Lisäsin alle lämmönjaon ja keruun lämpötilat. Toisessa kuvassa deltat ja virtaus.
Nibe ei itse kerro antotehoa livenä vaan ainoastaa tuotetun energia. Hetkellisin tehon olen laskenut virtauksesta (nibessä virtausmittari) ja lämmönjaon deltasta ihan perus fysiikan mukaan. Eli kun tietää lämmönjaon deltan ja virtauksen saa hetkellisen tehon kaavalla:
Antoteho = flow_kgs * 4.18 * delta_T, missä flow_kgs = virtaus litroissa sekunnissa.
Lämmityskierron virtaus vaihtelee nopeasti ja paljon, eli ilmeisesti on termostaatit käytössä. Sinänsä tuo antotehon laskenta varmaan menee ihan oikein, jos siihen otettavat mittaukset olisivat tarkasti oikein, mutta ne eivät sitä liene etenkään muutostilanteissa, kun virtaus vaihtelee. Erilaiset viiveet mittauksissa ja ylipäätään mittausepätarkkuudet tekevät sitten virhettä, joka saa aikaan sen, että huolimatta näennäisen vakiosta kompressorin taajuudesta, laskettu antoteho heittelee villisti.
Myös liuospuolen lämpötiloissa näkyy yllättävän suuria muutoksia, vaikka jos kuvia oikein tulkitsen, kompressorin kierrosten pitäisi olla enempi vähempi vakion 20 hertsiä. Tuo on varsin oudon näköistä. Tuo sama fysikaalinen laskenta pätee myös liuospuolelle, toki kerrointa saa säätää liuoksen ominaislämpökapasiteetin mukaan, mutta ymmärrät varmaan perusperiaatteen. Antoteho ei käytännössä pitäisi voida olla suurempi, kuin kompressorin ottoteho lisättynä liuoksesta poistetusta energiasta laskettu hetkellinen teho. Jos lämpötilamittaus lämmönjakopuolella on kiertopumpunkin yli, niin lisättynä kiertopumpun teholla.
Jos minulle ei kerrottaisi, että kompressorin hertsit ovat 20, ja saisin nuo muut käppyrät vain näkyviin, olettaisin että kompressorin taajuus vaihtelee ihan kohtalaisesti. Päätellen siitä, että dT sekä liuospuolella että lämmityskierrossa välillä kasvavat. Eli ihan ensimmäisenä epäilisin hertsejä. Jos hertsit ovat tasan 20 niin seuraavaksi hämmästelisin mahtaako liuospumpunkin kierrosluku vaihdella villisti. Jos ei, niin johan on kumma.
Omat kokemukseni eivät ole Nibestä (ainakaan maalämmön osalta), mutta tiedot jotka saan AIT:sta ulos ovat paljon loogisemman oloisia. Antoteho on hyvin suoraan kompressorin taajuuden funktio. Termostaattien vaikutus näkyy virtauksessa ja myös lattiasta palaavan veden lämpötilassa, kuten tietysti myös menoveden lämpötilassa. Liuoskierron lämpötila ei mitenkään pompi, ellei kompressorin kierrokset muutu.