasta ei tullut enää kuumaa vettä, lämmintä kuitenkin. Tiedusteluretki pumpulle paljasti että käyttöveden pyyntilämpötila oli itsestään tippunut 37C ja käyttötapa mennyt ECO-tilaan.

Palauttelin asetukset haluamikseni ja aloin seuraamaan miten toimii. Kuumaa vettä tuli taas, mutta silmään pisti että myös kiertovesi oli lämmennyt lähes käyttöveden lukemiin, yli 40C, vaikka näin kesällä ei varsinaisesti tarvitsisi lämmetä ollenkaan, pyynti 24C.

Olen nyt sitten pari viikkoa selaillut foorumeita ja kerryttänyt "ymmärrystä" asian tiimoilta, tässä pari ketjua jotka koin erityisen hyödyllisiksi.

www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=11349.msg144063
www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=6834.msg142221

Eli nähtävästi minulla ei vaihtoventtiili toimi oikein. Keskustelujen perusteella ihan ihmetyttää, että on toiminut näinkin pitkään  :D

Venttilin vaihto

Vanhemmissä malleissa piti nähtävästi samalla vaihtaa vaikka ja mitä. Mutta jos tulkkaan oikein niin näillä pumpun aivoilla venttiilin vaihto pitäisi sujua ongelmitta?

WPM3I: 391 - 06
FES: 417 - 04
MFG: 14

Perustelen päätelmääni sillä, että versionumerot viittaavat samaan tai uudempaan kuin mitä muilla foorumilaisilla joilla homman pitäisi myös onnistua.

Vaihtoventtiili sijaitsee ymmärtääkseni liitteeseen merkityssä paikassa.

Ei näytä äkkiseltään kaksiselta vaihtaa.. Oletan että venttiilin mukana tulee sitä ajava moottorikin? jos ei, niin pitää sitten vielä setviä kummassa se vika on.

Diagnostiikalla jos ajaa LÄMMINVESIVENTT testiä niin releen ääni kuuluu, mutta itse venttilistä ei oikein kuulu mitään. Pitäisikö sen säätömoottrin pitää selkeästi jotain ääntä? Virta näkyy liikkuvan moottorille kun testiä ajaa ja virran tulo loppuu kun testin lopettaa.

Tekisi mieli ottaa paketti irti näkösälle ja ajaa sitten testiä, mutta mitä kaikkea tuossa, vaihdossa/vain tutkailussa, pitää huomioida? Käsittääkseni ne kaks ruuvia vaan auki ja vetää pihalle. Vettä tulee vähän irrotuksen yhteydessä ja asennuksen jälkeen muistaa ilmata MFG:n yläosan punaisesta nipukasta ja siinäpä se? Jostain lueskelin että sen venttilin pitää olla jossain tietyssä asennossa kun asentaa, mutta ei oikein selvinnyt tarkemmin oliko edes vastaava laite.

Sitten vielä kun keksis mistäs ihmeestä tuohon just oikean venttilin tietää tilata :D

Poissa battery

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 3
 • Maalämpöfoorumi
Vs: WPC10 MFG vaihtoventtiili neuvot tarpeen
« Vastaus #1 : 14.06.24 - klo:17:22 »
Kyselin maahantuojalta, että mikähän tuohon olisi käypäinen osa, niin meinasivat tietysti että pitää vaihtaa koko MFG-yksikkö. Mutta menisi kuulema materiaalitakuuseen, joten en alkanut siinä enää vänkäämään :) Työt pitää kuitenkin itse kustantaa.

En ollut kuullutkaan koko materiaalitakuusta aiemmin. Vai onkohan tämä joku uusi termi "hyväntahdon eleelle", joka on muutamaankin kertaaan mainittu samojen ongelmien parissa painineiden keskusteluissa.

Pitää haastatella asentajaa miten venttiili-onglmien kanssa jatkossa selviää, kunhan hommat etenee sille mallille.

Poissa Nakke vaan

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1 252
 • Maalämpöfoorumi
Vs: WPC10 MFG vaihtoventtiili neuvot tarpeen
« Vastaus #2 : 14.06.24 - klo:18:07 »
Mielenkiintoista, itse jouduin noin kahdeksanvuotiaaseen koneeseen kustantamaan kaikki osat ja työn, tosin asioinkin myyjän kanssa, en maahantuojan. Herää epäilys että myyjä on saanut osat maahantuojalta mutta maksatti ne silti minulla.

 Mikä taho on tuo maahantuoja nykyään? Stiebelihän osti Thermian ja samalla Stiebeli jätti suomen markkinat ja myyjät muuttuivat Thermian myyjiksi ainakin täälläpäin. Eli otitko Thermian maahantuontiin yhteyttä vai mihin, olisi hyvä tietää vastaisuuden varalle? Oikeastaan voisi tilailla jo varuiksi muutaman vaihtoventtiilin niin olisi sitten talven pakkasilla heti laittaa uusi, silloin se kuitenkin jumahtaa väliasentoon ja tulee taas hiki.
Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa battery

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 3
 • Maalämpöfoorumi
Vs: WPC10 MFG vaihtoventtiili neuvot tarpeen
« Vastaus #3 : 15.06.24 - klo:11:44 »
Thermia tuntuu edustavan Stiebeliä koko pohjoismaissa. Katselin aluksi Thermian sivuilta yhteydenotto kanavaa, mutta sivuilla neuvottiin olemaan suoraan yhteydessä lähimmän jälleenmyyjän kanssa huoltoon liittyvissä kysymyksissä. Vähän skeptisesti suhtaudun "myyjien" kanssa keskustelemaan tällaisista, joten otin sitten yhteyttä suoraan Stiebeliin heidän yhteydenotto-lomakkeensa kautta. Englanti taittuu sen verran kohtuudella.

Sieltä sitten tuli nopsaan viestiä että välittivät viestin Thermialle. Thermialta tuli sitten tuo vastaus että MFG pitää vaihtaa ja laite menee materiaalitakuuseen. Hassua sinänsä kun en ollut vailla muuta kuin ohjeita siitä mitä osaa kannattaa lähteä tilaamaan  :D

Lainaus
Herää epäilys että myyjä on saanut osat maahantuojalta mutta maksatti ne silti minulla.

Kieltämättä, vai olisiko MFG:n suunnitteluvirhe käynyt ilmeiseksi vasta sen jälkeen, eivätkä sitä ennen ole suostuneet niitä korvaamaan. Niin tai näin, sinulla voisi olla perusteltu syy hakea korvausta jälkikäteenkin. Ei tuo nyt äkkiseltään kovin reilulta kuulosta.

Lainaus
Oikeastaan voisi tilailla jo varuiksi muutaman vaihtoventtiilin niin olisi sitten talven pakkasilla heti laittaa uusi, silloin se kuitenkin jumahtaa väliasentoon ja tulee taas hiki.

Oletko Nakke siis jo vaihdellut noita venttiileitä? Mistä tiedät tilata oikean / miten se vaihto tapahtuu käytännössä? Edelleen kiinnostaisi neuvot näihin ihan vastaisuuden varalta  :)

Poissa Nakke vaan

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1 252
 • Maalämpöfoorumi
Vs: WPC10 MFG vaihtoventtiili neuvot tarpeen
« Vastaus #4 : 15.06.24 - klo:20:45 »
Minulla siis 2014 kone. Ensimmäinen vaihtoventtiili hajosi jossain 2-3 vuoden kohdalla, se vaihdettiin takuuseen. Silloin tuli koko mfg paketti.

Seuraava vaihtoventtiili hajosi joskus 5-6 vuoden kohdalla, taas takuuseen vaikka takuu olikin jo ohi.
Ja edelleen koko mfg paketti vaihdettiin.

Seuraava hajosi jossain kahdeksan vuoden kohdalla. Nyt laitteen myyjä sanoi että enää ei saa mitään ilmaiseksi vaan artisti maksaa. Koitin sitten tietysti ostaa pelkän vaihtoventtiilin jonka olisin asentanut itse. Se ei ollut mahdollista, vaihtoventtiiliä ei voinut vaihtaa ilman että ostaa uuden aivoboxin ja yhden uuden piirilevyn vaihtoventtiilin lisäksi. No, ostin pakotettuna nuo ja asennuksen niille. Uudella aivoboxilla ja piirilevyn vaihdolla pitäisi tulevaisuudessa olla mahdollista vaihtaa pelkkä vaihtoventtiili. Uuden vaihtoventtiilin tiedän tilata kun säästin tuon nykyisen venttiilin laatikon, siinä on tiedot printattuna.

Ei kai tuo ole vaikea vaihtaa kun on hyvin näkösällä ja parilla ruuvilla kiinni. Varmaan ensin virrat pois, vesiä pois jottei laske konehuoneeseen ja sitten vaan kimppuun. Jää nähtäväksi kun hajoaa, aika alkaisi taas suurinpiirtein olemaan jos ovat tasalaatuisia nuo vaihtoventtiilit.
Stiebel eltron wpc10-2014, kaivo 220m, talo 1980, 2krs rinne, kaikki 290m2 laatoitettua lattialämpöä ja diy lattiaviilennystä, ei tulisijaa, myVallox 110, etelässä

Poissa OilToSoil

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 906
 • Maalämpöfoorumi
Vs: WPC10 MFG vaihtoventtiili neuvot tarpeen
« Vastaus #5 : 26.06.24 - klo:11:29 »
Itellä on myös vuoden 2014 kone (tai kenties 2013) ja mfg-yksikkö / vaihtoventtiili on vaihdettu kolme kertaa vuosina 2015, 2016 ja 2020. Ikinä ei ole tarvinnut itse maksaa mitään vaikka takuuajat on menneet umpeen. Mielestäni tämän kuuluukin mennä näin, jos on viallinen yksikkö laitettu koneeseen, eikä ole saatu kehitettyä toimivaa.

Paitsi nythän tuo on kestänyt jo neljä vuotta, oiskohan nyt saatu kunnollinen yksikkö tehtyä.
Stiebel Eltron WPC 10 + SBP 400 E puskuri, 60-luvun talo 240 m², lattialämmitystä ja pattereita

Poissa stibe10

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 1
 • Maalämpöfoorumi
Vs: WPC10 MFG vaihtoventtiili neuvot tarpeen
« Vastaus #6 : 11.07.24 - klo:00:11 »


On ollut pitkään pumppu levossa (halutut lämmöt todella pienelle säädetty) kun talo on ison remontin alla ja lämmitys ja putkistoa myös.
Laitoin pitkästä aikaa käyttöveden lämpiämään käyttö lukemiin tulevaa muuttoa silmällä pitäen ja kas kas samalla tuli lämmitettyä lähes kuution verran noita lämmityskierron varaajia toistaiseksi noin 40c asteeseen.
lattialämmityspiirissä on ulkoinen shuntti jota ohjataan tämän wpc:n avulla ja se vetäytyi kiinni, niin ei sentään kämppä lämpeä. Patteri piirit on vielä tyhjiä rempasta johtuen. 

Kieliskö tämä nyt siitä paljon puhutusta vaihtoventtiili viasta.

pumppu on wpc10 basic ja kilvessä "uudenkarhea" 2011 leima ja sinne se jäi remppatalolle luultavasti lämmittämään lisää.

Huomenna pudotan lämpö pyynnit taas alas ja ilmeisesti pitää lähteä soittelemaan jonnekkin.

Kiitoksia foorumille tiedon jakamisesta, arvokasta tietoa. Vinkkejä voi antaa jos joku vantaan suunnalta tietää jotain hyvää paikka missä asioida tämän asian kanssa.
Poissa Orbea

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 3
 • Maalämpöfoorumi
Vs: WPC10 MFG vaihtoventtiili neuvot tarpeen
« Vastaus #7 : 22.07.24 - klo:18:07 »
Meilläkin katosi lämpimät vedet, kävin katsomassa niin yhdessä putkessa on tuollainen kuvanmukainen laite, joka ilmeisesti kärähtänyt? On tuo joku venttiili vai mikä?


Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 597
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m